Jastrząb 22.06.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Wejdą... Pobiorą próbki... Ukarzą... Nie wiem, nie jestem prawnikiem. Może mi ktoś podpowiedzieć, na jakiej podstawie prawnej pani z laboratorium może wbrew mojej woli wejść na moją posesję i grzebać w studni chłonnej? Czy to jakieś CBA albo inna służba celna? Haczyk jest jeden - gmina może uchwalić obowiązek posiadania badania ścieków. Ale co najwyżej może wymagać, aby to badanie było zgodne z odpowiednią normą - i tu kolejny absurd. Bo normy dotyczące analiz ścieków określają także sposób poboru próbek - przez całą dobę, w równych odstępach czasowych i dopiero taka zmieszana próbka jest "normowa". Już widzę te panie laborantki, jak spędzają cały dzień i noc w samochodach przed domami, pobierając próbki normowe. Laborantek by nie starczyło A czy to nie jest czasem sposob na pozbycie się drenazówek? Toż pobranie probki spod drenazu jest niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 22.06.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Ktoś pytał o podstawę prawną. Otóż niestety istnieje: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA 1) z dnia 18 listopada 2014 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego2) http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140001800 Jest tam dokładnie napisane, że wszystkie badania próbek z oczyszczalni dotyczą aglomeracji. Jest także mowa o częstości badań. Także jeśli ktoś jest w zasięgu jakiejkolwiek aglomeracji to jest nieciekawie. Nie ma tam też wprost napisane o zakazie POŚ z drenażem. Ważna jest też uwaga, którą na poprzedniej stronie ktoś dorzucił. Otóż był wymóg zrobienia kanalizacji w całej aglomeracji do 2015. Dobrym przykładem jest Piaseczno pod Warszawą. NIe wiadomo co się stało z pieniędzmi na kanalizację. Nie cała aglomeracja została skanalizowana. Stąd, aby nie płacić tych kar do EU to prawnie w 2014 zmniejszono obszar aglomeracji :wtf: Natomiast te badania ziemi wokół szamb to już nie wiadomo to rozporządzenie o tym nie mówi, może to nowe prawno wodne to określa. Bo jeśli nie to jest to tylko wymysł głupków w gminach i należy ich gonić ( w szczególności w gminach poza aglomeracją) - Jeśli się mylę proszę poprawić. Pojawiły się pytania o wejścia na posesję itp. Otóż jak zwykle w tym kraju "dla białych sądy i kary". Nikt do nikogo na posesję nie przyjdzie. To właściciel ma na własny koszt badać próbki i na wezwanie gminy (albo i bez wezwania) ma móc okazać np 4 próbki na rok (jeśli RLM dla aglomeracji jest odpowiednie). Oczywiście jest to pochodna prawa z EU. Tam nie przewidzieli tego, że taki Polak pojedzie na Mazury weźmie 200 litrów wody i będzie badał tę wodę, a nie tą z POŚ. Edytowane 22 Czerwca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.zst 22.06.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3932145,dabrowa-gornicza-uwaga-na-kontrole-jesli-masz-szambo-a-przy-domu-nowa-kanalizacje-to-masz-problem,id,t.htmlhttp://gabryelin.info/index.php?topic=1136.0http://gminablachownia.pl/solectwa/burmistrz-zaglada-mieszkancom-do-szamba/, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.zst 23.06.2016 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Witam Byłem dzisaij w urzedzie miasta i w oklicznych miastach zapytać sie jak to jest z szambami i oczyszczalniami bilogicznymi Szamba - nowe przepisy z licznikami to bedzie prawo wodne, Na 5 urzedów miasta w okolicy ( w aglomeracji ) od stycznia 2016 roku 1 osoba zdecydowała sie na oczyszczalnie bilogiczną na nowych zasadach , a 32 osoby wybrały szamba w aglomeracji zamiast oczyszczalni bilogicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts