Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlugie przylacze kablowe (ponad 70 m)- kto ma? Pilne

Recommended Posts

W ZE za 2000zl(oplata ryczaltowa) chca nam pociagnac 70-80- metrow przylacza kablowego. Jako,ze skrzynka MUSI :evil: :evil: :evil: byc w drodze pozostaje jeszcze okolo 70-80 metrow które musimy ciagnac na wlasny koszt. Czy ktos tak mial i ma ogolne pojecie ile to moze kosztowac? W ZE twierdza,ze nam to policza jak sie zdecydujemy, a my chcemy wiedziec wczesniej, bo moze to jakis horendalny koszt. Jeszcze ich przycisniemy, ale moze ktos cos wie, ma jakies doswiadczenia.

FROMEL, a ty chcesz zasilać tym (5x35 lub 5x50) małe osiedle domów czy tylko zrobić WLZ??? Przeciez te przekroje co podajesz są strasznie przewymiarowane. W zupełności starczą przekroje poniżej 20mm2, a tak na prawde to 10mm2 będzie wystarczającym. Po co przepłacać. A co do kosztów, to sobie policz: wykop (głębokość 70cm), na dół 10cm podsypki pisakowej, następnie kładziesz kabel (oczywiście nie w linii prostej tylko tak z lekkimi zakrętasami), kolejne 10cm piasku, na to folia niebieska i zasypujesz to ziemią. Musisz kupić sobie (lub zrobic z pojedyńczych tajli - znacznie taniej) jakąś skrzynkę przyłączeniową. Do środka potrzebujesz wyłacznik róznicowo-prądowy (taki 3fazowy) to wydatek około 100PLN, oraz bezpioeczniki (np. na 3fazy: CLS6 - B20/3 - koszt około 35PLN, a na 1fazę: CLS6-B20 - te B20 to znaczy że zabezpieczenie masz 20 Amperowe). Ot i cała filozofia zrobienia WLZ do domu. A niektóre ZE wymagaja zabezpieczenia przeciwprzepięciowego - ale to jawne naciągactwo - koszt takiego cacka na 3 fazy to 450PLN w zwyż.

UFF, ale się napisałam :)

wlasnie wykonuję WLZ długości prawie 200m

niestety Energetyka pomimo że najpierw się deklarowała że wykona ZKP (czyli skrzynkę) w miejscu gdzie sobie zażyczę - i to za opłatę ryczałtową - kiedy doszło do projektu tylko się uśmiechali że no Pan wybaczy, ale nie mogliśmy mówić że zrobimy za ryczałt 200-metrowe przyłącze ziemne. I co im zrobię? Przedstawię na dyktafonie że mam to na taśmie? Najśmieszniejsze jest to że kiedy składałem wniosek o warunki prosili aby narysować przybliżoną lokalizację domu więc musieli widzieć że będzie prawie 200m. I odpisali że owszem podłączymy Pana ryczałtem. Oczywiście lokalizację skrzynki uzgodni Pan z naszym projektantem który się do Pana zgłosi. Utargowałem może 40m - więcej nie chcieli robić a babrają się z tym już siódmy miesiąc. Dopiero czwarty podwykonawca w łańcuszku okazała się tym ostatnim, który kładł kabel....

Ale wracając do kosztów - kabel YAKY 4x25 kupiłem za 10zł/m, miedziany YKY5x16 moglem mieć za około 17zł/m - uznałem że różnica jest zbyt duża. Aha mam 12kW, przeliczyłem że kabel 4x25 wystarczy nawet dla 20kW przy tej odległości

Ten ostatni wykonawca oferuje że wykona dla mnie ten WLZ czyli:

- wykopie rów głęboki na 90cm,

- wykona podsypkę i zasypkę

- ułoży w środku mój kabel oczywiście

- położy folię ostrzegawczą

- zasypie wykop

za 12 zł/m. Mówi to z bólem serca "bo powinno kosztować 25" (swoją drogą ciekawe dlaczego powinno) no ale że prawie 200m....

czyli reasumując koszt wykonania wychodzi 22zł/m. Rozważam jeszcze opcję wynajęcia na jeden dzień koparki 60zł/h po czym wykonania wszystkiego samemu.

No to tanio liczycie!

U mnie w ZE Konstancin-Jeziorna dali mi termin wykonania przyłącza - 2 lata. Ale przyszedł do mnie jeden magik, co robi takie przyłącza i od ręki zrobił co następuje:

- załatwił wszystkie papiery w ZE (włącznie z projektem przyłącza)

- wykopał rowek ok. 90m

- włożył dwa kable (bo i dla sąsiada) razem ok. 200m

- zasypał rowek

- ustawił dwie (obleśne) skrzynki RB

- załatwił odbiór i założenie licznika

- zainkasował 6000 zł (bez rachunku)

Wychodzi średnio po ok. 40-50 zł metr przyłącza (i to tylko dlatego, że do dwóch domów)

Jeśli Ci ZE pozwoli to zrobić własnymi ręcami i nie będą wybrzydzać przy odbiorze - to naprawdę można to bardzo tanio zrobić samemu.

Jedrzej!

a powiedz no Ty mi, chodzilo o przylaczenie od slupa? czyli jakby dwa etapy (od slupa do skrzynki i od skrzynki do domu)? bo ja mam podobna sytuacje (tyle ze ZE Pruszkow): dostalem termin 03/2006 a budowe chce rozpoczac wiosna 05 a zakonczyc jesienia 05. A ten magik to sam sie do ciebie zglosil, czy musiales go szukac?

Jedrzej!

a powiedz no Ty mi, chodzilo o przylaczenie od slupa? czyli jakby dwa etapy (od slupa do skrzynki i od skrzynki do domu)? bo ja mam podobna sytuacje (tyle ze ZE Pruszkow): dostalem termin 03/2006 a budowe chce rozpoczac wiosna 05 a zakonczyc jesienia 05. A ten magik to sam sie do ciebie zglosil, czy musiales go szukac?

Jedrzej!

a powiedz no Ty mi, chodzilo o przylaczenie od slupa? ...bo ja mam podobna sytuacje (tyle ze ZE Pruszkow): dostalem termin 03/2006 ...a ten magik to sam sie do ciebie zglosil, czy musiales go szukac?

Chodziło o podłączenie się do istniejącej skrzynki licznikowej, założenie w niej licznika (sąsiad, który zakładał tą skrzynkę, musiał się zgodzić i skasował mnie na dodatkowe 2 tysiące - nigdy mu tego nie zapomnę :D )

no i pociągnięcie kabla do mojej działki (i zrobienie RB).

Ale to nie ma znaczenia - termin zawsze jest 2 lata (przynajmniej w tym rejonie). I wtedy są dwie drogi:

- dostajesz warunki wykonania przyłącza, robisz projekt, zamawiasz moc, składasz papiery, dostajesz zgodę na wykonanie, wykonujesz, robisz pomiary, składasz wniosek o założenie licznika... piszesz prośbę o przyspieszenie, dokonujesz wymaganych porawek, robisz pomiary, wysyłasz wniosek o założenie licznika, prosisz o ludzki termin odbioru przyłącza... składasz wniosek o moc (bo poprzedni zaginął).... i znowu przyszła jesień.

- znajdujesz magika.

Ja znalazłem magika stojąc w kolejce w ZE i głośno komentując ten dwuletni termin - podszedł do mnie facet i powiedział, że może mi zrobić to przyłącze w dwa tygodnie za 6000 zł (okazało się potem, że on tam jest na "ty" z panem Heniem i panią Ziutą co to podpisują papiery)

Zanim się zgodziłem, sprawdziłem innych elektryków (z książki telefonicznej) - mówiłem, że chcę zrobić przyłącze "na za 3 tygodnie" i nie mam czasu na użeranie się z ZE - większość z nich wiedziała o co chodzi i ceny mieli podobne.

Ogólnie: musisz znaleźć wykonawcę, który robi w twoim rejonie i ma "przetarte" ścieżki.

Kraj piękny i ludzie mili - a za luksusy trzeba płacić :D

Na pociechę powiem wam, że to i tak wyszło taniutko (po 4000 od łebka)

- jak robiłem kosztorys przed budową, to wszyscy mówili, że każde przyłącze to koszt ok. 10 tysięcy zł, więc za zaoszczędzone dzięki ZE pieniądze mogłem pojechać na narty z całą rodziną.

Byłam dzis jeszcze raz w elektrowni i policzyli na próbę. Okazuje się,że rodzaj kabla nie zalezy tylko od odleglości i zapotrzebowania na moc, ale też od tego jaki kabel wisi na słupie i jak daleko jest do transformatora. Będzie nam potrzebny co najmniej kabel 4x70mm2 - koszt całości 7000, my placimy polowę, jesli wyjdzie im, że trzeba kabel120mm2 - koszt 9000zł, my placimy połowę. Do tego oczywiście skrzynka. Kabel 35mm2 podany w warunkach odnosi się do przyłącza do 70 m.

Nic z tego nie rozumiem. Przecież według obecnego prawa energetycznego za przyłącze płaci się wyłącznie opłatę zryczałtowaną od kW niezależnie od jego długości. Jedynym warunkiem jest fakt, że dany teren jest w planie zagospodarowania przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną.