Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 działki, jedna księga wieczysta, 2 MPZP

dawiddur

Recommended Posts

Reasumując, mogę zbudować dom w ten sposób?

Złóż wniosek o pozwolenie na budowę będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie ;-)

A już poważnie. Poświęć troszkę czasu i porozmawiaj z Naczelnikiem Architektury właściwej dla budowy, czy mieli tego rodzaju sytuacje i jak ewentualnie zapatruje się na problem, który za chwile będzie miał do rozstrzygnięcia. Ktoś (architekt) będzie robił plan zagospodarowania działki z nim też możesz to przedyskutować, bo to jego sprawa żeby było zgodne z przepisami - za swoją widzę bierze od Ciebie pieniądze. Na koniec nawet w przypadku negatywnego stanowiska starostwa masz możliwość odwołania z drogą do sądu administracyjnego włącznie. Tyle

. Ktoś (architekt) będzie robił plan zagospodarowania działki z nim też możesz to przedyskutować, bo to jego sprawa żeby było zgodne z przepisami - za swoją widzę bierze od Ciebie pieniądze. Na koniec nawet w przypadku negatywnego stanowiska starostwa masz możliwość odwołania z drogą do sądu administracyjnego włącznie. Tyle

W tym przypadku - działek, a ściślej nieruchomości (składającej się z 2 działek).

Podstawa prawna Rozporządzenie w sprawie zakresu projektu budowlanego w § 3. ust. 1:

1) nazwę, adres i kategorię obiektu budowlanego oraz jednostkę ewidencyjną, obręb i numery działek ewidencyjnych,na których obiekt jest usytuowany;

Ps.

W Wniosku o pozwoleniu na budowę (PB-1) w poz. 75, 76, 77 (adekwatnie we wniosku zgłoszeniowym), oraz w Oświadczeniu o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (PB3) w poz. 17 - wpisujemy działki które wchodzą w skład nieruchomości która ma być objęta zabudową.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem: Ps.

Linie zabudowy są narysowane w MPZP, Twoje pytanie rozwiązałoby pokazanie załączników graficznych. Jeśli wzdłuż granicy planu nie jest wrysowana linia zabudowy lub jest wrysowana po granicy planu to nie ma problemu postawienie domu na obydwu działkach. Działka budowlana może składać się z bardzo wielu działek ewidencyjnych i nie ma tutaj żadnego znaczenia odległość od granicy działki. Odległość obowiązuje od granicy innej działki niż ta, która jest Twoją działką budowlaną. Projekt domu posadowionego "okrakiem" na dwóch planach miejscowych o różnych wymaganiach odnośnie nachylenia połaci dachowej nie powinien być problemem nawet dla bardzo mało inteligentnego architekta. Rozwiązaniem jest dach dwuspadowy asymetryczny.

W tym przypadku - działek, a ściślej nieruchomości (składającej się z 2 działek).

Podstawa prawna Rozporządzenie w sprawie zakresu projektu budowlanego w § 3. ust. 1:

Ps.

W Wniosku o pozwoleniu na budowę (PB-1) w poz. 75, 76, 77 (adekwatnie we wniosku zgłoszeniowym), oraz w Oświadczeniu o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (PB3) w poz. 17 - wpisujemy działki które wchodzą w skład nieruchomości która ma być objęta zabudową.

Działki budowlanej, a ta może być 1) nieruchomością, 2) nieruchomościami (wyjątki), 3) działką ewidencyjną, 4) działkami ewidencyjnymi, 5) częścią działki lub działek ewidencyjnych.

Rozporządzenie i wzór wniosku nie definiują pojęć ustawowych. Inwestycji nie musisz realizować na całej nieruchomości lecz na jej części. W związku z tym tytuł prawny masz mieć tylko do tej części nieruchomości na której realizujesz inwestycje. I tym się legitymujesz w treści oświadczenia.

Będę mógł realizować w ten sposób inwestycje pt. własny dom, czy jednak nie?

Odpowiedź i to bardzo precyzyjna już padła:

Ktoś (architekt) będzie robił plan zagospodarowania działki z nim też możesz to przedyskutować, bo to jego sprawa żeby było zgodne z przepisami - za swoją widzę bierze od Ciebie pieniądze.

Gdzieś w międzyczasie zabłądziłem. Będę mógł realizować w ten sposób inwestycje pt. własny dom, czy jednak nie? To, ze mogę budować na obu to wiem, tylko nie chcę ponieważ na drugiej z nich zapisy MPZP są mało korzystne.

Moim zdaniem i zdaniem Ssiwego możesz z tym że w projekcie zagospodarowania działki budowlanej i jak słusznie podpowiada Ssiwy w oświadczeniu o prawie do dysponowania musisz uwzględnić obie działki. Tyle na forum a po szczegóły naprawdę radze udać się i porozmawiać w starostwie.

To, ze mogę budować na obu to wiem, tylko nie chcę ponieważ na drugiej z nich zapisy MPZP są mało korzystne.

Jeśli projekt zagospodarowania, zgłoszenie oraz oświadczenie nie będzie dotyczyło 2 działek, to granica miedzy nimi, będzie granicą do której liczyć się będzie minimalne odległości m.in. zabudowy- bez względu na to czy działki maja jedną czy osobne KW.

Wnioskując o zabudowę na 2 działkach, spowodujesz że granica między nimi jest "niewidoczna" dla min. odległości.

Nie rozstrzygajcie możliwości nie widząc rysunków planów miejscowych. Tak jak pisałem wcześniej do rozstrzygnięcia tej kwestii niezbędne są załączniki graficzne do obydwu mpzp na których znajdują się linie zabudowy, dodatkowo czasem niezbędny jest tekst dla ostatecznego rozstrzygnięcia. Bez tego można sobie gdybać do woli. Co poradzicie jak w mpzp linia zabudowy będzie odsunięta od granicy planu - nic.

Dlatego właśnie padła ta sugestia.

Moim zdaniem i zdaniem Ssiwego możesz z tym że w projekcie zagospodarowania działki budowlanej i jak słusznie podpowiada Ssiwy w oświadczeniu o prawie do dysponowania musisz uwzględnić obie działki. Tyle na forum a po szczegóły naprawdę radze udać się i porozmawiać w starostwie.

Tyle, że padło pytanie:

Czy będąc właścicielem dwóch sąsiadujących ze sobą działek muszę zachować wymaganą odległość 3 lub 4m od granicy z tą moją działką?

Niżej grafika poglądowa:

http://www.imagic.pl/files/7765/koz.jpg

a odpowiedź została udzielona w poście #33

Czyli można wybudować nawet w ostrej granicy nawet ze ścianą z oknami, o ile plan zagospodarowania działki,wniosek o PnB, oświadczenie, opiewać będą na te 2 działki - mimo, że faktycznie budynek będzie wybudowany tylko na jednej działce, zgodnie ustaleniami MPZP dla tej jednej działki.

Edytowane przez sSiwy12
uszczegółowiłem