Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja dachu pod gont bitumiczny - proszę o poradę

KAZEK_R

Recommended Posts

Planuję samodzielną wymianę pokrycia dachu na moim domku letniskowym. Powierzchnia dachu ok. 30m2, dach dwuspadowy o kątach nachylenia 35-40stopni. Obecnie mam położone (bezpośrednio na krokwie) płyty bitumiczne Onduline - w kiepskim stanie, ponadto belki stropowe i krańcowe krokwie są równo ze ścianą boczną, więc okapu jest zaledwie kilkanaście centymetrów (wyciągnięty na deskowaniu).

Docelowo dach będzie pokryty gontem bitumicznym (materiał już zakupiony).

Planuję konstrukcję dachu (patrząc od dołu):

-płyty KG

- paroizolacja isover stopair

-pomiędzy krokwiami wełna mineralna

-na krokwie położę wiatroizolację (jaką polecacie???)

- kontrłaty 3x5cm na krokwie

- łaty 4x5cm co ok. 40cm położone na kontrłaty, wyciągnięte poza ściany na ok 30cm ???? (celem zrobienia okapów), ile mogę wysunąć maksymalnie aby uniknąć odkształcenia krawędzi dachu??

- na łaty pójdą płyty OSB gr. 12cm

- papa podkładowa (jaką polecacie???)

- gont bitumiczny

Czy w układzie warstw jest wszystko OK, oraz czy moje "kombinowanie" z łatami dla okapu ma sens???

Za wszelkie sugestie i porady byłbym wdzięczny.

Edytowane przez KAZEK_R

Za dużo kombinacji. Daj deskę 1"bezpośrednio na krokwie i wypuść 25 cm .Tą wypustkę przeszlifuj i pomaluj przed przybiciem (będzie nadbitka gotowa). Bez foli pod deskami. Papa na tekturze. Jan

Panie Janie,

Niestety OSB już zakupione i zwiezione, więc dechy raczej odpadają..... (wybrałem osb kierując się opiniami, że deski z czasem się wypaczają i wyłażą te nierówności na goncie).

Jak wybrnąć z tym okapem, żeby nie przekombinować a jednocześnie zastosować materiały które już mam?. Jaką konkretnie masz na myli papę na tekturze wierzchniego krycia czy podkładowa?

Masz na myśli może coś takiego: Icopal P/333?

Edytowane przez KAZEK_R