bobrow 17.12.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 W domu 22-23C. PC ustawiona teraz na 23C ( czasami 24 ). Chodzi kiedy chce ( musi ). Dom z 54GJ praktycznie identyczny. Szczelniejsze okna jednak i ciut lepsze ocieplenie ścian. Jest tez "kominek". Te 54 to tez info z przed paru lat...ale wachania nie wielkie pewnie Ja podaje ca srednia z 7 lat... Od roku ciut wiecej bo zmieniłem troszkę ustawienia CWU. Miesięczne zużycie od lat ma podobny trend. Styczeń / Luty najdroższy W Twoim przypadku tj na grzejnikach raczej się nie opłaca PC wzgl gazu , ale przy OP już raczej PC w rozsądnych kosztach. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 17.12.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Bobrow 15.000 kWh Varmego - odpowiednik 54 GJ, przy cenie w przypadku gazu 0,23 zł za kWh to 3.450 zł.Teraz płaci 7.500 x 0,5 = 3.750 zł. Niby o 300 zł drożej, ale ma w tym ciepłą wodę, której koszt przy ogrzewaniu gazowym można z grubsza szacować na co najmniej 800 zł rocznie.Varme, w stosunku do sąsiada jest zatem "do przodu o co najmniej 500 zł rocznie.Ma kosztowny system grzewczy, stąd trudno liczyć osiągane względem gazu oszczędności jak dla typowych PC. Należy jednak pamiętać, że inwestycja w gaz to również poważne koszty. Niekiedy równe kosztom instalacji PC. O tych kosztach należy pamiętać i je uwzględniać przy porównaniu końcowego rachunku - tak za inwestycję jaki za eksploatację w określonym czasie. Nawet ogrzewanie węglem, po uwzględnieniu wszystkich rzeczywistych kosztów inwestycyjnych, pomijanych zazwyczaj przez użytkowników na zasadzie "komin i kotłownie i tak już miałem więc tego nie liczę" jest porównywalne z gazem lub PC.Przy wzrostach cen węgla i wymagań dot. jego jakości i sposobu spalania bieżące koszty ogrzewania węglem zbliżają się do kosztów grzania gazem. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Bobrow 15.000 kWh Varmego - odpowiednik 54 GJ, przy cenie w przypadku gazu 0,23 zł za kWh to 3.450 zł. Teraz płaci 7.500 x 0,5 = 3.750 zł. Niby o 300 zł drożej, ale ma w tym ciepłą wodę, której koszt przy ogrzewaniu gazowym można z grubsza szacować na co najmniej 800 zł rocznie. Varme, w stosunku do sąsiada jest zatem "do przodu o co najmniej 500 zł rocznie. Ma kosztowny system grzewczy, stąd trudno liczyć osiągane względem gazu oszczędności jak dla typowych PC. Należy jednak pamiętać, że inwestycja w gaz to również poważne koszty. Niekiedy równe kosztom instalacji PC. O tych kosztach należy pamiętać i je uwzględniać przy porównaniu końcowego rachunku - tak za inwestycję jaki za eksploatację w określonym czasie. Nawet ogrzewanie węglem, po uwzględnieniu wszystkich rzeczywistych kosztów inwestycyjnych, pomijanych zazwyczaj przez użytkowników na zasadzie "komin i kotłownie i tak już miałem więc tego nie liczę" jest porównywalne z gazem lub PC. Przy wzrostach cen węgla i wymagań dot. jego jakości i sposobu spalania bieżące koszty ogrzewania węglem zbliżają się do kosztów grzania gazem. Pozdrawiam Pratchawiec Pratchawiec , zmienne koszty gazu i opłaty abonanentowo-przesyłowe ok - ale z kosztami zakupu pieca gazowego nie ma co przesadzać. W starym domu miałem berettę z zamkniętą komorą spalania i 1m rurą wlotowo/wylotową w ścianie. Nie wszyscy wybierają najdroższe instalacje... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 17.12.2017 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) @wklaczynski , to może podaj pełne dane domu i mieszkańców i pełne lata kosztów prąd+gaz. U mnie jest rodzina 4 osobowa , wszystko na prąd i ostatni rok 5 295pln brutto +307 pln wszystkie abonamenty = 5 601 pln brutto. Dwie łazienki , temp 22-23 , bez reku , grzanie prawie na okrągło pzdr 5295 rocznie toi strasznie drogo. Jaką powierzchnię grzejesz? Ja w lato nie używam PC bo CWU mam z solara a dogrzewam gazem CWU do komfortu ale zazwyczaj słoneczko starcza, to płacę za prąd 300zł miesięcznie bo także mam wszystko na prąd, i codziennie chodzi pralka i zmywarka, obiady gotowane w domu. Życia nie dyscyplinujemy pod taryfę. Wychodzi nam że więcej rocznie płacimy na cele bytowe niż za ogrzewanie. Ale roczny nigdy nie przekroczył od 7 lat powyżej 5tys zł. 260m² w tym 200m² podłogówki, 3 łazienki w tym sauna, pełno okien aż 4 drzwi balkonowe 2 szybowe. Szacuję dom na 50Wm², chociaż certyfikat gostek zrobił na 30Wm², ale to robią adhok. 5 295 ile szacujesz zużyte jest na cele bytowe u ciebie a ile energia? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 17.12.2017 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Cena kWh zalezy od ilosci zuzytego gazu. Latem, kiedy ilosc jest mniejsza, cena 1kWh jest większa, bo większy udział w fakturze ma abonament. To przecież podstawy Malo tego - dostawca gazu co jakiś czas zmienia tez wartośc przelicznika konwersji m3 --> kWh. Niewiele, ale jakiś wpływ na rachunek to ma. Ja nie używam. W jedynie tyle co na wytworzenie temperatury komfortu CWU, wężownica w buforze który w zimę dogrzewa PC a w lato solar i słoneczko. Mimo że nie używam, to płacę abonament. Ale z tego powodu się nie rozpłaczę i nie karzę zdjąć instalacji. Za prąd także jest abonament i to w lato kiedy PC nie działa. Bez sensu jest używanie tej argumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 17.12.2017 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) właśnie, więc policz, dla jakiego % zużycia w taniej taryfie w przypadku G12/G12w wychodzi taki sam koszt jak dla G11 Policz, a nie rzucaj więcej kamieniami....te 60% to tak rzucone prosto w okno tej szkoły No i widzisz jesteś już blisko. A więc oblicz najpierw kiedy opłaca się stosować G11 a później G12. Zobacz w jakich godzinach to obowiązuje. Zajrzyj do pogody długoterminowej po 22grudnia początek zimy 22 czerwca koniec, jakie są temperatury w dzień i noc. A już po 22 za kilka dni czeka nas dzień 0°C a noc -8°C. Zobacz kiedy robi się zimno zazwyczaj po 18 do 7 rano. A teraz wracamy do tematu i weź krzywą COP dla PC AW i wykonaj dodatkowe obliczenia uwzględniając osiągane a nie wymyślone średnie COP. Ja takie wykonywałem już wcześniej i powielam w postach i w sumie o to ciągle toczy się dyskusja. Jak wykonasz obliczenia to popatrz czy bardziej opłaca się G11 grzać kiedy jest 0°C, czy G12 grzać kiedy jest -8°C. Poszukaj na google są nawet artykuły na ten temat jeżeli chodzi o PC AW, BW i WW. Ale policz sam bo bez sensu jest abym ja ponownie to liczył jak i tak nie czytasz moich postów. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 18.12.2017 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) ......................... Patrz strategia firmy Viessmann. Licha PC wspaniały kociołek na gaz. .................................... Pratchawiec Oki Bawił bym się w komentowanie reszty tej bzdury, ale powstała ona po to aby uzasadnić to jedno zdanie. Ale te zdanie mówi samo za siebie. No dawaj Panie kolego jaką PC musimy u ciebie kupić aby grzała? Oczywiści AW bo instalacja u ciebie najprostsza, z resztą wsadzić klientowi złupić w jeden dzień i zablokować numer telefonu. Zajechało to jedynie typową reklamą u drobnego sprzedawcy. Jakbym powiedział że kiedyś miałem meetinga, litania na pół godziny jakie to chińskie to złom, a jego dobre ba ma kupę części zamiennych. Od razu takim co tak reklamują swoje badziewie dziękuje, nie zamierzam mieć badziewia z kilometrową marżą bo gostek chce zaraz BMW wyjechać jak mnie obsłuży. A później w to mam na kilogramy miesięcznie ładować części zamienne które kosztują kilka razy drożej niż złom do którego pasują, bo badziew ciągle się sypie. Po za tym funkcje jakie mi obiecał sprzedawca w tej wersji, to teraz jego zdaniem będę miał jak kupię u niego kolejną nowszą wersję. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 18.12.2017 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) To po kolei : -G11 ,już pisałem : miałem pierwsze pół sezonu i wychodziło ok 20% drożej. Mój dom ma prawie 10 lat-popatrz na standard wykonania -gnałem wtedy za groszem i mam jak mam. Na grzejnikach nie ma akumulacyjności ciepła -po prostu grzeję ,żeby było rano ciepło (zresztą w domu jest ktoś cały czas)-gdyby było zimno w chałupie , to bym zadarł z małżonką... Jedynie w T2 mogę podbić o 2-3K temperaturę -to wszystko... A teraz policzymy wg nowej umowy : zużywam rocznie 12 000kWh na dom , 12 000 x 60%=7 200kWh x 0,24 pln=1 728 pln brutto 12 000 x 40%=4 800kWh x 0,66 pln=3 168 pln brutto razem 4 896 pln brutto A teraz G11 , 12 000 x 0,48 pln (E 0,2817pln+P,OZE 0,2012 pln) =5 794 pln brutto Czyli rocznie 898 pln na całym domu -roczne zużycie na PC masz w mojej stopce , możesz przyjąć COP=3 Nie mając pomiaru sprawności spalania gazu jest trudno porównać gaz z opomiarowaną PC-doświadczenia moich znajomych z gazem są takie ,że przy porównywalnym domu z PC : -albo płacą znacznie więcej i mają ciepło -albo płacą porównywalnie , ale mają chłodek Tymczasem Przepraszam wygrzebałem to później. Ale było tak do razu. Ja na powierzchni 200m² podłogówka + garaż 40m² w bryle i 20m² gospodarczy nawet na chińskim meetingu miałem max 2500pln rocznie a to tylko dlatego, że meeting miał 12kW i musiałem 3h ciągnąć z dnia. Ne viessmanie mam 2000pln rocznie. Na gazie testowałem to wyszło by 3600, wszyscy znajomi i sąsiedzi płacą podobnie w podobnych budynkach a więc szkoda się z tym sprzeczać i udowadniać że cały świat na przekór użytkownikom PC kłamie. Raczej mój dom to nie super ocieplona rakieta, w tym pełno okien sufit na wysokości 3m ma dopiero 7 lat nowa budowa. Jak widzę masz małą powierzchnię skoro szacowałeś PC 7kW w tym CWU, a zużycie kosmiczne. Raczej to nie wina marki PC ale typu AW. To na pewno zużycie samej PC, pisałeś że pomiar masz z pod licznika? Sąsiedzi nie daleko mnie mają po 160m² grzeją gazem, ale takich kosmicznych cen przy tej powierzchni nie płacą. Cała rodzinka chodzi swobodnie, wszystkie pokoje powyżej 20°C bez znaczenia na porę dnia. Nie przykręcam temperatury bo w domu zawsze ktoś jest. Sąsiedzi, których znam także nie oszczędzają mają cieplutko, grzanie domu także dla nich nie problem. Coś masz nie tak skoro tyle wychodzi, wątpię aby to była wina mostków termicznych czy niedostatecznego ocieplenia. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 18.12.2017 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Dobra Panowie marzyciele przeczytajcie sobie artykuł. Szkoda przeciągać waszą nieświadomość w nieskończoność. Odnośnie PC WW,BW a AW, jest tego pełno w necie. Nikt was nie będzie męczył trudnymi obliczeniami. http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/czy-ogrzewanie-powietrzna-pompa-ciepla-jest-drozsze-niz-gruntowa,222_13381.html http://okieminzyniera.pl/ogrzewanie-domu-czym-najbardziej-sie-oplaca/ http://vaillant-partner.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-kosztow-ogrzewania-domu-i-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej/ http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/ile-kosztuje-pompa-ciepla-jakie-sa-koszty-ogrzewania-domu-pompa-gruntowa-i-powietrzna,222_13765.html Na ggogle tego pełno. Ostatni kalkulator pozwala wliczyć ocieplenie domu jaki ma to wpływ na koszty. Proszę zwrócić jeszcze na stopień pokrycia zapotrzebowania przy AW. Powtarzam to co powiedziałem o PC AW to nie w naszym klimacie. Naciąganie przez sprzedawców na tanie koszty instalacji. Co do kosztów instalacji to PC WW maja przybliżenie niskie jak PC AW. Co do buforów itp.... to kwestia komfortu aby mieć stałą temperaturę w godzinach szczytu, jeden go ceni drugi nie. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.12.2017 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Przepraszam wygrzebałem to później. Ale było tak do razu. Ja na powierzchni 200m² podłogówka + garaż 40m² w bryle i 20m² gospodarczy nawet na chińskim meetingu miałem max 2500pln rocznie a to tylko dlatego, że meeting miał 12kW i musiałem 3h ciągnąć z dnia. Ne viessmanie mam 2000pln rocznie. Na gazie testowałem to wyszło by 3600, wszyscy znajomi i sąsiedzi płacą podobnie w podobnych budynkach a więc szkoda się z tym sprzeczać i udowadniać że cały świat na przekór użytkownikom PC kłamie. Raczej mój dom to nie super ocieplona rakieta, w tym pełno okien sufit na wysokości 3m ma dopiero 7 lat nowa budowa. Jak widzę masz małą powierzchnię skoro szacowałeś PC 7kW w tym CWU, a zużycie kosmiczne. Raczej to nie wina marki PC ale typu AW. To na pewno zużycie samej PC, pisałeś że pomiar masz z pod licznika? Sąsiedzi nie daleko mnie mają po 160m² grzeją gazem, ale takich kosmicznych cen przy tej powierzchni nie płacą. Cała rodzinka chodzi swobodnie, wszystkie pokoje powyżej 20°C bez znaczenia na porę dnia. Nie przykręcam temperatury bo w domu zawsze ktoś jest. Sąsiedzi, których znam także nie oszczędzają mają cieplutko, grzanie domu także dla nich nie problem. Coś masz nie tak skoro tyle wychodzi, wątpię aby to była wina mostków termicznych czy niedostatecznego ocieplenia. Witam jeszcze raz - popatrz na moją stopkę , masz tam dane których się niepotrzebnie domyślasz .... Jelenia Góra to nie Wrocław- pierwszy sezon był ciepły , to i koszt PC niski Wcześniej byłem na węglu , 5-6 ton średnio +lato CWU z bojlera , to może teraz przeliczysz ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.12.2017 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ale policz sam bo bez sensu jest abym ja ponownie to liczył jak i tak nie czytasz moich postów. za każdym razem jak czytam twoje posty, to potem żałuję, niestety Dobra Panowie marzyciele przeczytajcie sobie artykuł. Szkoda przeciągać waszą nieświadomość w nieskończoność. Odnośnie PC WW,BW a AW, jest tego pełno w necie. Nikt was nie będzie męczył trudnymi obliczeniami. j.w. Na google można znaleźć pełno bzdur. Z mojej strony EOT. Nie dam się zniżyć do tego poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ja nie używam. W jedynie tyle co na wytworzenie temperatury komfortu CWU, wężownica w buforze który w zimę dogrzewa PC a w lato solar i słoneczko. Mimo że nie używam, to płacę abonament. Ale z tego powodu się nie rozpłaczę i nie karzę zdjąć instalacji. Za prąd także jest abonament i to w lato kiedy PC nie działa. Bez sensu jest używanie tej argumentacji. Abonament za en.el. musisz placic, czy grzejesz gazem, pradem, czy weglem. A za gaz nie, jeśli go nie zalozysz. A moj post mial na celu uświadomienie Cie, ze koszt 1kWh z gazu jest na kazdej fakturze inny liczac zaplacone / zużyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.12.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Przepraszam wygrzebałem to później. Ale było tak do razu. Ja na powierzchni 200m² podłogówka + garaż 40m² w bryle i 20m² gospodarczy nawet na chińskim meetingu miałem max 2500pln rocznie a to tylko dlatego, że meeting miał 12kW i musiałem 3h ciągnąć z dnia. Ne viessmanie mam 2000pln rocznie. Na gazie testowałem to wyszło by 3600, wszyscy znajomi i sąsiedzi płacą podobnie w podobnych budynkach a więc szkoda się z tym sprzeczać i udowadniać że cały świat na przekór użytkownikom PC kłamie. Raczej mój dom to nie super ocieplona rakieta, w tym pełno okien sufit na wysokości 3m ma dopiero 7 lat nowa budowa. Jak widzę masz małą powierzchnię skoro szacowałeś PC 7kW w tym CWU, a zużycie kosmiczne. Raczej to nie wina marki PC ale typu AW. To na pewno zużycie samej PC, pisałeś że pomiar masz z pod licznika? Sąsiedzi nie daleko mnie mają po 160m² grzeją gazem, ale takich kosmicznych cen przy tej powierzchni nie płacą. Cała rodzinka chodzi swobodnie, wszystkie pokoje powyżej 20°C bez znaczenia na porę dnia. Nie przykręcam temperatury bo w domu zawsze ktoś jest. Sąsiedzi, których znam także nie oszczędzają mają cieplutko, grzanie domu także dla nich nie problem. Coś masz nie tak skoro tyle wychodzi, wątpię aby to była wina mostków termicznych czy niedostatecznego ocieplenia. Oj ,kolego- nieuważnie czytasz... Ok 12 000 kwh to idzie rocznie na dom - na PC CO i CWU masz zużycie w stopce... M2 i ocieplenie też ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 18.12.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Oj ,kolego- nieuważnie czytasz... Ok 12 000 kwh to idzie rocznie na dom - na PC CO i CWU masz zużycie w stopce... M2 i ocieplenie też ... Oki, przyznaję nie czytam stopek, przepraszam. 3645pln!!! No tu masz 1tys mniej jak analiza poniżej która była także twoja, ale to i tak dużo. Dałem linki do profesjonalnych analiz, potwierdzają twoje zużycie co do PC AW jest z nimi zgodne, stosunek strat pomiędzy WW i AW podobny do między nami. Nie wiem w czym problem. PC AW mają zużycie 2 krotnie większe niż BW i WW. Obejrzyj linki, na google pełno takich profesjonalnych analiz. Nawet twoje doświadczenie to potwierdza rachunki mówią same za siebie. Dla tego ja płacę nawet jeżeli mamy ten sam metraż 1800 ty 3600, nawet podawałem takie kalkulacje, bo w moim wypadku wychodzi 3600 za gaz. zużywam rocznie 12 000kWh na dom , 12 000 x 60%=7 200kWh x 0,24 pln=1 728 pln brutto 12 000 x 40%=4 800kWh x 0,66 pln=3 168 pln brutto razem 4 896 pln brutto A teraz G11 , 12 000 x 0,48 pln (E 0,2817pln+P,OZE 0,2012 pln) =5 794 pln brutto Co do gazu grzałem jedynie 2 miesiące, fakturę pokazałem, wystarcza mi to aby policzyć, ale nie będę się upierał w sumie płacąc 1800 rocznie a mając płacić 3600 to i tak dla mnie 2 razy drożej dla ciebie podobnie, raczej więcej gazu pociągniesz. Jak widzę po twoich rachunkach twoje są 2 razy droższe także jeżeli chodzi o PC AW. Po za tym gaz jest tak powszechny że wystarczy pogadać z sąsiadami ile płacą, a więc szkoda tworzyć tu teorii jak w przypadku PC których jest u nas nie wiele. I raczej wpływ mają na to wysokie koszty instalacji jeżeli chodzi o BW, brak możliwości niski poziom wód gruntowych jeżeli chodzi o WW, lub bardzo mała wydajność jeżeli chodzi o AW w stosunku co do tradycyjnych źródeł ciepła. Jak to ci działa z tak nie do szacowaną PC? Jeżeli masz 200m², średnio się liczy w takich budynkach jak nasze 40W/m czyli 8kW i dodaje się 2kW na CWU, czyli 10kW. Twoje PC z tego co pamiętam ma 7kW. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 18.12.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) za każdym razem jak czytam twoje posty, to potem żałuję, niestety j.w. Na google można znaleźć pełno bzdur. Z mojej strony EOT. Nie dam się zniżyć do tego poziomu To znaczy że profesjonalne artykuły nie przeczytałeś? Lub nadal twierdzisz swoje mimo że fakty mówią inaczej. Bardzo wątpię aby cały świat sprzeciwił się ludziom grzejącym pompami AW. I złośliwie podawał niepoprawne analizy. Jest taka ogromna gupa w necie, prawie jak sekta zgromadzona koło mrzonki taniej energii elektrycznej coś Keshe Plazma itp..., oni podobnie jak wy żyją w takim świecie wyobraźni, kupują od jakiegoś oszusta urządzenie z kilku zwojów drutu miedzianego, koszt około 20tys zł, wstawiają do domu, i muszą je otoczyć wiarą, później twierdzą że oszczędzają energię i zdrowie. Fakt że rachunki za prąd im się nie zmieniły tłumaczą tym że jest inaczej, ale światowe kartele energetyczne ich oszukują wstawiają liczniku blokujące im świętą energię z plazmy i zawyżają rachunki. Podobnie jak z wami fakty i obliczenia nie są brane pod uwagę. Wszystkie dialogi zaczynają bo Keshe żekł.... Nie ma miejsca na obliczenia, matematykę czy fizykę. Żadna profesjonalna publikacja ich nie przekonuje. Tu to wygląda podobnie, to że jest ich dużo nie znaczy że mają rację. Tych co w to zainwestowali albo próbują to sprzedawać nie da się przekonać, to oczywiste. Ale forum jest dla ludzi którzy pytają czy się to opłaca, miejmy nadzieję że poszukają dzięki temu w necie odpowiedzi lub porobią obliczenia zanim dadzą się naciągnąć lokalnemu hochsztaplerowi od tych PC. Co do PC BW i WW, zawsze zakładam że się opłaca w stosunku do kotłów gazowych. Mniej na paliwo stałe. Proszę mnie nie atakować że twierdzę inaczej bo tak nie jest. Sam taki mam i mam 7 letnie doświadczenie. Potwierdzam nawet, że znienawidzone przez wielu sprzedawców Chińskie Meetingi typu WW i BW, dlatego że im robią konkurencję niską ceną, są także opłacalne i pracują znakomicie. Miałem taką nabyłem nówkę za 8K i nie mogę nic zarzucić, jakby nie zmiana na wyższą moc i okazja w necie na zakup innej PC o dwukrotnie wyższej mocy to pracowała by dalej. Tak poczciwy meeting przepracował 6 lat i jeszcze sprzedany na części sprężarka wymienniki i kontroler, z niewielką dopłatą sfinansował viesmana 21kW. Nie dość że się zwrócił dwukrotnie to przy sprzedaży na niej zarobiłem. Jak tu narzekać na Chińskie Od lat polecałem rozwiązanie WW, po latach widzę że profesjonalne artykuły to potwierdzają. Za czasów kiedy ja szukałem to był temat tabu 7 lat temu. Typ WW prosta instalacja tania eksploatacja, jak ktoś chce to chętnie służę informacją na priv jak własnymi siłami takie PC podłączać. Bez znaczenia na producenta to nie reklama bo to nie moja branża. Podejrzewam że każda PC jest tak dobra jak jej sprężarka, a prawie wszystkie montują scroll copeland. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 . Twoje PC z tego co pamiętam ma 7kW. Przecież @bobrow ma moc swojej pompy podaną w stopce, litości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.12.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Oki, przyznaję nie czytam stopek, przepraszam. 3645pln!!! No tu masz 1tys mniej jak analiza poniżej która była także twoja, ale to i tak dużo. Dałem linki do profesjonalnych analiz, potwierdzają twoje zużycie co do PC AW jest z nimi zgodne, stosunek strat pomiędzy WW i AW podobny do między nami. Nie wiem w czym problem. PC AW mają zużycie 2 krotnie większe niż BW i WW. Obejrzyj linki, na google pełno takich profesjonalnych analiz. Nawet twoje doświadczenie to potwierdza rachunki mówią same za siebie. Dla tego ja płacę nawet jeżeli mamy ten sam metraż 1800 ty 3600, nawet podawałem takie kalkulacje, bo w moim wypadku wychodzi 3600 za gaz. Co do gazu grzałem jedynie 2 miesiące, fakturę pokazałem, wystarcza mi to aby policzyć, ale nie będę się upierał w sumie płacąc 1800 rocznie a mając płacić 3600 to i tak dla mnie 2 razy drożej dla ciebie podobnie, raczej więcej gazu pociągniesz. Jak widzę po twoich rachunkach twoje są 2 razy droższe także jeżeli chodzi o PC AW. Po za tym gaz jest tak powszechny że wystarczy pogadać z sąsiadami ile płacą, a więc szkoda tworzyć tu teorii jak w przypadku PC których jest u nas nie wiele. I raczej wpływ mają na to wysokie koszty instalacji jeżeli chodzi o BW, brak możliwości niski poziom wód gruntowych jeżeli chodzi o WW, lub bardzo mała wydajność jeżeli chodzi o AW w stosunku co do tradycyjnych źródeł ciepła. Jak to ci działa z tak nie do szacowaną PC? Jeżeli masz 200m², średnio się liczy w takich budynkach jak nasze 40W/m czyli 8kW i dodaje się 2kW na CWU, czyli 10kW. Twoje PC z tego co pamiętam ma 7kW. Pierwsza informacja w stopce to PC 9 kW...(która ma tak naprawdę 12 kW-zmierzone osobiście) Działa bardzo dobrze , jak dla mnie. Gruntówka na temp 45-50 st się nie opłaca. Moje „przygody z PC” możesz sobie poczytać -głównie na Aqarerze. Gazu ziemnego w promieniu 7 km nie ma u nas. Pierwszy rok na PC miałem ok 6500 kWh i ok 2600 pln- była super ciepła zima... Bieżący sezon powinien być tańszy ze względu na niższe ceny prądu (ok 5%) i może bardziej optymalne sterowanie PC. W drugim sezonie trochę za dużo piłowałem PC w nocy (testowałem akumulacyjność budynku...), do tego była dość mroźna zima ( np kilka nocy po -23 st) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 18.12.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Pierwsza informacja w stopce to PC 9 kW...(która ma tak naprawdę 12 kW-zmierzone osobiście) Działa bardzo dobrze , jak dla mnie. Gruntówka na temp 45-50 st się nie opłaca. Moje „przygody z PC” możesz sobie poczytać -głównie na Aqarerze. Gazu ziemnego w promieniu 7 km nie ma u nas. Pierwszy rok na PC miałem ok 6500 kWh i ok 2600 pln- była super ciepła zima... Bieżący sezon powinien być tańszy ze względu na niższe ceny prądu (ok 5%) i może bardziej optymalne sterowanie PC. W drugim sezonie trochę za dużo piłowałem PC w nocy (testowałem akumulacyjność budynku...), do tego była dość mroźna zima ( np kilka nocy po -23 st) Pzdr Teraz to oki, 12kW to także moja pierwsza PC. Tak też szacowałem jak kupowałem pierwszą PC. Skoro tyle płacisz to nie wiele więcej, a różnica polega tylko na stratach PC AW względem WW. W sumie czego się tyczy wątek tego forum i wiele to wyjaśnia. Powierzchnie mamy takie same budynki nowe. 3 lata temu była rzeczywiście taka zima ale raczej to wyjątek od 100 lat. Niestety ostatnia nas nie rozpieszczała. Ja z ostatniej zapłaciłem 1800zł za rok. PC uruchomiłem w 2011 roku, budynek nie wysuszony a była zima 100lecia, najwyższe ujemne temperatury a taryfa C11 budowlanej, wtedy to mnie PC skroiła na prawie 5K za rok. Poszła by na złom, ale dałem szansę jej i się sprawdziła w kolejnych latach. Na 12kW meetingu rachunki około 2.2K rocznie, ale musiała zasysać z dziennej taryfy. Po wymianie na Wieśka 21kW, 1800 rocznie i to ostatniej zimy nie grzeje w godzinach szczytu, cieoplucho cały dzień. Gaz testowałem ostatnio wyłączyłem więcej nie chcę tego robić, ale mi wyszło z szacunków 3.6K z rachunku rocznie, a tyle płacą sąsiedzi to wydaje mi się oki. Raczej jego los to rdzewiejący licznik w płocie, zadziałać może w razie awarii, teraz zamierzam nie włączać aby wrócić na taryfę W1, bo niechcący wlazłem na W2 , jedyne do czego używam to podgrzanie temperatury CWU z 40°C do 60°C aby mieć komfortową temperaturę. Taniej wychodzi niż elektryczny podgrzewacz przepływowy w CWU, jakie proponują producenci PC aby mieć temperaturę komfortową. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.12.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Teraz to oki, 12kW to także moja pierwsza PC. Tak też szacowałem jak kupowałem pierwszą PC. Skoro tyle płacisz to nie wiele więcej, a różnica polega tylko na stratach PC AW względem WW. W sumie czego się tyczy wątek tego forum i wiele to wyjaśnia. Powierzchnie mamy takie same budynki nowe. 3 lata temu była rzeczywiście taka zima ale raczej to wyjątek od 100 lat. Niestety ostatnia nas nie rozpieszczała. Ja z ostatniej zapłaciłem 1800zł za rok. PC uruchomiłem w 2011 roku, budynek nie wysuszony a była zima 100lecia, najwyższe ujemne temperatury a taryfa C11 budowlanej, wtedy to mnie PC skroiła na prawie 5K za rok. Poszła by na złom, ale dałem szansę jej i się sprawdziła w kolejnych latach. Na 12kW meetingu rachunki około 2.2K rocznie, ale musiała zasysać z dziennej taryfy. Po wymianie na Wieśka 21kW, 1800 rocznie i to ostatniej zimy nie grzeje w godzinach szczytu, cieoplucho cały dzień. Gaz testowałem ostatnio wyłączyłem więcej nie chcę tego robić, ale mi wyszło z szacunków 3.6K z rachunku rocznie, a tyle płacą sąsiedzi to wydaje mi się oki. Raczej jego los to rdzewiejący licznik w płocie, zadziałać może w razie awarii, teraz zamierzam nie włączać aby wrócić na taryfę W1, bo niechcący wlazłem na W2 , jedyne do czego używam to podgrzanie temperatury CWU z 40°C do 60°C aby mieć komfortową temperaturę. Taniej wychodzi niż elektryczny podgrzewacz przepływowy w CWU, jakie proponują producenci PC aby mieć temperaturę komfortową. A zwróciłeś uwagę , że ja mam tylko 10% podłogówki ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 18.12.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) A zwróciłeś uwagę , że ja mam tylko 10% podłogówki ...? . Dobra podaj jaką masz powierzchnię dokładnie. Bo raz kubatura raz podłogówka wszystko to nie jasne. 10% podłogówki czyli 200m² grzewczej, zaraz wyjdzie że masz 2000m² do ogrzania razem z grzejnikami, co było by absurdem przy tej 12kW PC nawet jakby to była grzałka elektryczna zależna jedynie od zakładu energetycznego bez znaczenia na warunki pogodowe. A co dopiero jak zasilić grzejniki źródłem niskotemperaturowym. Można kupować jakieś ogromne grzejniki o wielkiej powierzchni ale raczej koszt absurdalny. Taniej wyjdzie skuć podłogi i założyć, podłogówkę. A w takie coś to nawet inni naiwni pesymiści PC AW z tego forum raczej tu nie uwierzą. Jakbyś zaczął sprzedawać swoje PC które mając 12kW zasilą takie powierzchnie w tym grzejniki na 1800m² to miałbyś kilometrowe kolejki do swojego sklepu i to przedsiębiorców i kamieniczników, nie tylko domowych użytkowników. Zapraszam do tematu. http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/dobieramy-moc-grzewcza-pieca-do-co-poradnik,31_2780.html http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139365-Zapotrzebowanie-na-ciep%C5%82o-budynku Edytowane 18 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts