Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlifierka z marketu do przeszlifowania 60m2 betonu?

Recommended Posts

Chcesz ręcznie szlifierką przeszlifować 60m2 betonu ??? Nie lepiej kupić kamienie szlifirskie ( bo w wypożyczalni za zużyte kamienie liczą jak za zboże ) i wypożyczyć profesjonalną szlifierkę którą zrobisz to nieporównanie szybciej i lepiej ( ręczną możesz doszlifować detale ).

Ps. wiem co piszę bo przeszlifowałem ok. 1000m2 ( dom + tarasy ) - bliżniak.

Tu przykład szlifierki. [ATTACH=CONFIG]358800[/ATTACH]

Dziękuje za odpowiedzi

koledzy,

Chodzi o to, ze kupiłem mieszkanie do remontu. I po oderwaniu linoleum mam taką powłokę kleju i włochami od linoleum przyczepioną mocno do wylewki.

Wylewka, jest chropowata i nie udaje się tego usunąć nawet ręcznie. Miejscami odchodzi ale to bardzo rzadko, ale w większości trzeba skrobać wylewkę żeby cokolwiek odeszło.

Czym to najłatwiej usnąć?

1) szlifierką kątową ze szczotką drucianą - według internetu najlepszy sposób

2) szlifierką do betonu - tu ja coś kombinuje

3) taką szlifierką jak zamieściłeś surgi22

Mam mętlik. Ja się nastawiam na usunięcie tego kątówką, myślałem że kupie coś do 100 PLN z gwarancją. Ale po lekturze okazuje się, że większość szlifierek w tej cenie po kilkunastu minutach się wyłącza i potem trzeba długo czekać. Ja mam około 50m2 tego syfu na podłodze - nie wydaje mi się żeby jakaś tania szlifierka marketowa temu podołała.

Pomóżcie mi dobrać technologię?

Wypożycz na 1 dzień coś w stylu który Ci pokazałem - nie pamiętam ceny ale nie był to kosmos. Jeżeli chcesz to robić szlifierką kątową to trochę Ci zejdzie.

Ps. jak masz czas i chcesz to zrobić tanio to pożycz dobrą kątówkę ( od znajomych, rodziny itp.) kup za 50-60 PLN nasadkę diamentową do szlifowania betonu i heja.

Dziękuje za odpowiedzi

koledzy,

Chodzi o to, ze kupiłem mieszkanie do remontu. I po oderwaniu linoleum mam taką powłokę kleju i włochami od linoleum przyczepioną mocno do wylewki.

Wylewka, jest chropowata i nie udaje się tego usunąć nawet ręcznie. Miejscami odchodzi ale to bardzo rzadko, ale w większości trzeba skrobać wylewkę żeby cokolwiek odeszło.

Czym to najłatwiej usnąć?

1) szlifierką kątową ze szczotką drucianą - według internetu najlepszy sposób

2) szlifierką do betonu - tu ja coś kombinuje

3) taką szlifierką jak zamieściłeś surgi22

A gdyby to podgrzać opalarką i zdjąć szpachelką ? Pamiętam że płytki PCV kleiło się w wielkiej płycie na klej w rodzaj butaprenu; może tutaj jest coś podobnego co pod wpływem ciepła puści.

Jak zaczniesz to szlifować to narobisz dziur w wylewce, dodatkowo powstaną spore ilości pyłu. Bez dobrego pochłaniania pyłu ciężko będzie to zrobić.

A gdyby to podgrzać opalarką i zdjąć szpachelką ? Pamiętam że płytki PCV kleiło się w wielkiej płycie na klej w rodzaj butaprenu; może tutaj jest coś podobnego co pod wpływem ciepła puści.

Jak zaczniesz to szlifować to narobisz dziur w wylewce, dodatkowo powstaną spore ilości pyłu. Bez dobrego pochłaniania pyłu ciężko będzie to zrobić.

Opalarką to będzie trwało wieki, to 55m2.

A miejscami schodzi dosłownie cm po cm. Ten klej, czy to co tam jest, jest dosłownie wprasowany w wylewkę.

Dodatkowo wylewka jest chropowata, więc szpachelka się zatrzymuje na niej. Klej miał szanse wniknąć w jej pory. Taka mozolna dłubanina

A co planujesz jako wykończenie ? Może tego nie zdzierać tylko zrobić wylewkę albo kleić od razu płytki / parkiet. Oczywiście trzeba by sprawdzić przyczepność kleju do tych pozostałości i ewentualnie zagruntować jakąś warstwą zczepną ?

Chciałbyś mieszkać na kilkudziecięcio metrowej powłoce butaprenu? Kto wie czy to się jeszcze wydziela

Kupiłem Makita 9565CVR + osłona z odsysaniem + Karcher MV3P. Mam wszelkie maski przeciwpylne, nauszniki, gogle, szczotki druciane i diamentowe ściernice garnkowe, zrobiłem zapasy wody i jedzenia na 3 dni. Biorę kilka dni urlopu, powiedziałem sąsiadom, żeby wyjechali za miasto, a żonie żeby wyjechała do matki

K.... łatwo się nie poddam

Chciałbyś mieszkać na kilkudziecięcio metrowej powłoce butaprenu? Kto wie czy to się jeszcze wydziela

Kupiłem Makita 9565CVR + osłona z odsysaniem + Karcher MV3P. Mam wszelkie maski przeciwpylne, nauszniki, gogle, szczotki druciane i diamentowe ściernice garnkowe, zrobiłem zapasy wody i jedzenia na 3 dni. Biorę kilka dni urlopu, powiedziałem sąsiadom, żeby wyjechali za miasto, a żonie żeby wyjechała do matki

K.... łatwo się nie poddam

zabrzmiało jak recenzja filmu z jakims zabijaką z kosmosu :) pare łądnych stówek zabuliłes. nie jestm pewny czy nie wyszloby taniej wypozyczyc sprzet

nie nie nic nie pożyczaj. znając życie pewnie sie zepsuje i potem trzeba odkupić jest złość i nerwy. Kup sprzęt w markecie ma gwarancje zajeździsz to oddajesz do sklepu i wymieniają na nową...

Dla potomnych

Szlifierką się nie dało tego zebrać. To jest zbyt poważna sprawa nawet dla dobrej szlifierki

Zrezygnowany wypożyczyłem frezarkę i przez 3h sfrezowałem ile się tak, żeby nie uszkodzić w miarę wylewki, resztę muszę zebrać ręcznie