admiralbar 14.06.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Cześć, chcę zbudować dom w kształcie prostokąta 21x10m, części mieszkalnej ok 140m2, reszta to garaż 2 stanowiskowy w bryle, będą mieszkać 3 osoby. Założenia są takie - ściany zewn BK24cm + 20 cm styro 0,31, okna ok U=0,85, went mech, strop drewniany i na nim 30cm wełny, większość przeszkleń od strony południowej, garaż nieogrzewany . Do projektu dostałem takie wyliczenia charakterystyki energetycznej budynku, moim zdaniem zapotrzebowanie na energię jest za duże. Czy to możliwe żeby przy takim ociepleniu budynek wymagał tyle energii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.06.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Jaką izolacje od gruntu planujesz i czy nad garażem będą jakieś ogrzewane pomieszczenia? Garaż oddylatowany od budynku czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 14.06.2016 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Od gruntu 15cm styro, garaz nieogrzewany i nieoddylatowany, nad garazem i czescia mieszkalna strych bedzie graciarnia, ocieplony bedzie strop a nie dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.06.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Czy to możliwe żeby przy takim ociepleniu budynek wymagał tyle energii ? Dla porównania, u mnie przy domu 180m2 podłóg (+60m2 nieogrzewane: garaż + pom. gosp.), przy podobnych parametrach ocieplenia, dla 22sC w domu, wyszło 10MWh/rok za CO. To co przedstawiasz to charakterystyka energetyczna i raczej z projektowym OZC niewiele ma wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.06.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Cześć, chcę zbudować dom w kształcie prostokąta 21x10m, części mieszkalnej ok 140m2, reszta to garaż 2 stanowiskowy w bryle, będą mieszkać 3 osoby. Założenia są takie - ściany zewn BK24cm + 20 cm styro 0,31, okna ok U=0,85, went mech, strop drewniany i na nim 30cm wełny, większość przeszkleń od strony południowej, garaż nieogrzewany . Do projektu dostałem takie wyliczenia charakterystyki energetycznej budynku, moim zdaniem zapotrzebowanie na energię jest za duże. Czy to możliwe żeby przy takim ociepleniu budynek wymagał tyle energii ? Jakiej oczekujesz odpowiedzi: a) dokładnej ? , jezeli tak konieczne są dokladne i rzetelne obliczenia ozc b) niedokladnej? jezeli tak to mozna wykorzystac ciepłowlasciwe.pl do zgrubnych szacunków c) dyskusji na ten temat? Jezeli twierdzisz ze zapotrzebowanie na ciepło jest za duze to na jakiej podstawie? porównanie podobnych budynków bywa bardzo czesto zawodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts