Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umnie miasto wzieło sie za szamba i oczyszczalnie beda kary

lukasz.zst

Recommended Posts

Wejdą...

Pobiorą próbki...

Ukarzą...

Nie wiem, nie jestem prawnikiem. Może mi ktoś podpowiedzieć, na jakiej podstawie prawnej pani z laboratorium może wbrew mojej woli wejść na moją posesję i grzebać w studni chłonnej? Czy to jakieś CBA albo inna służba celna?

Haczyk jest jeden - gmina może uchwalić obowiązek posiadania badania ścieków. Ale co najwyżej może wymagać, aby to badanie było zgodne z odpowiednią normą - i tu kolejny absurd. Bo normy dotyczące analiz ścieków określają także sposób poboru próbek - przez całą dobę, w równych odstępach czasowych i dopiero taka zmieszana próbka jest "normowa".

Już widzę te panie laborantki, jak spędzają cały dzień i noc w samochodach przed domami, pobierając próbki normowe.

Laborantek by nie starczyło ;-)

A czy to nie jest czasem sposob na pozbycie się drenazówek? Toż pobranie probki spod drenazu jest niewykonalne.

Ktoś pytał o podstawę prawną. Otóż niestety istnieje:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA 1)

z dnia 18 listopada 2014 r.

w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego2)

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20140001800

Jest tam dokładnie napisane, że wszystkie badania próbek z oczyszczalni dotyczą aglomeracji. Jest także mowa o częstości badań. Także jeśli ktoś jest w zasięgu jakiejkolwiek aglomeracji to jest nieciekawie. Nie ma tam też wprost napisane o zakazie POŚ z drenażem. Ważna jest też uwaga, którą na poprzedniej stronie ktoś dorzucił. Otóż był wymóg zrobienia kanalizacji w całej aglomeracji do 2015. Dobrym przykładem jest Piaseczno pod Warszawą. NIe wiadomo co się stało z pieniędzmi na kanalizację. Nie cała aglomeracja została skanalizowana. Stąd, aby nie płacić tych kar do EU to prawnie w 2014 zmniejszono obszar aglomeracji :p:wtf::o

Natomiast te badania ziemi wokół szamb to już nie wiadomo to rozporządzenie o tym nie mówi, może to nowe prawno wodne to określa. Bo jeśli nie to jest to tylko wymysł głupków w gminach i należy ich gonić ( w szczególności w gminach poza aglomeracją) - Jeśli się mylę proszę poprawić.

Pojawiły się pytania o wejścia na posesję itp. Otóż jak zwykle w tym kraju "dla białych sądy i kary". Nikt do nikogo na posesję nie przyjdzie. To właściciel ma na własny koszt badać próbki i na wezwanie gminy (albo i bez wezwania) ma móc okazać np 4 próbki na rok (jeśli RLM dla aglomeracji jest odpowiednie). Oczywiście jest to pochodna prawa z EU. Tam nie przewidzieli tego, że taki Polak pojedzie na Mazury weźmie 200 litrów wody i będzie badał tę wodę, a nie tą z POŚ.

Edytowane przez domino34

Witam

Byłem dzisaij w urzedzie miasta i w oklicznych miastach zapytać sie jak to jest z szambami i oczyszczalniami bilogicznymi

Szamba - nowe przepisy z licznikami to bedzie prawo wodne,

Na 5 urzedów miasta w okolicy ( w aglomeracji ) od stycznia 2016 roku 1 osoba zdecydowała sie na oczyszczalnie bilogiczną na nowych zasadach , a 32 osoby wybrały szamba w aglomeracji zamiast oczyszczalni bilogicznej