domino34 20.06.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Wprowadzenie: Witam, Zakładem ten wątek, aby przestać śmiecić w innym wątku. Chce się też wymienić poglądami o PV z użytkownikami podanymi w temacie. Krótkie wprowadzenie. Ja uważam, że PV to lipa. Robiłem kilka systemów zasilanych z PV i z ich obserwacji wynika, że fotowoltaika charakteryzuje się niską sprawnością, a sprawność jeszcze z czasem spada. Zostałem oczywiście od razu zaatakowany w tandemie użytkowników wymienionych w temacie. Podkreśliłem, że jest to moja opinia, a nie fakt naukowy. Cała dyskusja i jej początek jest w temacie o awariach forum (1 strona, także można się zapoznać): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163735-ZG%C5%81OSZONE-PROBLEMY-do-rozwi%C4%85zania-naprawy/page52 od postu #1036 Dalej będzie tu jeśli moje zaproszenie będzie przyjęte. Jeśli wybrani użytkownicy chcą mnie przekonać do swoich racji zapraszam tutaj. Postaram się nieironizować oraz zachować szczątki grzeczności. Także zapraszam, Pani pusia nie chce przyjść choć może zmieni zdanie. Ja nadal zapraszam. Liwko także zapraszam Wszyscy bądźmy spokojni. Możemy zacząć od MPPT. Pani Pusia przyszła i przeczytała na wiki co to jest? Oczywiście zapraszam także innych forumowiczów. A jeśli znajdzie się osoba, która na prawdę miałą doczynienia z PV (jakieś badania, projekty z NCN czy NCBIR) to już szczególnie zapraszam. Także osoba, która znajdzie charakterystykę "sprawność od czasu" to już w ogóle będzie moim bogiem. === Poniżej historia -trwa do 13 posta, dalej jest już właściwa dyskusja ===== Cenę pomijam, aczkolwiek w życiu nie mogłem zrozumieć, jak można za to samo tylko w błyszczącej oprawie płacić 2-3x więcej. Jak są frajerzy, którzy za bycie "uderground/hipster/maddy/daddy" itp są w stanie wyłożyć tyle gotówki to się ich goli i tyle. To taka sama sprawa jak z eko-oszczędnymi technologiami. Są narwane barany to się ich goli za rzeczy o sprawności 10% lecącej na łeb na szyję po kilku latach do 2% (mowa o fotowoltaice) Problem w tym, że Linux jest jeszcze bardziej "ubogi" niż OSX. Fakt jest taki, że z wszystkich systemów na jakich pracowałem najmniej mnie zawodził jednak Windows. Jak się nie umie czegoś używać to nie powinno się tego krytykować, albo używać innych technologii. Tak samo jak się nie umie wykorzystać mocnych cech danej technologii to nie powinno się jej nazywać ubogą. Cieszcie się wszyscy i radujcie się, że jest zgraja wariatów, która rozwija takie systemy jak linux, a nawet jak apple. Powoduje to, że jest jakakolwiek konkurencja do MS i nie jesteście skazani tylko na to..... Gdyby tak nie było w każdym kraju powstałby urząd MS, który wydawałby pozwolenia na użytkowanie tego wynalazku - coś na wzór PINB (moje gdybania). Specjalnie do Pani Pestki56. Pani Pestko, Napisze tym razem bez ironii, podtekstów, aby w jasny sposób zokończyć śmiecenie w tym wątku przeze mnie jak i przez Panią. O ile mam rację ze swoimi domysłami z poprzedniego posta, to właściciel forum jest chytrym Januszem i chce zoszczędzić. Zatrudnia więc kogoś na śmieciówkę, za śmieciową pensję w trybie "zdalnym" do doglądania tego forum. W warunkach pracy nie ma pewnie nic o terminie napraw awarii na tym forum, więc ta osoba może to robić po tygodniu lub nawet dwóch. Gdyby właścicielowi tego forum zależało, to zatrudniłby kogoś na stałe, ale dla niego to pewnie zbędny koszt. Wszędzie, droga Pani, istnieje zapis o czasie naprawy awarii. Jednak trzeba za to płacić, jeśli się nie jest chytrym i chce się robić coś porządnie. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 się ich goli za rzeczy o sprawności 10% lecącej na łeb na szyję po kilku latach do 2% (mowa o fotowoltaice) Bardzo mnie to zaciekawiło. Masz na to jakieś dowody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Liwko oraz Pusia&Ksawery, Nie mam na to dowodów, jest to wyłącznie moja opinia, po zrobieniu kilku systemów, których częścią były "wspaniała, zero-energetyczna, wysokosprawna" fotowoltaika. Wykupcie sobie najtańszy dostęp do bazy IEEE i poczytajcie rzetelne arytkuły o fotowoltaice (tylko nie polskie, ani europejskie - Pana "słonecznego" Pietruszko z PW też radzę omijać).To jest moje zdanie, ale oczywiście sami możecie nawet od sąsiada wydzierżawić łąkę i nastawiać tego "wspaniałego wynalazku, który uratuje polską energetykę" 10 ha i śmiać się z takich lamerów jak ja, którzy płacą elektrowni za prąd. Możecie zastosować także najnowsze systemy znajdowania MPPT, oraz specjalną platformę pneumatyczno - hydrauliczną do śledzenia słońca. Wtedy to dam się wam nawet wychłostać publicznie na rynku starego miasta w Warszawie, Krakowie lub Wrocławiu. kemot_pOczywiście, że byłoby to drogie. Dlatego trzeba czekać w cierpliwości dwa tygodnie, ale w zamian to jest tanio - dlatego próbowałem uspokajać zniecierpliwionych forumowiczów. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Nie mam na to dowodów, jest to wyłącznie moja opinia... W zasadzie to mi wystarczy żeby spuścić ją z szambem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Pani pusio&ksawery nie bądź leniwa jak Twoje koty idź na wikipedie i się dowiesz co to MPPT, nie rób z siebie lenia i mądrej inaczej. Ja napisałem swoją opinie na podstawie doświadczenia, a Ty na podstawie ... nie wiem czego (dziecinnej piaskownicy...) Pestańcie mnie prowokować bo zaraz mnie tu zbanują... jak fujarę72. O tak kubeł zimnej wody na każdego, a na mnie dwa.. bo już się gotuje jak widzę takie odzywki i tę ogromną wiedzę niektórych ekspertów budowlano - Inżynieryjno - fotowoltaiczno - elektroniczno - .... (niech każdy spec sobie dopisze). Teraz się nie dziwcie, że w każdym temacie idziemy jak barany za zachodem. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Ależ ja żadnej opinii nie wystawiłam. Poprosiłam o Twoją i grzecznie za nią podziękowałam. Nie wydawaj mi dyspozycji co mam robić, nie ten adres Leniu przebrzydły, masz tu link https://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_point_tracking . I uspokój się. Żeby poznać rozwinięcie skrótu nie musisz nawet linku otwierać. Krytykujesz inne opinie, a nie wiesz co to MPPT... Na pewno jesteś bardzo głęboko i długo w temacie.... (aż chce się mema wsadzić) Proszę moderatora o to, żeby mnie nie banował tylko jeśli przekroczę granice to mnie ostrzegł, a się zamknę. Możemy iść też gdzie indziej, bo śmiecimy. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Teraz się nie dziwcie, że w każdym temacie idziemy jak barany za zachodem. A kto ci broni iść za wschodem? Jak się pieprznie głupotę, to trzeba umieć ją obronić Zagotuj się jeszcze bardziej, ja kończę dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Witam, Zakładem ten wątek, aby przestać śmiecić w innym wątku. Chce się też wymienić poglądami o PV z użytkownikami podanymi w temacie. Krótkie wprowadzenie. Ja uważam, że PV to lipa. Robiłem kilka systemów zasilanych z PV i z ich obserwacji wynika, że fotowoltaika charakteryzuje się niską sprawnością, a sprawność jeszcze z czasem spada. Zostałem oczywiście od razu zaatakowany w tandemie użytkowników wymienionych w temacie. Podkreśliłem, że jest to moja opinia, a nie fakt naukowy. Cała dyskusja i jej początek jest w temacie o awariach forum (1 strona, także można się zapoznać):http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163735-ZG%C5%81OSZONE-PROBLEMY-do-rozwi%C4%85zania-naprawy/page52 od postu #1036 Dalej będzie tu jeśli moje zaproszenie będzie przyjęte. Jeśli wybrani użytkownicy chcą mnie przekonać do swoich racji zapraszam tutaj. Postaram się nieironizować oraz zachować szczątki grzeczności. Także zapraszam, Pani pusia nie chce przyjść choć może zmieni zdanie. Ja nadal zapraszam.Liwko także zapraszam Wszyscy bądźmy spokojni. Możemy zacząć od MPPT.Pani Pusia przyszła i przeczytała na wiki co to jest? Oczywiście zapraszam także innych forumowiczów. A jeśli znajdzie się osoba, która na prawdę miałą doczynienia z PV (jakieś badania, projekty z NCN czy NCBIR) to już szczególnie zapraszam. Także osoba, która znajdzie charakterystykę "sprawność od czasu" to już w ogóle będzie moim bogiem. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Przytoczę twoją wypowiedź, od której zaczęła się ta dyskusja, niech inni też się pośmieją. Jak są frajerzy, którzy za bycie "uderground/hipster/maddy/daddy" itp są w stanie wyłożyć tyle gotówki to się ich goli i tyle. To taka sama sprawa jak z eko-oszczędnymi technologiami. Są narwane barany to się ich goli za rzeczy o sprawności 10% lecącej na łeb na szyję po kilku latach do 2% (mowa o fotowoltaice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Tak takie jest moje zdanie, występuje strzenie elementów tym bardziej charakterytyka złącza p-n też się zmienia z czasem i temperaturą (bardzo). Charakterystyki lecą na łeb na szyję. Niech choćby to będzie 0.5% to po 10 latach jest 5%. Z resztą wtedy kiedy jest maksymalne nasłonecznienie to ogniwa się grzeją i ich sprawność też leci. Liwko no i co to jest MPPTZ tymi 2% mogłem przesadzić powininem powiedzieć 5%. Możesz mi odpowiedzieć na pytania:- Skoro pv jest takie dobre, to po co te wszystkie zabiegi zwiększania sprawności oraz badania nowych złącz p-n i stosowania efektów kwantowych do zwiększenia sprawności. Czy masz jakieś dane, które potwierdzą, że przez 10 lat sprawność jest stała? Nie ma starzenia elementów? No i co to MPPT? Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Z tymi 2% mogłem przesadzić powininem powiedzieć 5%. Brawo. Jak ktoś szasta procentami na lewo i prawo i nagle zmienia je aż o 150% to po co dyskusja z kimś takim? Bywaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Dobrze. Udowodnij, że sprawność, nie spada z czasem (przez 10 lat). To ja przyznam Ci rację i podejmę krucjatę z węglem niczym twój wierny giermek.Zaskocz mnie jakimś szczegółem technicznym. Ja ledwo co miałem styczność z PV. Wiem tylko podstawowe rzeczy. Powiedz co by miało powodować, że sprawność nie spada z czasem? Jakieś wykresy, cokolwiek. Ja przeszukałem google hasłem "pv efficiency versus time" i nic nie znalazłem na popracie mojej ani twojej tezy. Nie pozwól, aby trwał w błędzie. Ponawiam, pytania.- Charakterystyka sprawność vs czas- Co to MPPT i parę zdań- Czemu się dąży do podniesienia sprawności Poza tym biorąc moje założenia to po 16 latach wychodzi sprawność 2% (przy założeniu liniowości charakterystyki - oby, bo obawiam się, że jest wyższego rzędu). Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Według producentów, żywotność fotoogniw szacowana jest na 30 lat. Warto dodać, że wiele wyrobów dostępnych na rynku ma gwarancję sięgającą 25 lat na co najmniej 80% mocy wyjściowej uzyskiwanej z fotoogniw. Na rys. 3 przedstawiono przykładową zależność mocy wyjściowej panelu fotowoltaicznego od lat jego eksploatacji. Jak widać, spadek mocy z upływem czasu eksploatacji stanowi funkcję liniową (malejącą). http://ekobudowanie.pl/images/stories/Jnc9MzAwJmg9MTM0/3335:ogniwa_fotowoltaiczne_moc_panelu_ekobudowaniepl.jpg http://ekobudowanie.pl/abc-energooszczednosci/2611-ogniwa-fotwoltaiczne-jak-dzialaja-i-ile-energii-dostarczaja A teraz możesz ich oskarżyć za sianie herezji Bywaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Według producentów, żywotność fotoogniw szacowana jest na 30 lat. Warto dodać, że wiele wyrobów dostępnych na rynku ma gwarancję sięgającą 25 lat na co najmniej 80% mocy wyjściowej uzyskiwanej z fotoogniw. Na rys. 3 przedstawiono przykładową zależność mocy wyjściowej panelu fotowoltaicznego od lat jego eksploatacji. Jak widać, spadek mocy z upływem czasu eksploatacji stanowi funkcję liniową (malejącą). http://ekobudowanie.pl/images/stories/Jnc9MzAwJmg9MTM0/3335:ogniwa_fotowoltaiczne_moc_panelu_ekobudowaniepl.jpg http://ekobudowanie.pl/abc-energooszczednosci/2611-ogniwa-fotwoltaiczne-jak-dzialaja-i-ile-energii-dostarczaja A teraz możesz ich oskarżyć za sianie herezji Bywaj. Tak oskarżę ich o to, ponieważ nie uznam tego wykresu. ciebie oskarże o podstawowe wyrywanie zdań z kontektstu. Czyść uszy i oczy - miał byś wykres sprawności od czasu, a nie mocy wyjściowej od czasu. Moim zdaniem ten wykres pomija kilka kwesti: (np wpływ temperatury). Wiedz także (jest to w tekście) - ogniwa są mono, poli - krytaliczne oraz amorficzne. Każde ma różne charakterystyki (najlepsze z monokryształu). Czemu nie powiedzą wpost, że sprawność jest X%, tylko wrzucają jakieś dyrdymały o mocy wyjściowej, a nie o sprawności wprost (ma być sprawność od czasu, a nie moc wyjściowa (powtarzam). Ani słowem nie mówią o sprawności (czemu?). Myśl i licz: Przykład od nich skoro chcesz pracować na ich danych: Sami mówią, że dla 33m2 moc ma być 5kW maks. Ok Sami mówią, że średnio mamy w słoneczny dzien 0.6-0.8kW/m2. Ok Na powiechrznie 33m2 dociera średnio 0.7kW*33m2=23,1kW sprawność z najprostrzego wzoru n=Pużyt/Pdost = 5kw/23.1kW = 21.6% (bez uwzględniania strat falownika, układu MPPT, energii do układu kontrolera, sprawności akumulatorów i przede wszystkim temperatury) . Uwzględnij te dane i wyjdzie mniej. I jeszcze ta moc spadnie z czasem (sami tak mówią) Sam dajesz wykres, że moc spada z czasem - to sprawność na pewno nie jest stała, czy nie o to wojujemy???. Nie dość, że jest to strona firmy, która żyje z eko-banialuk to obiektywizm =0%. Cwaniaki z eko-banialuk mówią, że moc spada, bo mogą się chwalić, że są tam cyferki 80-96% i laik patrzy i zaraz dopowiada, że sprawność jest tyle. Wierutne kłamsta i za nic się z tym nie zgodzę... Acha i podstawowa ściema - pokazują charakterystyki laboratoryjne dla "enhanced mono-crystal PV", a sprzedają amorficzne (najgorze). Geniusz dymania eko-frajerów, co nie umieją liczyć. Brać za darmo ten szajs to może ok, ale płacić za to jak oni proponują 1000zł/250W. Niech znajdą głupszych od siebie. Czekam nadal na rzetelne dane.... Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 A czy ja gdzieś napisałem, że sprawność nie spada??? To ty napisałeś, że w krótkim okresie spada z 10% do 2% i to ty udowodnij swoje dyrdymały. Ja nie mam ochoty na bicie piany, to ty zacząłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 20.06.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 zaczyna mi sie podobać.. ale pojawia sie jedno pytanie..... dziesiątki setki rodzin po drugiej stronie Odry korzystaja z PV (piszę tu o rejonie od Hamburga po Bremershaven) Czy oni też dali sie nabić w butelkę. Faktem jest ze mając tam spore dotacje i ze wyszło im to taniej ale na pewno nikt tam tego za darmo nie dostał..Czy ludzie ci dali sie wydymać "cwaniakom z ko-banialuk" ? U nich sie opłaca a u nas nie? Im przewdają lepszy sprzet niz nam? Mja lepsze panele, falowniki, przewody ze srebra czy tez złota by straty były jak najmniejsze? Nie wiem... pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Liwko ok, czy zgadzamy się, że sprawność spada. To już coś. ty uważasz, że jest to efekt pomijalny, ja uważam, że jest to efekt kluczowy (czy możemy tak sformułować naszą tezę?) Don Kichocie od węgla dodatkowo pomijasz wpływ wielu czynników , które wymieniłem (jak mam się z tobą zgodzić?!). Dawaj więcej charakterystyk Lista dla ułatwienia;1. I-V dla amorficznego (a nie monokrystalicznego PV)2. MPPT od V i I (wykres 3D)3 Sprawność od czasu (ponawiam)4 Sprawnośc od temperatury5. Sprawność kwantowa w złączu p-n od temperatury (może być nawet dla diody p-n, a nie dla PV)6. Dawaj jakieś porównanie mocy i sprawności dla monokryształów i polikryształów i amorficznych PV7. Dawaj ceny dla tych wymienionych wyżej (w Euro/kW)8. Wejdź na stronę Linear Technology, Texas Instrument lub innej firmy mikroelektronicznej i zobacz sprawności falowników i innych przetwornic dodawanych do PV - zobacz koniecznie zależności od temperatury.Dawaj Don Kichot od węgla Liwko... Forscher wierz mi, że też sobie zadaje te pytania co Ty. Ja uważam (tak, podzielam dane przez Ciebie fakty o dotacji i cenie odkupu), że jeśli ma się cenę za prąd XEuro/kWh z elektrowni, a sprzejade "zielony" prąd z pv za 2xEuro/kWh + dotacje to biznes niezły. Ja zadaje sobie jeszcze jedno pytanie: czemu wysyp się zatrzymał po zniejszeniu cen odkupu i kwot dotacji?! Czemu tak mało ludzi w Polsce goni Niemców co do PV. Why God why? Czy wyszedłem na fana teorii spiskowych? Odniosę się też do pytania o lepsze falowniki i kable. Wiele układów IC polega kontrolii obrotu - Spróbuj ze Stanów ściągnąć niektóre układy (i to tylko kilka sztuk), a bez potwierdzenia, że nie jesteś terrorytą w ogóle się nie da ( i jeszcze problemy z naszym ABW i innymi służbami) - mówię z praktyki.. Zobacz listy dla Niemiec i Polski dotyczące kontroli obrotu - jest to jednej z niewielu szczegółowych aktów prawnych (który obowiązuje firmy Amerykańskie produkujące IC). Teraz na stronie Linear Technology widzisz świetny układ do falownika - sprawnośc 90% i nawet z temperaturą nie leci tak bardzo - dość prawdopodobne, że do Polski nie wyślą. Całego falownika z tym układem też nie wyślą. Liwko sformułuj swoją tezę! Nie przedstawiłeś jej, a po mnie jedziesz. Ja usilnie staram się odwoływać do faktów technicznych i praktyki inżynierskiej, a Ty nie powiedziałeś z czym się nie zgadzasz dokładnie, a usilnie starasz się walić w każde zdanie mojej wypowiedzi. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Udowodnisz że sprawność spada w krótkim okresie czasu z 10% na 2%? Nie nie udowodnisz. Już skorygowałeś swoją tezę O CAŁE 150%!!!, z 2% na 5%. Za chwile podasz jeszcze jakieś wyssane z palca procenty. Tak, zgadzam się że sprawność spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 20.06.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Ok. Ja przyjmuję sprawność początkową 10% (dla poli i amoficznych, a nie laboratoryjne badany monokryształ). Na skutek wymienionych zjawisk z poprzedniego posta stwierdzam, że przez 10 lat sprawność nie będzie wyższa niż 5%, a pokuszę się o stwierdzenie, że 2% przy niekorzystnych warunkach też może dałoby się uzyskać. Na szybko:Początek 10%. Starzenie akumulatorów i już po 10 latach mamy procenty w tył. Temperatury i procenty w tył, Sprawności falowników, układy MPPT (straty komutacji + starzenie elementów) następne procenty w tył. Z głowy Ci powiem, że falownik + mppt to jest 80-90% na dzień dobry. i już sprawność z 10% jest 10%*0.85 (średnio)=8.5%. Będziesz się czepiał tego przykładu? ( to dane z praktyki z układów DC/DC (/AC)) Pewnie będziesz, bo to twoja linia obrony. Więc daje link: http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/3786fa.pdf. Ten układzik można użyć do zrobienia falownika dostaniesz go w Polsce (sprawność 70-95%) w zależności od modu, w którym działa (bez uwzględnienia wpływu temperatury). Już masz na dzień dobry spadek. Myślisz, że taki falownik zawsze ma te 90%. Nie - wystarczy starzenie cewek i kondensatorów i już leci (nadal przy załażeniu, że nie myślisz o temperaturze). Jeden przypadek Ci przedstawiłem na danych od producenta, bo mam rzetelne dane. Myślisz, że innych części systemu te sprawy nie dotyczą. Którego procentu się czepniesz? Mam wziąc 0.875 do obliczeń, czy od razu 99,9999%? Czepniesz się tego, że to tylko jeden komponent, a reszta z czasem zamienia się w gazowe kondensaty i ma 106% sprawności. Od razu Ci odpowiem: Teraz jestem w stanie przedstawić tylko dane dotyczące falowników i mppt - jak mówie mam dane. Mogę jeszcze dodać, że kontroler bierze np 500mA na 12V. To jest 6W, niby gówno przy 600W, ale już 1% mocy idzie na zasilenie kontrolera, a nie jako moc użytkowa. Kontroler też się starzeje, jego zasilanie DC/DC także po 10 latach on wymaga więcej mocy do zasilania siebie samego, bierze tą moc z PV przez co pogarsza bilans energetyczny. W dodatku (nie wiedziałem tego - wyczytałem na stronie LT). Układ MPPT ma działać na 75%-90% maksymalnej mocy. Następny mnożnik do sprawności. Zebyś się nie czepiał (źródło: http://cds.linear.com/docs/en/lt-journal/LTJournal-V21N1-01-df-LTC3105-Nathan_Bourgoine.pdf) akurat dotyczy to układu DC/DC. A myślisz, że układy DC/AC są sprawniejsze ? lepsze?. Czego się teraz czepniesz? Następną rzecz dodam: nawet tacy uznani producenci IC jak LT koloryzują w datasheetach. Więc te dane to laboratorium, a nie plac boju. Myślisz, że będzie jeszcze lepiej? Spróbuję pozyskać dane od kogoś kto badał PV na zlecenie z NCN lub NCBir. Może to wzmocni moją argumentacje. Ja mam małe doświadczenie z PV i jakiegoś eksperta chętnie bym posłuchał. (Jest to możliwe? Jest tu ktoś obiektywny, czy komercha zjadła wszystko?) Dlaczego zmieniono nazwę tematu? Czyżby podanie nicków było zabronione. Ten temat miał kilka funkcji, stąd takie było jego brzmienie. Miał też pokazać forumowych krzykaczy, którzy uczestniczą w dyskusji bez wiedzy, wyposażeni w przewrotne informacje z internetu. Czy to drodzy moderatorzy jest zakazane. Można tam wpisać mój nick jeśli o to chodzi. Nie mam nic przeciwko temu. Nie chce też publicznie nikogo ośmieszać, ani mówić, że nic nie wie. Chcę więcej merytoryczności na forum. Każdy wątek jest przerywany przez kilku krzykaczy (zawsze tych samych). Chce to naocznie pokazać (choć wystarczy poczytać wątki grzewcze). Dodatkowo chce pokazać swoją opinie, prywatną jeśli można. Jak jeden forumowicz ma to napisane: przekonaj mnie, że jestem w błędzie a zmienię zdanie i podziękuje. Czy niemerytoryczny krzykacz może to zrobić? Edytowane 20 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.06.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 no dobra.. a masz dane co z cłami na wschodnie produkty PV (Chiny, Tajwan itp.)bo coś mi się obiło o uszy, że parę lat temu UE zaporowo je podniosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts