anield 15.06.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam, mam pytanie czy istnieje taka możliwość ze po zainstalowaniu wentylacji mechanicznej(rekuperacji) pozbędę się wilgoci "grzyba" ze ścian? pytam ponieważ mam okazje kupić siłownie w moim mieście Wszystko było by pięknie ale siłownia jest w piwnicy wiec jest wilgoć a co za tym idzie grzyb, czy jakbym zainstalował rekuperacje do takiego pomieszczenia czy dałoby to rade usunąć wilgoć, a co za tym idzie grzyb?czy to już są błędy konstrukcyjne i już nic nie da rady tego zmienić? ani wentylacja ani farby ani nic prócz rozbiórki i na nowo stawiania fundamentów?dodam tyle ze budynek był budowany w latach 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.06.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Jeśli woda jest z zewnątrz, to wentylacja niewiele pomoże.Takie obiekty jak fitness lub siłownia często nie dają rady bez osuszacza, a co dopiero bez wentylacji. Grzyba usunąć da się wyłącznie razem z tynkami.Dobra wentylacja jedynie zapobiegnie powstawaniu nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anield 16.06.2016 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Pewnie trzeba by było zrobić nową izolacje przeciwwilgociową jeżeli chodzi o fundamenty (poziomo i pionowo) i tak jak piszesz usunąć grzyb z tynkami i zrobić porządna wentylacje mechaniczna plus nawet rekuperator czy ma ktoś jakieś doświadczenie w takich budynkach, takich przypadkach? dodam ze mury są dość grube około 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.06.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Fitness 50 m3/osSiłownia 100 m3/osSzatnia 4 wymiany na godzinę Powyżej 500m3/h trzeba dać centralę z odzyskiem ciepła (rekuperator) Dobrym pomysłem będzie również klimatyzator.Nie do chłodzenia, bo w piwnicach zawsze chłodno tylko do osuszania pomieszczenia i podgrzewania zimą. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts