Marianos 16.06.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Witam Chce wykonać własnoręcznie nadproże do bramy garażowej. Ma być wykonane z z betonu i prętów zbrojeniowych. Strop jest wykonany w technice Ackermana. Sciany jest o mur z jednej cegły, przerwa, i kolejny mur z cegły postawionej na boku. Wysokość do stropu wynosi 220cm. Chciałbym by belka była jak najchudsza i jak najwyżej by zmieścić jak najwyższa bramę garażową. Szerokośc nadproża to będzie ok 40cm. Jaka najlepiej zbudować takie nadproże i jaką zaplanować minimalną grubość? Czy zrobić to na dwa razy, najpierw wykuc z jednej i zalać a następnie od drukiej strony? Czy porządnie podeprzeć strop w srodku i zrobić od razu całą belkę? Poniżej zdjęcie podglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 27.06.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Jaka rozpiętość tego nadproża? Moim zdaniem zdecydowanie warto zrobić to jedną belką, tylko pytanie czy się da. U mnie nad drzwiami garażowymi leżą 7,5 metrowe belki nadprożowe Porothermu i nie zauważyłem póki co ugięcia. Drzwi też się normalnie zamykają. Także - da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 28.06.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 U mnie nad drzwiami garażowymi leżą 7,5 metrowe belki nadprożowe Porothermu i nie zauważyłem póki co ugięcia. Nie ma takich belek, coś kręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marianos 02.08.2016 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Prace wykonane pozytywnie. W wykonany otwór zostało wprowadzone zbrojenie. Prety 12mm oraz strzemiona. Nadproże udało się wykonać w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marianos 02.08.2016 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Po rozszalowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts