poli1990 19.06.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Witam, chciałbym ogrzać 42 m2 mieszkanie w kamienicy, chce zamontować kominek z płaszczem tego typu ( http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5867739748 ) i tu moje pytanie, co będzie lepsze i będzie działało poprawnie... Kaloryfery czy podlogowka? Kaloryfery ogrzeje bez problemu z tego co wiem ale czy dla podlogowki to będzie wystarczające źródło zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.06.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 A na które piętro będziesz targał drewno? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 19.06.2016 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Pierwsze piętro, sąsiad z drugiego ma zwykły kominek bez płaszcza i ogrzewa całe mieszkanie, fakt że trochę mniejsze ale daje rade dlatego też rozważam taka opcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.06.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Jeśli musisz kupić suche drewno do kominka, bo podejrzewam że w kamienicy może być kłopot z jego składowaniem, to takie rozwiązanie ogrzewania jest wątpliwe ekonomicznie. Lepiej podłogę grzać prądem, a kominek postawić bez płaszcza wodnego. W tak małym mieszkaniu ciepłe powietrze z kominka powinno się rozejść prawie po całości. Kominek z płaszczem połowę ciepła wyemituje przez szybę, więc przegrzejesz salon, a reszta pomieszczeń będzie miała niższą temperaturę. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 19.06.2016 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Z tego co widziałem w opisie kominków można go także opalać węglem więc preferowałbym mieszane paliwo wegiel/drzewo. Dla przykładu sąsiad tak robi. Co do składowania to mam dużą piwnice, ewentualnie będę uzupełniać w sezonie grzewczym, z tym problemu nie będzie. Tak zgadza się, jeśli ustawie kominek w salonie to w nim jakiekolwiek dodatkowe ogrzewanie (kaloryfer czy podlogowka) odpadają bo się nagrzeje od kominka. Tylko kwestia ogrzania pozostałych pomieszczeń, elektryka odpada, nie jestem co do niej przekonany (koszty). Jestem bardziej przekonany za podlogowka w pozostałych pomieszczeniach z uwagi na brak miejsca na kaloryfery tylko czy kominek nie będzie generować za dużo ciepła dla podlogowki? A może dodatkowo zastosować bojler elektryczny z weżownica, który obnizy temperatura wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.06.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Potrzebny Ci rzetelny projekt instalacji hydraulicznych. Zbiornik buforowy do magazynowania ciepła z kominka na użytek CWU i CO bardzo wskazany. Oczywiście przy podłogówce, bo jest możliwe rozładowanie bufora do 25*C. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 19.06.2016 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Możesz mi polecić jakiś dobry i jak najmniejszy bojler elektryczny z weżownica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.06.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Możesz mi polecić jakiś dobry i jak najmniejszy bojler elektryczny z weżownica? Nie. Napisałem że potrzebny Ci projekt, a wcześniej audyt, t/z OZC. Wtedy będzie wiadomo ile ciepła w domu potrzebujesz i na tej podstawie przez projektanta, albo z pomocą forum dobierzesz odpowiednie urządzenia grzewcze. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 23.06.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Czy ten piec będzie wystarczający? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5802982307Będą 4 kaloryfery, 2 pętle z ogrzewania podłogowego oraz bojler 80l na wodę do użytku. Mieszkanie 42m2 a producent napisał że nawet do 140m2 ogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts