Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzki z mixokreta a wysokie temperatury

Recommended Posts

Wy dwaj macie ze sobą ewidentny problem. WG39070 po co się ze wszystkimi kłócisz? Napisz jak zrobiłeś u siebie i to będzie wystarczające.

Jest tu na forum co najmniej dwóch wylewkarzy i z tego co czytałem ich rozmowę mówili o przykryciu wylewki folią.... Twórca tematu zadał pytanie odpowiedzcie mu i nie róbcie szmaty z tego wątku.

Kolego...

Ilośc budów, przy których asystowałem to raz, wykształcenie to dwa.

Możesz sobie polewać posadzkę.

Tylko nie pisz proszę:

bo to jest BZDURA.

Rozumiesz ? Jesteś na fachowym forum i piszesz bzdury, tylko dlatego, że tak zrobiłeś w swoim domu.

Nie dali u ciebie styropianu pod kominek - juz piszesz, ze "tak się zwyczajowo nie robi"

Masz komin systemowy, a nie stalowy, piszesz: "ceramika jest wieczna, a ze stalowego zostanie sito po czterech latach"

Teraz te posadzki.....

Na elektrodzie byś sie nie uchował....

Naprawdę, mam wrażenie, że poziom merytoryczności tego Forum wzrasta,kiedy znowu jesteś na banie....

Czyżbyś przyczynił się do mojego bana? Asystowałeś przy budowie i jak to rozumieć? Jak ja kiedyś stałem przy betoniarce przy budowie domu rodziców to też liczy się jako asysta? To w takim razie mam pokaźny staż budowlany. A skoro zaczynasz o wykształceniu to pochwal się proszę, która to uczelnia przekazała Ci wiedzę budowlaną. Chyba, że masz coś do ukrycia?

Witam,

Pierwszy post na forum, a może od razu zakończy niepotrzebny spór. A więc tak dla dojrzewającego jastrychu cementowego zagrożeniem są dwa krótkotrwałe procesy- pęcznienie i skurcz. Pęcznienie wywołane jest pochłanianiem zbyt dużej ilości wody z otoczenia. Skurcz jastrychu wywoływany jest oddawaniem zbyt dużej ilości wody do otoczenia. Skurcz jest procesem zachodzącym dużo szybciej i wywołującym większe odkształcenia od pęcznienia. Dlatego pielęgnowanie jastrychu poprzez polewanie wodą i przykrywaniem folią w okresach wysokich temperatur jest jak najbardziej uzasadnione (tak wg39070 uczą o tym na studiach). Jednak w przypadku temperatur zbliżonych do 20 stopni polewanie wodą warstwy jastrychu może tylko zaszkodzić. Zwróciłbym jeszcze uwagę, że na otwartych powierzchniach (narażonych na ciągłe działanie promieni słonecznych) do pielęgnacji lepiej jest zastosować inny materiał niż czarna folia budowlana np. fizelinę.