Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie. Niby czytałam trochę, ale może ktoś by mnie jeszcze na coś uczulił. Jaka folia jest dobra i mocna, jak powinna być położona prawidłowo ? Wykonawca proponuje JUTAdach 1300 - kolor rudy lub MARMA.

Kładę dachówkę cementową - chyba Euronit - też chętnie posłucham porad, dawać jakieś specjalne dachówki z wentylacją, montować płotki przeciwśniegowe i drabinki dla kominiarzy ?

Jak to jest z tą wentylacją w dachu, czy pod gąsiorami daje się cóś szczególnego ?

Zależy mi na tym żeby dach był szczelny i dobrze wentylowany, boję się, że coś schrzanią jak nie dopilnuję.

Koleżanka dzisiaj po tych kilkudniowych deszczach oznajmiła mi, że dach zrobiony w ubiegłym roku przecieka koło kominów i nie tylko, zalało jej poddasze, przeraziłam się.

Jak sprawdzić czy wszystko jest dobrze zrobione ?

Przy pracach z folią nie mogą palić na dachu bo powypalają dziury (takie małe okrągłe jak u mnie powypalali :evil: ) Folia nie może być długo narażona na słońce bo straci właściwości paroprzepuszczalne i wodoszczelne.

Przy dachu 40 stopni i ostrzejszym płotki raczej są potrzebne bynajmniej nad miejscami gdzie będą przechodzić ludzie.

Dachówka wentylacyjna jest niepotrzebna.

pod gąsiory dobra jest tzw, szczotka - dostatecznie zabezpiecza.

Najczęstrze przecieki wody na dachu to okolice komina, kosze, okna dachowe, wyłazy kominiarskie.

Nie zapomnij o wyłazie kominiarskim, zamiast niego może też być małe okno dachowe - jest chyba tylko ok. 100zł droższe.

A może gdy będziesz robić dach wynajmij dodatkowo jakąś osobę dobrze z orientowaną w temacie aby ewentualnie ona udzielała "korepetycji" wykonawcy od czasu do czasu :wink:

Juta jest jednym z większych producentów folii w Europie jest jeszcze Gutta z guttafolem i Du Pont z tyvekiem. Zwróć uwagę na paroprzepuszczalność folii oraz metodę badania. Przy badaniach w/g normy francuskiej parametry są o wiele wyższe. Folia jest zwinięta fabrycznie właściwą stroną do góry. Zwróć uwagę na zakłady na folii ok. 10% szerokości rolki. W koszach najlepiej podwójnie. pamiętaj również że słoneczko szkodzi im krócej folia będzie nieprzykryta tym lepiej.

Bezwzględnie przejrzyj po ułożeniu czy nie ma dziur w folii jeżeli takowe siętrafią należy je zakleić taśmą reperacyjną.,Jeśli chodzi o dachówki wentylacyjne należy je zastosować przy połaciach dłuższych niż 6,5 metra na 2/3 wysokości połaci.Należy przyjąć wtedy jedną dachówkę na ok. 20 m2 dachu. Oczywiście należy stosować element wietrzenia kalenicy np. szczotkę otraz element wietrzenia okapowego tzw. grzebień najlepiej wentylowany.pozdrawiam Piotr

Juta jest jednym z większych producentów folii w Europie jest jeszcze Gutta z guttafolem i Du Pont z tyvekiem. Zwróć uwagę na paroprzepuszczalność folii oraz metodę badania. Przy badaniach w/g normy francuskiej parametry są o wiele wyższe. Folia jest zwinięta fabrycznie właściwą stroną do góry. Zwróć uwagę na zakłady na folii ok. 10% szerokości rolki. W koszach najlepiej podwójnie. pamiętaj również że słoneczko szkodzi im krócej folia będzie nieprzykryta tym lepiej.

Bezwzględnie przejrzyj po ułożeniu czy nie ma dziur w folii jeżeli takowe siętrafią należy je zakleić taśmą reperacyjną.,Jeśli chodzi o dachówki wentylacyjne należy je zastosować przy połaciach dłuższych niż 6,5 metra na 2/3 wysokości połaci.Należy przyjąć wtedy jedną dachówkę na ok. 20 m2 dachu. Oczywiście należy stosować element wietrzenia kalenicy np. szczotkę otraz element wietrzenia okapowego tzw. grzebień najlepiej wentylowany.pozdrawiam Piotr

o ile nie przekręcę nazwy mam na dachu Delta Vent - podobno jedna z lepszych, pytasz na cozwrócic uwagę - z doświadczenia własnego - zwróć uwagę czy zbyt mocno nie docinają krokwi na łączeniach - w tym wypadku zastosuj dodatkowe wzmocnienie na blachy ciesielskie;

sprawdź również rozstaw słupów, jeżeli takowe są w projekcie, u mnie jeden odstraje ok 5 cm - niby nie tragedia ale muszę obudować je teraz karton gipsem

a tak w ogóle ja jako kobita zawsze zadaję moim wykonawcę mnóstwo pytań i cor4az więcej wiem

uważajcie na folie zdaje się, że firmy Juta -silver JF 6 lub inne, ta np. jest folią niskoprzepuszczalną, ale kładzie sie ją nie tak jak większąść, tj. rolkę rozwija się od spodu!!!