Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weryfikacja OZC

admiralbar

Recommended Posts

Cześć,

chcę zbudować dom w kształcie prostokąta 21x10m, części mieszkalnej ok 140m2, reszta to garaż 2 stanowiskowy w bryle, będą mieszkać 3 osoby. Założenia są takie - ściany zewn BK24cm + 20 cm styro 0,31, okna ok U=0,85, went mech, strop drewniany i na nim 30cm wełny, większość przeszkleń od strony południowej, garaż nieogrzewany . Do projektu dostałem takie wyliczenia charakterystyki energetycznej budynku, moim zdaniem zapotrzebowanie na energię jest za duże. Czy to możliwe żeby przy takim ociepleniu budynek wymagał tyle energii ?

22.jpg

11.jpg

333.jpg

Czy to możliwe żeby przy takim ociepleniu budynek wymagał tyle energii ?

Dla porównania, u mnie przy domu 180m2 podłóg (+60m2 nieogrzewane: garaż + pom. gosp.), przy podobnych parametrach ocieplenia, dla 22sC w domu, wyszło 10MWh/rok za CO. To co przedstawiasz to charakterystyka energetyczna i raczej z projektowym OZC niewiele ma wspólnego.

Cześć,

chcę zbudować dom w kształcie prostokąta 21x10m, części mieszkalnej ok 140m2, reszta to garaż 2 stanowiskowy w bryle, będą mieszkać 3 osoby. Założenia są takie - ściany zewn BK24cm + 20 cm styro 0,31, okna ok U=0,85, went mech, strop drewniany i na nim 30cm wełny, większość przeszkleń od strony południowej, garaż nieogrzewany . Do projektu dostałem takie wyliczenia charakterystyki energetycznej budynku, moim zdaniem zapotrzebowanie na energię jest za duże. Czy to możliwe żeby przy takim ociepleniu budynek wymagał tyle energii ?

Jakiej oczekujesz odpowiedzi:

a) dokładnej ? , jezeli tak konieczne są dokladne i rzetelne obliczenia ozc

b) niedokladnej? jezeli tak to mozna wykorzystac ciepłowlasciwe.pl do zgrubnych szacunków

c) dyskusji na ten temat?

Jezeli twierdzisz ze zapotrzebowanie na ciepło jest za duze to na jakiej podstawie? porównanie podobnych budynków bywa bardzo czesto zawodne.