ggdh 21.06.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Sprawa wygląda tak, że już od około roku rozglądamy się po okolicy za działkami i tak naprawdę po oglądnięciu może 15 różnych nie znaleźliśmy nic spełniającego nasze wymagania (niekoniecznie jakieś wygórowane...). Znalazłem ogłoszenie z działką ok 11a, dość ustawną i proporcjonalną, prawie idealnie ustawioną do stron świata, w spokojnej okolicy, blisko szkoła, przychodnia, teren niezalewowy, wszystkie media na/przy działce łącznie ze światłowodem. SAME PLUSY do tego z fundamentem pod dom, którego wcześniej nie braliśmy pod uwagę, ale po przyjrzeniu się nawet nam się spodobał. Fundament jest w dobrym stanie, jest jedno pęknięcie miedzy domem a bryłą garażową, ale nie wydaje się, żeby schodziło do ławy. Nie wygląda na bardzo stary (nie znam szczegółów, dzisiaj będę dzwonił), zabezpieczony dysperbitem, chociaż nie jest on w stanie idealnym. Moje pytania są raczej natury prawnej: jak wygląda aspekt pozwoleń na budowy, zgłoszonych przyłączy (na działce jest skrzynka ZK1 i widać, że stoi parę lat). Będę musiał przechodzić gehennę jak każdy inny z bieganiem po urzędach czy mogę liczyć na to, że część papierkowej roboty "odwalił" za mnie obecny właściciel i pozwolenia/decyzje jeszcze się nie przedawniły (jakie się przedawniają?)? Jakby ktoś miał doświadczenie w podobnej sytuacji to chętnie wysłucham "za" i "przeciw" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 22.06.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Jak chcesz kupić taką działkę to tylko po to by ten fundament rozwalić. Fundament to najważniejsza cześć domu - jak jest coś w nim spieprzone będzie podciągał wilgoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 22.06.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Zaraz tam rozwalić, jak nie leży tak dziesiątki lat tylko np 5 i został zbudowany według obecnych norm to nalezy tylko podkopać np z dwóch stron, zobaczyć jak to wygląda i budować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.06.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 masz dwie możliwości :1. kontynuować budowę obiektu wg PnB. Byłoby dobrze, aby budowę prowadził ten sam kierownik budowy, który odpowiada za istniejące fundamenty i ich zgodność z projektem. Jeżeli fundamenty "stoją" już chwilę, warto zrobić ich ekspertyzę określającą ich stan techniczny i wówczas podejmować decyzję ( ale nie " na oko " ! )2. likwidacja fundamentów i projekt zamienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 27.07.2016 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Fundamenty wyoglądane, decyzja podjęta, realizacja rozpoczęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts