MacGyver1985 14.06.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Witam Was serdecznie chciałbym Was prosić o parę rad, sugestii Dom z lat 50, nie ma tu podpiwniczenia, choć na zerowym poziomie jest tzw piwnica tzn jest ona głównie na poziomie ziemi, i tylko ok 5 - 6 m jest poniżej poziomu ziemi tak na ok. 0,5 m bo teren jest nierówny, W tym niby podpiwniczeniu od strony gdzie sięga go ziemia ściany są lekko wilgotne , nie ma tam nigdy wody, tylko sama wilgoć. Na tym poziomie mam kotłownię, i traktuję to jako taką piwnicę do trzymania kosiarki, starych mebli etc. Ja mieszkam na poziomie wyżej i tam z wilgocią nie mam żadnego problemu. Postanowiłem okopać i zaizolować tą stronę gdzie ziemia jest powyżej budynku i jest względna wilgoć ( ściana północna) Zacząłem kopać i przesyłam zdjęcia, jeśli by trzeba to dołączę kolejne. Plan mam taki, że okopuję , osuszam, wyrównuje kamienne fundamenty , smaruję Dysperbitem, potem styropian XPS i folia kubełkowa Kopię na poziomie 50cm do ławy Czy macie jakieś uwagi, porady, dziękuję z góry Edytowane 14 Czerwca 2016 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.06.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Powodzenia w szukaniu ławy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacGyver1985 14.06.2016 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Czyli sugerujesz że to co znalazłem nie jest ławą ? myślałem, że to betonowe wokół, poniżej którego jest fundament to ława- jest na zdjęciu. I drugie pytanie, czy jeśli dobrze oczyszczę kamienie z fundamentu to mogę bezpośrednio bez wyrównywania pomalować je Dysperbitem ?? Edytowane 14 Czerwca 2016 przez MacGyver1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.06.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Pomalować możesz tylko co Ci to da ? Jak poprawi nastój to OK. Wg mnie lepiej tę kasę wydaną na dysperbit zainwestować np w browar - zdecydowanie lepiej poprawi nastrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.06.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Posmarujesz dysperbitem to wilgoć pójdzie wyżej... Izolacji poziomej na dole nie ma. Kamienie ułożone na zaprawie i tyle. W środku ciepło bo dom zamieszkały, wilgoć wychodzi fugą... A tak będzie wychodziła tam gdzie może czyli powyżej poziomu zasmarowania, plus ew. jak kamień wapienny to może zacząć "gnić", a o zaprawie nie wspomnę, pewnie wapienno cementowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts