Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP powietrznych pomp ciepła.

gondoljerzy

Recommended Posts

Więc kupiłeś pompę gruntową z drugiej ręki? Używaną? Ktos to używał i zrezygnował? Dlaczego? Więc masz zabawkę za paredziesiat tyś bez gwarancji, chyba że ci dali (ta druga ręka).

Pompy PW nie sprawdzają sie w naszym klimacie... ciekawe wiec czemu tyle osob ich używa. W jakim klmacie sie sprawdzają? Środziemnomorskim gdzie ogrzewanie jest potrzebne przez miesiac lub dwa w roku na najnizszych obrotach? Hm tam taka pompa zwróci się chyba za 100lat. Chyba zresztą jak twoja gruntówka. sorry za sarkazm ale sam sobie przeczysz w każdym poście, czasami po kilka razy.

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam Panasa PW 7 KW seria H. cała kotłownia z pompą około 24 000 zł. Drogi prąd 61 groszy, tani 24 grosze.

Za listopad około 330 KW w T2 - koszt około 85 PLN CO + CWU, COP CO 4,5, grudzień wyjdzie gdzieś dwa razy więcej, narazie COP 3,8 CO. COP dla CWU około 2,8 - 2,9. Mieszkamy od wrzesnia, więc to pierwszy sezon i zużycie może być zawyżone.

Jak liczyłem gaz: opłata przyłączeniowa, skrzynka, projekt, istalacja od granicy do domu, komin, piec + kotłownia - to wychodziło 15-17 000 zł.

Róznica w papierologi, oczekiwaniu na dokuementy, projekty, pozwolenia, uzgodnienia, decyzje administracyjne - szkoda gadać. Pod tym względem ,pompa to sama wygoda, podłączasz do prądu i działa. Do tego dochodzi możliwość chłodzenia.

Racja, pompy słabo działają w temp. ponizej -15 stopni - ale ile jest takich godzin w sezonie grzewczym - 50? To wtedy wspomagamy się grzałką 3 KW, czyli jakieś 150 h w T2 = 40 PLN

Edytowane przez Marcin34_Śl

. Dodam że ostatnia zima ponoć była najzimniejsza od kilku lat :)

nie ponoć - spójrz na zestawienia porównawcze np. tutaj (blisko ciebie)

https://www.andretti.pl/wxtempsummary.php

Jedyna porównywalna zima do tej ostatniej to 2009/2010 - to z moich osobistych obserwacji, a wskazania podlicznika od PC też to potwierdzają ;)

wklaczynski - nie wiem czemu ma służyć te twoje pisanie...zwyczajnie w wielu miejscach piszesz nieprawdę. Mam gruntową PC(polskiego producenta) z DZ poziomym(wykonanym we własnym zakresie) - koszt trochę większy niż tu koledzy przedstawiają za PW. Dom wg obliczeń potrzebuje 6,5kw (razem z CWU), pompa ma nominalnie 7,6kw, czyli lekkie przewymiarowanie i bez problemu wyciągam te 74% w taniej taryfie. Wcześniej miałem nawet powyżej 80%, ale podniosłem nastawy w domu. Z tytułu wykorzystania G12w mam bardzo wymierne oszczędności, a ty piszesz jakieś głupoty, że trzeba PC o mocy 2 razy większej niż potrzeba....

Teraz wyjeżdżasz z tym gazem...otóż informuję cię, że złożyłem nawet wniosek o WT w sprawie przyłączenia gazu i gazownia wyceniła koszt przyłącza (bodajże 102mb) na....około 20tys, z czego oni deklarowali pokryć 8tys. Wiem,wiem, to nietypowy przypadek, bo nie wszędzie się zdarza, że gazownia czyimś kosztem chce sobie rozbudować sieć....

Ceny gazu które podajesz - też nie są wiarygodne. W jednym z wątków jakiś czas temu skrupulatnie to liczyliśmy - były skany faktur - i te twoje wyliczenia są jakby to delikatnie powiedzieć - mało wiarygodne

Więc kupiłeś pompę gruntową z drugiej ręki? Używaną? Ktos to używał i zrezygnował? Dlaczego? Więc masz zabawkę za paredziesiat tyś bez gwarancji, chyba że ci dali (ta druga ręka).

Pompy PW nie sprawdzają sie w naszym klimacie... ciekawe wiec czemu tyle osob ich używa. W jakim klmacie sie sprawdzają? Środziemnomorskim gdzie ogrzewanie jest potrzebne przez miesiac lub dwa w roku na najnizszych obrotach? Hm tam taka pompa zwróci się chyba za 100lat. Chyba zresztą jak twoja gruntówka. sorry za sarkazm ale sam sobie przeczysz w każdym poście, czasami po kilka razy.

Marna argumentacja. To znaczny że wasza super PC producenta X po 5 latach także będzie nie grzała skoro najlepszy viessmann to już śmieć. Aż ciesze się że nie macie argumentacji typu chiński bubel. Wtedy była by pożywka dla krawaciarzy wciskających swoje buble niczego nie świadomym naiwnym ludziom, którym nie chce się wsiąść do ręki ołówka i policzyć.

wklaczynski - nie wiem czemu ma służyć te twoje pisanie...zwyczajnie w wielu miejscach piszesz nieprawdę. Mam gruntową PC(polskiego producenta) z DZ poziomym(wykonanym we własnym zakresie) - koszt trochę większy niż tu koledzy przedstawiają za PW. Dom wg obliczeń potrzebuje 6,5kw (razem z CWU), pompa ma nominalnie 7,6kw, czyli lekkie przewymiarowanie i bez problemu wyciągam te 74% w taniej taryfie. Wcześniej miałem nawet powyżej 80%, ale podniosłem nastawy w domu. Z tytułu wykorzystania G12w mam bardzo wymierne oszczędności, a ty piszesz jakieś głupoty, że trzeba PC o mocy 2 razy większej niż potrzeba....

Teraz wyjeżdżasz z tym gazem...otóż informuję cię, że złożyłem nawet wniosek o WT w sprawie przyłączenia gazu i gazownia wyceniła koszt przyłącza (bodajże 102mb) na....około 20tys, z czego oni deklarowali pokryć 8tys. Wiem,wiem, to nietypowy przypadek, bo nie wszędzie się zdarza, że gazownia czyimś kosztem chce sobie rozbudować sieć....

Ceny gazu które podajesz - też nie są wiarygodne. W jednym z wątków jakiś czas temu skrupulatnie to liczyliśmy - były skany faktur - i te twoje wyliczenia są jakby to delikatnie powiedzieć - mało wiarygodne

Kurcze daję linki do cen sprzedaży prądu u sprzedawców. To samo mam na fakturze? Cena gazu poproś sąsiada o fakturę. Po zza tym na BOK jest symulacja zużycia, robi proformę. Jakie ceny nie prawdziwe. Ludzie czy naprawdę ciężko wejść na stronę sprzedawcy i obejrzeć cenę lub zajrzeć w swoją fakturę? Takie oskarżenia są dziwne, nie wiem co masz na celu, skoro nie chcesz zweryfikować tego, Po co miał bym was okłamywać że gaz jest tani a prąd super drogi, ceny są w necie mam na gaz W1 taryfę w PNGiE na prąd G11 w Enea, reszta jest jawna aż mi szkoda po raz setny dawać link do cennika. Proszę się zapoznać z cenami anim zabierze się głos bo tak dyskusja nie ma sensu i żadne obliczenie. Podejżewam że nie masz gazu to trudno porównać.

Liczę że mój dom ma zapotrzebowanie 50Wm² razem 200m², dodatkowo garaż 40m² i gospodarczy 20m² gdzie nie ma podłogówki.

Ja kupiłem dom z gazem :) Na PC się napaliłem 7 lat temu i dlatego jest.

Jaki masz punkt odniesienia dlaczego taniej? Czyli taniej od czego czy to że taniej to twoje odczucie? Bo tego nie rozumiem. Może dowiedz się ile byś płacił mając gaz. Weź swoje zużycie w kW/h kup browara i odwiedź sąsiada. PNGiE jest symulator który generuje faktura proforma wpiszcie tyle gazu aby przelicznik na fakturze wskazywał twoje zużycie, wynik pokaże ci ile byś zapłacił.

U mnie na gaz licząc za miesiąc 600zł wychodzi 6 miesięcy 3600, podaję szacunki, wczesną jesienią i późna wiosną zapewne taniej, ale na PC także nie wiele płacę w tych okresach w październiku 300 zł. Prąd koło 300 jak trzymam się taniej taryfy, razem 1800 rocznie, nadal szacunki na pewno analogicznie taniej jak dla gazu w tanich okresach, zdarzało mi się płacić za prąd 150zł w październiku i w kwietniu. PC ze źródłem ciągnie nominalnie energii elektrycznej 5KW/h. Masz mniejszy dom podejrzewam że 120m² przy tej potrzebie. Twoja PC ma nominalnie 2KW/h. Każda godzina pracy w szczycie kosztuje mnie przy G12 3zł poza szczytem 1.2zł. G12w ma drożej szczyt ale nie wiele. Policz sobie jaki koszt jest tanich godzin a drogich bo nie wiem ile tego jest, ale faktem jest że w twoich warunkach 2KW/h to jedynie 1.2zł na godzinę w szczycie w poza szczytem by wyszło 0.50zł różnicy 0.70zł godzina pracy PC. Z tego co widzę zużywasz 23KW/h dziennie w tym 5KW/h szczytowej, dziennie masz z wejścia na szczyt 3.50 zł straty. Jakie twoja PC ma COP i ile z tego produkuje energii to trudno powiedzieć przy AW, ponieważ ma nie stałe parametry DZ. Ale można wyliczyć na podstawie temperatur i krzywej COP.

Jeżeli wyciągasz 74% w tanich godzinach to powiedz co grzeje ci w szczycie który jest w G12w w tygodniu nieco długi bo brakuje okienka, bo nie rozumiem, widzę że grzebiesz przy nastawach, to raczej wyjaśnia problem. Trzeba podkręcać. Jak już dojdziesz z podkręcaniem do 60% to czas pomyśleć o G11 i normalnie żyć. Takie zużycie miałem na chince 75% taniej taryfy 25% drogiej, miała 12KW to nie szło zejść, ale miałem jeszcze okienko dzienne i temperaturę nie zawsze komfortową w domu. PC 21KW przeniosła całość na poza szczytową i cieplutko w domu w szczycie. Nie siedzę w zimnym i nie zamierzam.

Z twojej powierzchni powinieneś mieć rachunki za gaz około 400zł na miesiąc w sezonie grzewczym. Wczesną jesienią i późną wiosną nieco powyżej 200zł. Podejrzewam że na PC płacisz mniej albo podobnie. O ile mniej nie wiem. Ale roczna zużycia na gazie powinna wynieś 2500 przy dobrym kotle kondensacyjnym. Podejrzewam że nie wiesz ile byś płacił dlatego to co płacisz uważasz za prawidłowe. Jak twój rachunek wykracza ponad 2000zł rocznie to czas pomyśleć czy warto marznąć w szczycie w tygodniu.

U mnie także gaz rachunek nie jest wysoki, ale skoro zamontowałem PC to chcę zaoszczędzić ale nie zamierzam marznąć, bo przykręcić kurki to i mogłem na gazie. Stąd kombinacja z akumulowaniem energii, przeszacowaniem PC, aby grzać w taniej taryfie a ciepło mieć w szczycie.

Może znając producenta twojej PC, można wziąć jego COP. Rejon w którym mieszkasz i z prognozy pogody temperatury w danych godzinach. Należało by zrobić obserwacje ile KW zużyła od 22-6 rano, 6-13, 13-22, ze średniej temperatur wyliczyć COP podawane przez producenta, wtedy wyjdzie ile PC produkowała KW/h. Robić tak przez kilka dni i wyliczyć średnią na dzień. Pomnożyć średnią przez ilość dni i wyliczyć wyprodukowaną moc przez PC w skali miesiąca. Dalej mogę pomóc i wpiszę tą ilość w symulator zużycia na ebok u mojego dostawcy gazu i wyślę ci proformę ile byś zapłacił za gaz. Wtedy będziesz znał oszczędność między gazem i odpowiesz sobie czy się opłaca.

Co do kosztów instalacji masz rację gaz jest drogi. 20tys instalacja nie da się obejść, przy kondensatach kominy nie są konieczne, może być wyjście przez ścianę. Ale dobry kocioł kondensacyjny to wydatek z instalacją 15tys, można zjechać do 8tys jak się samemu umie go zainstalować, używane trudno dostać bo to jedynie przechodzone przeżytki. Tania tandeta z dolnej półki ma słabą modulację. Komin to już inna bajka ale jak ktoś go ma to nie ma problemu. Ale jak już mówiłem kondensaty nie wymagają komina, mają wyrzutnie przez ścianę. PC gruntowa BW ma drogie koszty instalacji 30tys kosztują sondy z odwiertami. Ale jak ktoś ma wysoki poziom wód to może mieć WW, jak u mnie. Chinki mają płaszczowo rurowe wymienniki to taka woda im nie szkodzi tak miałem z meetingiem. Ale Vissmann który kupiłem mimo, że WW to wymaga pośredniego wymiennika. Koszt w miarę sensownego wymiennika rozbieralnego 6tys u producenta, ale na olx można dostać lepsze przemysłowe z większą powierzchnią wymiany niż wymagana za 2tys, ja trafiłem że stargowałem za 1tys. Dobrą PC można kupić za 5 tys na olx. Raczej w nówki nie warto inwestować bo się nigdy nie wróci. Sprężaraka Copeland ma 100tys godzin, jak kupiłem wieśka z ekspozycji od niemaca, sprężarka nie pracowała wcale, PC mają liczniki. Ale jak nawet przepracuje 5 lat to i tak dla takiej sprężarki nie wiele. Po za tym przeszacowana włącza się rzadko a więc sprężarka nie wiele pracuje w roku, a różnica cenowa między sprężarką 12KW a 21KW w copeland jest niewielka ZR38 jaką miałem w mitku 12KW kosztuje 4tys a ZR72 21KW w wieśku 5tys.

Edytowane przez wklaczynski

znowu długi, nieczytelny post...i niestety znowu kolejna porcja głupot..wg mojego cennika w szczycie 1h pracy kosztuje około 1,3zł, poza szczytem niecałe 0,38zł. Dom mam sporo większy niż ci się wydaje. I mam okienko dzienne przy G12w - 2h. U ciebie by pewnie wszyscy marzli, ale u mnie nawet gdyby nie było okienka, to PC i tak by pracowała, bo komfort jest najważniejszy...gdyby nie zależało mi tak na komforcie i gdyby były niższe temperatury jak np w zeszłym sezonie grzewczym, to byłoby więcej niż 80%...

Średnioroczny SCOP szacuję (pesymistycznie) na 3,5. Mam do tego solidne podstawy. Ostatni pełny rok od 1.10.2016 do 30.09.2017 kosztowa około 1660z

Moje DZ poziome, mające lepsze parametry temperaturowe niż twoje wydumane sondy za 30k kosztowało całe 8k.

I bardzo cię proszę, przestać pisać to co ci się wydaje, a traktujesz jako prawdę co najmniej objawioną...

znowu długi, nieczytelny post...i niestety znowu kolejna porcja głupot..wg mojego cennika w szczycie 1h pracy kosztuje około 1,3zł, poza szczytem niecałe 0,38zł. Dom mam sporo większy niż ci się wydaje. I mam okienko dzienne przy G12w - 2h. U ciebie by pewnie wszyscy marzli, ale u mnie nawet gdyby nie było okienka, to PC i tak by pracowała, bo komfort jest najważniejszy...gdyby nie zależało mi tak na komforcie i gdyby były niższe temperatury jak np w zeszłym sezonie grzewczym, to byłoby więcej niż 80%...

Średnioroczny SCOP szacuję (pesymistycznie) na 3,5. Mam do tego solidne podstawy. Ostatni pełny rok od 1.10.2016 do 30.09.2017 kosztowa około 1660z

Moje DZ poziome, mające lepsze parametry temperaturowe niż twoje wydumane sondy za 30k kosztowało całe 8k.

I bardzo cię proszę, przestać pisać to co ci się wydaje, a traktujesz jako prawdę co najmniej objawioną...

Niestety szkoda dyskusji. Jeżeli masz 3KW/h za 1.3zł w szczycie a 0.38zł poza to rzeczywiście masz swoje COP, ale twoje COP nie wyrabia PC tylko absurd bo pomijasz opłatę za dystrybucję energii elektrycznej. Analizowałem cały rejon w Polsce nie ma sprzedawców prądu aby komuś podarowali opłaty za dystrybucję obciążali go za czynną. Co do okienka jaki sprzedawca daje takie okienko w taryfie weekendowej? Jedyna w Polsce taryfa G13 daje weekend i okienko w Tauronie. Proszę podaj swojego dostawcę energii i dystrybutora abyśmy mogli to zweryfikować.

Widać że jesteś na etapie planowania inwestycji albo jesteś sprzedawcą tych PC i uwierzyłeś sam w swoją bańkę propagandową. Nie wiem czy w ogóle zrobiłeś jakieś obliczenia, ale sam fakt że nie sprawdziłeś cen energii u nas w kraju świadczy o tym, że nawet jakbyś wykonał obliczenia to twoje założenia były by mylne, nie chce mia się sprawdzać jakie przy podawanych cenach i czy pokrywają się z twoimi wynikami. Ale rzeczywiście zaniżona 2 kronie wartość może dawać takie COP. A więc masz te swoje COP na wysokości 1.5 reszta to nieprawidłowe czytanie rachunku za energię elektryczną. A więc takie jaki twój producent twojej wirtualnej Polskiej PC której cudowności nie chcesz zdradzić abym czasami nie znalazł jej charakterystyki pokazując ci że twoja PC ma takie COP przy -5°C, co wynika z obowiązku podawania prawdziwych informacji przez jej producenta, nawet drobnym druczkiem.

Po za tym jak ożywasz słów bzdury, głupoty nie podając konkretnych faktów to obawiam się, że nie interesuje cię temat postu w tej dyskusji. Tematem postu nie była pożywka dla sympatyków hyde park, są specjalne do tego fora, proszę podawać konkrety albo tam się udać.

Panie kolego, proszę fakty model PC, taryfa u jakiego sprzedawcy, rejon albo dystrybutora energii, bo trudno mi dyskutować z czymś co może istnieje gdzieś w republice bananowej albo w czyjejś wyobraźni.

Może masz cudowną Polską PC, dom 600m² i więcej ocieplany 50cm warstwą cudownego izolatora dzięki temu masz jako pierwszy super energooszczędny dom który nawet sobie żaden architekt nie wyobraził skoro masz tak niski współczynnik strat ciepła przy tak ogromnej powierzchni. Ale powiem ci że twoja wyobraźnia nie jest tak wielka, nawet są tacy co takie powierzchnie grzeją telewizorem, poszukaj w wątkach na muratorze .

Cena kWh z gazu to jakies 0.22-0.25 zł.

Powietrzną pompa ciepla jest bez watpienia taniej - tak grzanie, jak produkcja CWU.

Nie wiem jak u was w rejonie ale u mnie w wielkopolskim wygląda to tak

[ATTACH=CONFIG]403260[/ATTACH]

Dlatego najprościej aby nie pominąć stawki kwotę do zapłaty 302.67 dzielę przez ilość zużytych KW/h, 1753 wychodzi około 17gr brutto za 1kW/h.

Niżej dodaje za prąd w naszym rejonie w enea:

[ATTACH=CONFIG]403264[/ATTACH]

Energia czynna

[ATTACH=CONFIG]403265[/ATTACH]

Rozliczenie, dystrybucja abonament

[ATTACH=CONFIG]403266[/ATTACH]

wklaczynski

Jeszcze raz

Usiądź spokojnie z dala od klawiatury.

Przeczytaj to co w ciągu ostatnich dni spłodziłeś.

Potem przedyskutuj to - nie z nami, a sam ze sobą.

Na razie pieprzysz jak przysłowiowa suszona ryba.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Chętnie podyskutuję. Nie widzę błędu w obliczeniach. Proszę wskazać gdzie błąd? Po za tym jakoś nie widzę twoich postów które by dowodziły że COP tych PC typu AW były wysokie w naszym klimacie. Proszę darować sobie zaczepki personalne i trolling i zająć się tematem postu albo sobie darować. Opinie na forum mają wynikać z praktyki i teorii. Proszę wykazać błędy, bo na razie to co tu próbują wykazać sprzedawcy tych PC to zazwyczaj przekłamane stawki za energię, wyliczenia COP nie zgodne z tymi podawanymi nawet przez producentów PC które sami serwują. Proszę sobie darować takie enigmatyczne odpowiedzi nie wnoszące nic tylko sugerujące błędne obliczenia co policz sobie sam od nowa. Jeżeli nie jesteś w stanie znaleźć miejsca gdzie popełniłem błąd w obliczeniach to bez sensu kazać liczącemu szukać ponownie błędu bo go nie ma. Moje obliczenia potwierdzają się z doświadczaniem 7 lat użytkowania 2 typów PC. Chętnie podyskutuję z kimś kto obliczy i wykaże że nie mam racji. Jak na razie nikt mnie nie przekonał że COP PC AW jest opłacalne w naszym klimacie czego tyczy się wątek forum.

Jak można z kimś dyskutować na temat, który nie podejmuje dyskusji i skoro widzi błędy nie próbuje ich wykazać? Jeżeli widzisz błąd który jednak zmienia postać rzeczy i świadczy że PC AW mają opłacalne COP w naszym klimacie, lub możesz przeprowadzić taki dowód to bardzo poproszę sam jestem ciekaw, autor wątku zapewne także. Jak na razie personalne ataki osób dziwnie niezainteresowanych aby było inaczej niż w rzeczywistości, zapewne sprzedających ten typ PC nic nie wnoszą do wątku.

wklaczynski wydaje mi się, że forumowicze mają rację. przeanalizuj cenniki energii, poczytaj na temat opomiarowanych PC PW (wyciągnij prawidłowy COP, a raczej SCOP), poczytaj o sprawności kotłów gazowych, zwróć uwagę na fakt, że gazu w domu mieć nie trzeba (i nie trzeba płacić opłat stałych), a prąd tak (więc opłaty stałe i tak się płaci). przedyskutuj to najpierw dobrze sam ze sobą, a potem przedstaw prawidłowe wnioski na forum. przy okazji - ja w G12W mam 8 godzin taniego prądy w nocy, 2 godziny w ciągu dnia, całe weekendy i dni wolne od pracy.

Kol wklaczynski,

nie ma sensu pisać o COP i SCOP PC P/W - były wielokrotnie podawane te dane z certyfikowanych ciepłomierzy z podlicznikami energii ( u mnie praktycznie wszystkie pomiary potwierdziły katalogowe dane T-capa )

Co do cen energii - też jest pełno danych (np przesył + OZE w T2 to 0.0639 pln brutto)

Co do abonamentu - to teraz w Tauronie pierwszy rok 0 , następne dwa po 12.96 pln brutto m-c

Chciałbym tylko zawrócić uwagę na Twój pomysł z dużym buforem :

-koszty zakupu 21 kW PC i dużego bufora

-miejsce na taki bufor

-straty postojowe w buforze

Przyjmuje się tu okres eksploatacji PC 15 lat - do tego okresu porównuje się koszty inwestycji...

Co do samego gazu ziemnego i domu z małym zapotrzebowaniem - to rzeczywiście PC może się nie opłacać bardziej ze względu na koszty inwestycyjne niż na koszty eksploatacji.

Kolejna sprawa to fizyczna sprawność instalacji gazowej na CO- takich danych jest nie wiele ( licznik gazu tylko na CO+CWU i ciepłomierz certyfikowany)

To tyle z mojej strony

PS

Gazu ziemnego nie mam

Kol wklaczynski,

nie ma sensu pisać o COP i SCOP PC P/W - były wielokrotnie podawane te dane z certyfikowanych ciepłomierzy z podlicznikami energii ( u mnie praktycznie wszystkie pomiary potwierdziły katalogowe dane T-capa )

Nie kwestionuję danych katalogowych, to właśnie do nich się odnoszę podczas obliczeń. Kilka lat użytkowanie urządzeń nie mam wątpliwości że to co napisał Meeting, Viessman, i kocioł gazowy Vailland jest prawidłowo, krzywe grzewcze są dobre i w praktyce kotły które posiadałem i posiadam były zgodne z opisem. To jest oczywiste że producent nie odważy się podać złych danych bo wtedy klient ma prawo złożyć reklamację na przedmiot nie zgodny z opisem i domagać się zwrotu wszystkich poniesionych kosztów. To sprzedawcy tych urządzeń raczej mają tendencję do okłamywania swoich klientów, bo klient nie jest w stanie udowodnić słownej informacji nie zgodnej z rzeczywistością w razie reklamacji.

A więc charakterystyki i zachowanie PC typu AW i krzywe jakie podają producenci w danych temperaturach są prawidłowe i dlatego opieram na nich moje obliczenia. Zapewne to samo wykazały twoje urządzenia pomiarowe w przypadku twojej AW.

Proszę przeanalizować te COP viessmana bo ładnie akurat oni przedstawiają i powiedzieć czy inne pompy mają takie same charakterystyki. Proszę poszukać swojego odpowiednika.

PC BW,WW:

http://www.viessmann.com/web/poland/...0(04,2003).pdf

PC AW:

http://www.viessmann.com/web/poland/...0(04,2003).pdf

Na tym opieram swoje wnioski i wyliczenia

Co do cen energii - też jest pełno danych (np przesył + OZE w T2 to 0.0639 pln brutto)

Co do abonamentu - to teraz w Tauronie pierwszy rok 0 , następne dwa po 12.96 pln brutto m-c

Co do taryfy proszę policz jeszcze raz. Wcześniej podawałem cennik Taurona bez tego myku pół roku za darmo co rzeczywiście jest łowieniem nieświadomych ludzi na umowy 3 letnie. Był inny wątek analizy taryfy G13 z taurona, ale to już inny problem raczej rzeczywiści wyklucza to niżej wspomniany bufor. Ale tam były linki taryf taurona i enea.

https://energiadirect.pl/cenniki/tauron-cennik

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjd04vzo4fYAhUPlxQKHVqaAEEQFgguMAE&url=https://www.tauron-dystrybucja.pl/-/media/offer-documents/dystrybucja/aktualna-taryfa/wyciag-z-taryfy-td-2017-g.ashx&usg=AOvVaw0zD6hbESSRClRq79gZePuR

Tutaj ponawiam ceny moich taryf z faktury za G12 w enea. Są dostępne u dostawców ale ułatwię to z mojej faktury.

[ATTACH=CONFIG]403276[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]403277[/ATTACH]

Cena szczytowa 0.3036+0.1823+0.0127+0.0037=0,5023 0,5023*1.23=~0,62zł

Cena poza szczytowa 0.1402+0.0600+0.0127+0.0037=0,2196 0,2166*1.23=~0,27zł

"(np przesył + OZE w T2 to 0.0639 pln brutto)" - To gdzie taj jest dobrze? Bo Tauron ma droższe T1 i T2? Inii jak szukałem to już kosmos cenowy i niewielka różnica między T1 i T2.

Wiem że dostawcy nie dam rady zmienić chodziarz Tauron jeszcze więcej kosi za dystrybucję niż Enea. Ale jak dasz mi takiego sprzedawcę energii to chętnie zmienię.

Chciałbym tylko zawrócić uwagę na Twój pomysł z dużym buforem :

-koszty zakupu 21 kW PC i dużego bufora

-miejsce na taki bufor

-straty postojowe w buforze

Przyjmuje się tu okres eksploatacji PC 15 lat - do tego okresu porównuje się koszty inwestycji...

Co do samego gazu ziemnego i domu z małym zapotrzebowaniem - to rzeczywiście PC może się nie opłacać bardziej ze względu na koszty inwestycyjne niż na koszty eksploatacji.

Kolejna sprawa to fizyczna sprawność instalacji gazowej na CO- takich danych jest nie wiele ( licznik gazu tylko na CO+CWU i ciepłomierz certyfikowany)

To tyle z mojej strony

Wiem że ci co nie mają gazu trudniej im powiedzieć że oszczędzają bo nie mają punktu odniesienia.

Niestety bufor jest drogi. Zgadza się na olx można coś dostać taniej. Jak pisałem w założeniu, że nie ma strat to zysk ze stosowania bufora 700zł, jak się uda coś dzięki temu ukitrać w taniej taryfie. To jeżeli chodzi na spekulacjach taryfami. Masz rację bezwładność podłogówki jest największym atutem w tej kwestii jeżeli chodzi o oszczędzania na taryfach. Bufor pomaga mi utrzymać stałą temperaturę pisałem o tym pod koniec dobrego szczytu rozładowuję bufor, pomaga mi specjalna automatyka z viessmana. Ale to poczucie konfortu. W sumie kupiłem go z solarem to go wykorzystuję do komfortu. Raczej chyba bym nie kupił, chociaż komfort ważny a oszczędność zawsze jakaś jest.

Dużą PC kupiłem tanio. Ale masz rację nówka w salonie nie zwróci się nigdy się nie zwróci bez znaczenia czy to AW, BW, WW. Jeżeli się przyjmie punkt alternatywny Gaz,. Nie mówiąc o kotłach na paliwo stałe.

Ale co do PC typu AW czego się tyczy wątek to jak zastosować spekulację na taryfach do nie sprzyjającej temu krzywej, gdzie COP spada wraz ze spadkiem temperatury DZ w okresach taniej taryfy, a korzystna temperatura DZ jest tylko wtedy kiedy taryfa jest droga. Jak to pogodzić bez stosowania grzałek, które całkiem podniosą cenę. Co do AW to są tak samo drogie jak BW i WW. Oszczędność tyczy się jedynie instalacji, ale dla WW instalacja jest tania jak ma się sprzyjające warunki.

PS

Gazu ziemnego nie mam

Ja podaję gaz jako przykład bo go mam i także jak ty wystarczy że jeden miesiąc pogrzeję i sprawdzę rachunki. W mojej konfiguracji w lutym gaz 600, PC 300. Zgodnie z moimi obliczeniami.

Jeżeli mówimy o oszczędzaniu musimy mieć punkt odniesienia. A więc musi to być alternatywą czegoś. PC wygrywa u mnie dlatego że spekuluję na taryfach, przy G11 złe wykorzystanie G12 jakie proponuje sprzedawca czyli min 60%/40%, to nie było by oszczędności między gazem bo cena zrównała by się z gazem. Wtedy jak wspomniałeś jaki sens ma zagracanie domu wielką PC i marznięcie w godzinach szczytu jak można mieć malutki piecyk nawet w kuchni.

Tu umieściłem rachunek za mój gaz czego wynika że 1KW/h ciepła kosztuje mnie 17gr, może to się komuś przyda do obliczeń szacując koszt kilowatogodziny wytworzonej przez swoją PC AW nawet w ich maksymalnych w COP 3.6 w sprzyjających warunkach pogodowych.

[ATTACH=CONFIG]403278[/ATTACH]

PS. Bardzo fajne pytania. Dziękuję za konkrety

Niestety szkoda dyskusji. Jeżeli masz 3KW/h za 1.3zł w szczycie a 0.38zł poza to rzeczywiście masz swoje COP, ale twoje COP nie wyrabia PC tylko absurd bo pomijasz opłatę za dystrybucję energii elektrycznej. Analizowałem cały rejon w Polsce nie ma sprzedawców prądu aby komuś podarowali opłaty za dystrybucję obciążali go za czynną. Co do okienka jaki sprzedawca daje takie okienko w taryfie weekendowej? Jedyna w Polsce taryfa G13 daje weekend i okienko w Tauronie. Proszę podaj swojego dostawcę energii i dystrybutora abyśmy mogli to zweryfikować.

znowu twoje: wydaje mi się...

Tauron Gliwice - taryfa G12w, jest okienko 13-15.

https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych

Płacę w tauronie opłatę za dystrybucję, też nie słyszałem, żeby ktoś nie płacił, ale cena energii razem dystrybucją w taniej taryfie u mnie do końca 2018r. to niecałe 0,19zł.

Zaniżyłem stawkę w drogiej taryfie, za co przepraszam - aktualnie 1kwh w 1T kosztuje mnie 0,7625...ale - jednocześnie moja PC w ciągu godziny nie bierze ani 3kwh, ani 2kwh - dla 0/35 bierze około 1,8kwh. Czyli godzina pracy PC to 0,342 w taniej taryfie i 1,3725 w drogiej taryfie. Tak naprawdę to nie wiem dokładnie ile, bo 0C na zasilaniu DZ to ja nigdy u siebie nie widziałem. Najniższa zanotowana temperatura pod koniec okresu grzewczego, to +1,8C.

Dostawca energii to kiedyś DUON/ - aktualnie Fortum, mam umowę na energię z gwarancją ceny 0,11zł netto do końca 2018r. w taniej taryfie.

proponuje mniej googla, więcej myślenia, do tego chwilę refleksji i krótki kurs czytania ze zrozumieniem i koniecznie pisania tak, aby zostać zrozumianym.

No chyba, że twoim celem jest pisać samemu ze sobą...widzę ze koledzy piszący w tym wątku uważaja podobnie ;)