Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszacz w podłogówce

zbigor

Recommended Posts

Czyli jeśli dobrze rozumiem to:

- jeśli mamy instalację grzejnikową i podłogówkę o takiej samej mocy grzewczej, to w podłogówce przepływ będzie większy niż w grzejnikach? I ten przepływ będzie proporcjonalny do różnicy temperatur na zasilaniu i powrocie. To pytanie do znawców instalacji.

Dokładnie tak jest. Przy grzejnikach możesz przyjmować dT w okolicach 15-20°K.

Ale dla podłogówki dt =5*

No już nie przesadzajmy, to nie pompa ciepła żeby dT miało być 5°K ;)

• 2 weeks później...

Kurka wodna , weźcie i wytłumaczcie prostemu chłopu czy kociołek Vaillanta VC PL 146/5-5 wydoli w podłogówce gdzie jest 35 obwodów na 3 poziomach,

1800m pexa i zapotrzebowanie budynku na poziomie 12 kw.

Wiem już że mieszacz jest zbędny bo jest tylko podłogówka czyli 1 obwód grzewczy.

Ale co do reszty to nawet w Vaillancie usłyszałem 2 różne wersje. Infolinia raz twierdzi że sprzęgło jest konieczne innym razem że nie jest.

2 autoryzowanych instalatorów twierdzi to samo.Jeden chce dać sprzęgło, drugi twierdzi że nie jest potrzebne bo kocioł da radę przepchnąć wodę.

Mój instalator zrobi jak chcę ale obstaje za sprzęgłem.

btw

Mam nadzieję ze nie dałem dooopy bo kocioł VC PL 146/5-5 juz stoi w garażu.:bash:

A żeby jeszcze dodatkowo zamotać to powiem, że projekt podłogówki przewiduje sprzągło i pompę o wydajności 3m3...

@edyta

Po korespondencji z doradcą technicznym Vaillanta wniosek jest taki że kocioł da radę, ale koniecznie ze sprzęgłem . Pompa z kotła jest za słaba bo daje ok1,4 m3. Za sprzęgłem bedzie pompa o wydajności 3m3 . Podobno moc pompy na sprzęgło i za nim nie ma takiego znaczenia jak samo sprzęgło i czujnik temperatury Proponowane jest sprzegło WH40 z czujnikiem temperatury.

Edytowane przez zbigor

Odczytaj z projektu całkowitą stratę ciśnienia i przepływ obliczeniowy.

Porównaj z wykresem pompy z DTR twojego pieca.

Pompka kotła da radę, ponieważ 95% czasu ogrzewanie działa na częściowym obciążeniu. (mniejsza moc, przepływ)

Gorzej jak przyjdzie tygodniowy 30 st. mróz. (niby się to nie zdarza)

Wtedy przepływu może braknąć i w domu zacznie spadać temperatura.

Sprzęgło + dodatkowa pompa w 100% zabezpieczy przed taką sytuacją.

Za sprzęgłem przemawia również fakt, że producenci odchodzą od stosowania markowych pomp obiegowych, a wstawiają produkowane specjalnie dla nich zamienniki.

Niemal pewne jest, że mocno obciążona pompa obiegową szybciej padnie.

zbigor jeśli specjalista z vaillanta mówi ze ma być sprzęgło to ty koniecznie chcesz je wywalić?

Nie wywalam , posłucham sie swojego instalatora i doradcy z Vaillanta wiec sprzegło zostaje.

Za to zastanawia mnie, że na moje pytanie odnośnie ewentualnych problemów z różnicą w wydajnościach pomiędzy pompą kotła 1,4m3 a pompą sprzegła 3m3

otrzymałem odpowiedź że to ma małe znaczenie. Ważne by sprzegło było z czujnikiem temperatury.

O co w tym chodzi? To już nie trzeba pilnować zasady by różnica wydajność pomp w obiegu kotłowym i grzewczym nie była wieksza niż 10%?

Ten czujnik załatwi sprawę ?

Odczytaj z projektu całkowitą stratę ciśnienia i przepływ obliczeniowy.

Porównaj z wykresem pompy z DTR twojego pieca.

Pompka kotła da radę, ponieważ 95% czasu ogrzewanie działa na częściowym obciążeniu. (mniejsza moc, przepływ)

Gorzej jak przyjdzie tygodniowy 30 st. mróz. (niby się to nie zdarza)

Wtedy przepływu może braknąć i w domu zacznie spadać temperatura.

Sprzęgło + dodatkowa pompa w 100% zabezpieczy przed taką sytuacją.

Za sprzęgłem przemawia również fakt, że producenci odchodzą od stosowania markowych pomp obiegowych, a wstawiają produkowane specjalnie dla nich zamienniki.

Niemal pewne jest, że mocno obciążona pompa obiegową szybciej padnie.

Jeżeli instalacja jest zaprojektowana na - 20 C to przy -30 musi być za zimno . Anin mocna pompa ani sprzęgło nie służą do zwiększenia mocy systemu.

Sprzęgło można zastosować jeżeli pompa w kotle jest zbyt mała lub mamy więcej obwodów np 2 i wiecej.

Sprzęgło stosuje się w celu odseparowania obwodów ( żeby pompy obwodów nie wpływały na inne obwody.

Oczywiście może pracować jako separator powietrza i odmulacz

Generalne w domkach raczej nie stosować

Generalne w domkach raczej nie stosować

Nie nazwał bym 1800 mb i 3 poziomów podłogówki domkiem.

zbigor jeśli specjalista z vaillanta mówi ze ma być sprzęgło to ty koniecznie chcesz je wywalić? Rozumiem ze będziesz pytał aż w knocy ktoś niemający za grosz wiedzy (jak np _johny) napisze że sprzęgło niepotrzebne. Ciekawe czy taki _johny pomoże ci pokryć koszty przeróbki instalacji jak jednak pompa w kotle nie da rady....

K

Ale co do reszty to nawet w Vaillancie usłyszałem 2 różne wersje. Infolinia raz twierdzi że sprzęgło jest konieczne innym razem że nie jest.

Który zatem "specjalista" nie jest "specjalistą?

Edytowane przez _John

Prosze o wyjaśnienie w czym lepsze jest sprzęgło z czujnikiem temperatury od sprzęgła bez czujnika?

Temperatura w sprzęgle może być inna niż w kotle ( niższa). A nas interesuje ta na grzejnikach (sprzęgle).

Zazwyczaj różnica jest niewielka i stała. Czujnik to przerost formy na treścią - klient zapłaci.