Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Mam wybraną firmę która będzie mi budowała dom. Będę miał podobno dobrego kierownika budowy który rzetelnie podchodzi do pracy. Oczywiście kierownik nie związany w firmą która będzie budowała.

Niedaleko miejsca budowy jest lokalna hurtownia , cen nie znam ...

jeszcze nie robiłem "castingu hurtowni"

Beton też znalazłem w niedalekiej odległości ..

Rozmawiałem z człowiekiem który będzie mi budował dom do stanu sso + kompletny dach.

Jak usłyszał że nie mam jeszcze wybranej hurtowni to powiedział że ma taką która ma super ceny ;-) , beton powiedział że taniej można zciągnąć z innego miasteczka i będzie taniej ...

Sądzę że zapewne bezinteresownie tego nie robi , ale z drugiej strony , ja kupując sam materiały zapłacę 23% VAT i NIC nie odliczę :( a firma sobie odliczy VAT i zapłaci 8% , więc zyska 15% VAT ..

Ale jeśli zaoferowane przez tą firmę ceny były by lepsze to czy mimo wszystko warto brać w ten sposób , bo zapewne faktury by nie były na mnie a tamta firmę ...

Jakie macie doświadczenie ???

Nie ukrywam że jeśli ja otrzymałbym lepsze ceny a firma by sobie "zarobiła na różnicy" VAT to obie strony były by zadowolone , tyle czy tak różowo to wygląda , czy może takie "zakupy" mają swoje wady ?

A jak wygląda później skarbówka ?

Jak buduję dom to mam jakiś rachunek umowę na budowę domu , mam rachunki za materiały , ale jak brałbym faktury na firmę to nie miałbym żadnych rachunków ani "dowodów" że kupiłem materiały na dom ...

https://forum.murator.pl/topic/211781-zakup-materia%C5%82%C3%B3w-do-budowy-samemu-czy-przez-firm%C4%99/

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W każdej hurtowni dostaniesz spore rabaty kupując materiały na cały dom. Pośrednik zawsze coś zarobi dla siebie, albo zgarnie rabaty w hurtowni, albo wyjazd "integracyjny", albo pkt. lojalnościowe za zakupy konkretnej marki. Nigdy, przenigdy budując własny dom nie spotkałem się z tym, żeby materiał proponowany przez wykonawcę, albo "jego" hurtownia była tańsza niż moja w której kupowałem materiały na całą budowę. Czy logiczne jest, że beton z transportem z daleka będzie tańszy niż beton z bliska? Współpracując z jedną hurtownią miałem odroczoną płatność, brałem drobne materiały na tzw. magazyn, płacąc zbiorczo na koniec miesiąca... kupując materiały do wykańczania jednej konkretnej marki na pkt lojalnościowych zrywanych z opakowań odzyskałem kilka stówek ... a ile uzbiera wykonawca kupujący na kilka budów w roku. Jak masz czas i ochotę to kupuj sam, oczywiście porównując ceny większych materiałów.

Powiem tak ..

W poniedziałek będę miał kosztorys materiałów do budowy domu (zamówiłem dodatkowo z projektem) i chce ten kosztorys wysłać do kilku hurtowni , w tym jednej najbliższej ...

Zobaczymy jakie będą różnice w cenie ...

Osobiście nie do końca wierzę że wykonawca miałby lepsze ceny , bo nie jest to jakiś wielki deweloper który buduje wielkie osiedla i ma super upusty a zwykła mała firemka która buduje domy i zajmuje się budowlanką ...

Do rozpoczęcia budowy zapewne mam jeszcze z 2 miesiace , bo muszę załatwić formalności i itd , wiec w tym czasie myślę że bym poszukał tanich dostawców ..

Co do wykonawcy i jego super cen to nie do końca w to wierzę , choć jeśli jako firma może później sobie odliczyć część VATu , ale w takim przypadku skorzystałby jednie on , bo ja Vatu nie odliczę sobie ...

Niektóre materiały (styropian) zapewne zamówię bezpośrednio z fabryki , bo wychodzi zapewne taniej a transport przy te ilości jest za darmo i myślę że lokalna hurtownia takiej ceny mi nie zaproponuje ...

Czyli reasumując raczej w "te super ceny wykonawcy" nie ma co liczyć ...

Będę miał wyceny , kosztorysy , jak będzie mógł coś taniej załatwić to czemu nie , ale sądzę że jednak jak poszukam ...

Ja też stałem przed tym dylematem, ale stwierdziłem, że ciężko będzie pogodzić prace zawodową i organizację budowy...

Oczywiście, przedstawiciel lokalnej hurtowni może wziąć to na swoje barki ale żeby Ciebie nie obciążać ale znając życie będzie on pilnował swojego interesu a nie Twojego.

Daj ten obowiązek wykonawcy, podpisz umowę ryczałtową i po temacie.

A z tym VATem to tak do końca nie jest. Wykonawca kupi z VATem 23%, który i tak odlicza więc go interesuje cena netto. Ty jako zjadacz chleba płacisz 8% na program 500+, ale to i tak masz taniej niż kupując sam materiał ze stawką 23%

Ja też stałem przed tym dylematem, ale stwierdziłem, że ciężko będzie pogodzić prace zawodową i organizację budowy...

Oczywiście, przedstawiciel lokalnej hurtowni może wziąć to na swoje barki ale żeby Ciebie nie obciążać ale znając życie będzie on pilnował swojego interesu a nie Twojego.

Daj ten obowiązek wykonawcy, podpisz umowę ryczałtową i po temacie.

A z tym VATem to tak do końca nie jest. Wykonawca kupi z VATem 23%, który i tak odlicza więc go interesuje cena netto. Ty jako zjadacz chleba płacisz 8% na program 500+, ale to i tak masz taniej niż kupując sam materiał ze stawką 23%

Trochę nie rozumiem ...

Jak pisałem będę miał dokładną rozpiskę jakie są potrzebne materiały , łącznie z ilościa.

Po prostu chce zamówić dane materiały jakie będą potrzbne do budowy w danym etapie i tyle ...

Mam jeszcze trochę czasu i najpierw zrobię "casting" hurtowni.

Jedną hurtownią mam z 1-2 km od terenu budowy i z tą hurtownią mam nadzieję sie dogadać ..

Trochę nie rozumiem tej umowy ryczałtowej , kto ją zawiera i z kim ? Wykonawca kupuje tam gdzie ja chce i wystawiają fakturę na niego czy na mnie ?

Jak na niego to on płaci mniejszy VAT , ale na fakturze i tak będzie wyższy VAT , tyle że on sobie później odliczy , a wątpie aby później mi tą różnicę oddał ;)

Jak to u Ciebie wygląda ? Jak czegoś zabraknie to wykonawca jedzie do hurtowni jaką wybrałeś i tak kupuje co potrzeba a później Ty płacisz w hurtowni ?

Myślę że ja częściowo chce się tak dogadać , że jak coś zabraknie to będzie brał z tej hurtowni a ja będę płacił z jakimś lekkim odroczonym terminie , bo wiadomo może coś zabraknąć i wtedy aby nie musieli czekać sami zakupią ...

, ja kupując sam materiały zapłacę 23% VAT i NIC nie odliczę :( a firma sobie odliczy VAT i zapłaci 8% , więc zyska 15% VAT ..

.

.

Hehehe...

pierwsza i najważniejsza zasada budowy.

Materiały kupujesz sam!

Druga najważniejsza zasada budowy kupujesz w różnych hurtowniach - tam gdzie mają dany produkt najtaniej i w du.... mniej jedną hurtownię.

trzecia zasada... zawsze rób wycenę w kilku hurtowniach. Czasami dach warto zamówić 200 km dalej a i tak z transportem będzie taniej niż lokalnie.

Wykonawcy kantują, nie wszyscy, ale wielu.

Trochę nie rozumiem ...

Jak pisałem będę miał dokładną rozpiskę jakie są potrzebne materiały , łącznie z ilościa.

Po prostu chce zamówić dane materiały jakie będą potrzbne do budowy w danym etapie i tyle ...

Mam jeszcze trochę czasu i najpierw zrobię "casting" hurtowni.

Jedną hurtownią mam z 1-2 km od terenu budowy i z tą hurtownią mam nadzieję sie dogadać ..

Trochę nie rozumiem tej umowy ryczałtowej , kto ją zawiera i z kim ? Wykonawca kupuje tam gdzie ja chce i wystawiają fakturę na niego czy na mnie ?

Jak na niego to on płaci mniejszy VAT , ale na fakturze i tak będzie wyższy VAT , tyle że on sobie później odliczy , a wątpie aby później mi tą różnicę oddał ;)

Jak to u Ciebie wygląda ? Jak czegoś zabraknie to wykonawca jedzie do hurtowni jaką wybrałeś i tak kupuje co potrzeba a później Ty płacisz w hurtowni ?

Myślę że ja częściowo chce się tak dogadać , że jak coś zabraknie to będzie brał z tej hurtowni a ja będę płacił z jakimś lekkim odroczonym terminie , bo wiadomo może coś zabraknąć i wtedy aby nie musieli czekać sami zakupią ...

Oj krecisz. Warianty:

1. Podpisujesz umowe z wykonawca na wykonanie z materialem - masz w tylko co skad o ile materialy sa takie jak na twojej liscie.

2. Mozesz odgadac sie z hurtownia i wtedy wykonawca tam bierze material ty regulujesz naleznosci.

Prawda jest taka, ze w wiekszosci przypadkow firmy niechca sie dzielic swoimi rabatami, progrtamami lojalnosciowymi albo bardzo malo (sa wyjatki ale jest ich malo - kazdy chce zarobic). Wiec jesli sam nie zalatwisz wszytskich materialow to oni i tak na tobie zarobia na materiale - a) przez wspomniane rabaty, znizki, programy lojalnosciowe w "swoich hurtowniach" b) zawsze mozna podrasowac fakture i firmy sie wtedy dziela. Ile razy to widzialem jak "wykonawca/posrednik" dogadywal kwote na fakturze ze sprzedajacym bo "klient" domagal sie okazania faktury.

Co do VAT to firma placi 23% pozniej caly odlicza ale Ty placisz tylko 8% jesli masz z montazem. Tzn, ze twojego wykonawce nic nie obchodzi opocz ceny netto bo (a ta moze byc rozna;) - poprostu z montazem masz szanse zaplacic mniej = roznice w padatkach VAT (15% mniej).

Podstawy działalności. Wykonawca kupuje z VAT -23% a sprzedaje Tobie materiał +robocizna z VAT-em 8%. Różnica jest jego, odzyskuje ja w ramach rozliczeń z urzędem skarbowym.

Kaszpir- u mnie wygląda to tak że zleciłem wykonawcy budowę do SSO wraz z materiałem i całą otoczką. Ja miałem zapewnić tylko wodę, prąd i kierownika budowy. Nie interesuje mnie organizacja czegokolwiek, jest projekt i tego pilnuję a gdzie, za ile kupią i czy czegoś zabraknie czy trzeba coś dowieźć, oddać to nie moja sprawa.

Układ czysty i przejrzysty.

Na początku też myślałem aby samemu organizować materiały ale zwyczajnie na to nie mam czasu. Pracować trzeba bo z roboty wyrzucą i na dokończenie inwestycji nie będzie ;)

Nie ukrywam że trochę kusi ten 8% VAT , bo ja jak kupię to zapłacę 23% mimo że i tak to nie ja buduje tylko wynajęta firma , więc chore jest to że ja płacę 23% mimo że usługę budowy zlecam komuś innemu ...

Ale zlecić to wykonawcy trochę się boję , bo boję się że wykonawca wykorzysta to i ceny jakie otrzymam nawet z tym 8% VAT mogę być wyższe niż z VAT 23% a dodatkowo może zamówić więcej towaru niż faktycznie zużyje bo stracę nad tym całkowitą kontrolę ...

No chyba że zrobiłbym dokładny kosztorys z dokładną rozpiską materiałów i wykonawca kupiłby dokładnie to co chce na siebie i sprzedał by mi to z usługą + materiał oczywiście pod warunkiem że otrzymałbym lepszą cenę niż ta w kosztorysie. On by sobie "odbił" później na VAT , bo ja i tak sobie tego VAT nie odliczę , więc jakby cena była lepsza ?

Ale wątpie , bo mogło by się okazać że coś by "kombinował" aby więcej z tego "ugrać" ?

W następnym tygodniu idę z nim podpisać umowę i zarezerwować "termin" na sierpień-wrzesień ...

Ale sądze że pogodze się z tym że zapłacę 23% VAT , bo nikt mi nie wystawi na 8% VAT faktury , a sądzę że wykonawca nie jest bezinteresowany i poza VAT będzie chciał jeszcze coś z tego "zarobić"

kaszpir007 każdy kto kupuje materiały dolicza do ceny jakiś % to jest tak zwany koszt zakupu ujmowany w kosztorysach. Żadna tajemnica że to jest. Zakup materiałów zajmuje wbrew pozorom sporo czasu a więc kosztuje, do tego często dochodzi transport który w przypadku tira jest łatwo ogarnąc a w przypadku 10 worków kleju już nikt nie chce dowozić czyli dochodzi kupującemu paliwo. Błedy hurtowni problemy logistyczne to godziny na telefonie, strata czasu i jakis koszt. Masz czas kupuj sam, nie masz czasu zlecasz i płacisz. A to co pisałeś że będziesz miał listę i dasz i tylko będziesz czekał na odbiór , hmmmm - obys miał taką hurtownie pod ręką. Ja takiej nie znam co potrafi zorganizować wszystko. Przykład z dziś, zapytałem o gont na wiatę, mają końcówkę i wiecej nie sprowadzą bo za duża konkurencja i nie dają rady.... i co trzeba szukać innej. Najczęściej w takiej hurtownie nie warto zamawiać więźby, betonu, różnie bywa z pokryciami, ocieplnie warto szuakć z montażem to samo z oknami a lokalne hurtownie tego raczej nie mają a jak mają to nie ten standart, cena. W hurtowni nie kupisz wylewki tylko cemant do niej a piasek w innej z kruszywem. Ogólnie nie słyszałem aby się dało "dać" tabelkę i tylko podpisywać WZ.
Powiem tak ..

Niektóre materiały (styropian) zapewne zamówię bezpośrednio z fabryki , bo wychodzi zapewne taniej a transport przy te ilości jest za darmo i myślę że lokalna hurtownia takiej ceny mi nie zaproponuje ...

.

I tu się mylisz. Hurtownie mają umowy kompleksowe i sprzedają materiał taniej Ty sam jako indywidualny klient kupisz u producenta. Tak właśnie przyjechał do mnie cały tir wełny mineralnej do ocieplenia budynku i był tańszy niż gdybym kupował go u producenta. Caparol do tynkowania - podobnie cena za wiaderko było niższa niż bezpośrednio u przedstawiciela producenta. Tak działają umowy hurtownia - producent...

kaszpir007 każdy kto kupuje materiały dolicza do ceny jakiś % to jest tak zwany koszt zakupu ujmowany w kosztorysach. Żadna tajemnica że to jest. Zakup materiałów zajmuje wbrew pozorom sporo czasu a więc kosztuje, do tego często dochodzi transport który w przypadku tira jest łatwo ogarnąc a w przypadku 10 worków kleju już nikt nie chce dowozić czyli dochodzi kupującemu paliwo. Błedy hurtowni problemy logistyczne to godziny na telefonie, strata czasu i jakis koszt. Masz czas kupuj sam, nie masz czasu zlecasz i płacisz. A to co pisałeś że będziesz miał listę i dasz i tylko będziesz czekał na odbiór , hmmmm - obys miał taką hurtownie pod ręką. Ja takiej nie znam co potrafi zorganizować wszystko. Przykład z dziś, zapytałem o gont na wiatę, mają końcówkę i wiecej nie sprowadzą bo za duża konkurencja i nie dają rady.... i co trzeba szukać innej. Najczęściej w takiej hurtownie nie warto zamawiać więźby, betonu, różnie bywa z pokryciami, ocieplnie warto szuakć z montażem to samo z oknami a lokalne hurtownie tego raczej nie mają a jak mają to nie ten standart, cena. W hurtowni nie kupisz wylewki tylko cemant do niej a piasek w innej z kruszywem. Ogólnie nie słyszałem aby się dało "dać" tabelkę i tylko podpisywać WZ.

Niedaleko budowy (z 1-2km) mam hurtownię . Dodatkowo myślę że obecny garaż przeznaczę na "magazyn" , być może uda mi się dogadać z hurtownią by zamawiany towar dla mnie trzymała i dostarczała w miarę zapotrzebowania ...

Nie mam pojęcia. Poprzednio dom budował mi deweloper i nic mnie nie interesowało , teraz chciałbym mieć wpływ na budowę większy.

Myślę że dogadam się z wykonawcą i będzie tez sam brał materiał z pobliskiej hurtowni , bo na pewno będą sytuację że czegoś zabraknie i będzie problem.

A jak wyglada ta umowa na zakup materiałów przez wykonawcę? Kupuje sam , dolicza jakąś "marżę" i i później dostaję jakąś WZ i mu płacę i potem wystawia mi rachunek na budowę + materiały czy jak ?

Ile procentowo marży dla wykonawcy jest dla takiego wykonawcy ?

Pytam bo nawet jakby kupował w takich samych cenach jak ja z tej samej hurtowni , to i tak on by dostał 8% VAT a ja 23% VAT , więc jeśli nawet by doliczył powiedzmy 5% marży to i tak wyszedłbym na tym lepiej bo zapłaciłbym 8% VAT + 5% marży czyli 13% , czyli 10% mniej niż bym kupił samodzielnie a wykonawca też zadowolony bo miałby dodatkowe 5% a przy ilości materiałów sądzę że trochę dodatkowo by zarobił + bonusy lojalnościowe i itd ?

Jaką marżę sie ustala standardowo ? Czy może jakoś inaczej się rozlicza ?

Chciałbym mieć kontrolę nad cenami i zakupami , ale nie ukrywam że pewne odciążenie by się przydało a dodatkowo mogło by to być korzystne dla obu stron , bo ja bym mniej VATu zapłacił i nie musiałbym jeździć po jakieś pierdoły które wypadną a wykonawca też by na tym zyskał finansowo ...

A jak to wygląda ? Firma kupuje na siebie towar w hurtowni ale potem dostaje fakturę na 23% VAT , Ja bym płacił na 8% VAT + jakaś marża , ale przecież trzeba i tak zapłacić całą cenę , więc jak ten problem rozwiązać ? NO chyba że tą różnicę w cenie odliczyć od kosztu usługi i tyle ???

No chyba że ten mechanizm inaczej wygląda ;)

Trochę nie rozumiem ...

Po prostu chce zamówić dane materiały jakie będą potrzebne do budowy w danym etapie i tyle ...

.

Zobaczysz jak to sprawdzi się w praktyce - hi hi hi ... :p

Jak czegoś zabraknie to wykonawca jedzie do hurtowni jaką wybrałeś i tak kupuje co potrzeba a później Ty płacisz w hurtowni ?

Tak to działa - albo upoważniasz wykonawcę do wszelakich zakupów, albo ograniczasz kwotę, albo na telefon informujsze hurtownię, że podjedzie i weźmie konkretny materiał. Płacisz zbiorczo na koniec miesiąca, a nawet później

I tu się mylisz. Hurtownie mają umowy kompleksowe i sprzedają materiał taniej Ty sam jako indywidualny klient kupisz u producenta. Tak właśnie przyjechał do mnie cały tir wełny mineralnej do ocieplenia budynku i był tańszy niż gdybym kupował go u producenta. Caparol do tynkowania - podobnie cena za wiaderko było niższa niż bezpośrednio u przedstawiciela producenta. Tak działają umowy hurtownia - producent...

No może źle się napisałem ...

Chodzi mi że kupuje się w jakieś hurtowni (z terenu Polski) ale towar i tak dostarcza mi fabryka , bo powyżej jakiejś ilości transport jest w cenie ...

Ceny bezpośrednio w fabryce są kiepskie (dla klienta "normalnego" . Patrzyłem na cenę np. Silki bezpośrednio to delikatnie mówiąc było drogo ;)

Chociaż ze styropianem jest ten problem że nie potrzebuję od razu aż takiej dużej ilości ale będę kombinował ...

Dlatego wolałbym jakąś loklaną hurtownię , ale też nie chce przepłacać zbytnio ;)

Stalem przed tym samym dylematem, i jednak zdecydowalem sie ze towar bedzie kupowal moj wykonawca. Zdaje sobie z tego sprawe ze cos sobie policzy, ale jak ktos pisal nie interesuje cie nic, nie martwisz ze towaru braknie itp. Ustal z wykonawca ile bedzie cie kosztowala budowa z jego material ale nie mniej wiecej tylko nich wyliczy ci wg projektu, nastepnie jezeli bedziesz mial kosztorys policz ile sam zaplacilbys za ten material i zobaczysz czy ci sie oplaca czy nie.
Kaszpir- u mnie wygląda to tak że zleciłem wykonawcy budowę do SSO wraz z materiałem i całą otoczką. Ja miałem zapewnić tylko wodę, prąd i kierownika budowy. Nie interesuje mnie organizacja czegokolwiek, jest projekt i tego pilnuję a gdzie, za ile kupią i czy czegoś zabraknie czy trzeba coś dowieźć, oddać to nie moja sprawa.

Układ czysty i przejrzysty.

Na początku też myślałem aby samemu organizować materiały ale zwyczajnie na to nie mam czasu. Pracować trzeba bo z roboty wyrzucą i na dokończenie inwestycji nie będzie ;)

Wygoda kosztuje, co najmniej + 10% kosztów budowy

ja sam organizowałem i nie żałuje

wszystkie materiały jakie kupowałem weryfikowałem na różnych portalach, sklepach budowlanych i wiem, że taniej się nie dało

w nosie mam zniżki wykonawcy