wklaczynski 16.12.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Jedna faktura to gucio. Pokaż faktury z całego roku, wtedy będzie to miało jakąś wartość poznawczą. Nie widziałem aby ktoś tutaj czy gdzieś indziej pisał o 50gr/kWh za gaz, ale ja rozważając źródło ciepła do nowego domu poszedłem do sąsiadów i poprosiłem o faktury. Wyszło 0,28 zł/kWh dla sezonu grzewczego -- mimo tego, że sąsiadka w gazowni pracuje. Jeśli mi w 2T prąd obecnie wychodzi 0,35 zł brutto za kWh, kwoty czytane z faktury z wszystkimi kosztami, nawet z abonamentem, to przy COP 3 wychodzi 0,12 zł/kWh a ja grzać chcę gruntówką -- liczę tym samym na wyższy COP. Zatem ponownie, zostaw linki w spokoju pokaż FAKTURY (liczba mnoga), bo kosztu gazu z linków nie wyliczysz. Jedno jest pewne, realnie można przyjąć średnio kWh z gazu na 0,24 zł brutto. Chwilka! To teraz twierdzisz że stawka za 1kWh uzależniona jest od miesiąca u dostawcy gazu i jego widzimisię? Bo sąsiadka Edzia powiedziała, która pracuje w gazowni. Nie wiedziałem że aż taką republiką bananową jesteśmy. Ciekawe to jest. Ale idąc twoim tokiem myślenia tak samo za prąd za miesiąc ci przyślą komornika bo sprzedawca wymyśli sobie że masz mu bulić 1tys zł za 1kWh? Zlicytuje cię razem z tą PC. Jak na razie maksymalne ceny paliw ustalane są odgórnie u nas w kraju. Po za tym jak wliczysz abonament 10zł i 10kwh to zawsze będziesz miał drogi kilowat mimo że zapłacisz jedynie 27zł razem, wtedy masz za 1kWh 2.70, ale to kreatywność. Dla tego faktura którą pokazałem jest na duże zużycie abyś nie katował się abonamentem. Jak chcesz to odlicz abonament, wyjdzie mniej o dziesiątki grosza. A jak chcesz to licz swoje COP od 2,70, zabłyśniesz bardziej jaki to gaz drogi. Moje faktury są według zużycia a nie prognozy. Podaję co miesiąc stan licznika. Zapytaj sąsiadki jak będzie według tego. Podaj zużycie na 3000kWh bo to miesięczna zwykłego budynku, gdzieś około 300m³. Co do prądu jak tyle płacisz za T2 to zmień dostawcę. Zdzierstwo. Chyba *że znowu abonament wliczasz przy 10kWh. Jak będziesz grzał PC to abonament będzie najmniejszym twoim problemem. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez wklaczynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Policz najpierw. To matematyka ze szkoły podstawowej. właśnie, więc policz, dla jakiego % zużycia w taniej taryfie w przypadku G12/G12w wychodzi taki sam koszt jak dla G11 Policz, a nie rzucaj więcej kamieniami....te 60% to tak rzucone prosto w okno tej szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Ja mam Timer co 15 min dni tygodnia, mogę programować oddzielnie dla PC oddzielnie dla Podłogówki mieszczacza AUS - wyłączenie, R- redukowana(ustawiniw 16°C) N-Normalna (ustawiona na 20°C), dodatkowo PC ma S (ładowanie do zadanej temp), poza S i A wszystkie chodzą według regulatora pogodowego dla GZ, Dla mieszacza mam 3°C krzywą niższą niż dla PC. Samo się pilnuje w zależności od pogody na zewnątrz. Zastanów się czy nie warto przejść na G11 skoro 60%, tak też radzi dostawca energii elektrycznej że poniżej 60% G12 jest nie opłacalna co do G11. Wtedy zaoszczędzisz więcej na grzaniu w dzień kiedy PC ma największą sprawność i nie marzniesz. Wszystko dobrze. Ale kiedy masz 0.30pln za 1kWh to zazwyczaj masz temp mniej niż -5°C, Spróbuj dopasować COP według charakterystyki podanej przez producenta. Mam takie pytanie. Wcześniej wspominałeś że masz ciepłomierz. A więc znasz swoją roczną wartość kWh. Może stosując stawkę za gaz 1kWh z mojej faktury wyliczymy jaki był by koszt gazu i porównamy z kosztem za energię elektryczną? U mnie w PGNiE 1kWh gazu to 17gr brutto: [ATTACH=CONFIG]403300[/ATTACH] To po kolei : -G11 ,już pisałem : miałem pierwsze pół sezonu i wychodziło ok 20% drożej. Mój dom ma prawie 10 lat-popatrz na standard wykonania -gnałem wtedy za groszem i mam jak mam. Na grzejnikach nie ma akumulacyjności ciepła -po prostu grzeję ,żeby było rano ciepło (zresztą w domu jest ktoś cały czas)-gdyby było zimno w chałupie , to bym zadarł z małżonką... Jedynie w T2 mogę podbić o 2-3K temperaturę -to wszystko... A teraz policzymy wg nowej umowy : zużywam rocznie 12 000kWh na dom , 12 000 x 60%=7 200kWh x 0,24 pln=1 728 pln brutto 12 000 x 40%=4 800kWh x 0,66 pln=3 168 pln brutto razem 4 896 pln brutto A teraz G11 , 12 000 x 0,48 pln (E 0,2817pln+P,OZE 0,2012 pln) =5 794 pln brutto Czyli rocznie 898 pln na całym domu -roczne zużycie na PC masz w mojej stopce , możesz przyjąć COP=3 Nie mając pomiaru sprawności spalania gazu jest trudno porównać gaz z opomiarowaną PC-doświadczenia moich znajomych z gazem są takie ,że przy porównywalnym domu z PC : -albo płacą znacznie więcej i mają ciepło -albo płacą porównywalnie , ale mają chłodek Tymczasem Edytowane 16 Grudnia 2017 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ale to tyczyło się stawek za prąd do których jesteśmy całkowicie zgodni. Sprawdź wszystkie posty wokół tego krążą. Pokazuję faktury, obliczyliśmy razem w Enei Tauronie, znana stawka za gaz. A tu nadal ten problem. To mnie dziwi. Nie wiem czy się rozumiemy : z 1kWh energii elektrycznej za średni koszt z OP głównie w T2 np 0,30 pln brutto mamy te 3,6 kWh energii cieplnej z PC. Czyli 0,30 / 3,6=0,083 pln , tyle kosztuje wytworzenie 1 kWh ciepła w PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.12.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Chwilka! To teraz twierdzisz że stawka za 1kWh uzależniona jest od miesiąca u dostawcy gazu i jego widzimisię? Bo sąsiadka Edzia powiedziała, która pracuje w gazowni. Nie wiedziałem że aż taką republiką bananową jesteśmy. Ciekawe to jest. Ale idąc twoim tokiem myślenia tak samo za prąd za miesiąc ci przyślą komornika bo sprzedawca wymyśli sobie że masz mu bulić 1tys zł za 1kWh? Zlicytuje cię razem z tą PC. Jak na razie maksymalne ceny paliw ustalane są odgórnie u nas w kraju. Po za tym jak wliczysz abonament 10zł i 10kwh to zawsze będziesz miał drogi kilowat mimo że zapłacisz jedynie 27zł razem, wtedy masz za 1kWh 2.70, ale to kreatywność. Dla tego faktura którą pokazałem jest na duże zużycie abyś nie katował się abonamentem. Jak chcesz to odlicz abonament, wyjdzie mniej o dziesiątki grosza. A jak chcesz to licz swoje COP od 2,70, zabłyśniesz bardziej jaki to gaz drogi. Moje faktury są według zużycia a nie prognozy. Podaję co miesiąc stan licznika. Zapytaj sąsiadki jak będzie według tego. Podaj zużycie na 3000kWh bo to miesięczna zwykłego budynku, gdzieś około 300m³. Co do prądu jak tyle płacisz za T2 to zmień dostawcę. Zdzierstwo. Chyba *że znowu abonament wliczasz przy 10kWh. Jak będziesz grzał PC to abonament będzie najmniejszym twoim problemem. I tyle w temacie. Podajesz to co ci jest wygodne, z rzeczywistością to ma tyle wspólnego co nic. Jak się liczy koszty ogrzewania, to się bierze wszystkie składowe, bo to wszystko KOSZTUJE. EOT bo troll z ciebie aż oczy szczypią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.12.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Policz najpierw. To matematyka ze szkoły podstawowej. Nie boli myślenie. a Ciebie jednak zabolało. policz nam Ty a co do COP, to w tym sezonie temperatury w mojej okolicy były poniżej 0 przez łącznie może trzy doby. trzy razy poniżej -5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Kol Wklaczynski, tu jest coś nt sprawności kotłów gazowych Sprawność jest w zakresie 85-95% , ale trzeba doliczyć zużycie energii obiegówki i sterowania. Dodam ,że tutaj głównie odczytujemy COP z instrumentów pomiarowych -a nie z tabelek producenta lub średnich statystycznych.To duża różnica przy porównaniu tematu z gazem. Przypominam jeszcze o pełnym roku i CWU -po za ostrą zimą COP jest znacznie wyższy niż podawany przez Ciebie 3,6 Pzdr Edytowane 16 Grudnia 2017 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 @wklaczynski , to może podaj pełne dane domu i mieszkańców i pełne lata kosztów prąd+gaz.U mnie jest rodzina 4 osobowa , wszystko na prąd i ostatni rok 5 295pln brutto +307 pln wszystkie abonamenty = 5 601 pln brutto.Dwie łazienki , temp 22-23 , bez reku , grzanie prawie na okrągłopzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.12.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Dodam ,że tutaj głównie odczytujemy COP z instrumentów pomiarowych -a nie z tabelek producenta lub średnich statystycznych.To duża różnica przy porównaniu tematu z gazem. Przypominam jeszcze o pełnym roku i CWU -po za ostrą zimą COP jest znacznie wyższy niż podawany przez Ciebie 3,6 Pzdr Nie rozpędzaj się... instrumenty pomiarowe tutaj masz Ty, kolega Pratchawiec i może ktoś jeszcze. Reszta zgaduje, albo odczytuje z PC wartości COPy rzędu 7-8, czyli nie warte nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.12.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Bobrow Szkoda czasu na dyskusje.wklaczyński żyje we własnym świecie i nie ma sensu próobować go przekonać. Z potoku zdań, postów a nawet dyskusji z samym sobą, można próbować wywnioskować, że jego zdaniem grzanie gazem w czasie drogiej taryfy będzie porównywalne z grzaniem słabą PC.Mógł to napisać w kilku prostych zdaniach i nie próbowałbym zaprzeczać, bo rzecz jest dość oczywista przy COP mniejszym niż 3. Jednak próbuję w potoku przedstawionych argumentów odnaleźć coś racjonalnego.Wydaje mi się, że sprowadzając jego wynurzenia do poziomu strawności, można przyjąć żę; 1. Mając dom licho ocieplony i istniejące źródła ciepła w postaci słabej PC oraz istniejącego - nie wymagającego już inwestycji kotła na gaz, można wykorzystywać je w sposób hybrydowy. Patrz strategia firmy Viessmann. Licha PC wspaniały kociołek na gaz.2. Racjonalnym - z uwagi na osiągany COP może być ogrzewanie domu PC w sposób ciągły - bez wykorzystywania "na siłę" okienek taryfowych.Uzysk z tytułu pracy PC wyłącznie w tanich taryfach nie jest proporcjoalny do różnicy cen energii. Kiedyś - dawno temu próbowałem to, nawet tu na forum oszacować. Wyszło mi, że w pełnym sezonie grzewczym moja PC chodzi na okrągło. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Nie rozpędzaj się... instrumenty pomiarowe tutaj masz Ty, kolega Pratchawiec i może ktoś jeszcze. Reszta zgaduje, albo odczytuje z PC wartości COPy rzędu 7-8, czyli nie warte nic. Ok, może przesadziłem-ale jest tych wiarygodnych danych całkiem sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Bobrow Szkoda czasu na dyskusje. wklaczyński żyje we własnym świecie i nie ma sensu próobować go przekonać. Z potoku zdań, postów a nawet dyskusji z samym sobą, można próbować wywnioskować, że jego zdaniem grzanie gazem w czasie drogiej taryfy będzie porównywalne z grzaniem słabą PC. Mógł to napisać w kilku prostych zdaniach i nie próbowałbym zaprzeczać, bo rzecz jest dość oczywista przy COP mniejszym niż 3. Jednak próbuję w potoku przedstawionych argumentów odnaleźć coś racjonalnego. Wydaje mi się, że sprowadzając jego wynurzenia do poziomu strawności, można przyjąć żę; 1. Mając dom licho ocieplony i istniejące źródła ciepła w postaci słabej PC oraz istniejącego - nie wymagającego już inwestycji kotła na gaz, można wykorzystywać je w sposób hybrydowy. Patrz strategia firmy Viessmann. Licha PC wspaniały kociołek na gaz. 2. Racjonalnym - z uwagi na osiągany COP może być ogrzewanie domu PC w sposób ciągły - bez wykorzystywania "na siłę" okienek taryfowych. Uzysk z tytułu pracy PC wyłącznie w tanich taryfach nie jest proporcjoalny do różnicy cen energii. Kiedyś - dawno temu próbowałem to, nawet tu na forum oszacować. Wyszło mi, że w pełnym sezonie grzewczym moja PC chodzi na okrągło. Pozdrawiam Pratchawiec Pratchawiec, staram się prowadzić dyskusję z kol Wklaczynskim na argumenty ( w tym konkretne liczby i ceny). Odnośnie decyzji ws systemu grzewczego , trzeba moim zdaniem patrzeć na temat w wielu płaszczyznach. Jeśli super ocieplony nieduży dom -to chyba kable + ewentualnie PV (najlepiej z dotacją), jeśli domek trochę więcej potrzebuje , to nawet gaz ale jeśli to jest domisko i nie za szczelne - tu już się może sprawić porządna PC ! Przećwiczyłem zimy do -23 st i PC daje radę (nie uruchamiałem grzałek) -tak niskie temp są tylko kilka godzin w roku. Jak przyjdą mrozy większe i zabraknie ciepła -odpalę na tych kilka godzin grzałki w PC (do dyspozycji mam :3/6/9 kW) Gdybym korzystał z gazu -pewnie bym miał awaryjnie piec gazowy (a może i nie -skoro CWU miałbym z PC , to do gotowania i tak bym wolał indukcję...) No i jest podstawowy dylemat : czy zapłacić więcej za instalację i mieć niskie koszty eksploatacji , czy zapłacić mniej za prostszą instalację , ale mieć większe koszty eksploatacyjne... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 150m2 z PRL. ca 7500kWh/rok co & cwu. Średnia za 1 kWh to 0.5:- PLN. Jakiś snafca niech policzy SCOP Varme , a ile w podobnych domach zużywają Twoi znajomi (lub rodzina) na gaziku i czy maja tak ciepło jak Ty ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2017 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ponoć ca 54GJ bez CWU A jakie to kwoty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.12.2017 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 A jakie to kwoty ? A po co Ci kwoty? Porównaj : 54 GJ =15 MW. Bez CW. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.12.2017 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Pratchawiec, staram się prowadzić dyskusję z kol Wklaczynskim na argumenty ( w tym konkretne liczby i ceny). czy zapłacić więcej za instalację i mieć niskie koszty eksploatacji , czy zapłacić mniej za prostszą instalację , ale mieć większe koszty eksploatacyjne... Pzdr wklaczynski system grzewczy gazowy już miał. Pomijam złomowy bufor, który nieco zakłóca prostotę rozważań, ale u Niego mógł mieć sens, zwłaszcza, ze niewiele kosztował. Nie liczy go (gazowego systemu grzewczego) jako koszt i taką sytuację mialem na myśli. Dotyczyć to może również osób modernizujących instalację grzewczą przez dodanie do niej PC. Nawet lichego Meetinga, który przy takich założeniach spełni swoją rolę. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.12.2017 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Chwilka! To teraz twierdzisz że stawka za 1kWh uzależniona jest od miesiąca u dostawcy gazu i jego widzimisię? Bo sąsiadka Edzia powiedziała, która pracuje w gazowni. Nie wiedziałem że aż taką republiką bananową jesteśmy. Ciekawe to jest. Ale idąc twoim tokiem myślenia tak samo za prąd za miesiąc ci przyślą komornika bo sprzedawca wymyśli sobie że masz mu bulić 1tys zł za 1kWh? Zlicytuje cię razem z tą PC. Jak na razie maksymalne ceny paliw ustalane są odgórnie u nas w kraju. Cena kWh zalezy od ilosci zuzytego gazu. Latem, kiedy ilosc jest mniejsza, cena 1kWh jest większa, bo większy udział w fakturze ma abonament. To przecież podstawy Malo tego - dostawca gazu co jakiś czas zmienia tez wartośc przelicznika konwersji m3 --> kWh. Niewiele, ale jakiś wpływ na rachunek to ma. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.12.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Odnośnie decyzji ws systemu grzewczego , trzeba moim zdaniem patrzeć na temat w wielu płaszczyznach. Jeśli super ocieplony nieduży dom -to chyba kable + ewentualnie PV (najlepiej z dotacją), jeśli domek trochę więcej potrzebuje , to nawet gaz ale jeśli to jest domisko i nie za szczelne - tu już się może sprawić porządna PC ! Właśnie Mariusz.Jesteś zbyt grzeczny aby napisać to dobitnie,ale to absurd aby w domu z zapotrzebowaniem grubo poniżej 30kWh ,a są tacy co mają prawie pasywne-montować PC.Jakąkolwiek PC.A są tacy co w takich chałupach mają posadzki pod akumulacje.Kretynizm.Z dumą podają zużycie miesięczne 200-300kWh.Jeden podaje 8kWh dziennie,a ma PC gruntową za ponad 50k pln.To jest dopiero brak rozsądku.Kable,cienka wylewka i grzejemy szybko i kiedy potrzeba.Koszt takiego systemu CO to 5k pln do 140m.Za pozostałe 20k (bo za te Panaski tyle popłacili ,ok 25k)masz ok 5 kW w PV.I na tym koniec zabawy.No i jak Panowie,mieli matmę w szkole?Krzyczycie na wklaczynskiego,a na wątku o zużyciu energii połowa ma nieuzasadnioną ekonomicznie PC PW ,a the beściaki nawet gruntówkę :)I te śmierdziuchy w salonie,a też nie tanie Tam nikt ich nie umoralnia?Nie napisze im,że za wydali na PC tyle,że z COP 1,grzali by z 10 lat!Sami kumple co?Zgoleni przez forumowych cud sprzedawców i doradców. Będzie pewnie,kto Bogatemu itd. Jak biedny nie umie policzyć,to biedny głupek.Jak dziany nowobogacki to wtedy się mówi-a kto bogatemu zabroni Edytowane 17 Grudnia 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 17.12.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Mój Panie Nie do końca. Mój dom pożera na CO i CW ok. 13-14 MWh rocznie.Nie jest ani pasywny, ani "durszlak".Biorąc pod uwagę kryteria tego działu forum - przeciętny.Mogłem oczywiście zmniejszyć powierzchnie przeszkleń itp, nie o tym jednak mówimy.Bez PC, uwzględniając grzanie energią elektryczną na dotychczasowych zasadach zużyłbym ok. 3,7 razy więcej ( Taki mam średni SCOP za ostatnie 3 lata) - wspomniane 13-14 MWh. Obecnie koszt energii na CO CW to u mnie ok. 1800 zł rocznie i to przy słabszej dotychczas taryfie niż G12w.Pomnóżmy w/w kwotę x 2,7. Wychodzi 4.860 zł Tyle oszczędzam na rachunkach dzięki PC.Grzejąc gazem na porównywalnym poziomie zużywałbym zapewne optymistycznie licząc ok. 1.500 m3 rocznie.Zostańmy jednak przy kWh. 15.000 x 0,23 zł (taką końcową cenę podają najczęściej użytkownicy) daje 3.450 zł rocznie. a więc 1.650 zł drożej niż grzejąc PC.Pomijam w rozważaniach alternatywę węgla i propanu. Węgla z przyczyn wiadomych. Propanu i oleju z powodu niestabilności cen nie dającej podstaw do szacowania przyszłych kosztów. Wychodząc z takich danych wyjściowych można próbować liczyć sensowność inwestycji grzewczych dla danego budynku. Zaznaczam przy tym NOWEGO! Zupełnie inaczej wyglądać będą kalkulacje milionów użytkowników budynków już istniejących. Dla nich istotne znaczenie będzie mieć szereg okoliczności, o których zawile i niejasno pisze wklaczynski.Temat jest moim zdaniem istotny i wart podjęcia dyskursu.Oczywiście nie w formie przezeń prezentowanej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Kwoty nie maja znaczenia dla COP lub SCOP .... Tak napisałem... W świetle tych dluuuugich wywodów ( nie twoich ) ale co do kwot to 1GJ to cos ca 80:- PLN Varme,Pratchawiec oczywiście , że wiem jak zamienić jednostki i jakie średnie są ceny gazu-właśnie chodzi tu tylko o porównanie kwotowe wzgl metrażu/izolacji/temp w domu (nawet na PC ludkowie potrafią „przykręcać kurek”) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts