Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parter na dziś, piętro na jutro...koszta???????

kasi

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów! :D

Właśnie finalizujemy kupno działki i jesteśmy na etapie wyboru projektu...no i tu jest problem, z uwagi na małe fundusze zdecydowaliśmy, że wybudujemy dom z parterem użytkowym, przy czym narazie zamieszkamy na parterze, a potem zrobimy dwa pokoje na poddaszu dla naszych dwóch synów. Myślimy o domu, z dwuspadowym dachem i o prostokątnym rzucie, podobno tak jest najtaniej. Powiedzmy jak w projekcie "Calineczka" lub "Ewelinka" Archipelagu. Parter miałby w rzucie ok. 60m2. Podobnym domem też jest "Ciepły"D52a z kolekcji Muratora. Jaki byłby mniej więcej koszt, jeżeli chcemy budować systemem gospodarczym (mąż z pomocą rodziny do niektórych prac)? Jak liczyć koszta, jeżeli narazie nie wykończymy poddasza? Ktoś tu napisał o 1000 zł za m2!?! Czy to możliwe?????? :-?

Muszę dodać, że bardzo nam zależy na tym, żeby mieszkać w przyszłym roku .....ciasno nam w tych naszych 36m2.

Pozdrawiam

Jeśli ma być bardzo tanio to chyba nie ten projekt. Dach może być bardziej prosty. Wykusz i balkon nad nim to prawdziwe wyzwanie dla wykonawcy.

Witam wszystkich forumowiczów! :D

Właśnie finalizujemy kupno działki i jesteśmy na etapie wyboru projektu...no i tu jest problem, z uwagi na małe fundusze zdecydowaliśmy, że wybudujemy dom z parterem użytkowym, przy czym narazie zamieszkamy na parterze, a potem zrobimy dwa pokoje na poddaszu dla naszych dwóch synów. Myślimy o domu, z dwuspadowym dachem i o prostokątnym rzucie, podobno tak jest najtaniej. Powiedzmy jak w projekcie "Calineczka" lub "Ewelinka" Archipelagu. Parter miałby w rzucie ok. 60m2. Podobnym domem też jest "Ciepły"D52a z kolekcji Muratora. Jaki byłby mniej więcej koszt, jeżeli chcemy budować systemem gospodarczym (mąż z pomocą rodziny do niektórych prac)? Jak liczyć koszta, jeżeli narazie nie wykończymy poddasza? Ktoś tu napisał o 1000 zł za m2!?! Czy to możliwe?????? :-?

Muszę dodać, że bardzo nam zależy na tym, żeby mieszkać w przyszłym roku .....ciasno nam w tych naszych 36m2.

Pozdrawiam

Nie wiem jaką masz działkę tzn. czy są media. Jeśli nie to dojdą spore koszty. 1000 zł za m kw pod klucz to iluzja. Licz 1500 i to bez szaleństw w wykończeniu. Ponadto czym mniejszy dom, tym koszt wykonania 1m kw. powierzchni użytkowej większy.

:roll: No tak, a ja myślałam, że wszystko będzie takie oczywiste...

oczywiście nie przewiduję żadnych udziwnień i szaleństw, podoba mi się wiele projektów, a przejrzałam ich naprawdę wiele, no i doszłam do wniosku, że nie zależy mi na pałacu, tylko miejscu na ziemi, tylko moim, z tarasem, na którym wypiję poranną kawę i popatrzę na jezioro, bo taki widok jest z tej działki...

mediów nie ma, ale wiem, że nie powinno być problemów, są blisko...

a o tym, że im mniejszy metraż, tym więcej za m2 dowiedziałam się dopiero teraz, a co to właściwie oznacza w praktyce????????? :o

:roll: No tak, a ja myślałam, że wszystko będzie takie oczywiste...

oczywiście nie przewiduję żadnych udziwnień i szaleństw, podoba mi się wiele projektów, a przejrzałam ich naprawdę wiele, no i doszłam do wniosku, że nie zależy mi na pałacu, tylko miejscu na ziemi, tylko moim, z tarasem, na którym wypiję poranną kawę i popatrzę na jezioro, bo taki widok jest z tej działki...

a o tym, że im mniejszy metraż, tym więcej za m2 dowiedziałam się dopiero teraz, a co to właściwie oznacza w praktyce????????? :o

"są blisko" wcale nie oznacza ,że będzie łatwo i tanio. Wystąp o warunki bo możesz się zdziwić.

Masz już tą działkę? Jeśli jest nad jeziorem to wszystko sprawdzaj podwójnie - żeby się nie okazało, że nie możesz tam nic wybudować. Albo że możesz wybudować tylko pensjonat 1000m2...

Jeśli chodzi o wybór projektu to nie przesadzaj z prostotą, bo w domu masz się też czuć dobrze.

Wejdź sobie na stronę http://www.studioatrium.pl - (link pisany z pamięci). Dla większości projektów tego biura możesz ściągnąć arkusze w excelu z kosztorysem. Jest to tylko spis materiałów - ale po ceny materiałów pojedź do najbliższej hurtowni. Spędzisz nad tym dzień i będziesz miała wyobrażenie ile Cie ta impreza może kosztować.

Podobnie chyba zaczyna robic http://www.archon.pl

Pozdr.

Dziękuję za cenne uwagi...

Strony z projektami studiuję od miesięcy i wybór odpowiedniego jest problemem. Chodzi o to, żeby się nie pogrążyć, a jednak mieszkać, nadal nie wiem czy to rzeczywiście dobry pomysł, żeby zamieszkać na parterze, a wykończyć poddasze później?! No i czy ograniczy narazie koszty budowy domu :roll:

Co do mediów, to na tym terenie już jest trochę domów, rozmawiałam nawet z tymi, którzy tam budują i powinno być dobrze, a o warunki zabudowy na pewno wystąpię,

Miejscowość, w której kupuję działkę (finalizujemy w poniedziałek kupno) leży nad jeziorem. Po jego drugiej stronie leży miasto, gdzie pracuję.

Myślę, że nie będzie problemów z budową, ponieważ wokoło jest wiele domów.

Sosenka bardzo mi się podoba.... :D

W szczególe może być taniej zwłaszcza jeżeli budowę oddasz do połowy przyszłego roku, a do jego końca wybierzesz ulgę remontową na maksa.

kroyena!

Po przeczytaniu Twojego postu poczułam się strasznym laikiem...czy możesz mi to wytłumaczyć właśnie jak laikowi, bo niewiele rozumiem... :-?

kasi@

buduj jak najszybciej

szkoda każdej chwili w życiu w której nie mieszka się nad jeziorem

zawsze o tym marzyłam - szczerze ci zazdroszczę

widok jeziora z sypialni - marzenie

Obejrzyj Klementynkę - chociaż ogromna - i Miłkę - w Galerii zdjęć forumowiczów sa zdjęcia - domek bardzo ładny

jak duża działka - to buduj parterówkę - np. d09 muratora - można tanio wybudować fajny domek

W szczególe może być taniej zwłaszcza jeżeli budowę oddasz do połowy przyszłego roku, a do jego końca wybierzesz ulgę remontową na maksa.

kroyena!

Po przeczytaniu Twojego postu poczułam się strasznym laikiem...czy możesz mi to wytłumaczyć właśnie jak laikowi, bo niewiele rozumiem... :-?

chodzi o to, że można wykorzystać ulgę remontową na wykończenie domu: np kupno drzwi wewnętrznych, podłogi, szafy wnękowe, glazura, terakota, itp. Warunek, trzeba wcześniej zamieszkać w tym domu a tak naprawdę zgłosić w nadzorze i poczekać (chyba 2 tyg.).

Jeżeli wybierzesz coś szybkiego w budowie i zdążysz budowę zakończyć przed końcem 2005 i zostanie tobie trochę kaski jeszcze to jeżeli nie wykorzystaliście w pełni to możecie skorzystać z ulgi remontowej do pełnej kwoty, a jeżeli kupicie czujki przeciwgazowe to kwote można podwyższyć. A kto powiedział, że trzeba oddać budynek np. z ozdobnym tynkiem, albo kolorowymi ścianami. Brutalnie wybiałkować, szybko oddać i zakupić sobie kolory jakie chcecie. Dać wykładziny na niektóre podłogi, a po zamknięciu budowy zakupić parkiet. ITD... możliwości jest multum i zwrot kasy na wakacje lub prace wykończneiowe w połowie 2006.

To łostatnie z możliwych na co się jeszcze da załapać. :wink: