Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP powietrznych pomp ciepła.

gondoljerzy

Recommended Posts

"Kolejny plus to części, elektronika do Panasonic 4000zł netto, Meeting 450zł netto. Sprężarka Meeting 2000zł Panasonic około 5500zł."

O jakim modelu pompy panasonica piszesz ze sprężarką za 5500zł??? Mnie zapewnia instalator, że koszt mojej sprężarki to 1800zł 9kW t-cap.

To weź pogoń swojego instalatora..... wczoraj sprawdziłem cenę sprężarki do Panasonic T-CAP 9kW 1/3 faz - 5350+VAT + wymiana( około 1500zł - 2000)

Jak widzisz sama wymiana po gwarancji będzie kosztować więcej niż to co Ci mówił instalator.

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To weź pogoń swojego instalatora..... wczoraj sprawdziłem cenę sprężarki do Panasonic T-CAP 9kW 1/3 faz - 5350+VAT + wymiana( około 1500zł - 2000)

Jak widzisz sama wymiana po gwarancji będzie kosztować więcej niż to co Ci mówił instalator.

Zadałem zapytanie instalatorowi, jak odpowie to dam znać. Różnica kwot jest kosmiczna więc trzeba to zweryfikować.

Odnośnie cen sprężarek panasonica t-cap 9kW...

Dystrybutor pojechał po całości. W lutym zeszłego roku pytałem mojego instalatora co do ceny sprężarki. Otrzymałem odpowiedź 1800 zł netto. Kilka dni temu zadałem to samo pytanie. Odpisał, że cena wzrosła do 3400zł netto. Sam był w szoku, że cena może pójść w górę prawie dwukrotnie. Zapytałem również dwie inne firmy instalatorskie (pisemnie). Podali ceny odpowiednio 3260zł i 3440zł netto. Spisałem numer mojej pompy z tabliczki na sprężarce, wyszukałem na stronach brytyjskich. Z przesyłką 357 GBP brutto czyli 2tyś zł brutto. W głowie mi się to nie mieści.....

Odnośnie cen sprężarek panasonica t-cap 9kW...

Dystrybutor pojechał po całości. W lutym zeszłego roku pytałem mojego instalatora co do ceny sprężarki. Otrzymałem odpowiedź 1800 zł netto. Kilka dni temu zadałem to samo pytanie. Odpisał, że cena wzrosła do 3400zł netto. Sam był w szoku, że cena może pójść w górę prawie dwukrotnie. Zapytałem również dwie inne firmy instalatorskie (pisemnie). Podali ceny odpowiednio 3260zł i 3440zł netto. Spisałem numer mojej pompy z tabliczki na sprężarce, wyszukałem na stronach brytyjskich. Z przesyłką 357 GBP brutto czyli 2tyś zł brutto. W głowie mi się to nie mieści.....

Większość urządzeń freonowych to składaki.

Jeśli potrafisz zdiagnozować usterkę urządzenia, to części szukaj w kilku źródłach.

Ściągnięcie ich z zagranicy to dzisiaj nie problem.

Jedyny problem to znalezienie doświadczonego chłodnika, który polutuje rurki, które nierzadko są tak cienkie że trzeba sięgać po specjalne luty.

Tak czy siak, są to usługi w których rozrzut cenowy i jakościowy jest bardzo duży.

Duża część instalatorów takich napraw wykonać nie potrafi, więc je często zlecają.

To też winduje cenę robocizny w górę.

A w ofertach dziwnie wygląda koszt części mniejszy niż robocizny.

Stąd takie ceny.

Zachłanności dystrybutora już nie będę komentował. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.

• 1 year później...
Ile dni w roku masz - 15C ? Sprawdź sobie średnią sezonową temperaturę w zimie w swojej okolicy i na tej podstawie decyduj.

Ile nocy masz takich kiedy PC się opłaca w taryfie nocnej? W ziemie po -10°C takie noce to normalka mimo że w dzień jest od 0°C do -5°C.

Sprawność powietrznej PC w nocy jest tak niska wręcz nie opłacalna w stosunku do gazu. Cena 1kWh gazu to ~17gr, energii elektrycznej w dzień ~60gr, w noc 30gr, jak osiągnie COP 1.5 w nocy to już płacimy 20gr o 3gr więcej niż za gaz. Co do taryfy dziennej COP 3.0 przy -5°C daje 20gr to nadal o 3 gr więcej niż na gazie. Licząc że są momenty że o 6 rano lub po 6 wieczorem a nadal -10°C COP 2.0, 30gr 1kWh drożej od gazu o 13gr. Dodać jeszcze, że ma się ogrzewanie grzejnikowe gdzie trzeba dawać na GZ 55°C, powietrzna PC to nie opłacalna wypasiona grzałka elektryczna. Taniej wyjcie zwykła grzałka i mniej awaryjna. Jedyne kiedy idzie na PC zarobić to jak ma stałe COP 4.0, co mamy przy gruntowych, oraz niskotemperaturowy GZ 35°C, a zysk dopiero jest w taryfie nocnej w stosunku co do gazu.

Edytowane przez wklaczynski

Ile nocy masz takich kiedy PC się opłaca w taryfie nocnej? W ziemie po -10°C takie noce to normalka mimo że w dzień jest od 0°C do -5°C.

Sprawność powietrznej PC w nocy jest tak niska wręcz nie opłacalna w stosunku do gazu. Cena 1kWh gazu to ~17gr, energii elektrycznej w dzień ~60gr, w noc 30gr, jak osiągnie COP 1.5 w nocy to już płacimy 20gr o 3gr więcej niż za gaz. Dodać jeszcze że ma się ogrzewanie grzejnikowe gdzie trzeba dawać na GZ 55°C, powietrzna PC to nie opłacalna wypasiona grzałka elektryczna. Taniej wyjcie zwykła grzałka i mniej awaryjna.

Nie znam się to się wypowiem.

Panasonic T-CAP 9kW ma COP 2,56 przy -15...

https://heatnow.dk/produkt/panasonic-aquarea-all-in-one-t-cap-9-kw-luftvand-varmepumpe/

https://scanheat.dk/panasonic-luft-vand-varmepumper/276-2571-panasonic-luft-vand-varmepumpe-9-kw-t-cap-split.html#/37-energitilskud_luft_vand-ingen_tilskud_minus_000

Gaz po 17gr/kWh? Pokaż fakturę..

Sprawność powietrznej PC w nocy jest tak niska wręcz nie opłacalna w stosunku do gazu. Cena 1kWh gazu to ~17gr, energii elektrycznej w dzień ~60gr, w noc 30gr, jak osiągnie COP 1.5 w nocy to już płacimy 20gr o 3gr więcej niż za gaz. Co do taryfy dziennej COP 3.0 przy -5°C daje 20gr to nadal o 3 gr więcej niż na gazie. Licząc że są momenty że o 6 rano lub po 6 wieczorem a nadal -10°C COP 2.0, 30gr 1kWh drożej od gazu o 13gr. Dodać jeszcze, że ma się ogrzewanie grzejnikowe gdzie trzeba dawać na GZ 55°C, powietrzna PC to nie opłacalna wypasiona grzałka elektryczna. Taniej wyjcie zwykła grzałka i mniej awaryjna.

Co meeting z cop 1,5 nie daje rady czy rachunki za duże? To co kupiłeś to masz.

Witam,

koszty kWh moim zdaniem należy porównywać :

-rocznie ( średni COP)

-uwzględnić wszystkie opłaty pośrednie dla danego medium

Odnośnie PC P/W średni COP na poziomie 3,5-4 na OP jest dość częsty, u mnie przy grzejnikach COP ok 3.

Przy OP zakładając 80% rocznie w T2 przy np stawkach 0,69 i 0,25 pln brutto energia+przesył+oze raczej wyraźnie wyjdzie korzystniej od gazu...

Pzdr

Bobrow

W związku z podpisaniem nowej umowy, wyliczyłem, że przy stawkach aktualnie obowiązujących w moim Tauronie, koszt 1 kWh wynosi ok. 37,5 groszy.

Przy proporcji drogiej do taniej, równej u mnie ok.70% oraz przy średniorocznym COP ca 3,75 końcowy koszt kWh na CO i CW kręci się wokół 10 gr.

Bez opłat abonamentowych, handlowych itp, które i tak płacić muszę.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Bobrow

W związku z podpisaniem nowej umowy, wyliczyłem, że przy stawkach aktualnie obowiązujących w moim Tauronie, koszt 1 kWh wynosi ok. 37,5 groszy.

Przy proporcji drogiej do taniej, równej u mnie ok.70% oraz przy średniorocznym COP ca 3,75 końcowy koszt kWh na CO i CW kręci się wokół 10 gr.

Bez opłat abonamentowych, handlowych itp, które i tak płacić muszę.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec,

już teraz Ci wychodzi wyraźniej taniej od gazu - nawet jak uwzględni się opłaty abonamentowe , to różnica będzie jeszcze większa...

Pzdr

PS

Nie uzględniamy tu jeszcze realnej sprawności spalania gazu ...

Ludziska spalają gaz i często nie wiedzą ile energii cieplnej z tego mają...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Sprawność powietrznej PC w nocy jest tak niska wręcz nie opłacalna w stosunku do gazu. Cena 1kWh gazu to ~17gr, energii elektrycznej w dzień ~60gr, w noc 30gr, jak osiągnie COP 1.5 w nocy to już płacimy 20gr o 3gr więcej niż za gaz. Co do taryfy dziennej COP 3.0 przy -5°C daje 20gr to nadal o 3 gr więcej niż na gazie. Licząc że są momenty że o 6 rano lub po 6 wieczorem a nadal -10°C COP 2.0, 30gr 1kWh drożej od gazu o 13gr. Dodać jeszcze, że ma się ogrzewanie grzejnikowe gdzie trzeba dawać na GZ 55°C, powietrzna PC to nie opłacalna wypasiona grzałka elektryczna. Taniej wyjcie zwykła grzałka i mniej awaryjna. Jedyne kiedy idzie na PC zarobić to jak ma stałe COP 4.0, co mamy przy gruntowych, oraz niskotemperaturowy GZ 35°C, a zysk dopiero jest w taryfie nocnej w stosunku co do gazu.

Mam przeróbkę klimy na pc nominał grzewczy 8,5kw.

Przy 36 stopniach zasilania co cop 3,2 przy 42 stopni zasilania cop 2,7.

Na dworze 2 stopnie. Cop uwzględnia pompy obiegowe. Aktualnie grzeje na 42 stopnie bufor 1500l w taniej taryfie 1 kw wychodzi 11 groszy.

Gaz 1 kw 20 groszy plus opłaty abonamentowe rocznie około 600 zł. Za 600 zł to ja ogrzeje pc przez 3 miesiące z temperaturą zewnętrzną 0 stopni dom 180 m2 , ocieplenie 12 cm styro, dach 40 wełny, okna dwuszybowe, zasilanie co 37 stopni. mam tez gaz którego już nie uzywam bo drogo. Sprawdziłem to na własnej skórze a nie w teorii, A podłogówki mało. jak kto ma ogrzewanie podłogowe to pompa ciepła powietrzna, żaden gaz czy ekosyf. Na duże mrozy grzałka 2 taryfa i już.

Kolega zaczął ciekawy temat. Moja firma instaluje markowe urządzenia Panasonic, Mitsubishi, Midea, Daikin oraz proste on/off wspomniane Meeting.

I wg. jakości wykonania urządzeń klasyfikacja wygląda tak:

1. Mitsubishi

2. Panasonic/Daikin

3. Midea

4. Meeting

wg. kosztów eksploatacji tak:

1. Mitsubishi

2. Panasonic

3. Daikin

4. Midea

5. Meeting

wg. ceny urządzenia

1. Meeting

2. nic

3. Midea

4. Panasonic

5. Daikin

6. Mitsubishi

W skrócie każdy znajdzie powody dla założenia konkretnego producenta pompy. Czasem Mitsubishi Panasonic i Daikin robią promocje i zmieniają się miejscami w klasyfikacji cen dlatego porównywanie że ktoś miał taniej jakąś z tych pomp może być robione tylko na konkretną chwilę.

Co do porównania On/Off / markowy inwerter to różnice w kosztach ich użytkowania są następujące:

Inverterty będą oszczędniejsze na podłogówce średnio rocznie o około 20-30% od pomp On/Off, niby dużo ale to wszystko zależy od tego ile to będzie w złotówkach.

Jeżeli będziemy grzać w nocy i pompą On/Off Meeting zużyjemy 25% więcej prądu niż pompą Panasonic to w złotówkach wygląda to następująco

4000kWh - zużycie Panasonic *~37gr/kWh = 1480zł rocznie koszt ogrzewania

5000kWh - zużycie Meeting *~37gr/kWh = 1850zł rocznie koszt ogrzewania

Różnica w kosztach 400zł rocznie on/off jest droższy, tyle że Meeting nie potrzebuje przeglądów, a panasonic jeden rocznie za około 300zł więc tak de facto różnicy w tym konkretnym przypadku mamy 100zł.

Oczywiście Panasonic to pompa włączyć i zapomnieć i to jest bardzo wygodne, przy Meetingu trzeba czasem do nas zadzwonić i powiemy jak pompę trochę wyregulować by np. zmniejszyć temperaturę na podłogówkę oraz żeby ją podnieść bo pompa nie ma krzywej grzewczej. Meeting też jest oczywiście głośniejszy, pompa nie wygląda tak ładnie, ma dużo prostsze sterowanie ale jest sporo tańszy i to właśnie trafia do wielu klientów.

Kolejny plus to części, elektronika do Panasonic 4000zł netto, Meeting 450zł netto. Sprężarka Meeting 2000zł Panasonic około 5500zł.

Pompy Panasonic też mają sporo zalet i nie można tego ukrywać,

- jakość,

- sprawność,

- bezawaryjność ( jak oczywiście jakiś pierwszy lepszy hydraulik jej źle nie podłączy, co często się zdarza)

- obsługa

- wieloletnie doświadczenie na polskim rynku

- cicha praca itd.

Dlatego w naszej ofercie mamy właśnie pompy różnych producentów, bo nie każdy chce sprzęt z najwyższej półki, niektórym wystarczy VW nie każdy musi mieć Mercedesa.

Nie widze w tych rankingach lg i samsunnga a przecież tez instalujecie

e Meeting nie potrzebuje przeglądów, a panasonic jeden rocznie za około 300zł więc tak de facto różnicy w tym konkretnym przypadku mamy 100zł.

a.

Panasonik ma to wpisane w wymogi gwarancji . A Meeting też się brudzi i zatykają się filtry. Ale widać producentowi nie zależy jak długo pochodzi.

Mam przeróbkę klimy na pc nominał grzewczy 8,5kw.

jak kto ma ogrzewanie podłogowe to pompa ciepła powietrzna, żaden gaz czy ekosyf. Na duże mrozy grzałka 2 taryfa i już.

Nie zgodzę się, jak ktoś ma gaz przy płocie to lepszy gaz, tak samo bezobsługowy, ale to trzeba przeliczyć dla konkretnego przypadku.

• 3 weeks później...
Co meeting z cop 1,5 nie daje rady czy rachunki za duże? To co kupiłeś to masz.

A co ma to do rzeczy. Rozmawiamy tutaj o pompach PC powietrze woda i woda woda, bez znaczenia czy metting. Tak na marginesie mam viessman vitocal woda woda. Ale mam od niej dokumentacje gdzie viesman nie owija w bawełnę, poniżej 15°C ich pompy AW to jedynie wypasione grzałki, nie na nasz klimat. viessmann to już górna pólka a więc nie ma sensu dyskutować, że ktoś produkuje lepsze. Po za tym miałem kiedyś meeting, mało bajerów, drak sterowników pogodowych itp... ale moc co napisali to miała, a więc nie ma co kwestionować. Przy DZ 12°C miała COP 4.0. Viessman ma 5.0. Ale Viesman nie ukrywa że ma dla pomp AW COP poniżej 2.0 dla temperatury poniżej -15°C. Podejrzewam, że powietrze woda meeteng typy MD30 tutaj także zejdzie do 1.5 COP w tych warunkach. A więc bez sensu wciskać komuś że jak kupi PC z górnej półki to będzie mu chodziła instalacja w nocy przy -15°C, bo taka PC jeszcze nie powstała, nawet u super producentów.

Proszę zapoznać się z dokumentacją i charakterystykami drogich PC i porównać z tymi chinkami. A nie od razu krzyczeć że chińskie be.

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/d11f2c49cc3ec42dc12571c00001f964/ec8e48121cd9ee96c1257b490011d92c/$FILE/DT%20Vitocal%20300%20AW%20i%20350%20AWH%20(04,2003).pdf

U mnie na fakturze za paliwo gazowe 1KW/h netto 0,09392 dystrybucja zmienna 1KW/h netto 0,03607

Abonament za miesiąc 8.67, dystrybucja stała mc 9.54. Zużyłem 1695KW/h koszt brutto razem do zapłaty 293.39 tak aby abonament się wliczył i VAT podzielę teraz 293.39 przez miesięczne zużycie 1695. A więc z abonamentem i wszystkimi opłatami przy zużyciu 1695KW/h średnia 1KW/h wynosi około 0.17gr. Uczciwiej się nie da wyliczyć, abonament i wszystkie opłaty weszły a zużycie standardowe dla kotła gazowego kondensacyjnego na miesiąc listopad średnia temperatur 5°C.

https://heatnow.dk/produkt/panasonic-aquarea-all-in-one-t-cap-9-kw-luftvand-varmepumpe/

https://scanheat.dk/panasonic-luft-vand-varmepumper/276-2571-panasonic-luft-vand-varmepumpe-9-kw-t-cap-split.html#/37-energitilskud_luft_vand-ingen_tilskud_minus_000

Co do PC podanych to gdzie konkrety. To są krzywe dla 35°C na GZ, Cwaniactwo producenta. PC pracuje min 40 w górę, a jak się korzysta z taryf poza szczytowych to należy bufor ładować do 48 na powrocie co daje 55 na zasilaniu. Tych pomp po charakterystyce nie chciał bym nawet za darmo jak producent wstydzi się rzetelnie podać charakterystyki a inwestor musi się jedynie domyśleć. Proszę popatrzeć jak uczciwie podaje charakterystykę Viessmann:

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/d11f2c49cc3ec42dc12571c00001f964/ec8e48121cd9ee96c1257b490011d92c/$FILE/DT%20Vitocal%20300%20AW%20i%20350%20AWH%20(04,2003).pdf