nowy122 18.06.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Witam, Posiadam centralę Satel Versa.Cały system alarmowy mam skonfigurowany, wszystko działa itp. Z pewnej przyczyny chcę zmienić działanie sygnalizatora. Chcę aby po zadziałaniu alarmu działał tylko świetlnie a nie dźwiękowo. Czytałem instrukcje i nie widzę wprost opcji ww opcjach wyjść. Czy da się to zrobić ? Jakiej opcji użyć na klawiaturze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 20.06.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Z pewnej przyczyny chcę zmienić działanie sygnalizatora. Chcę aby po zadziałaniu alarmu działał tylko świetlnie a nie dźwiękowo. Czytałem instrukcje i nie widzę wprost opcji ww opcjach wyjść. Czy da się to zrobić ? Jakiej opcji użyć na klawiaturze ? Pozdrawiam Żeby to zrobić programowo to musiałbyś mieć wpięte do osobnego wyjścia sygnalizację optyczną, a osobno akustyczną. Zapewne masz podłączony optyk i akustyk do wspólnego wyjścia. Jeśli masz sterowanie optykiem na osobnym kabelku co sterowanie akustykiem to wystarczy że odłączysz kabelek od akustyka. Jeśli na wspólnym to musisz to zmienić bezpośrednio w sygnalizatorze. Jest też kwestia sygnalizatora. Są różne typy i różnie się ich steruje, w niektórych sposób sterowania zmieniasz zworkami w sygnalizatorze. Żeby ci dobrze wytłumaczyć jak to zrobić u ciebie to musiałbyś tutaj umieścić typ sygnalizatora i schemat połączeń. Moja uniwersalna rada - zatrudnij fachowca. Jeśli natomiast rzeczywiście masz niezależne sterowanie sygnalizacją akustyczną (np. OUT1) i niezależnie optyczną (np. OUT2) to wystarczy że zdeaktywujesz odpowiednie wyjście. Tutaj jednak pojawia się pytanie czy masz sterowanie sygnalizacjami za pomocą wyjść wysokoprądowych, czy stałe zasilanie i sterowanie za pomocą wyjść niskoprądowych. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts