Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie salonu z aneksem 17m2

mxx_rs

Recommended Posts

Witam ponownie!

Jak zwykle chciałbym się poradzić starszych doświadczeniem i poprosić o pomoc, wskazówki względem mojego "salonu" czy inaczej mówiąc pokoju dziennego z aneksem.

Wymiary: wnęka kuchenna: szerokość 146 cm, ściana "kuchenna" 5m (-15 cm) kaloryfer.

1. Jak widzicie temat aneksu: tzn czy lodówkę dać z lewej strony czy jako ostatnią "wchodzącą" do pokoju? Myślałem o lodówce do zabudowy.

2. Czy kuchnię zrobić wyłącznie w kształt litery L (w tym przypadku odwróconej) czy jeszcze domykać ją jakąś szafką albo szafko-wyspą na kształt litery U ?

Osobiście myślałem o rozwiązaniu: szafka-płyta gaz-szafka narożna/zlew-lodówka a na środku mały/rozkładany stół + 4 krzesła jako stół zarówno do spożywania posiłków/stół pokojowy jak również stół roboczy w kuchni.

W pokoju na tej ścianie ma stanąć jeszcze (wyłącznie) rozkładana wersalka z ikei (długość około 2.10)

3. Ze względu na to, że pokój+aneks+korytarz tworzą niejako całość zastanawiam się nad tym jak tutaj można by wykombinować 2 kolory ścian?

Czy w ogóle warto a jeśli tak to które ściany kolorem A a które kolorem B? Szczerze mówiąc chociaż chciałbym 2 kolory to ile razy na ten pokój nie patrzę to ni diabła żadna ściana mi nie pasuje żeby była jakimś innym kolorem pomalowana. Może dlatego, że teraz jest biało wszędzie i stąd taki wniosek.

Kolory preferowane to zapewne połączenie beż/brąz ewentualnie jakieś niezbyt zimne szarości.

Co do kuchni (szafek) pewnie skończy się na białych aczkolwiek nie ukrywam,że marzą mi się czerwone. Nie mniej ... łazienka jest biało-zielona, w pokoju powiedzmy beżowe kolory ścian i do tego czerwona kuchnia to trochę chyba nie halo. Ale jeśli można by jednak coś w kierunku czerwonego lub szarego połysku to bardzo bym się z takiej opcji cieszył.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

20160618_100641_Richtone(HDR).jpg

20160618_120416_Richtone(HDR).jpg

Edytowane przez mxx_rs

Tak, zrezygnowałem z pomysłu czerwonej kuchni. Będzie biała + kolorowe dodatki.

Kolory ścian - szarości... co prawda wiem, że może być nieco chłodno ale postaram się wybrać dwa dość jasne kolory.

Co do połączenia ... wymyśliłem, że kolorem B będzie pomalowany jedynie wystający gzyms w kuchni i dalej ściana z drzwiami od łazienki. Robiłem sobie wizualizację na leroy merlin i tak mi się podobało. Nie wiem tylko jak ustawić meble w kuchni i czy zamykać ją jak na 1 projekcie czy zostawić otwartą jak na 2.