kasi 28.07.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Witam wszystkich forumowiczów! Właśnie finalizujemy kupno działki i jesteśmy na etapie wyboru projektu...no i tu jest problem, z uwagi na małe fundusze zdecydowaliśmy, że wybudujemy dom z parterem użytkowym, przy czym narazie zamieszkamy na parterze, a potem zrobimy dwa pokoje na poddaszu dla naszych dwóch synów. Myślimy o domu, z dwuspadowym dachem i o prostokątnym rzucie, podobno tak jest najtaniej. Powiedzmy jak w projekcie "Calineczka" lub "Ewelinka" Archipelagu. Parter miałby w rzucie ok. 60m2. Podobnym domem też jest "Ciepły"D52a z kolekcji Muratora. Jaki byłby mniej więcej koszt, jeżeli chcemy budować systemem gospodarczym (mąż z pomocą rodziny do niektórych prac)? Jak liczyć koszta, jeżeli narazie nie wykończymy poddasza? Ktoś tu napisał o 1000 zł za m2!?! Czy to możliwe?????? Muszę dodać, że bardzo nam zależy na tym, żeby mieszkać w przyszłym roku .....ciasno nam w tych naszych 36m2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.07.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Przemyście i ten projekt : http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=32&id_autora=2&spacer=2&proj=OLA%20II Ja się chyba na niego zdecyduję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.07.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Przemyście i ten projekt : http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=32&id_autora=2&spacer=2&proj=OLA%20II Ja się chyba na niego zdecyduję... Jeśli ma być bardzo tanio to chyba nie ten projekt. Dach może być bardziej prosty. Wykusz i balkon nad nim to prawdziwe wyzwanie dla wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.07.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Witam wszystkich forumowiczów! Właśnie finalizujemy kupno działki i jesteśmy na etapie wyboru projektu...no i tu jest problem, z uwagi na małe fundusze zdecydowaliśmy, że wybudujemy dom z parterem użytkowym, przy czym narazie zamieszkamy na parterze, a potem zrobimy dwa pokoje na poddaszu dla naszych dwóch synów. Myślimy o domu, z dwuspadowym dachem i o prostokątnym rzucie, podobno tak jest najtaniej. Powiedzmy jak w projekcie "Calineczka" lub "Ewelinka" Archipelagu. Parter miałby w rzucie ok. 60m2. Podobnym domem też jest "Ciepły"D52a z kolekcji Muratora. Jaki byłby mniej więcej koszt, jeżeli chcemy budować systemem gospodarczym (mąż z pomocą rodziny do niektórych prac)? Jak liczyć koszta, jeżeli narazie nie wykończymy poddasza? Ktoś tu napisał o 1000 zł za m2!?! Czy to możliwe?????? Muszę dodać, że bardzo nam zależy na tym, żeby mieszkać w przyszłym roku .....ciasno nam w tych naszych 36m2. Pozdrawiam Nie wiem jaką masz działkę tzn. czy są media. Jeśli nie to dojdą spore koszty. 1000 zł za m kw pod klucz to iluzja. Licz 1500 i to bez szaleństw w wykończeniu. Ponadto czym mniejszy dom, tym koszt wykonania 1m kw. powierzchni użytkowej większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasi 28.07.2004 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 No tak, a ja myślałam, że wszystko będzie takie oczywiste... oczywiście nie przewiduję żadnych udziwnień i szaleństw, podoba mi się wiele projektów, a przejrzałam ich naprawdę wiele, no i doszłam do wniosku, że nie zależy mi na pałacu, tylko miejscu na ziemi, tylko moim, z tarasem, na którym wypiję poranną kawę i popatrzę na jezioro, bo taki widok jest z tej działki... mediów nie ma, ale wiem, że nie powinno być problemów, są blisko... a o tym, że im mniejszy metraż, tym więcej za m2 dowiedziałam się dopiero teraz, a co to właściwie oznacza w praktyce????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasi 28.07.2004 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 No tak, a ja myślałam, że wszystko będzie takie oczywiste... oczywiście nie przewiduję żadnych udziwnień i szaleństw, podoba mi się wiele projektów, a przejrzałam ich naprawdę wiele, no i doszłam do wniosku, że nie zależy mi na pałacu, tylko miejscu na ziemi, tylko moim, z tarasem, na którym wypiję poranną kawę i popatrzę na jezioro, bo taki widok jest z tej działki... mediów nie ma, ale wiem, że nie powinno być problemów, są blisko... a o tym, że im mniejszy metraż, tym więcej za m2 dowiedziałam się dopiero teraz, a co to właściwie oznacza w praktyce????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 29.07.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 teoretycznie oznacza to tyle, że budując duży dom ostateczna cena wybudowania i wykończenia jednego m2 wychodzi mniej niż m2 w małym domku. małe jest piękne, ale duży może więcej (i taniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 29.07.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Może Miłka 2 z Archipelagu? W dziale Projekty jest o tym domku - albo Sosenka, Orzeszek, Gienia z Horyzontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 29.07.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 mediów nie ma, ale wiem, że nie powinno być problemów, są blisko... "są blisko" wcale nie oznacza ,że będzie łatwo i tanio. Wystąp o warunki bo możesz się zdziwić. Masz już tą działkę? Jeśli jest nad jeziorem to wszystko sprawdzaj podwójnie - żeby się nie okazało, że nie możesz tam nic wybudować. Albo że możesz wybudować tylko pensjonat 1000m2... Jeśli chodzi o wybór projektu to nie przesadzaj z prostotą, bo w domu masz się też czuć dobrze. Wejdź sobie na stronę http://www.studioatrium.pl - (link pisany z pamięci). Dla większości projektów tego biura możesz ściągnąć arkusze w excelu z kosztorysem. Jest to tylko spis materiałów - ale po ceny materiałów pojedź do najbliższej hurtowni. Spędzisz nad tym dzień i będziesz miała wyobrażenie ile Cie ta impreza może kosztować. Podobnie chyba zaczyna robic http://www.archon.pl Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.07.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 W szczególe może być taniej zwłaszcza jeżeli budowę oddasz do połowy przyszłego roku, a do jego końca wybierzesz ulgę remontową na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasi 29.07.2004 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Dziękuję za cenne uwagi... Strony z projektami studiuję od miesięcy i wybór odpowiedniego jest problemem. Chodzi o to, żeby się nie pogrążyć, a jednak mieszkać, nadal nie wiem czy to rzeczywiście dobry pomysł, żeby zamieszkać na parterze, a wykończyć poddasze później?! No i czy ograniczy narazie koszty budowy domu Co do mediów, to na tym terenie już jest trochę domów, rozmawiałam nawet z tymi, którzy tam budują i powinno być dobrze, a o warunki zabudowy na pewno wystąpię, Miejscowość, w której kupuję działkę (finalizujemy w poniedziałek kupno) leży nad jeziorem. Po jego drugiej stronie leży miasto, gdzie pracuję. Myślę, że nie będzie problemów z budową, ponieważ wokoło jest wiele domów. Sosenka bardzo mi się podoba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasi 29.07.2004 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 W szczególe może być taniej zwłaszcza jeżeli budowę oddasz do połowy przyszłego roku, a do jego końca wybierzesz ulgę remontową na maksa. kroyena! Po przeczytaniu Twojego postu poczułam się strasznym laikiem...czy możesz mi to wytłumaczyć właśnie jak laikowi, bo niewiele rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 29.07.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 kasi@buduj jak najszybciejszkoda każdej chwili w życiu w której nie mieszka się nad jezioremzawsze o tym marzyłam - szczerze ci zazdroszczęwidok jeziora z sypialni - marzenieObejrzyj Klementynkę - chociaż ogromna - i Miłkę - w Galerii zdjęć forumowiczów sa zdjęcia - domek bardzo ładnyjak duża działka - to buduj parterówkę - np. d09 muratora - można tanio wybudować fajny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 29.07.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 W szczególe może być taniej zwłaszcza jeżeli budowę oddasz do połowy przyszłego roku, a do jego końca wybierzesz ulgę remontową na maksa. kroyena! Po przeczytaniu Twojego postu poczułam się strasznym laikiem...czy możesz mi to wytłumaczyć właśnie jak laikowi, bo niewiele rozumiem... chodzi o to, że można wykorzystać ulgę remontową na wykończenie domu: np kupno drzwi wewnętrznych, podłogi, szafy wnękowe, glazura, terakota, itp. Warunek, trzeba wcześniej zamieszkać w tym domu a tak naprawdę zgłosić w nadzorze i poczekać (chyba 2 tyg.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 30.07.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Jeżeli wybierzesz coś szybkiego w budowie i zdążysz budowę zakończyć przed końcem 2005 i zostanie tobie trochę kaski jeszcze to jeżeli nie wykorzystaliście w pełni to możecie skorzystać z ulgi remontowej do pełnej kwoty, a jeżeli kupicie czujki przeciwgazowe to kwote można podwyższyć. A kto powiedział, że trzeba oddać budynek np. z ozdobnym tynkiem, albo kolorowymi ścianami. Brutalnie wybiałkować, szybko oddać i zakupić sobie kolory jakie chcecie. Dać wykładziny na niektóre podłogi, a po zamknięciu budowy zakupić parkiet. ITD... możliwości jest multum i zwrot kasy na wakacje lub prace wykończneiowe w połowie 2006. To łostatnie z możliwych na co się jeszcze da załapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts