Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP powietrznych pomp ciepła.

gondoljerzy

Recommended Posts

.

Dobra podaj jaką masz powierzchnię dokładnie. Bo raz kubatura raz podłogówka wszystko to nie jasne. 10% podłogówki czyli 200m² grzewczej, zaraz wyjdzie że masz 2000m² do ogrzania razem z grzejnikami, co było by absurdem przy tej 12kW PC nawet jakby to była grzałka elektryczna zależna jedynie od zakładu energetycznego bez znaczenia na warunki pogodowe. A co dopiero jak zasilić grzejniki źródłem niskotemperaturowym. Można kupować jakieś ogromne grzejniki o wielkiej powierzchni ale raczej koszt absurdalny. Taniej wyjdzie skuć podłogi i założyć, podłogówkę. A w takie coś to nawet inni naiwni pesymiści PC AW z tego forum raczej tu nie uwierzą. Jakbyś zaczął sprzedawać swoje PC które mając 12kW zasilą takie powierzchnie w tym grzejniki na 1800m² to miałbyś kilometrowe kolejki do swojego sklepu i to przedsiębiorców i kamieniczników, nie tylko domowych użytkowników.

Zapraszam do tematu.

http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/dobieramy-moc-grzewcza-pieca-do-co-poradnik,31_2780.html

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139365-Zapotrzebowanie-na-ciep%C5%82o-budynku

Troll , nie Troll-trzeba najpierw wszystko wytłumaczyć ...

Ok-poprawiłem zapis o grzanej powierzchni , teraz chyba nie będzie żadnych wątpliwości (ale jednak niedokładnie przeczytałeś dane...)

Żeby wszystko było jasne :

-ogrzewam w sumie 200m2 powierzchni (mam dwuspadowy dach i różne wysokości sufitów-dlatego podawałem kubaturę)

-z tego 10% tylko podłogówka (w 1 łazience)

-raczej nie będę skuwał podłóg...

-jak zdrożeje prąd (bo po dwóch latach staniał...) , to może wymienię grzejniki tylko w salonie (2 szt ) na 3 płytowe (na pewno nie kupię drogich...)

I najważniejsze -zmieniłem system CO ze względu na KOMFORT (obsługowy i anty-smrodowy) , a nie na koszty !

Oczywiście tuninguję i reguluję system tak ,aby uzyskać najmniejsze koszty bez utraty komfortu. Dodatkowe inwestycje mające na celu zmniejszenie kosztów muszą mieć uzasadnienie ekonomiczne-tj jeśli będzie realna stopa zwrotu.

Ot i wszystko-czego oczekuję od PC...

Tymczasem

PS

Myślę ,że forumowicze (szczególnie ci ze "stażem") niejedno opracowanie przeczytali oraz posiadają duże doświadczenie z eksploatacji swoich systemów grzewczych i mają swój osąd w temacie.

Częste linkowanie , może być odbierane jako TROLLOWANIE-mam nadzieję ,że tak nie jest...

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.

Dobra podaj jaką masz powierzchnię dokładnie. Bo raz kubatura raz podłogówka wszystko to nie jasne. 10% podłogówki czyli 200m² grzewczej, zaraz wyjdzie że masz 2000m² do ogrzania razem z grzejnikami, co było by absurdem przy tej 12kW PC nawet jakby to była grzałka elektryczna zależna jedynie od zakładu energetycznego bez znaczenia na warunki pogodowe.

Czytanie ze zrozumieniem chyba nie jest Twoja mocna stroną, co ?

Chyba kazdy zrozumial, ze jest 200m2 ogrzewsnej powierzchni, z czego podlogowka na 10%..,

Jeśli Ty takich informacji nie potrafisz poprawnie zinterpretowac, to zaczynam sie bac, co dzieje sie, jak otwierasz .pdf pełnego tabel i wykresów....

Gość TwojPan

Jeśli Ty takich informacji nie potrafisz poprawnie zinterpretowac, to zaczynam sie bac, co dzieje sie, jak otwierasz .pdf pełnego tabel i wykresów....

Foto,w tym dziale jest admin który decyduje o tym jaki post jest mądry czy nie,a sam zapakował sobie przewymiarowaną kilkukrotnie kotłownię do salonu i nikt się nie rozwodzi nad tym,czy zrozumiał to na czym ogrzewanie polega.Dodatkowo podaje zużycie kWh/mies dodając info o zużyciu drewna w kominku miarą nową miarą energi w stylu "rozpalone w kominku 3 razy dla klimatu"-i nikt się nie boi o niego.

Ale do rzeczy.Kolega wklaczyński jest jak widać niemile zaskoczony COP-em swej PC PW,tak jak bardzo wielu którzy nie przygotowali swych budowli do grzania źródłem jakim jest PC.Liczył na więcej,a dostał jedynie większe rachunki za el.Zapotrzebowania budynku w ciepło nie zmieni PC Panas,Wiesiek ani żaden inny kocioł na gaz czy pellet.Kolega wklaczyński jednak najbardziej liczył na PC i cudowne rozmnożenie kWh.Gdyby zainwestował w termomodernizację zamiast kombinować z gazem,PC i Bóg wie z czym jeszcze-byłby zadowolony pewnie bardziej,a tak ani COP ani SCOP go nie zadowala.Chyba że,godzi się na wygodę i koszta w tym co ma.Dobrze ,że ma świadomość że gdzieś popełnił błąd.Sam dotrze gdzie,kwestia upływu czasu.

Tak czy siak,popełnił chyba mniejszy błąd z tymi systemami grzewczymi-choć jest ich zbyt wiele,a niżeli ten co ma na pokładzie PC gruntową za 50k w domu z zapotrzebowaniem rocznym z CWU -5000kWh.

Pozdrawiam

Foto,w tym dziale jest admin który decyduje o tym jaki post jest mądry czy nie,a sam zapakował sobie przewymiarowaną kilkukrotnie kotłownię do salonu i nikt się nie rozwodzi nad tym,czy zrozumiał to na czym ogrzewanie polega.Dodatkowo podaje zużycie kWh/mies dodając info o zużyciu drewna w kominku miarą nową miarą energi w stylu "rozpalone w kominku 3 razy dla klimatu"-i nikt się nie boi o niego.

Ale do rzeczy.Kolega wklaczyński jest jak widać niemile zaskoczony COP-em swej PC PW,tak jak bardzo wielu którzy nie przygotowali swych budowli do grzania źródłem jakim jest PC.Liczył na więcej,a dostał jedynie większe rachunki za el.Zapotrzebowania budynku w ciepło nie zmieni PC Panas,Wiesiek ani żaden inny kocioł na gaz czy pellet.Kolega wklaczyński jednak najbardziej liczył na PC i cudowne rozmnożenie kWh.Gdyby zainwestował w termomodernizację zamiast kombinować z gazem,PC i Bóg wie z czym jeszcze-byłby zadowolony pewnie bardziej,a tak ani COP ani SCOP go nie zadowala.Chyba że,godzi się na wygodę i koszta w tym co ma.Dobrze ,że ma świadomość że gdzieś popełnił błąd.Sam dotrze gdzie,kwestia upływu czasu.

Tak czy siak,popełnił chyba mniejszy błąd z tymi systemami grzewczymi-choć jest ich zbyt wiele,a niżeli ten co ma na pokładzie PC gruntową za 50k w domu z zapotrzebowaniem rocznym z CWU -5000kWh.

Pozdrawiam

Marek ,

chyba każdy kto sam ogrzewa chałupę musi przejść swoją drogę-pytanie co znajdzie na jej końcu ?

Ja ponad 15 lat temu postanowiłem ogrzewać swoją połówkę starego domku gazem z butli 11 kg (4 szt na poziomo zamontowanym grzejniku w ocieplonej skrzyni... ) -wtedy butla kosztowała 18 pln , a teraz najśmieszniejsze (wtedy nie było mi do śmiechu) :

pierwszej zimy butle z gazem podrożały o 100% ...I plan się troszkę rypnął-ale grzałem dalej.

Kiedy w 2006 roku zabrałem się za budowanie nowego domu -pomyślałem ,że piec węglowy ze sterownikiem i wentylatorem będzie git (nikogo nie znałem kto by miał piec z podajnikiem na eko-syf , do tego naczytałem się tragicznych opinii -a jakże ...)

Przez chwilę myślałem o PC -miał ją daleki sąsiad , typu woda-woda .Jak mu strzelił berylowy wymiennik i miał wydać wtedy 5 000 pln -to już mi się odechciało PC (do tego ogólnie wysokie wtedy koszty inwestycji)

No i po tych "życiowych" doświadczeniach , mam swojego panasika +drugiego w firmie z 9 powietrznymi...Ale co będzie za 10 lat (jak daj Boże dożyjemy ) ?

Bywaj

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Gość TwojPan

Mariusz,pełna zgoda.

Ja rozumiem rozgoryczenie kol.wklaczynskiego.Czułem się podobnie po przejściu na ekogroszek,bo naczytałem się że forumowi koledzy mają tak czysto w kotłowniach że mają tam suszarnie :)

I tyle.Dla każdego z nas komfort znaczy coś innego.Ty wybrałeś tak :Mam co mam,żadnej termomodernizacji-ale też żadnego węgla Ma być komfortowo i wygodnie.Nawet za wyższą cenę.Jedni mają kasę na takie wybory inni nie.Są i tacy ,którzy mają kasę ale wybrali źle.Dublowane systemy grzewcze plus kominek itd.To są właśnie ludzie pokroju wklaczynskiego.To są ofiary różnych internetowych portali.Fora i Google rozsądku i doświadczeń nie zastąpią.Choć i dobrych i mądrych ludzi spotkać czasem można :)

Pozdrowiony i korzystając z okazji,dzięki za poświęcony czas.

Mój Panie

Wybory o których piszesz nie zawsze bywają racjonalne.

Również u siebie takowych nie uniknąłem, choć miało być "modelowo".

Mam piękny, prosty, dopasowany do architektury kominek. Nie tani!

Użyłem go w okresie zamieszkania tylko jeden raz. Ponad dwa lata temu kiedy w listopadowy wieczór siedzące przy winku panie zażyczyły sobie by im w nim rozpalić to będzie "romantycznie"

Kominek raptem 7 kW; po godzinie i dwóch spalonych szczapach w domu nie dało się wytrzymać. Czekałem kiedy zaczną zdejmować bluzki. Skończyło się jednak na wietrzeniu.

Od tamtego czasu żona nie nalega na palenie w kominku. Nawet w Wigilięi!

Dlaczego zatem mam kominek?

Kobiety po trafią być uparte. cyt. Sam sobie tam mieszkaj, ja zostanę w domu z kominkiem.

Ile podobnych historii w płynęło na kształt naszych domostw?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość TwojPan
Czekałem kiedy zaczną zdejmować bluzki. Skończyło się jednak na wietrzeniu.

Od tamtego czasu

I choćby dla takiej chwili wachania o jakiej napisałeś-pewnie było warto ;)

Na poważnie.Fajnie ,że przyznajesz jak jest.To nie po polsku jakoś tak.

Ja mojej Pani nie musiałem przekonywać,mieliśmy kominek przez 10lat.Nigdy więcej.Szkoda kasy i zachodu.Nie w domu z wysokim salonem i takim zapotrzebowaniem.Choć mieszkam pod lasem i opał prawie darmo,bo wioska z tego żyje.

I choćby dla takiej chwili wachania o jakiej napisałeś-pewnie było warto ;)

Na poważnie.Fajnie ,że przyznajesz jak jest.To nie po polsku jakoś tak.

Ja mojej Pani nie musiałem przekonywać,mieliśmy kominek przez 10lat.Nigdy więcej.Szkoda kasy i zachodu.Nie w domu z wysokim salonem i takim zapotrzebowaniem.Choć mieszkam pod lasem i opał prawie darmo,bo wioska z tego żyje.

Marku, za bardzo irytujesz się tymi kominkami. Na prawdę rzadko odbieram nowe budynki bez kominka. Taki trend, który minie bo większość to tanie wkłady. Ludzie będą narzekać.

Ja mam parę hektarów lasu. Trzeba by TYLKO piłę i chęci by wyciąć, porąbać, poukładać. Nie mam ani chęci ani czasu. Nie palę w kominku bo w domu jest ciepło.

Schodzimy z tematu...

Witam!

Podajcie tu różne wyliczenia,te wszystkie parametry ,przyznam się dla mnie to wszystko zbyt skomplikowane....mam WIELKĄ prośbę

...czy mógłby ktoś mi doradzić :czy warto zakładać powietrzną pompę ciepła dla nowego domu-ogrzewanie podłogówka , rekuperacja,GWC...ocieplony będzie 20cm styropian.....poprostu czy gra warta świeczki...aha powierzchnia 190m

......byliśmy zdecydowani na ogrzewanie gazem ale same przyłącze gazowe wyniesie nas 8tyś więc jeszcze się zastanawiamy... proszę doradzcie

Witam!

Podajcie tu różne wyliczenia,te wszystkie parametry ,przyznam się dla mnie to wszystko zbyt skomplikowane....mam WIELKĄ prośbę

...czy mógłby ktoś mi doradzić :czy warto zakładać powietrzną pompę ciepła dla nowego domu-ogrzewanie podłogówka , rekuperacja,GWC...ocieplony będzie 20cm styropian.....poprostu czy gra warta świeczki...aha powierzchnia 190m

......byliśmy zdecydowani na ogrzewanie gazem ale same przyłącze gazowe wyniesie nas 8tyś więc jeszcze się zastanawiamy... proszę doradzcie

W jakim stanie jest dom? Przede wszystkim warto wykonać OZC. Ale patrząc przez pryzmat mojego domu (dane w stopce), spokojnie wystarczy PC.

Witam!

8 tyś to podłączenie do granicy (w tym opłata przyłaczeniowa?) , później od granicy do domu we własnym zakresie, skrzynka, komin, kotłownia, piec itp - wszystko wyjdzie z przyłączeniem jakieś 20-25 tyś. czyli praktycznie tyle ile pompa z całą kotłownia. Przy pompie zero formalności, kłopotów itp - tylko podłączasz. Pompa ma funckje chłodzenia - to również zaleta o której mała kto pamięta

8 tyś to podłączenie do granicy (w tym opłata przyłaczeniowa?) , później od granicy do domu we własnym zakresie, skrzynka, komin, kotłownia, piec itp - wszystko wyjdzie z przyłączeniem jakieś 20-25 tyś. czyli praktycznie tyle ile pompa z całą kotłownia.

25k to już IMO przesada.

Przy pompie zero formalności, kłopotów itp - tylko podłączasz.

Na pewno? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341258-Uwaga-nowe-f-gazy

Pompa ma funckje chłodzenia - to również zaleta o której mała kto pamięta

I z lektury forum mało kto używa ;-)

No niestety komin już jest.... na początku była opcja ekogroszek.Stan jest taki : instalacje zrobione,na wiosnę ocieplamy poddasze.Fachowiec który nam robił podłogówkę,ma podobny dom i to on przekonał męża że gaz się opłaca lepiej niż ekogroszek...jemu za cały rok ogrzewania gazem w tym woda wyszło 3600,ale teraz pojawiła się opcja pompy ciepła ale tej powietrznej bo tańsza instalacja,więc szukam po necie , chcę się dowiedzieć co i jak

No niestety komin już jest.... na początku była opcja ekogroszek.Stan jest taki : instalacje zrobione,na wiosnę ocieplamy poddasze.Fachowiec który nam robił podłogówkę,ma podobny dom i to on przekonał męża że gaz się opłaca lepiej niż ekogroszek...jemu za cały rok ogrzewania gazem w tym woda wyszło 3600,ale teraz pojawiła się opcja pompy ciepła ale tej powietrznej bo tańsza instalacja,więc szukam po necie , chcę się dowiedzieć co i jak

W pierwszej kolejności MUSISZ wykonać OZC (Obliczenia Zapotrzebowania Cieplnego), z tego wyjdzie ile strat ma budynek, siłą rzeczy jakiej mocy źródło ciepła potrzebujesz. Wyjdzie także zapotrzebowanie na energię, wiec poznasz koszt ogrzania domu. Dla przykładu mój dom, posiadający podobną powierzchnię i podobne ocieplenie, ma być grzany góra za 1500 zł/rok przy inwestycji w PC na poziomie 30 tys. zł (pompa ciepła gruntowa z wymiennikiem poziomym 7-8kW).

Ile styropianu poszło u Ciebie na podłogę?

Tak w ogóle to chyba trzeba poprosić moderatora aby wydzielił ten "temat" do osobnego wątku...

Edytowane przez Myjk

Na forum trafiłem dopiero gdy miałem SSO. Pierwszy zamysł był także na ekogroszek... po postawieniu murów padło na gaz z butli (bo ziemnego niema). Ostatecznie rzutem na taśmę złożyłem wniosek o dofinansowanie na pompę ciepła i z dofinansowaniem wyszła mnie poniżej 16tys. zł. więc kwotowo podobnie do instalacji gazu (10tysi butla i 6piec z podłączeniem). Eksploatacja była by pewnie na podobnym pułapie (zakładając ze gaz nie poszybuje w góre). Piszesz ze u twojego fachowca rok zamknął się w kwocie 3600zł - albo bardzo duży dom, albo słaba izolacja. U mnie cały rok okolo 2 tysi z wodą.

Wszystkim będzie tanio jak tylko izolacja i wentylacja będzie porządna!!

Kol Wklaczynski ,

tak na szybko odnośnie mojej chałupy i instalacji :

- PC 9 kW katalogowo ( fizycznie jest to prawie 12 kW , aby przy -15 st było pewne 9 kW...)

-kiedy podaje zużycie za dom , to jest wszystko ( w tym CO , oświetlenie , kuchnia, itp)

-nigdzie nie pisałem , że na grzejnikach mam 40 st- wręcz przeciwnie : na grzejnikach mam temp od 44 do 49 st max ( w podbiciu w T2 nad ranem , żeby szybciej dogrzać dom po nocnym obniżeniu)

-zużycie tylko PC ( CO i CWU) : sezon nr 1 ok 6500 kWh , nr 2 ok 8100 kWh

-aby porównywać zużycie na PC, należy mieć na uwadze klimat- np dzisiaj rano było u nas -14 st...

-opłacalność PC gruntowych dla temp grzewczych 45-55 st jest wątpliwa w stosunku do PC powietrznych ( w skali roku), fajnie to uzasadnił Clarnet na swoim blogu carbon coś tam...

Do reszty odniosę się później

Pzdr

Edytowane przez bobrow

Jaki TY masz cel w pisaniu tego co piszesz?

Podawania linków do fahofcóf itp?

Jaki cel pisania tutaj - żeby ci co tu zajżą mogli mieć swój osąd na temat PC na podstawie argumentów i faktów ,a nie dyrdymał ...

Chodzi Ci o Clarneta ? Ok - przepraszam za „reklamę” , z drugiej strony Clarnet twierdzi że jestem uczulony na Daikina ...

A kol Wklaczyński chyba ma problem z czytaniem - tyle razy prosiłem o przeczytanie mojej stopki , jeśli się chce wypowiadać nt mojej chałupy ...

Tam jest przecież tyle konkretnych danych porównawczych- np ostatni sezon zużycie na PC 8100kWh za 3650 pln brutto...

Może czas odpuścić...

Witam!

Witam. Tak jak powiedział Myjk 1500 max 2000, kontrola taryf G12 daje spore oszczędności, ale przy typie BW i WW. Co do AW to nie chcę się wypowiadać ale raczej 3600 jak kolega borow, jeżeli wam mechanik wyliczył 3600 za gaz to ma rację. Zakup PC około 30tys nowa. Koszty wykonania wykonania wymiennika 200zł za m², tyle biorą w Wielkopolsce, ale łączny koszt może przekroczyć 10tys, ale nie jestem ekspertem, wiem że przy oszczędzaniu i przy małym kolektorze taki kolektor szybko traci sprawność, a więc nie dać się naciągnąć na instalatora, który obieca wykonanie słabego wymiennika aby wcisnąć ci swoją PC. Można także wykonać kolektor poziomy nieco taniej ale to bardzo dewastuje ogródek na którym nie wiele później rośnie, o drzewkach możemy zapomnieć. Jak masz ogródek proponuję wywiercić studnię i sprawdzić jakie są jej możliwości, jeżeli jest wysoki poziom wód gruntowych i przepływ 3m³ na godzinę, dla większych PC 4m³/h to można spróbować typ PC WW, dochodzi do tego koszt dodatkowego wymiennika pośredniego nowy 6tys zł, ja tam mam i działa to doskonale 7 lat. Co do kotła na eco groszek żadna PC tego nie przebije, ale problem to szuflowanie popiołu i zapełnianie podajnika, czyli dodatkowa praca.

Edytowane przez wklaczynski