KAZEK_R 15.06.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Planuję samodzielną wymianę pokrycia dachu na moim domku letniskowym. Powierzchnia dachu ok. 30m2, dach dwuspadowy o kątach nachylenia 35-40stopni. Obecnie mam położone (bezpośrednio na krokwie) płyty bitumiczne Onduline - w kiepskim stanie, ponadto belki stropowe i krańcowe krokwie są równo ze ścianą boczną, więc okapu jest zaledwie kilkanaście centymetrów (wyciągnięty na deskowaniu).Docelowo dach będzie pokryty gontem bitumicznym (materiał już zakupiony). Planuję konstrukcję dachu (patrząc od dołu):-płyty KG- paroizolacja isover stopair-pomiędzy krokwiami wełna mineralna-na krokwie położę wiatroizolację (jaką polecacie???)- kontrłaty 3x5cm na krokwie- łaty 4x5cm co ok. 40cm położone na kontrłaty, wyciągnięte poza ściany na ok 30cm ???? (celem zrobienia okapów), ile mogę wysunąć maksymalnie aby uniknąć odkształcenia krawędzi dachu??- na łaty pójdą płyty OSB gr. 12cm- papa podkładowa (jaką polecacie???)- gont bitumiczny Czy w układzie warstw jest wszystko OK, oraz czy moje "kombinowanie" z łatami dla okapu ma sens???Za wszelkie sugestie i porady byłbym wdzięczny. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez KAZEK_R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.06.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Za dużo kombinacji. Daj deskę 1"bezpośrednio na krokwie i wypuść 25 cm .Tą wypustkę przeszlifuj i pomaluj przed przybiciem (będzie nadbitka gotowa). Bez foli pod deskami. Papa na tekturze. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAZEK_R 15.06.2016 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Za dużo kombinacji. Daj deskę 1"bezpośrednio na krokwie i wypuść 25 cm .Tą wypustkę przeszlifuj i pomaluj przed przybiciem (będzie nadbitka gotowa). Bez foli pod deskami. Papa na tekturze. Jan Panie Janie, Niestety OSB już zakupione i zwiezione, więc dechy raczej odpadają..... (wybrałem osb kierując się opiniami, że deski z czasem się wypaczają i wyłażą te nierówności na goncie). Jak wybrnąć z tym okapem, żeby nie przekombinować a jednocześnie zastosować materiały które już mam?. Jaką konkretnie masz na myli papę na tekturze wierzchniego krycia czy podkładowa? Masz na myśli może coś takiego: Icopal P/333? Edytowane 15 Czerwca 2016 przez KAZEK_R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts