Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentów z kamienia

MacGyver1985

Recommended Posts

Witam Was serdecznie

chciałbym Was prosić o parę rad, sugestii

Dom z lat 50, nie ma tu podpiwniczenia, choć na zerowym poziomie jest tzw piwnica :) tzn jest ona głównie na poziomie ziemi, i tylko ok 5 - 6 m jest poniżej poziomu ziemi tak na ok. 0,5 m bo teren jest nierówny, W tym niby podpiwniczeniu od strony gdzie sięga go ziemia ściany są lekko wilgotne , nie ma tam nigdy wody, tylko sama wilgoć.

Na tym poziomie mam kotłownię, i traktuję to jako taką piwnicę do trzymania kosiarki, starych mebli etc.

Ja mieszkam na poziomie wyżej i tam z wilgocią nie mam żadnego problemu.

Postanowiłem okopać i zaizolować tą stronę gdzie ziemia jest powyżej budynku i jest względna wilgoć ( ściana północna)

Zacząłem kopać i przesyłam zdjęcia, jeśli by trzeba to dołączę kolejne.

Plan mam taki, że okopuję , osuszam, wyrównuje kamienne fundamenty , smaruję Dysperbitem, potem styropian XPS i folia kubełkowa

Kopię na poziomie 50cm do ławy

Czy macie jakieś uwagi, porady, dziękuję z góry

WP_20160614_08_44_37_Pro.jpg

WP_20160614_08_45_48_Pro.jpg

Edytowane przez MacGyver1985

Czyli sugerujesz że to co znalazłem nie jest ławą ? :) myślałem, że to betonowe wokół, poniżej którego jest fundament to ława- jest na zdjęciu.

I drugie pytanie, czy jeśli dobrze oczyszczę kamienie z fundamentu to mogę bezpośrednio bez wyrównywania pomalować je Dysperbitem ??

Edytowane przez MacGyver1985

Posmarujesz dysperbitem to wilgoć pójdzie wyżej... Izolacji poziomej na dole nie ma. Kamienie ułożone na zaprawie i tyle. W środku ciepło bo dom zamieszkały, wilgoć wychodzi fugą... A tak będzie wychodziła tam gdzie może czyli powyżej poziomu zasmarowania, plus ew. jak kamień wapienny to może zacząć "gnić", a o zaprawie nie wspomnę, pewnie wapienno cementowa...