wklaczynski 16.12.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ja także podaję takie stawki taryf. Proszę poczytać moje posty. W czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 wklaczynski Cytując klasyka Nie chce mi się z tobą gadać. Przeczytaj uważnie te posty http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341869-Jak-s%C4%85dzicie-czy-w-Polsce-ceny-I-i-II-taryfy-energii-elektr-wyr%C3%B3wnaj%C4%85-si%C4%99&p=7556723&viewfull=1#post7556723 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341869-Jak-s%C4%85dzicie-czy-w-Polsce-ceny-I-i-II-taryfy-energii-elektr-wyr%C3%B3wnaj%C4%85-si%C4%99&p=7556732&viewfull=1#post7556732 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7528821&viewfull=1#post7528821 Wyciągnij wnioski Pozdrawiam Pratchawiec Ja także podaję takie stawki taryf. Proszę poczytać moje posty zanim podejmiesz się krytyki. W czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Kol wklaczynski, nie ma sensu pisać o COP i SCOP PC P/W - były wielokrotnie podawane te dane z certyfikowanych ciepłomierzy z podlicznikami energii ( u mnie praktycznie wszystkie pomiary potwierdziły katalogowe dane T-capa ) Co do cen energii - też jest pełno danych (np przesył + OZE w T2 to 0.0639 pln brutto) Sprawdziłem wcześniejsze twoje posty. Widzę że do cen taryf się zgadzamy. Zakładam że taka taryfa wynika już z przeliczenia COP PC AW 3.6. Podaje je podobnie. Umieściłem wyliczenie identyczne i wszystko się zgadza. Tylko ja rozwinąłem to bardziej bazując na krzywej COP PC AW. Proszę sprawdzić, w przyjętym COP 3.6 zgadzamy się z wynikami. Teraz mając PC powietrze woda z zależnym COP od temperatury na zewnątrz, to COP naszej PC nie może spaść poniżej 3.6 w szczycie, a 1.6 poza szczytem, aby koszt wytworzonej energii przez PC przewyższył kosztu 1KW/h wytworzonej przez kocioł gazowy 0.17zł pomijając sprawność przy kondensacji 110%. Pomijając sobie już kreatywność panasonic który podaje krzywą jedynie dla DZ 35 możemy wziąć krzywe z viessmanna, dla: GZ 35°C, Szczyt dla GZ poniżej 5°C drożej niż gaz; Poza szczyt dla GZ poniżej -5°C, COP 2.8 1kWh kosztuje nas 0.09zł oszczędzamy już tylko 0.08zł między gazem, dla GZ poniżej -10°C, COP 2.3 1kWh kosztuje nas 0.12zł oszczędzamy już tylko 0.05zł między gazem GZ 45°C, Szczyt dla GZ poniżej 9°C drożej niż gaz; Poza szczyt dla GZ poniżej -5°C, COP 2.2 1kWh kosztuje nas 0.12zł oszczędzamy już tylko 0.05zł między gazem, dla GZ poniżej -10°C, COP 2 1kWh kosztuje nas 0.14zł oszczędzamy już tylko 0.03zł między gazem GZ 55°C, Szczyt dla GZ poniżej 15°C drożej niż gaz; Poza szczyt dla GZ poniżej -5°C, COP 1.8 !kWh kosztuje nas 0.15zł oszczędzamy już tylko 0.02zł między gazem, dla GZ poniżej -10°C, COP 1.6 lub gorzej 1kWh kosztuje nas 0.17zł oszczędzamy już tylko 0.00zł między gazem Jak widać w taryfie szczytowej najlepsza konfiguracja PC z górnej półki powietrze woda staje się nie opłacalna poniżej 5°C w stosunku co do gazu. Pozostaje liczyć na ciepłe noce poza szczytem aby temp nie spadła poniżej -5°C aby mówić o jakiś groszowych oszczędnościach, ale w nocy w zimę raczej to u nas norma. PC powietrzna nie nadaje się do akumulacji i nie ma sensu w naszym rejonie. Jedynie gruntowe dające nam stałe gwarantowane COP min 4.0 poza szczytem przy GZ min 45°C aby akumulować energię. Nawet przy gruntowych PC można zrezygnować z akumulacji i spekulacji na taryfach przy G11 ale zysk między kotłem gazowym tutaj nie powala. Teraz Panasonic pomijając ich kreatywny sposób prezentacji krzywej, ale ich sprężarki ze słabym współczynnikiem roboczogodzin w stosunku do Copeland, zarzynane przez cały dzień w wyniku równego szacowania i niskich temperatur zewnętrznych, średnia wymiana co 5 lat min 5tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) @wklaczynski , mam G12W w Tauronie w Jeleniej Górze , poniżej fotka z faktury rozliczeniowej Czerwonym kolorem zaznaczyłem koszt netto 1kWh za przesył w T2 i OZE .Jak widać opłaty stałe są niewielkie i można je właściwie nie brać pod uwagę , ponieważ bez względu na system grzania CO -muszę je ponosić... Odnośnie innych PC -to oczywiście nie wszystkie mają dobre COP-y wg DTR (wg odpowiedniej normy oczywiście) . Dla mojego domu i systemu CO najlepsza obecnie taryfa to G12W , G11 miałem pół sezonu i było wyraźniej drożej- G13 analizowałem i nie widzę niczego ciekawego (dwa tyg temu dostałem świeże oferty). Obecnie w G12W mam energię+(przesył+OZE )brutto T1=0,3710pln+0,2918pln=0,6628pln /T2=0,1790pln+0,0639pln=0,2429pln Nie neguję Twojego sposobu grzania czy samego systemu grzewczego-jednoznaczne stwierdzenie ,że PC nie opłaca się do ogrzewania domu w Polsce jest trudne do obrony... Oczywiście to prawda ,że można różnymi sposobami i systemami grzewczo-zasilającymi zmniejszyć cenę 1kWh , kwestia tylko jaki jest tego REALNY KOSZT i komfort... Odnośnie porównania PC P/W do gazu , to tylko zwracam uwagę na konieczność porównania pełnego okresu 12 m-cy. Pierwszy sezon na PC miałem opomiarowaną PC non stop i średni COP wyszedł 3 -zakładając ,że w tym sezonie było podobnie i przy średniej cenie za cały dom od 2.12.2016 do 2.12.2017 miałem 1kWh=0,43 pln brutto z przesyłem i OZE , to na moich grzejnikach (44-47 st) miałem średni koszt 0,43/3=0,14 pln za 1 kWh Na OP będzie przepaść z dwóch powodów : prawie cała praca w T2 i temp max 35 st... Tymczasem Edytowane 16 Grudnia 2017 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem jak u was w rejonie ale u mnie w wielkopolskim wygląda to tak [ATTACH=CONFIG]403260[/ATTACH] Dlatego najprościej aby nie pominąć stawki kwotę do zapłaty 302.67 dzielę przez ilość zużytych KW/h, 1753 wychodzi około 17gr brutto za 1kW/h. ] Ile Twoj kociol wyciaga kWh z m3 gazu ? 11,3kWh ? Ha, ha, ha..... Ile kosztuje energia elektryczna, ktora zuzywa ? Edytowane 16 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ile Twoj kociol wyciaga kWh z m3 gazu ? 11,3kWh ? Ha, ha, ha..... Ile kosztuje energia elektryczna, ktora zuzywa ? No widzisz jest tak właśnie ze sprzedawcami. Jak kupujemy kocioł kondensacyjny to ma sprawność 120%, manewr między ciepłem spalania a wartością opałową. Jak już kupujemy alternatywne ogrzewanie u tego samego sprzedawcy jak pompy PC, itp... to już tan sam kocioł ma sprawność 85%. Tu jest sposób liczenia PGNiG. http://www.instalacje-gazowe.info/9-budownictwo/23-jak-pgnig-przelicza-z-m3-na-kwh Strata na 1KW/h 15%, PC AW, BW, WW także mają stratę na obsłudze wentylatora, pomp obiegowych DZ. Zagłębiając się w sprawność urządzeń które są zazwyczaj takie same na tym etapie gdzie porównujemy dwa media grzewcze raczej całkowicie skomplikuje urządzenia, a jak widać wiele osób z najprostszym przeliczeniem ma tu sporo problemów. Postarajmy się uprościć przy liczeniu opłacalności PC względem Gazu, szczególnie tych AW które mają różną charakterystykę w zależności do pogody, ich praca to jedna wielka niewiadoma, a w najlepszych warunkach zysk nie wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 No widzisz jest tak właśnie ze sprzedawcami. Jak kupujemy kocioł kondensacyjny to ma sprawność 120%, manewr między ciepłem spalania a wartością opałową. Jak już kupujemy alternatywne ogrzewanie u tego samego sprzedawcy jak pompy PC, itp... to już tan sam kocioł ma sprawność 85%. No skoro już się tego dowiedziałeś, to przelicz sobie koszt uzyskania 1kWh, uwzględniający sprawność kotła, koszt energii elektrucznej i corocznego serwisu. Oczywiście możesz nie robić serwisu, ale wtedy nie licz na deklarowaną przez producenta sprawność. I nie wprowadzaj w błąd kosztem 1kWh. Jak porównuję domy forumowiczów o podobnym zapotrzebowaniu, co mój, to widzę, że posiadacze pomp powietrze-woda płacą o około 40-50% mniej za CO i CWU. WG nowej normy SCOP pompy podawany jest po wliczeniu pomp i wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.12.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Dlugie te posty jakieś... Ale o so chodzi.. Czy zaraz sie dowiem ze mam COP -0.6 juz przy -1? Też czekam co dalej z tych tasiemców wk wyjdzie. Już raz takiego przerabiałem co twierdził, że kWh z gazu to 0,13 zł. Po przyciśnięciu wyszło, że jednak 0,17 zł ale netto za sam gaz -- jak pokazał fyvat z sezonu grzewczego wyszło 0,24 a z całego roku ponad 0,28. Czyli wprost przeciwnie niż przy prądzie, gdzie poza sezonem COP rośnie a spada cena kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Witam ,nie interesowałem się wcześniej kosztami gazu ziemnego i sprawnością instalacji - czy wogóle ktoś ma opomiarowany piec gazowy CO ?Jeśli tego się nie praktykuje , to nie można zrobić rzetelnego porównania z opomiarowanymi PC ( a jest ich już trochę )Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) @wklaczynski , mam G12W w Tauronie w Jeleniej Górze , poniżej fotka z faktury rozliczeniowej [ATTACH=CONFIG]403283[/ATTACH] Czerwonym kolorem zaznaczyłem koszt netto 1kWh za przesył w T2 i OZE .Jak widać opłaty stałe są niewielkie i można je właściwie nie brać pod uwagę , ponieważ bez względu na system grzania CO -muszę je ponosić... Dzięki świetnie, że w Tauronie, bo byłem ciekaw takiej faktury. Pominiemy koszty stałe policzymy zmienne jak u mnie w Enea. Dla T1 masz Za 1KW/h [font=Courier New][b]Stawki Netto Tauron Enea[/b] Energia czynna szczyt: 0.32440 0.3036 Opłata dystrybucji szczyt: 0.23360 0.1823 Opłata OZE szczytowa: 0.00370 0.0037 Opłata Jakościowa ------- 0.0127 [/font] Enea: Netto: 0.3036+0.1823+0.0127+0.0037=0,5023 Brutto: 0,5023*1.23=~0,62zł Tauron: Netto: 0.32440+0.23360+0.00370=0,5617 Brutto: 0,5617*1.23=~0,69zł Dla T2 masz Za 1KW/h [font=Courier New][b]Stawki Netto Tauron Enea[/b] Energia czynna szczyt: 0.15750 0.3036 Opłata dystrybucji szczyt: 0.04830 0.1823 Opłata OZE szczytowa: 0.00370 0.0037 Opłata Jakościowa ------- 0.0127 [/font] Enea: Netto: 0.1402+0.0600+0.0127+0.0037=0,2196 Brutto: 0,2166*1.23=~0,27zł Tauron: Netto: 0.15750+0.04830+0.00370=0,2095 Brutto: 0,6063*1.23=~0,26zł Odnośnie innych PC -to oczywiście nie wszystkie mają dobre COP-y wg DTR (wg odpowiedniej normy oczywiście) . Dla mojego domu i systemu CO najlepsza obecnie taryfa to G12W , G11 miałem pół sezonu i było wyraźniej drożej- G13 analizowałem i nie widzę niczego ciekawego (dwa tyg temu dostałem świeże oferty). Obecnie w G12W mam energię+(przesył+OZE )brutto T1=0,3710pln+0,2918pln=0,6628pln /T2=0,1790pln+0,0639pln=0,2429pln Różnica jest nie wielka a więc mamy tak samo Co do G13 interesujące jest 3 godzinne okienko dla taryf weekendowych. Zaczyna się od 21 kończy na 7. Dłuższe tanie okresy. Okres poranny jak G11. Tylko drogi popołudniowy. U mnie nie ma ale taryfa jest dobra. W lato okres popołudniowy się skraca do 3h . Jest dobra, mniejsza akumulacja aby obejść godziny szczytu. Nie neguję Twojego sposobu grzania czy samego systemu grzewczego-jednoznaczne stwierdzenie ,że PC nie opłaca się do ogrzewania domu w Polsce jest trudne do obrony... Oczywiście to prawda ,że można różnymi sposobami i systemami grzewczo-zasilającymi zmniejszyć cenę 1kWh , kwestia tylko jaki jest tego REALNY KOSZT i komfort... Jak pominiemy koszty inwestycji to się opłaca. Możemy potraktować inwestycję jako fundusz emerytalny. Teraz nas stać, później ma być jak najtaniej, mimo że razem z inwestycją dopłacamy. Odnośnie porównania PC P/W do gazu , to tylko zwracam uwagę na konieczność porównania pełnego okresu 12 m-cy. Pierwszy sezon na PC miałem opomiarowaną PC non stop i średni COP wyszedł 3 -zakładając ,że w tym sezonie było podobnie i przy średniej cenie za cały dom od 2.12.2016 do 2.12.2017 miałem 1kWh=0,43 pln brutto z przesyłem i OZE , to na moich grzejnikach (44-47 st) miałem średni koszt 0,43/3=0,14 pln za 1 kWh Na OP będzie przepaść z dwóch powodów : prawie cała praca w T2 i temp max 35 st... Tymczasem Porównuję do gazu bo to równie wygodne media. Nawet Gaz mniej problemowy. Aby mówić o oszczędzaniu, trzeba podać w stosunku co do czego. Większość grzeje gazem. Pomijając tych grzejących meblami i starymi oponami A więc kombinując z instalacją PC rezygnujesz z gazu, to gaz stosowany jest jako baza wyliczenia zysku dla PC. Po za tym łatwo jest porównać znając stawkę gazu. Wiemy jak to jest z charakterystyką cieplną budynku. Jak spalisz gaz to nie przeliczasz COP, możesz wliczyć jedynie sprawność. Jak ktoś jest we stanie obliczyć miesięczne zużycie gazu na podstawie charakterystyki cieplnej to i można odwrotnie sprawdzić charakterystykę cieplną znając miesięczne zużycie. Spalając gaz w lutym za średnio 650zł wytwarzasz 3824kWh miesięcznie, czyli 127kWh dziennie, na godzinę zużywasz 5kWh, przy 200m² 25W/m², praktyczne zapotrzebowanie budynku znamy nie jest jakby ktoś zarzucił że grzeję sito. PC w tym samym okresie zużywa 35kWh dziennie, przy stałym COP 3.6 Ale stratę COP generuje pompa DZ dla WW i pośredni wymiennik jak chcemy zabezpieczyć PC, podobnie jak wentylator dla AW, przy BW są mniejsze bo malutka pompa obiegowa. Moce strat są tu i tu a więc nie wnikajmy. Tak czy inaczej COP się zgadza. Nie mam ciepłomierza to mogę szacować stosunek do gazu. Mówiąc o oszczędzaniu muszę mieć z czym porównać. Zużywając 35kWh dziennie zużywam 1050kWh miesięcznie 284zł w założeniu że nie zużyje nic z taryfy szczytu. Jakbym zużył w szczycie zapłacił bym 650zł. A więc droga taryfa stawia PC WW na równi z gazem. Stawka za gaz i PC waha się w zależności od pogody, szczególności jak się ma sterownik pogodowy i tak zwana samoregulacja podłogówki. Więc ten zysk trudno wyliczyć. Przy ciepłych pogodach będziemy mało płacić i różnica między gazem i PC będzie niższa. A więc trudno wykazać zysk kwotowo łatwiej procentowo. Co do AW, to należy przyjąć krzywą COP dla DZ względem temperatury. W zimę średnio -1 w dzień do -8 w nocy. Oczywiście ona zawsze będzie grzała, chociaż sam producent podaje temp w jakiej należy wyłączyć PC i włączyć grzałkę. To z jej COP będzie różnie. W nocy w czasie kiedy mamy tanią taryfę ona ma nie wydajne COP. Na tych PC o jakim kol wiek zysku można mówić wiosną i jesienią w stosunku co do gazu. BW i AW mają cały sezon. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397569&d=1506452714 Wyliczenia są tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?253366-COP-powietrznych-pomp-ciep%C5%82a&p=7576697&viewfull=1#post7576697 Krzywa COP PC AW do wyliczeń tutaj: http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/d11f2c49cc3ec42dc12571c00001f964/ec8e48121cd9ee96c1257b490011d92c/$FILE/DT%20Vitocal%20300%20AW%20i%20350%20AWH%20(04,2003).pdf Trudno tu uzyskać nawet średnią roczną COP 3, jeszcze ze sterownikiem pogodowym GZ, który im zimniej to więcej wymaga od PC. Może coś tam w stosunku do gazu oszczędza, ale czy warto dlatego coś marznąć? To samo inni osiągają przykręcając kurki z gazem. Ja nie zamierzam marznąć. Moje kombinacje z buforami itp mają na celu pokryć zapotrzebowanie z godzinach szczytu. Aby nie włączać PC. Strata dla AW na COP w nocy raczej by to komplikowała. Instalacja WW jest także bez kosztowa, 2 studnie wspaniale sobie radzą jak ma się wysokie wody gruntowe i są tanie w wykonaniu, w tym wymiennik pośredni w celu ochrony PC. Nie znajduję uzasadnienia stosowania PC typu AW. Martwić się o ich COP. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Wklaczynski,nie wszyscy piłują swoje PC w nocy - u mnie od 24 do 4.30 PC zazwyczaj nie działa (jest obniżenie temp na trmostacie ) ,działa zawsze za dnia .Mam ok 60% w T2 z dobrym COP i wychodzi mi średni koszt 1 kWh ciepła 0.14 pln - koledzy z OP mają średni koszt 1 kWh energii ok 0.30 pln i załóżmy średni COP 3.6 , zatem 1 kWh ciepła kosztuje ich ok 0.08 pln.To proszę wyjaśnij mi co tu się nie kalkuluje ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 A , jeszcze raz :jeśli mamy „ciepły” domek , to rzeczywiście gaz ma przewagę nad PC.Natomiast jeśli wchodzi w grę dotacja na PC - już nie jest tak różowo... Za PC przemawia jeszcze możliwość zmniejszenia kosztów energii przez instalację PV (np dotacja)A chłodzenie - np klimakonwektory na poddaszu ( lato potrafi być u nas upalne)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Dlugie te posty jakieś... Ale o so chodzi.. Czy zaraz sie dowiem ze mam COP -0.6 juz przy -1? To masz króciutko. "Sprawdź u producenta swojej PC". Nie da się prościej. Nikt nie mówi że masz -0.6 ale nie mów że masz 3.6 zawsze bo to nie prawda. Taka cecha tych PC i producent tego nie ukrywa. Dlatego te PC nie nadają się do oszczędzaniu na taryfach. Bo kiedy masz T2 to zazwyczaj jest -8°C. Wtedy masz COP 2 razy niższe a taryfę 2 razy tańszą, wychodzi to samo. Lepiej mieć G11 i w dzień cieplutko w nocy zredukować jak każe sterownik pogodowy. A rachunek w tej sytuacji jak za gaz. Nie mówić sąsiadowi bo wyśmieję cie po co zagraciłeś sobie gospodarczy. U niego stoi tam balon z winem a piecyk na gaz wisi na ścianie. Płacicie obaj tyle samo, pomijając koszty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Też czekam co dalej z tych tasiemców wk wyjdzie. Już raz takiego przerabiałem co twierdził, że kWh z gazu to 0,13 zł. Po przyciśnięciu wyszło, że jednak 0,17 zł ale netto za sam gaz -- jak pokazał fyvat z sezonu grzewczego wyszło 0,24 a z całego roku ponad 0,28. Czyli wprost przeciwnie niż przy prądzie, gdzie poza sezonem COP rośnie a spada cena kWh... Ja nic nie twierdzę. Pokazałem fakturę kilka postów wyżej. Stąd te tasiemce bo prościej się nie da. Nikt nie podważa wniosku z wyliczeń. Tylko każdy sobie wymyśla że za prąd płaci 10gr a za gaz 50gr, nie ma dyskusji. Tasiemce się tworzą przez ciągłe udowadnianie dawanie linków do dostawców energii elektrycznej, pokazywanie faktur, a mimo to nadal takie posty jak twoje. Dziwne to jest, jakby ktoś nie mógł sam sprawdzić tylko wymyśla swoje stawki. Wątek jest na temat opłacalności COP dla AW. Stawki są ważne aby to wyliczyć. Ludzie sprawdźcie sobie te stawki w internecie. Nie wałkujcie ciągle tego samego. Bo już mamy masę postów z próbą udowodnienia czegoś oczywistego co można zweryfikować idąc za linkami. A nikt nie próbuje wykazać niepoprawności obliczeń. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ja nic nie twierdzę. Pokazałem fakturę kilka postów wyżej. Stąd te tasiemce bo prościej się nie da. Nikt nie podważa wniosku z wyliczeń. Tylko każdy sobie wymyśla że za prąd płaci 10gr a za gaz 50gr, nie ma dyskusji. Tasiemce się tworzą przez ciągłe udowadnianie dawanie linków do dostawców energii elektrycznej, pokazywanie faktur, a mimo to nadal takie posty jak twoje. Dziwne to jest, jakby ktoś nie mógł sam sprawdzić tylko wymyśla swoje stawki. Wątek jest na temat opłacalności COP dla AW. Stawki są ważne aby to wyliczyć. Ludzie sprawdźcie sobie te stawki w internecie. Nie wałkujcie ciągle tego samego. Bo już mamy masę postów z próbą udowodnienia czegoś oczywistego co można zweryfikować idąc za linkami. A nikt nie próbuje wykazać niepoprawności obliczeń. Uważasz ,że osoby z opomiarowanymi PC wymyślają sobie sprawność swoich systemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Wklaczynski, nie wszyscy piłują swoje PC w nocy - u mnie od 24 do 4.30 PC zazwyczaj nie działa (jest obniżenie temp na trmostacie ) ,działa zawsze za dnia .Mam ok 60% w Ja mam Timer co 15 min dni tygodnia, mogę programować oddzielnie dla PC oddzielnie dla Podłogówki mieszczacza AUS - wyłączenie, R- redukowana(ustawiniw 16°C) N-Normalna (ustawiona na 20°C), dodatkowo PC ma S (ładowanie do zadanej temp), poza S i A wszystkie chodzą według regulatora pogodowego dla GZ, Dla mieszacza mam 3°C krzywą niższą niż dla PC. Samo się pilnuje w zależności od pogody na zewnątrz. Zastanów się czy nie warto przejść na G11 skoro 60%, tak też radzi dostawca energii elektrycznej że poniżej 60% G12 jest nie opłacalna co do G11. Wtedy zaoszczędzisz więcej na grzaniu w dzień kiedy PC ma największą sprawność i nie marzniesz. Przy tum jakiś sterownik pogodowy sam by wyłączał grzanie w noc dostosowując do temp zew według krzywej grzewczej i czasu redukcji. Są takie zewnętrzne jak PC nie ma. T2 z dobrym COP i wychodzi mi średni koszt 1 kWh ciepła 0.14 pln - koledzy z OP mają średni koszt 1 kWh energii ok 0.30 pln i załóżmy średni COP 3.6 , zatem 1 kWh ciepła kosztuje ich ok 0.08 pln. To proszę wyjaśnij mi co tu się nie kalkuluje ? Pzdr Wszystko dobrze. Ale kiedy masz 0.30pln za 1kWh to zazwyczaj masz temp mniej niż -5°C, Spróbuj dopasować COP według charakterystyki podanej przez producenta. Mam takie pytanie. Wcześniej wspominałeś że masz ciepłomierz. A więc znasz swoją roczną wartość kWh. Może stosując stawkę za gaz 1kWh z mojej faktury wyliczymy jaki był by koszt gazu i porównamy z kosztem za energię elektryczną? U mnie w PGNiE 1kWh gazu to 17gr brutto: [ATTACH=CONFIG]403300[/ATTACH] Edytowane 16 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Zastanów się czy nie warto przejść na G11 skoro 60%, tak też radzi dostawca energii elektrycznej że poniżej 60% G12 jest nie opłacalna co do G11. Wtedy zaoszczędzisz więcej na grzaniu w dzień kiedy PC ma największą sprawność i nie marzniesz. następny co w szkołę kamieniami rzucał, zamiast się uczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Uważasz ,że osoby z opomiarowanymi PC wymyślają sobie sprawność swoich systemów? Ale to tyczyło się stawek za prąd do których jesteśmy całkowicie zgodni. Sprawdź wszystkie posty wokół tego krążą. Pokazuję faktury, obliczyliśmy razem w Enei Tauronie, znana stawka za gaz. A tu nadal ten problem. To mnie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.12.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ja nic nie twierdzę. Pokazałem fakturę kilka postów wyżej. Stąd te tasiemce bo prościej się nie da. Nikt nie podważa wniosku z wyliczeń. Tylko każdy sobie wymyśla że za prąd płaci 10gr a za gaz 50gr, nie ma dyskusji. Tasiemce się tworzą przez ciągłe udowadnianie dawanie linków do dostawców energii elektrycznej, pokazywanie faktur, a mimo to nadal takie posty jak twoje. Dziwne to jest, jakby ktoś nie mógł sam sprawdzić tylko wymyśla swoje stawki. Wątek jest na temat opłacalności COP dla AW. Stawki są ważne aby to wyliczyć. Ludzie sprawdźcie sobie te stawki w internecie. Nie wałkujcie ciągle tego samego. Bo już mamy masę postów z próbą udowodnienia czegoś oczywistego co można zweryfikować idąc za linkami. A nikt nie próbuje wykazać niepoprawności obliczeń. Jedna faktura to gucio. Pokaż faktury z całego roku, wtedy będzie to miało jakąś wartość poznawczą. Nie widziałem aby ktoś tutaj czy gdzieś indziej pisał o 50gr/kWh za gaz, ale ja rozważając źródło ciepła do nowego domu poszedłem do sąsiadów i poprosiłem o faktury. Wyszło 0,28 zł/kWh dla sezonu grzewczego -- mimo tego, że sąsiadka w gazowni pracuje. Jeśli mi w 2T prąd obecnie wychodzi 0,35 zł brutto za kWh, kwoty czytane z faktury z wszystkimi kosztami, nawet z abonamentem, to przy COP 3 wychodzi 0,12 zł/kWh a ja grzać chcę gruntówką -- liczę tym samym na wyższy COP. Zatem ponownie, zostaw linki w spokoju pokaż FAKTURY (liczba mnoga), bo kosztu gazu z linków nie wyliczysz. Jedno jest pewne, realnie można przyjąć średnio kWh z gazu na 0,24 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wklaczynski 16.12.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) następny co w szkołę kamieniami rzucał, zamiast się uczyć... Policz najpierw. To matematyka ze szkoły podstawowej. Nie boli myślenie. Pomyśl o tym zanim zrolujesz. Poszukaj stawki za G11 i G12, google też nie parzy. Powtarzanie tego samego w kółko jest bez sensu. Jak uważasz że jest inaczej to konkrety proszę, chętnie to zweryfikuję. Masz stawki G11 wyliczone. Reszta jest powyżej. http://www.cenapradu.strefa.pl/tabela.html Jak już 60% zużywasz w dzień to nie bardzo się opłaca. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts