kaszpir007 15.06.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam ! Mam wybraną firmę która będzie mi budowała dom. Będę miał podobno dobrego kierownika budowy który rzetelnie podchodzi do pracy. Oczywiście kierownik nie związany w firmą która będzie budowała. Niedaleko miejsca budowy jest lokalna hurtownia , cen nie znam ... jeszcze nie robiłem "castingu hurtowni" Beton też znalazłem w niedalekiej odległości .. Rozmawiałem z człowiekiem który będzie mi budował dom do stanu sso + kompletny dach. Jak usłyszał że nie mam jeszcze wybranej hurtowni to powiedział że ma taką która ma super ceny , beton powiedział że taniej można zciągnąć z innego miasteczka i będzie taniej ... Sądzę że zapewne bezinteresownie tego nie robi , ale z drugiej strony , ja kupując sam materiały zapłacę 23% VAT i NIC nie odliczę a firma sobie odliczy VAT i zapłaci 8% , więc zyska 15% VAT .. Ale jeśli zaoferowane przez tą firmę ceny były by lepsze to czy mimo wszystko warto brać w ten sposób , bo zapewne faktury by nie były na mnie a tamta firmę ... Jakie macie doświadczenie ??? Nie ukrywam że jeśli ja otrzymałbym lepsze ceny a firma by sobie "zarobiła na różnicy" VAT to obie strony były by zadowolone , tyle czy tak różowo to wygląda , czy może takie "zakupy" mają swoje wady ? A jak wygląda później skarbówka ? Jak buduję dom to mam jakiś rachunek umowę na budowę domu , mam rachunki za materiały , ale jak brałbym faktury na firmę to nie miałbym żadnych rachunków ani "dowodów" że kupiłem materiały na dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.06.2016 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 No i ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 16.06.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 A wykonawca wystawi ci fakturę/ rachunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.06.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 W każdej hurtowni dostaniesz spore rabaty kupując materiały na cały dom. Pośrednik zawsze coś zarobi dla siebie, albo zgarnie rabaty w hurtowni, albo wyjazd "integracyjny", albo pkt. lojalnościowe za zakupy konkretnej marki. Nigdy, przenigdy budując własny dom nie spotkałem się z tym, żeby materiał proponowany przez wykonawcę, albo "jego" hurtownia była tańsza niż moja w której kupowałem materiały na całą budowę. Czy logiczne jest, że beton z transportem z daleka będzie tańszy niż beton z bliska? Współpracując z jedną hurtownią miałem odroczoną płatność, brałem drobne materiały na tzw. magazyn, płacąc zbiorczo na koniec miesiąca... kupując materiały do wykańczania jednej konkretnej marki na pkt lojalnościowych zrywanych z opakowań odzyskałem kilka stówek ... a ile uzbiera wykonawca kupujący na kilka budów w roku. Jak masz czas i ochotę to kupuj sam, oczywiście porównując ceny większych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.06.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Powiem tak .. W poniedziałek będę miał kosztorys materiałów do budowy domu (zamówiłem dodatkowo z projektem) i chce ten kosztorys wysłać do kilku hurtowni , w tym jednej najbliższej ... Zobaczymy jakie będą różnice w cenie ... Osobiście nie do końca wierzę że wykonawca miałby lepsze ceny , bo nie jest to jakiś wielki deweloper który buduje wielkie osiedla i ma super upusty a zwykła mała firemka która buduje domy i zajmuje się budowlanką ... Do rozpoczęcia budowy zapewne mam jeszcze z 2 miesiace , bo muszę załatwić formalności i itd , wiec w tym czasie myślę że bym poszukał tanich dostawców .. Co do wykonawcy i jego super cen to nie do końca w to wierzę , choć jeśli jako firma może później sobie odliczyć część VATu , ale w takim przypadku skorzystałby jednie on , bo ja Vatu nie odliczę sobie ... Niektóre materiały (styropian) zapewne zamówię bezpośrednio z fabryki , bo wychodzi zapewne taniej a transport przy te ilości jest za darmo i myślę że lokalna hurtownia takiej ceny mi nie zaproponuje ... Czyli reasumując raczej w "te super ceny wykonawcy" nie ma co liczyć ... Będę miał wyceny , kosztorysy , jak będzie mógł coś taniej załatwić to czemu nie , ale sądzę że jednak jak poszukam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 16.06.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ja też stałem przed tym dylematem, ale stwierdziłem, że ciężko będzie pogodzić prace zawodową i organizację budowy...Oczywiście, przedstawiciel lokalnej hurtowni może wziąć to na swoje barki ale żeby Ciebie nie obciążać ale znając życie będzie on pilnował swojego interesu a nie Twojego.Daj ten obowiązek wykonawcy, podpisz umowę ryczałtową i po temacie.A z tym VATem to tak do końca nie jest. Wykonawca kupi z VATem 23%, który i tak odlicza więc go interesuje cena netto. Ty jako zjadacz chleba płacisz 8% na program 500+, ale to i tak masz taniej niż kupując sam materiał ze stawką 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.06.2016 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ja też stałem przed tym dylematem, ale stwierdziłem, że ciężko będzie pogodzić prace zawodową i organizację budowy... Oczywiście, przedstawiciel lokalnej hurtowni może wziąć to na swoje barki ale żeby Ciebie nie obciążać ale znając życie będzie on pilnował swojego interesu a nie Twojego. Daj ten obowiązek wykonawcy, podpisz umowę ryczałtową i po temacie. A z tym VATem to tak do końca nie jest. Wykonawca kupi z VATem 23%, który i tak odlicza więc go interesuje cena netto. Ty jako zjadacz chleba płacisz 8% na program 500+, ale to i tak masz taniej niż kupując sam materiał ze stawką 23% Trochę nie rozumiem ... Jak pisałem będę miał dokładną rozpiskę jakie są potrzebne materiały , łącznie z ilościa. Po prostu chce zamówić dane materiały jakie będą potrzbne do budowy w danym etapie i tyle ... Mam jeszcze trochę czasu i najpierw zrobię "casting" hurtowni. Jedną hurtownią mam z 1-2 km od terenu budowy i z tą hurtownią mam nadzieję sie dogadać .. Trochę nie rozumiem tej umowy ryczałtowej , kto ją zawiera i z kim ? Wykonawca kupuje tam gdzie ja chce i wystawiają fakturę na niego czy na mnie ? Jak na niego to on płaci mniejszy VAT , ale na fakturze i tak będzie wyższy VAT , tyle że on sobie później odliczy , a wątpie aby później mi tą różnicę oddał Jak to u Ciebie wygląda ? Jak czegoś zabraknie to wykonawca jedzie do hurtowni jaką wybrałeś i tak kupuje co potrzeba a później Ty płacisz w hurtowni ? Myślę że ja częściowo chce się tak dogadać , że jak coś zabraknie to będzie brał z tej hurtowni a ja będę płacił z jakimś lekkim odroczonym terminie , bo wiadomo może coś zabraknąć i wtedy aby nie musieli czekać sami zakupią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.06.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 , ja kupując sam materiały zapłacę 23% VAT i NIC nie odliczę a firma sobie odliczy VAT i zapłaci 8% , więc zyska 15% VAT .. . . Hehehe... pierwsza i najważniejsza zasada budowy. Materiały kupujesz sam! Druga najważniejsza zasada budowy kupujesz w różnych hurtowniach - tam gdzie mają dany produkt najtaniej i w du.... mniej jedną hurtownię. trzecia zasada... zawsze rób wycenę w kilku hurtowniach. Czasami dach warto zamówić 200 km dalej a i tak z transportem będzie taniej niż lokalnie. Wykonawcy kantują, nie wszyscy, ale wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 16.06.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Trochę nie rozumiem ... Jak pisałem będę miał dokładną rozpiskę jakie są potrzebne materiały , łącznie z ilościa. Po prostu chce zamówić dane materiały jakie będą potrzbne do budowy w danym etapie i tyle ... Mam jeszcze trochę czasu i najpierw zrobię "casting" hurtowni. Jedną hurtownią mam z 1-2 km od terenu budowy i z tą hurtownią mam nadzieję sie dogadać .. Trochę nie rozumiem tej umowy ryczałtowej , kto ją zawiera i z kim ? Wykonawca kupuje tam gdzie ja chce i wystawiają fakturę na niego czy na mnie ? Jak na niego to on płaci mniejszy VAT , ale na fakturze i tak będzie wyższy VAT , tyle że on sobie później odliczy , a wątpie aby później mi tą różnicę oddał Jak to u Ciebie wygląda ? Jak czegoś zabraknie to wykonawca jedzie do hurtowni jaką wybrałeś i tak kupuje co potrzeba a później Ty płacisz w hurtowni ? Myślę że ja częściowo chce się tak dogadać , że jak coś zabraknie to będzie brał z tej hurtowni a ja będę płacił z jakimś lekkim odroczonym terminie , bo wiadomo może coś zabraknąć i wtedy aby nie musieli czekać sami zakupią ... Oj krecisz. Warianty: 1. Podpisujesz umowe z wykonawca na wykonanie z materialem - masz w tylko co skad o ile materialy sa takie jak na twojej liscie. 2. Mozesz odgadac sie z hurtownia i wtedy wykonawca tam bierze material ty regulujesz naleznosci. Prawda jest taka, ze w wiekszosci przypadkow firmy niechca sie dzielic swoimi rabatami, progrtamami lojalnosciowymi albo bardzo malo (sa wyjatki ale jest ich malo - kazdy chce zarobic). Wiec jesli sam nie zalatwisz wszytskich materialow to oni i tak na tobie zarobia na materiale - a) przez wspomniane rabaty, znizki, programy lojalnosciowe w "swoich hurtowniach" b) zawsze mozna podrasowac fakture i firmy sie wtedy dziela. Ile razy to widzialem jak "wykonawca/posrednik" dogadywal kwote na fakturze ze sprzedajacym bo "klient" domagal sie okazania faktury. Co do VAT to firma placi 23% pozniej caly odlicza ale Ty placisz tylko 8% jesli masz z montazem. Tzn, ze twojego wykonawce nic nie obchodzi opocz ceny netto bo (a ta moze byc rozna;) - poprostu z montazem masz szanse zaplacic mniej = roznice w padatkach VAT (15% mniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jak na niego to on płaci mniejszy VAT , ale na fakturze i tak będzie wyższy VAT , tyle że on sobie później odliczy , a wątpie aby później mi tą różnicę oddał Podstawy działalności. Wykonawca kupuje z VAT -23% a sprzedaje Tobie materiał +robocizna z VAT-em 8%. Różnica jest jego, odzyskuje ja w ramach rozliczeń z urzędem skarbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 16.06.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Kaszpir- u mnie wygląda to tak że zleciłem wykonawcy budowę do SSO wraz z materiałem i całą otoczką. Ja miałem zapewnić tylko wodę, prąd i kierownika budowy. Nie interesuje mnie organizacja czegokolwiek, jest projekt i tego pilnuję a gdzie, za ile kupią i czy czegoś zabraknie czy trzeba coś dowieźć, oddać to nie moja sprawa. Układ czysty i przejrzysty. Na początku też myślałem aby samemu organizować materiały ale zwyczajnie na to nie mam czasu. Pracować trzeba bo z roboty wyrzucą i na dokończenie inwestycji nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.06.2016 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Nie ukrywam że trochę kusi ten 8% VAT , bo ja jak kupię to zapłacę 23% mimo że i tak to nie ja buduje tylko wynajęta firma , więc chore jest to że ja płacę 23% mimo że usługę budowy zlecam komuś innemu ... Ale zlecić to wykonawcy trochę się boję , bo boję się że wykonawca wykorzysta to i ceny jakie otrzymam nawet z tym 8% VAT mogę być wyższe niż z VAT 23% a dodatkowo może zamówić więcej towaru niż faktycznie zużyje bo stracę nad tym całkowitą kontrolę ... No chyba że zrobiłbym dokładny kosztorys z dokładną rozpiską materiałów i wykonawca kupiłby dokładnie to co chce na siebie i sprzedał by mi to z usługą + materiał oczywiście pod warunkiem że otrzymałbym lepszą cenę niż ta w kosztorysie. On by sobie "odbił" później na VAT , bo ja i tak sobie tego VAT nie odliczę , więc jakby cena była lepsza ? Ale wątpie , bo mogło by się okazać że coś by "kombinował" aby więcej z tego "ugrać" ? W następnym tygodniu idę z nim podpisać umowę i zarezerwować "termin" na sierpień-wrzesień ... Ale sądze że pogodze się z tym że zapłacę 23% VAT , bo nikt mi nie wystawi na 8% VAT faktury , a sądzę że wykonawca nie jest bezinteresowany i poza VAT będzie chciał jeszcze coś z tego "zarobić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 kaszpir007 każdy kto kupuje materiały dolicza do ceny jakiś % to jest tak zwany koszt zakupu ujmowany w kosztorysach. Żadna tajemnica że to jest. Zakup materiałów zajmuje wbrew pozorom sporo czasu a więc kosztuje, do tego często dochodzi transport który w przypadku tira jest łatwo ogarnąc a w przypadku 10 worków kleju już nikt nie chce dowozić czyli dochodzi kupującemu paliwo. Błedy hurtowni problemy logistyczne to godziny na telefonie, strata czasu i jakis koszt. Masz czas kupuj sam, nie masz czasu zlecasz i płacisz. A to co pisałeś że będziesz miał listę i dasz i tylko będziesz czekał na odbiór , hmmmm - obys miał taką hurtownie pod ręką. Ja takiej nie znam co potrafi zorganizować wszystko. Przykład z dziś, zapytałem o gont na wiatę, mają końcówkę i wiecej nie sprowadzą bo za duża konkurencja i nie dają rady.... i co trzeba szukać innej. Najczęściej w takiej hurtownie nie warto zamawiać więźby, betonu, różnie bywa z pokryciami, ocieplnie warto szuakć z montażem to samo z oknami a lokalne hurtownie tego raczej nie mają a jak mają to nie ten standart, cena. W hurtowni nie kupisz wylewki tylko cemant do niej a piasek w innej z kruszywem. Ogólnie nie słyszałem aby się dało "dać" tabelkę i tylko podpisywać WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.06.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Powiem tak .. Niektóre materiały (styropian) zapewne zamówię bezpośrednio z fabryki , bo wychodzi zapewne taniej a transport przy te ilości jest za darmo i myślę że lokalna hurtownia takiej ceny mi nie zaproponuje ... . I tu się mylisz. Hurtownie mają umowy kompleksowe i sprzedają materiał taniej Ty sam jako indywidualny klient kupisz u producenta. Tak właśnie przyjechał do mnie cały tir wełny mineralnej do ocieplenia budynku i był tańszy niż gdybym kupował go u producenta. Caparol do tynkowania - podobnie cena za wiaderko było niższa niż bezpośrednio u przedstawiciela producenta. Tak działają umowy hurtownia - producent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.06.2016 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 kaszpir007 każdy kto kupuje materiały dolicza do ceny jakiś % to jest tak zwany koszt zakupu ujmowany w kosztorysach. Żadna tajemnica że to jest. Zakup materiałów zajmuje wbrew pozorom sporo czasu a więc kosztuje, do tego często dochodzi transport który w przypadku tira jest łatwo ogarnąc a w przypadku 10 worków kleju już nikt nie chce dowozić czyli dochodzi kupującemu paliwo. Błedy hurtowni problemy logistyczne to godziny na telefonie, strata czasu i jakis koszt. Masz czas kupuj sam, nie masz czasu zlecasz i płacisz. A to co pisałeś że będziesz miał listę i dasz i tylko będziesz czekał na odbiór , hmmmm - obys miał taką hurtownie pod ręką. Ja takiej nie znam co potrafi zorganizować wszystko. Przykład z dziś, zapytałem o gont na wiatę, mają końcówkę i wiecej nie sprowadzą bo za duża konkurencja i nie dają rady.... i co trzeba szukać innej. Najczęściej w takiej hurtownie nie warto zamawiać więźby, betonu, różnie bywa z pokryciami, ocieplnie warto szuakć z montażem to samo z oknami a lokalne hurtownie tego raczej nie mają a jak mają to nie ten standart, cena. W hurtowni nie kupisz wylewki tylko cemant do niej a piasek w innej z kruszywem. Ogólnie nie słyszałem aby się dało "dać" tabelkę i tylko podpisywać WZ. Niedaleko budowy (z 1-2km) mam hurtownię . Dodatkowo myślę że obecny garaż przeznaczę na "magazyn" , być może uda mi się dogadać z hurtownią by zamawiany towar dla mnie trzymała i dostarczała w miarę zapotrzebowania ... Nie mam pojęcia. Poprzednio dom budował mi deweloper i nic mnie nie interesowało , teraz chciałbym mieć wpływ na budowę większy. Myślę że dogadam się z wykonawcą i będzie tez sam brał materiał z pobliskiej hurtowni , bo na pewno będą sytuację że czegoś zabraknie i będzie problem. A jak wyglada ta umowa na zakup materiałów przez wykonawcę? Kupuje sam , dolicza jakąś "marżę" i i później dostaję jakąś WZ i mu płacę i potem wystawia mi rachunek na budowę + materiały czy jak ? Ile procentowo marży dla wykonawcy jest dla takiego wykonawcy ? Pytam bo nawet jakby kupował w takich samych cenach jak ja z tej samej hurtowni , to i tak on by dostał 8% VAT a ja 23% VAT , więc jeśli nawet by doliczył powiedzmy 5% marży to i tak wyszedłbym na tym lepiej bo zapłaciłbym 8% VAT + 5% marży czyli 13% , czyli 10% mniej niż bym kupił samodzielnie a wykonawca też zadowolony bo miałby dodatkowe 5% a przy ilości materiałów sądzę że trochę dodatkowo by zarobił + bonusy lojalnościowe i itd ? Jaką marżę sie ustala standardowo ? Czy może jakoś inaczej się rozlicza ? Chciałbym mieć kontrolę nad cenami i zakupami , ale nie ukrywam że pewne odciążenie by się przydało a dodatkowo mogło by to być korzystne dla obu stron , bo ja bym mniej VATu zapłacił i nie musiałbym jeździć po jakieś pierdoły które wypadną a wykonawca też by na tym zyskał finansowo ... A jak to wygląda ? Firma kupuje na siebie towar w hurtowni ale potem dostaje fakturę na 23% VAT , Ja bym płacił na 8% VAT + jakaś marża , ale przecież trzeba i tak zapłacić całą cenę , więc jak ten problem rozwiązać ? NO chyba że tą różnicę w cenie odliczyć od kosztu usługi i tyle ??? No chyba że ten mechanizm inaczej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.06.2016 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Trochę nie rozumiem ... Jak pisałem będę miał dokładną rozpiskę jakie są potrzebne materiały , łącznie z ilościa. Po prostu chce zamówić dane materiały jakie będą potrzebne do budowy w danym etapie i tyle ... . Zobaczysz jak to sprawdzi się w praktyce - hi hi hi ... Jak czegoś zabraknie to wykonawca jedzie do hurtowni jaką wybrałeś i tak kupuje co potrzeba a później Ty płacisz w hurtowni ? Tak to działa - albo upoważniasz wykonawcę do wszelakich zakupów, albo ograniczasz kwotę, albo na telefon informujsze hurtownię, że podjedzie i weźmie konkretny materiał. Płacisz zbiorczo na koniec miesiąca, a nawet później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.06.2016 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 I tu się mylisz. Hurtownie mają umowy kompleksowe i sprzedają materiał taniej Ty sam jako indywidualny klient kupisz u producenta. Tak właśnie przyjechał do mnie cały tir wełny mineralnej do ocieplenia budynku i był tańszy niż gdybym kupował go u producenta. Caparol do tynkowania - podobnie cena za wiaderko było niższa niż bezpośrednio u przedstawiciela producenta. Tak działają umowy hurtownia - producent... No może źle się napisałem ... Chodzi mi że kupuje się w jakieś hurtowni (z terenu Polski) ale towar i tak dostarcza mi fabryka , bo powyżej jakiejś ilości transport jest w cenie ... Ceny bezpośrednio w fabryce są kiepskie (dla klienta "normalnego" . Patrzyłem na cenę np. Silki bezpośrednio to delikatnie mówiąc było drogo Chociaż ze styropianem jest ten problem że nie potrzebuję od razu aż takiej dużej ilości ale będę kombinował ... Dlatego wolałbym jakąś loklaną hurtownię , ale też nie chce przepłacać zbytnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 17.06.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Stalem przed tym samym dylematem, i jednak zdecydowalem sie ze towar bedzie kupowal moj wykonawca. Zdaje sobie z tego sprawe ze cos sobie policzy, ale jak ktos pisal nie interesuje cie nic, nie martwisz ze towaru braknie itp. Ustal z wykonawca ile bedzie cie kosztowala budowa z jego material ale nie mniej wiecej tylko nich wyliczy ci wg projektu, nastepnie jezeli bedziesz mial kosztorys policz ile sam zaplacilbys za ten material i zobaczysz czy ci sie oplaca czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 17.06.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Kaszpir- u mnie wygląda to tak że zleciłem wykonawcy budowę do SSO wraz z materiałem i całą otoczką. Ja miałem zapewnić tylko wodę, prąd i kierownika budowy. Nie interesuje mnie organizacja czegokolwiek, jest projekt i tego pilnuję a gdzie, za ile kupią i czy czegoś zabraknie czy trzeba coś dowieźć, oddać to nie moja sprawa. Układ czysty i przejrzysty. Na początku też myślałem aby samemu organizować materiały ale zwyczajnie na to nie mam czasu. Pracować trzeba bo z roboty wyrzucą i na dokończenie inwestycji nie będzie Wygoda kosztuje, co najmniej + 10% kosztów budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.06.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 ja sam organizowałem i nie żałuje wszystkie materiały jakie kupowałem weryfikowałem na różnych portalach, sklepach budowlanych i wiem, że taniej się nie dało w nosie mam zniżki wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts