Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP powietrznych pomp ciepła.

gondoljerzy

Recommended Posts

Mam przeróbkę klimy na pc nominał grzewczy 8,5kw.

Przy 36 stopniach zasilania co cop 3,2 przy 42 stopni zasilania cop 2,7.

Na dworze 2 stopnie. Cop uwzględnia pompy obiegowe. Aktualnie grzeje na 42 stopnie bufor 1500l w taniej taryfie 1 kw wychodzi 11 groszy.

Gaz 1 kw 20 groszy plus opłaty abonamentowe rocznie około 600 zł. Za 600 zł to ja ogrzeje pc przez 3 miesiące z temperaturą zewnętrzną 0 stopni dom 180 m2 , ocieplenie 12 cm styro, dach 40 wełny, okna dwuszybowe, zasilanie co 37 stopni. mam tez gaz którego już nie uzywam bo drogo. Sprawdziłem to na własnej skórze a nie w teorii, A podłogówki mało. jak kto ma ogrzewanie podłogowe to pompa ciepła powietrzna, żaden gaz czy ekosyf. Na duże mrozy grzałka 2 taryfa i już.

To gdzie kupujesz taki tani 1KW energii elektrycznej? Chodzi mi o razem koszty dystrybucji i energii czynnej. Ja mam G12 w Enea, niby najtańsza na rynku. Drugi jest Tauron reszta to już kosmos.

W Enea G12 od 6-13 - szczyt; 13-15 - poza; 15-22 szczyt; 22-6 - poza

Cena szczytowa 0.3036+0.1823+0.0127+0.0037=0,5023 0,5023*1.23=~0,62zł

Cena poza szczytowa 0.1402+0.0600+0.0127+0.0037=0,2196 0,2166*1.23=~0,27zł

Jeżeli jest jakiś operator energii czynnej u którego wyjdę lepiej razem z dystrybucją plus VAT to proszę o info.

Bo te 11gr co podajesz to tyle wychodzi sama dystrybucja brutto i to jedynie w poza szczytowej strefie taryfowej. Dystrybucji nie zmienię ale nie znalazłem dostawcy energii czynnej który by proponował mniej niż 0,17 brutto za 1kw/h energii czynnej nie mówiąc już o kosztach dystrybucji i to w strefie poza szczytowej.

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na koniec dnia....

"Meeting osiąga nawet ponad czterokrotnie większą wydajność energetyczną niż tradycyjne kotły i grzejniki elektryczne, olejowe czy gazowe. Przewyższa również inne pompy ciepła typu woda – powietrze, osiągając współczynnik wydajności (COP) na poziomie do 4.2."

;)

Miałem mitka woda woda 12KW, przy 10°C DZ działał oki, COP 4 miał nie szło mu zarzucić. Na pewno przy solance gdzie DZ ma 4°C było by o wiele gorzej. Teraz mam wieśka woda woda 21KW, duża moc ale prąd pobiera podobnie na dzień średnio mi ciągnie 30KW/h, ale pracuje z przerwami krócej, (raczej to kwestia podwójnej mocy), mam te samo źródło ciepła dodałem jedynie pośredni wymiennik. Co prawda viessmann ma fajne bajery, ale w tej samej konfiguracji ciągnie tyle samo co chiński mietek. Większa moc daje tylko tyle tu że mogę całe zużycie wrzucić na taryfę poza szczytową. Więc teoria chinek i super niemek z górnej półki się tu nie potwierdza obaj ciągną to samo. Oczywiści chinka 10tys a niemka 50tys. No i sterownik pogodowy ładnie steruje podłogówką i PC, ale do mietka można taki dokupić osobno, bo i tak PC nie mają modulacji mocy jeżeli nie mają falownika, a więc super bajery sprzężone z PC nic nie poprawiają.

Edytowane przez wklaczynski

Nie zgodzę się, jak ktoś ma gaz przy płocie to lepszy gaz, tak samo bezobsługowy, ale to trzeba przeliczyć dla konkretnego przypadku.

Ja mam gaz przy płocie, piec kondensacyjny vaiiland. PC viessman vitocal 300, z PC i taryfą G11 jak przestrzegam taryfy poza szczytowej to PC wychodzi nie co o ponad połowę taniej od kotła gazowego. Bez zbędnego liczenia tak wychodzi po fakturach. Ale znajomy ma na ecogroszek to jego nie przebiję, kotły na stałe są bezkonkurencyjne, a automatyka w nich i podajniki sprawiają że także są wygodne. Jednak jak ktoś nie lubi szuflować i przepłacać za ogrzewanie to PC świetna alternatywa.

Gdzie teraz masz takie instalacje z temp zasilania min 40C. Ogrzewanie nieniskotemperaturowe to do 35-37C. Chłopie z choinki się urwałeś? Ja wiem że idą święta, ale daj spokój z tymi bzdurami.

Interesowałeś się grzaniem w taryfach poza szczytowych. PC w G11 się nie opłaca. W G12 w szczycie nie powinna działać. Dobra PC ma możliwość osobno sterowania mieszaczem podłogówki i programem grzania. W tym jest bufor ciepła który musi zebrać tyle energii aby utrzymać dom w taryfie szczytowej. Podłogówka zgadza się, moja krzywa grzewcza utrzymuje mieszacz podłogówki od 28°C do 37°C w przedziale temperatur zewnętrznych 10°C do -10°C, reszt przedziału analogiczna do krzywej. Podobnie mam takie same nachylenie krzywej dla PC tylko o 4°C histezę i stopień naddatku wyżej. Nie zużyta energia trafia do 1m³ bufora ciepła. Ale 2 godziny przed końcem okresu poza szczytyowego mam włączoną opcję ładowanie całkowite, które ładuje bufor do 48°C na powrocie, u góry sięga nawet ponad 55°C, COP spada ale i tak się opłaca w taniej taryfie. a więc od 5 rano do 6 rano i 13-15 po południu kiedy energia jest najtańsza i zbliża się do zmiany taryfy. W taryfie szczytowej mieszacz podłogówki pracuje sobie normalnie rano zredukowany po południ w konforcie według swojej krzywej pobierając energię z bufora a nie z drogiej taryfy. Ale trzeba maksymalnie nabić bufor tanią energią. Ciężko tu się urwać z choinki. To się nazywa nowoczesna akumulacja ciepła. Inaczej PC wyjdzie niestety drożej od gazu grzejąc w taryfie G11 lub wykorzystując szczyt G12.

No i teraz wchodzi problem jak to zrealizować przy PC na powietrze woda, które to niestety są jedynie efektywne w dzień przy wyższej temperaturze zewnętrznej a w nocy gdy mamy tanią taryfę to PC jest mało wydajna z uwagi na niskie temperatury na zewnątrz. Tu by trza było akumulować energię w dzień, ale po co skoro gaz wyjdzie taniej jak jest taryfa G11.

Interesowałeś się grzaniem w taryfach poza szczytowych. PC w G11 się nie opłaca. W G12 w szczycie nie powinna działać. Dobra PC ma możliwość osobno sterowania mieszaczem podłogówki i programem grzania. W tym jest bufor ciepła który musi zebrać tyle energii aby utrzymać dom w taryfie szczytowej. Podłogówka zgadza się, moja krzywa grzewcza utrzymuje mieszacz podłogówki od 28°C do 37°C w przedziale temperatur zewnętrznych 10°C do -10°C, reszt przedziału analogiczna do krzywej. Podobnie mam takie same nachylenie krzywej dla PC tylko o 4°C histezę i stopień naddatku wyżej. Nie zużyta energia trafia do 1m³ bufora ciepła. Ale 2 godziny przed końcem okresu poza szczytyowego mam włączoną opcję ładowanie całkowite, które ładuje bufor do 48°C na powrocie, u góry sięga nawet ponad 50°C. a więc od 5 rano do 6 rano i 13-15 po południu kiedy energia jest najtańsza i zbliża się do zmiany taryfy. W taryfie szczytowej mieszacz podłogówki pracuje sobie normalnie rano zredukowany po południ w konforcie według swojej krzywej pobierając energię z bufora a nie z drogiej taryfy. Ale trzeba maksymalnie nabić bufor tanią energią. Ciężko tu się urwać z choinki. To się nazywa nowoczesna akumulacja ciepła. Inaczej PC wyjdzie niestety drożej od gazu grzejąc w taryfie G11 lub wykorzystując szczyt G12.

No i teraz wchodzi problem jak to zrealizować przy PC na powietrze woda, które to niestety są jedynie efektywne w dzień przy wyższej temperaturze zewnętrznej a w nocy gdy mamy tanią taryfę to PC jest mało wydajna z uwagi na niskie temperatury na zewnątrz. Tu by trza było akumulować energię w dzień, ale po co skoro gaz wyjdzie taniej jak jest taryfa G11.

Podaj parametry domu. Ile konkretnie gazu zużyłeś w m3?

Gość TwojPan
znajomy ma na ecogroszek to jego nie przebiję, kotły na stałe są bezkonkurencyjne, a automatyka w nich i podajniki sprawiają że także są wygodne. Jednak jak ktoś nie lubi szuflować i przepłacać za ogrzewanie to PC świetna alternatywa.

Nie można generalizować,choć trudno wyszukać takie same budynki z zapotrzebowaniem na ciepło-jeden opalony (celowa napisałem opalony ;) ekogroszkiem,drugi ogrzewany PC.

Moi znajomi w podobnym metrażu domu co mój,choć przy mniejszej kubaturze,spalają teraz ok 300-400kg opału średnio po 800-900pln/tona.Z czego sporo puszczają kominem w podtrzymaniu (kocioł 15kW,zapotrzebowanie na ok 7-8kW).Kocioł czarny od sadzy itd.Owszem,temp.wyższe niż u mnie ok 1-1,5deg,ale nie z zapotrzebowania a z niemożliwości utrzymania niższej ;).

Ja zużywam obecnie ok 20kWh/doba (z CWU) na ogrzewanie z PC+reku (jeden licznik) G11,po cenie 0,53gr (całkowity koszt kWh).Pierwszy sezon,drugi miesiąc grzania.I wiesz co,za nic bym się nie zamienił-wiem co mówię bo mam w firmie kocioł na eko. Jeszcze,póki nie zrobię termomodernizacji budynku.

To gdzie kupujesz taki tani 1KW energii elektrycznej? Chodzi mi o razem koszty dystrybucji i energii czynnej. Ja mam G12 w Enea, niby najtańsza na rynku. Drugi jest Tauron reszta to już kosmos.

W Enea G12 od 6-13 - szczyt; 13-15 - poza; 15-22 szczyt; 22-6 - poza

Cena szczytowa 0.3036+0.1823+0.0127+0.0037=0,5023 0,5023*1.23=~0,62zł

Cena poza szczytowa 0.1402+0.0600+0.0127+0.0037=0,2196 0,2166*1.23=~0,27zł

Jeżeli jest jakiś operator energii czynnej u którego wyjdę lepiej razem z dystrybucją plus VAT to proszę o info.

Bo te 11gr co podajesz to tyle wychodzi sama dystrybucja brutto i to jedynie w poza szczytowej strefie taryfowej. Dystrybucji nie zmienię ale nie znalazłem dostawcy energii czynnej który by proponował mniej niż 0,17 brutto za 1kw/h energii czynnej nie mówiąc już o kosztach dystrybucji i to w strefie poza szczytowej.

11 groszy wychodzi jak podzielę cenę prądu przez cop pc. Ja mam też gaz i pc pracuje wyłącznie w 2 taryfie i ładuje bufor 1500l. Jak zapas w buforze się skończy to włącza się gaz lub jak mam kaprys to palę w śmieciuchu. Pc powietrzna w drogiej taryfie wychodzi drożej niż gaz. Lecz jak ktoś nie ma gazu to pc wychodzi troszkę drożnej niż gaz nic nie robiąc.

Co do PC podanych to gdzie konkrety. To są krzywe dla 35°C na GZ, Cwaniactwo producenta. PC pracuje min 40 w górę, a jak się korzysta z taryf poza szczytowych to należy bufor ładować do 48 na powrocie co daje 55 na zasilaniu. Tych pomp po charakterystyce nie chciał bym nawet za darmo jak producent wstydzi się rzetelnie podać charakterystyki a inwestor musi się jedynie domyśleć. Proszę popatrzeć jak uczciwie podaje charakterystykę Viessmann:

No chyba na Syberii :D Przy -20 stopniach mam na krzywej 36 stopni :D

U mnie na fakturze za paliwo gazowe 1KW/h netto 0,09392 dystrybucja zmienna 1KW/h netto 0,03607

Abonament za miesiąc 8.67, dystrybucja stała mc 9.54. Zużyłem 1695KW/h koszt brutto razem do zapłaty 293.39 tak aby abonament się wliczył i VAT podzielę teraz 293.39 przez miesięczne zużycie 1695. A więc z abonamentem i wszystkimi opłatami przy zużyciu 1695KW/h średnia 1KW/h wynosi około 0.17gr. Uczciwiej się nie da wyliczyć, abonament i wszystkie opłaty weszły a zużycie standardowe dla kotła gazowego kondensacyjnego na miesiąc listopad średnia temperatur 5°C.

https://heatnow.dk/produkt/panasonic-aquarea-all-in-one-t-cap-9-kw-luftvand-varmepumpe/

https://scanheat.dk/panasonic-luft-vand-varmepumper/276-2571-panasonic-luft-vand-varmepumpe-9-kw-t-cap-split.html#/37-energitilskud_luft_vand-ingen_tilskud_minus_000

Co do PC podanych to gdzie konkrety. To są krzywe dla 35°C na GZ, Cwaniactwo producenta. PC pracuje min 40 w górę, a jak się korzysta z taryf poza szczytowych to należy bufor ładować do 48 na powrocie co daje 55 na zasilaniu. Tych pomp po charakterystyce nie chciał bym nawet za darmo jak producent wstydzi się rzetelnie podać charakterystyki a inwestor musi się jedynie domyśleć. Proszę popatrzeć jak uczciwie podaje charakterystykę Viessmann:

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/d11f2c49cc3ec42dc12571c00001f964/ec8e48121cd9ee96c1257b490011d92c/$FILE/DT%20Vitocal%20300%20AW%20i%20350%20AWH%20(04,2003).pdf

Gaz policz w stosunku rocznym, bo opłaty płacisz nawet jak nie grzejesz. Poz tym nie osiągasz "sprawności" spalania z faktury.

Krzywe PC podałem dla normalnych PC i instalacji. PC + bufor + 50 stopni to nie jest normalna instalacja.

U mnie na fakturze za paliwo gazowe 1KW/h netto 0,09392 dystrybucja zmienna 1KW/h netto 0,03607

Abonament za miesiąc 8.67, dystrybucja stała mc 9.54. Zużyłem 1695KW/h koszt brutto razem do zapłaty 293.39 tak aby abonament się wliczył i VAT podzielę teraz 293.39 przez miesięczne zużycie 1695. A więc z abonamentem i wszystkimi opłatami przy zużyciu 1695KW/h średnia 1KW/h wynosi około 0.17gr. Uczciwiej się nie da wyliczyć, abonament i wszystkie opłaty weszły a zużycie standardowe dla kotła gazowego kondensacyjnego na miesiąc listopad średnia temperatur 5°C.

https://heatnow.dk/produkt/panasonic-aquarea-all-in-one-t-cap-9-kw-luftvand-varmepumpe/

https://scanheat.dk/panasonic-luft-vand-varmepumper/276-2571-panasonic-luft-vand-varmepumpe-9-kw-t-cap-split.html#/37-energitilskud_luft_vand-ingen_tilskud_minus_000

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/d11f2c49cc3ec42dc12571c00001f964/ec8e48121cd9ee96c1257b490011d92c/$FILE/DT%20Vitocal%20300%20AW%20i%20350%20AWH%20(04,2003).pdf

Abonament za miesiąc 8.67 - TO CHYBA ZACZYNASZ GRZAĆ GAZEM. Przy takom zażyciu w przyszłym roku abonament około 40 zł na miecha będziesz miał.

Abonament za miesiąc 8.67 - TO CHYBA ZACZYNASZ GRZAĆ GAZEM. Przy takom zażyciu w przyszłym roku abonament około 40 zł na miecha będziesz miał.

Mam jako rezerwę. Taki abonament odpowiada W1, najtańszy, kolejne są droższe. Ale nabiłem sporo gazu bo poprzednia PC miała awarię wymieniłem na lepszą. Dlatego grzałem gazem i wiem że pobiera 2 razy więcej. Po za tym piec gazowy ma funkcje dogrzania wody użytkowej po solarach, ipt... system przepływowy. A więc woda nagrzewa się w wężownicy bufora do temperatury aktualnej w buforze resztę uzupełnia piec gazowy. Dzięki temu mam komfort CWU bez instalowania dodatkowych grzałek.

Gaz policz w stosunku rocznym, bo opłaty płacisz nawet jak nie grzejesz. Poz tym nie osiągasz "sprawności" spalania z faktury.

Krzywe PC podałem dla normalnych PC i instalacji. PC + bufor + 50 stopni to nie jest normalna instalacja.

Mam tak że płacę jak złu*żyję. Staram się utrzymać taryfę W1.

Ale dobra firma która poda te krzywe dokładnie a nie mydli oczy. Instalacja instalacji nie równa. Twoja krzywa każe zapomnieć a akumulacji ciepła i korzystania z taniej taryfy. Po za tym w przypadku pompy powietrze woda można zapomnieć o taryfach strefowych, buforach i akumulacji, bo tania energia jest w nocy w przypadku kiedy ta PC ma najgorszy COP, a to już oznacza koszty w G11 i grzanie w dzień które równają się z instalacją gazową albo wyższe.

@wklaczynski po co ci ten bufor wodny. Bufor wodny jest super, ale nie do PC. Wylewka robi za bufor. To wszystko. A czy mam doświadczenie? Tak mam i to spore.

Tak jes tu bezwładność podłogówki pomocna, ale mając bufor i mieszacz pogodowy na podłogówce lepiej balansuję ciepłem, W okienku tanim ładuję wszystko cio się da podłogówkę i bufor. Później przymyka się na 2h wszystko aby przed koniec okresu drogiego nie była za zimno a na początku za gorąco. Przerabiałem bez bufora. Z doświadczenia wiem że jest konieczny. Chociaż 1m³ bufora na 200m² podłogówki to mało ale ładnie to stabilizuje ciepło w szczycie i daje zapasik. Po za tym mam solar na dachu, w lato bufor konieczny w zimę wspomaga PC.

Mam tak że płacę jak złu*żyję. Staram się utrzymać taryfę W1.

Ale dobra firma która poda te krzywe dokładnie a nie mydli oczy. Instalacja instalacji nie równa. Twoja krzywa każe zapomnieć a akumulacji ciepła i korzystania z taniej taryfy. Po za tym w przypadku pompy powietrze woda można zapomnieć o taryfach strefowych, buforach i akumulacji, bo tania energia jest w nocy w przypadku kiedy ta PC ma najgorszy COP, a to już oznacza koszty w G11 i grzanie w dzień które równają się z instalacją gazową albo wyższe.

Ale abonament płacisz za gaz nawet jak zużyjesz 1kWh.

Co do PC, Ty dalej nie rozumiesz. Do PC nie podłączasz bufora i nie grzejesz go do 50 stopni. Oczywiście możesz to zrobić, tak samo jak możesz podpiąć kocioł na węgiel do podłogówki, dusić go ciągle na ~30 i mówić, że to źle działa.

Nie wiem czy Panasonic, ale pamiętam, że Mitshubishi podaje COP i wydajność chyba nawet do 55stopni. Tylko, że takich temperatur w niskotemperaturowych systemach CO nie potrzebujesz. A PC są urządzeniami niskotemperaturowymi! Przy PC akumulujesz w wylewce i przez większość sezonu nie potrzebujesz tam puszczać nawet 35 stopni, bo tak projektujesz podłogówkę. I w ten sposób głównie grzejesz w taniej taryfie G12W. Głównie, bo nie jestem zwolennikiem grzania w 100% dla sztuki. Choć niektórym udaje się to bez utraty komfortu.

JA potrzebuję 41 stopni co jak na dworze zero ale mam kalafiory. Na podłogówkę już za późno o około 14 lat :(.

Na przyszły rok zrobię hybrydę pc do bufora a z bufora zasilanie na piec gaz i podbicie temperatury.

Może większe grzejniki do da się zejść z temperaturą. W mojej PC jest taka funkcja dodatkowego kotła, kocioł na gaz niby pracuje równorzędnie uzupełniając temperaturę do grzejników. Ale nie próbowałem jak to działa to podłogówki to mi nie potrzebne.

Tak jes tu bezwładność podłogówki pomocna, ale mając bufor i mieszacz pogodowy na podłogówce lepiej balansuję ciepłem, W okienku tanim ładuję wszystko cio się da podłogówkę i bufor. Później przymyka się na 2h wszystko aby przed koniec okresu drogiego nie była za zimno a na początku za gorąco. Przerabiałem bez bufora. Z doświadczenia wiem że jest konieczny. Chociaż 1m³ bufora na 200m² podłogówki to mało ale ładnie to stabilizuje ciepło w szczycie i daje zapasik. Po za tym mam solar na dachu, w lato bufor konieczny w zimę wspomaga PC.

Do ilu stopni ten bufor nagrzejesz przez PC? 40-45? Zmagazynujesz tam ile? Kilkanaście kW? Czyli równowartość <5zł w drogiej taryfie. A połowę tego wydałeś na zakumulowanie tej energii tam. To bufor 1m3 z instalacją kiedy się zwróci?

Do ilu stopni ten bufor nagrzejesz przez PC? 40-45? Zmagazynujesz tam ile? Kilkanaście kW? Czyli równowartość <5zł w drogiej taryfie. A połowę tego wydałeś na zakumulowanie tej energii tam. To bufor 1m3 z instalacją kiedy się zwróci?

Dałem na początku wyliczenie. Gaz kosztuje 1kW/h ~17gr. Mając do wyboru gaz i taryfę dzienną wychodzi gaz taniej, nawet przy taryfie stałej.

W założeniu że mamy gwarantowane COP 4.0 co trudno uzyskać w nocy z PC powietrze woda. Przy stawce Enea G12 brutto szczyt wynosi 0,62zł a poza szczyt 0,27zł to jeden KW/h wytworzona przez PC w COP 4 szczyt 0.155zł a poza szczyt 0,0675zł, przy G13 szczyt jest o wiele droższy. Nie wiem ile magazynuje bezwładność podłogówki ale bufor 1m³ dla 1°C magazynuje 1.16KW/h, można to wyliczyć z ciepła właściwego. Jeżeli napełnię bufor do 48°C a wyładowanie to 28°C, to zmagazynuję 23KW/h, różnica cenowa 1KW/h w G12 wynosi 0,35zł, a więc 7 zł na cykl, ale mamy dwa cykle dziennie jeden po 6 rano drugi po 15 popołudniu, to daje nam 14zł dziennie oszczędności. Sezon grzewczy 6 miesięcy 182dni a więc rocznie 1724zł. Przy bezwładności podłogówki raczej lepiej jeszcze wyjdzie akumulacja międzytaryfami.

Teraz mając PC powietrze woda z zależnym COP od temperatury na zewnątrz, to COP naszej PC nie może spaść poniżej 3.6 w szczycie, a 1.6 poza szczytem, aby koszt wytworzonej energii przez PC przewyższył kosztu 1KW/h wytworzonej przez kocioł gazowy 0.17zł pomijając sprawność przy kondensacji 110%. Pomijając sobie już kreatywność panasonic który podaje krzywą jedynie dla DZ 35 możemy wziąć krzywe z viessmanna, dla:

GZ 35°C, Szczyt dla GZ poniżej 5°C drożej niż gaz; Poza szczyt dla GZ poniżej -5°C, COP 2.8 1kWh kosztuje nas 0.09zł oszczędzamy już tylko 0.08zł między gazem, dla GZ poniżej -10°C, COP 2.3 1kWh kosztuje nas 0.12zł oszczędzamy już tylko 0.05zł między gazem

GZ 45°C, Szczyt dla GZ poniżej 9°C drożej niż gaz; Poza szczyt dla GZ poniżej -5°C, COP 2.2 1kWh kosztuje nas 0.12zł oszczędzamy już tylko 0.05zł między gazem, dla GZ poniżej -10°C, COP 2 1kWh kosztuje nas 0.14zł oszczędzamy już tylko 0.03zł między gazem

GZ 55°C, Szczyt dla GZ poniżej 15°C drożej niż gaz; Poza szczyt dla GZ poniżej -5°C, COP 1.8 !kWh kosztuje nas 0.15zł oszczędzamy już tylko 0.02zł między gazem, dla GZ poniżej -10°C, COP 1.6 lub gorzej 1kWh kosztuje nas 0.17zł oszczędzamy już tylko 0.00zł między gazem

Jak widać w taryfie szczytowej najlepsza konfiguracja PC z górnej półki powietrze woda staje się nie opłacalna poniżej 5°C w stosunku co do gazu. Pozostaje liczyć na ciepłe noce poza szczytem aby temp nie spadła poniżej -5°C aby mówić o jakiś groszowych oszczędnościach, ale w nocy w zimę raczej to u nas norma. PC powietrzna nie nadaje się do akumulacji i nie ma sensu w naszym rejonie. Jedynie gruntowe dające nam stałe gwarantowane COP min 4.0 poza szczytem przy GZ min 45°C aby akumulować energię. Nawet przy gruntowych PC można zrezygnować z akumulacji i spekulacji na taryfach przy G11 ale zysk między kotłem gazowym tutaj nie powala. Teraz Panasonic pomijając ich kreatywny sposób prezentacji krzywej, ale ich sprężarki ze słabym współczynnikiem roboczogodzin w stosunku do Copeland, zarzynane przez cały dzień w wyniku równego szacowania i niskich temperatur zewnętrznych, średnia wymiana co 5 lat min 5tys zł.