Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sygnalizator zewnętrzny + Versa - pytanie

Recommended Posts

Witam,

Posiadam centralę Satel Versa.

Cały system alarmowy mam skonfigurowany, wszystko działa itp.

Z pewnej przyczyny chcę zmienić działanie sygnalizatora. Chcę aby po zadziałaniu alarmu działał tylko świetlnie a nie dźwiękowo.

Czytałem instrukcje i nie widzę wprost opcji ww opcjach wyjść.

Czy da się to zrobić ? Jakiej opcji użyć na klawiaturze ?

Pozdrawiam

Z pewnej przyczyny chcę zmienić działanie sygnalizatora. Chcę aby po zadziałaniu alarmu działał tylko świetlnie a nie dźwiękowo.

Czytałem instrukcje i nie widzę wprost opcji ww opcjach wyjść.

Czy da się to zrobić ? Jakiej opcji użyć na klawiaturze ?

Pozdrawiam

Żeby to zrobić programowo to musiałbyś mieć wpięte do osobnego wyjścia sygnalizację optyczną, a osobno akustyczną. Zapewne masz podłączony optyk i akustyk do wspólnego wyjścia. Jeśli masz sterowanie optykiem na osobnym kabelku co sterowanie akustykiem to wystarczy że odłączysz kabelek od akustyka. Jeśli na wspólnym to musisz to zmienić bezpośrednio w sygnalizatorze. Jest też kwestia sygnalizatora. Są różne typy i różnie się ich steruje, w niektórych sposób sterowania zmieniasz zworkami w sygnalizatorze. Żeby ci dobrze wytłumaczyć jak to zrobić u ciebie to musiałbyś tutaj umieścić typ sygnalizatora i schemat połączeń. Moja uniwersalna rada - zatrudnij fachowca.

Jeśli natomiast rzeczywiście masz niezależne sterowanie sygnalizacją akustyczną (np. OUT1) i niezależnie optyczną (np. OUT2) to wystarczy że zdeaktywujesz odpowiednie wyjście. Tutaj jednak pojawia się pytanie czy masz sterowanie sygnalizacjami za pomocą wyjść wysokoprądowych, czy stałe zasilanie i sterowanie za pomocą wyjść niskoprądowych.

Edytowane przez iF-Jimi