Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa daszku nad balkon

marcinxyz

Recommended Posts

Witam,

chciałbym wykonać daszek nad moim balkonem. Wymiary daszku to ok 3m x 170, jest to trzecie piętro a wystawa okien to zachód.

Myślałem o wykorzystaniu w stelażu profili metalowych zamkniętych 40x20x2. Daszek miałby być zakotwiony w ścianie a dodatkowo z przodu przymocowany byłby dwoma słupkami do balustrady. Na dach chciałbym wykorzystać pleksi 10 mm lub płytę pcv falistą.

Nie wiem tylko czy mi tego nie zdmuchnie przy silniejszych wiatrach zwłaszcza kiedy okna są od zachodu.

Proszę o Wasze porady

• 2 weeks później...

Rozumiem, że w obydwu postach jest mowa o poliwęglanie komorowym a nie o plexi litej bo to jest kolosalna różnica. Nie trzeba się od razu obawiać śniegu ale jak zawsze wszystko zależy od szczegółów wykonania. Trzeba zadbać o spadek aby śnieg się zsuwał. Niestety praktycznie na balkonach wykonuje się spadki takie jakie się uda zrobić bo nie ma miejsca. Może pomóc wykonanie daszku łukowego. Tworzywo w łuku nie "łopocze" na wietrze.

Do Marcinxyz: nie mam doświadczenia z płytą falistą ale Twoje profile są za małe pod poliwęglan komorowy (wymiar 40mm) - producenci zalecają więcej. Pamiętaj też o rozszerzalności cieplnej. Zdziwisz się ale poliwęglan ma sporo większą niż stal i musisz to przewidzieć w konstrukcji tj. listwa dociskowa a nie mocowanie na sam wkręt jak w daszkach z supermarketów czy niektóre z allegro.

Dla mnie to za daleko aby zaproponować usługi ale śmiało na maila czy telefon można się kontaktować a_sikorMAŁPAwp.pl