Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie może ktoś mi pomoże.

Chcę kupić 20arów gruntu rolnego RP, działka ma 61 arów jest nie podzielona jak do tego podejść?

Najpierw wydzielić od kupującego te 20arów czy też najpierw notariusz i tam w umowie zawrzeć odpowiedni punkt, który by mówił a wydzielenie z całości gruntu o powierzchni 20arów.

Druga rzecz to przekształcenie jej na budowlaną.

W gminie powiedzieli mi, że w obecnym planie zagospodarowanie jest ujęta pod pola uprawne, łąki, pastwiska ogrody i sady z całkowitym zakazem zabudowy. Pani dodała, że są na etapie tworzenia nowego planu zagospodarowania dla tego obszaru i, że jak to zrobią wtedy będę mógł zobaczyć jak projektowana jest działka w nowym planie. Czyli nadal nie wiem czy będzie można się tam budować czy nie. Podobno plan ukończą na przełomie II-III kwartału 2016r Nie dostałem jasnej odpowiedzi albo jej nie zrozumiałem.

Liczę na jakąś podpowiedź :) Pozdrawiam

Wystarczy zapytać w urzędzie gminy, albo poszukać jakichś papierków np z KRUS tam są informacje o klasie ziemi. Jeśli jest to klasa dobra tj poniżej 4 (1,2,3) to nie dasz rady. A z reguły właśnie taką ziemię się uprawia. Chociaż zboże nie potrzebuje urodzajnej ... chyba ;). Z tego co wiem w tym roku w maju zmieniła się ustawa i jeszcze więcej jest problemów. Żeby odrolnić dodatkowo trzeba udowodnić że ten kawałek ziemi nie był uprawiany od dłuższego czasu i stoi odłogiem. Poza tym trzeba zapłacić za odrolnienie - nie wiem dokładnie ile ale ponoć nie jest to mała kasa, no i odrolnienie trwa w czasie. Wiem że to brzmi pesymistycznie ale lepiej tak niż bym miał Cię nakręcać że się wszystko da bez przeszkód ;). W takich sprawach trzeba być realistą. To jest info z tego co ja się dowiadywałem ... tylko teoria, w praktyce nie wiem jak to wygląda. Może ktoś to robił to podpowie

okazało się, że ma komplet dokumentów akty, wypisy etc. na wypisie z rejestru gruntów jest oznaczona jako

RIIIa - Grunty orne (...). Grunt ma przylegające 2 drogi z nazwami ulic chociaż są na razie tylko żwirowe, pewnie to się zmieni.

Obok są działki, które były tej samej klasy a obecnie są budowlane zatem chyba jest możliwość..?

Właśnie Pani w urzędzie dała mi nadzieje, że ten rejon będzie mocno brany pod uwagę. Grunt 61 arów całkowity ale u mnie do 20 arów by wystarczyło ;).

No nic muszę zaczekać, plan ma być na przełomie II i III kwartału. W ogóle sąsiad poza tymi 20arami resztę chce podzielić i sprzedać. Zdrowie już nie to, narobi się przy polu a nic z tego sensownego nie ma. Mieszka nędznie nawet bardzo a tak to by poprawił sobie komfort życia. Sam na to też mocno się nakręcił.

Niby klasa III ale lustro wody bardzo nisko i kiedy jest 1-2 tygodnie bez opadów zboża mu się kładą. 2 lata temu to cała jego praca poszła w niebyt. Trochę sobie pokopałem na polu i warstwa ziemi to około 40cm potem już tylko glina. Jeszcze się okazało, że notariuszkę którą mi polecano wcześniej zajmowała się jego gruntem :D. Spróbuję nacisnąć urzędniczkę czy może coś już wiedzą wcześniej...

Niedobrze że to lepsza klasa gruntu, bo ciężko będzie to odrolnić, ale dobrze że obok są już działki budowlane bo to poprawia możliwości na przekształcenie. Jednym z warunków odrolnienia jest właśnie sąsiedztwo takich budowlanych i najlepiej już ze stojącymi domami albo budynkami. Jeśli będzie MPZP to powinno rozwiązać sprawę samoczynnie. Często robi się tak że grunty dzieli się wg kryteriów większości więc jeśli sąsiednie są budowlane to ta też pewnie taką się stanie. Ile przydzielą trudno powiedzieć ale może to być np 15 arów. Tak więc jeśli działka Ci się podoba to poczekaj. Niestety plan zagospodarowania trwa dość długo zanim wejdzie w życie. Wszystko zależy od tego co będą robić i w jakim zakresie. Może to być 2 lata albo dłużej. U mnie plan niedużego osiedla z pełnym uzbrojeniem, drogami, chodnikami itd trwał hm 5 lat. Po 2 latach od rozpoczęcia można było działać i dostawać pozwolenia na budowę, jednak wiadomo że to utrudnia manewry bo droga zamknięta albo wcale jej nie ma, wszędzie doły, koparki i kupa rur.

• 2 months później...
Mała aktualizacja, moja gmina wykłada koncept planu zagospodarowania i cały teren, który mnie interesuje będzie objęty pod zabudowę M3 zorientowałem się, że to willowa zabudowa i min. działka 20 arów własnie tyle chcę kupić od rolnika. Teraz pytanie, kiedy plan wejdzie to te działki z automatu staną się budowlanymi czy też muszę pisać wniosek aby na pewno uwzględnili ją jako budowlaną?

Owszem staną się działkami rolno-budowlanymi, albo wydzielonymi parcelami budowlanymi. Jednak pismo o odrolnienie będzie potrzebne i zaświadczenie z gminy o decyzji. Ja takowe składałem i dostałem odpowiedź. Z tym że ja miałem łąki trwałe i 4/5 klasa gruntu więc nieprzydatne na rolnictwo, no może na wypas :) jedynie

Już zgłupiałem, na mapkach udostępnionych przez gminę widnieje M3 przeznaczenie w nowym planie, tymczasem w gminie mi powiedzieli, że szanse na to iż będzie rolno-budowlaną lub budowlaną są praktycznie zerowe, bo ministerstwo rolnictwa ich blokuje od wielu lat.

Wygląda na to, że chyba niepotrzebnie tyle się nachodziłem i czekałem jak głupi. Ciężka sprawa z tą działką co osoba to opinia.

Chyba sobie ją odpuszczę i poszukam gdzieś indziej.