Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzrwi zewnętrzne jaki wymiar???

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Mam takie małe pytanie, jakie drzwi będą odpowiednie do wnęki 90 cm x 200cm. Taka jest wnęka od ściany do ściany, chodzi mi jakie bym musiał kupić razem z futryną. Ewentualnie można trochę podkuć ściany żeby futryna weszła.

Ja nie wiem czy kupić drzwi 80 i futryna by przylegała do ścian, czy kupić drzwi 90 i futrynę wkuć w ścianę.

Ktoś się orientuje jaka jest futryna szeroka od drzwi 90cm??? czy wszystkie futryny są takie same???

To proste pytanie dla obsługi nawet w markecie.

Potrzebujesz drzwi "80" z futryną stałą mają zwykle 88-89cm szerokości całkowitej w zależności od stopnia odchudzenia ościeżnicy.

"90" dokładnie 10cm więcej.

To proste pytanie dla obsługi nawet w markecie.

Potrzebujesz drzwi "80" z futryną stałą mają zwykle 88-89cm szerokości całkowitej w zależności od stopnia odchudzenia ościeżnicy.

"90" dokładnie 10cm więcej.

Oczywiście Fin można to uprościć w ten sposób - wymiar i szerokość ościeżnicy. Tylko nikt nie zastanowił się czy otwór jest prosty i czy trzeba będzie podkuwać się. Możesz zobaczyć drzwi o 5cm węższe co da Ci po 2,5cm na stronę na montaż (bo nadal nikt nie wie jaki masz otwór ... prosty czy np, poskręcany).

Zobacz sobie na Wikędy w rozmiarze N jak nie uda Ci się nic znaleźć albo jak otwór będzie na tyle krzywy, że będzie trzeba sporo podkuwać.

rozmiary.jpg

Na zielono zaznaczony masz rozmiar standardowy, a na czerwono są "N-ki" czyli o 5cm węższe.