Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kondensat jedno czy dwufunkcyjny, komin

ajerzyk

Recommended Posts

Witam,

Planuję budowę domu w kordiach archonu:

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kordiach-m74920a0d11e21

Po moich przeróbkach wygląda tak:

http://62.21.1.156/aqua/kordie1.png

Do końca nie mogę się zdecydować co dla mnie będzie lepszym rozwiązaniem z punktu widzenia ekonomi i komfortu, piec jedno czy dwu funkcyjny.

Planuję podłogówkę po całości. Rozumiem że przy 2 funkcyjnym w kuchni będę długo czekał na wodę ciepłą, i mogą się pojawić wahania temp?

Jako że będzie wentylacja mechaniczna, zastanawiam się jaki dać najlepszy/najtańszy komin, dodam że przewód powqietrzno spalinowy wychodzący z boku odpada gdyż chcę dokleić garaż w późniejszym terminie.

Pozdrawiam

Witam,

Planuję budowę domu w kordiach archonu:

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kordiach-m74920a0d11e21

Po moich przeróbkach wygląda tak:

http://62.21.1.156/aqua/kordie1.png

Do końca nie mogę się zdecydować co dla mnie będzie lepszym rozwiązaniem z punktu widzenia ekonomi i komfortu, piec jedno czy dwu funkcyjny.

Planuję podłogówkę po całości. Rozumiem że przy 2 funkcyjnym w kuchni będę długo czekał na wodę ciepłą, i mogą się pojawić wahania temp?

Jako że będzie wentylacja mechaniczna, zastanawiam się jaki dać najlepszy/najtańszy komin, dodam że przewód powqietrzno spalinowy wychodzący z boku odpada gdyż chcę dokleić garaż w późniejszym terminie.

Pozdrawiam

Witam!

Polecam zaprosić na rozmowę specjalistę, który dokładnie doradzi i pomoże dobrać odpowiednie urządzenie - Pomyśl o kotłach firmy Viessmann i o szerokiej ofercie naszych partnerów :)

SZCZEGÓŁY TUTAJ

Co oferują nasi partnerzy?

• Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji
  • Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta
  • Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu
  • Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności
  • Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych
  • Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji
  • Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków
  • Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

W razie pytań - jestem do dyspozycji :)

Na taki mały domek aż się prosi powietrzna pompa ciepła np. Panasonic.

Słyszałem też, że Viessmann wypuścił pompę ciepła powietrzną razem z kotłem kondensacyjnym.

Skoro jesteś na etapie projektu to rozważ i ta opcję.

No i nie buduj komina bo jest CI zbędny. Nawet przy kotle kondensacyjnym więcej jak 19kW nie wsadzisz to takiego domu.

Mam na mysli 19kW na CWU, bo na CO to z max 5-7 kW mocy będzie CI potrzebne w najzimniejszy dzień zimy.

Odnośnie komina: wystarczy rura pozioma za elewację

Zobacz takie oto rozwiązanie.

grafika:

http://einstel.pl/public/assets/MKKominy/7aa0742e06b39b177621f8ca57f79d88.jpg

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwizlLyqiLzNAhWIYZoKHTO8AikQFgglMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.viessmann.pl%2Fcontent%2Fdam%2Fvi-brands%2FPL%2FPDF%2FKP%2FVitoset%2FKP-Systemy_odprowadzania_spalin_TWIN_09_2013.pdf%2F_jcr_content%2Frenditions%2Foriginal.media_file.download_attachment.file%2FKP-Systemy_odprowadzania_spalin_TWIN_09_2013.pdf&usg=AFQjCNE-YU8gtRozI10EPwhIeca1iKnsFw&sig2=KySUPZOAxlllXR_xD8YF9A

Słyszałem też, że Viessmann wypuścił pompę ciepła powietrzną razem z kotłem kondensacyjnym.

No i nie buduj komina bo jest CI zbędny. Nawet przy kotle kondensacyjnym więcej jak 19kW nie wsadzisz to takiego domu.

Mam na mysli 19kW na CWU, bo na CO to z max 5-7 kW mocy będzie CI potrzebne w najzimniejszy dzień zimy.

grafika:

]

Widać że nie przeczytałeś całego mojego 1 postu :) zastanawiałem się nad wyprowadzeniem przewodu powietrzno spalinowego z boku, ale jak napisałem, chce później dokleić garaż, to później oznacza po wybudowaniu domu, jak będę wiedział na czym stoję z $, dlatego nie robię okna w łazience na parterze.

A piece za 46k mnie nie interesują, chyba to widać chociażby po prostym projekcie jaki wybrałem...

PS zastanawiałem się nad PCPW, ale mam gaz 1m od działki, a PC trochę się boję, już w jednym wątku pisałem o tym, nasłuchałem/naczytałem się opinii że przy -20 nie daje rady, a nie znam nikogo żeby sprawdzić organoleptycznie. 2 sprawa, od zawsze mam kuchenkę gazową i przy takiej chcę pozostać, a pod samą kuchenkę robienie przyłącza mija się z celem.

Edytowane przez ajerzyk

grafika:

http://einstel.pl/public/assets/MKKominy/7aa0742e06b39b177621f8ca57f79d88.jpg

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwizlLyqiLzNAhWIYZoKHTO8AikQFgglMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.viessmann.pl%2Fcontent%2Fdam%2Fvi-brands%2FPL%2FPDF%2FKP%2FVitoset%2FKP-Systemy_odprowadzania_spalin_TWIN_09_2013.pdf%2F_jcr_content%2Frenditions%2Foriginal.media_file.download_attachment.file%2FKP-Systemy_odprowadzania_spalin_TWIN_09_2013.pdf&usg=AFQjCNE-YU8gtRozI10EPwhIeca1iKnsFw&sig2=KySUPZOAxlllXR_xD8YF9A

Mam pytanie. Bo u mnie taka opcja nie przeszła. W projekcie mam wyrzut przez dach ale bez komina. A chciałem wyrzut boczny. Czy są jakieś przepisy to regulujące. Nie wiem odległość od okien czy coś takiego. Nie chciało mi się architekt męczyć dlaczego u mnie nie można, a teraz trochę żałuję. Bo burzy mi to przy okazji koncepcję czerpni WM.

W projekcie mam wyrzut przez dach ale bez komina. A chciałem wyrzut boczny. Czy są jakieś przepisy to regulujące. Nie wiem odległość od okien czy coś takiego.

Moc zainstalowanego kotła do 21 kW /w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej/, 0,5 m od otwieranego okna i tyle samo od okapu dachu, 2,5 m nad ziemią.

Dzięki.

No więc teraz szkoda że nie pomęczyłem swojej architekt. Teraz już to chyba za późno na zmiany, bo chyba trzeba by było grzebać w PnB. Chyba że da się jeszcze projekt instalacji gazowej zmienić.

Likwidacja/zmiana położenia komina to zmiana istotna i tym samym wymaga naniesienia przez projektanta. Komin może być elementem konstrukcyjnym i jego likwidacja może wpływać na konstrukcję budynku. Czeka Cię trochę chodzenia.

Instalacja gazowa nie ma nic wspólnego z lokalizacją komina.

Witam, dom o powierzchni użytkowej 160m2 z poddaszem użytkowym, 4 osoby (okresowo 6), gaz, parter-ogrzewanie podłogowe, poddasze-grzejniki -jaki kocioł kondensacyjny polecacie jako optymalny ekonomicznie?

Moc kotła dobiera się w zależności od zapotrzebowania domu na ciepło, a nie metrażu.

Likwidacja/zmiana położenia komina to zmiana istotna i tym samym wymaga naniesienia przez projektanta. Komin może być elementem konstrukcyjnym i jego likwidacja może wpływać na konstrukcję budynku. Czeka Cię trochę chodzenia.

Instalacja gazowa nie ma nic wspólnego z lokalizacją komina.

Tylko że ja nie mam mieć komina. To ma być wyrzut spalin przed dach płaski poprzez rurę. Burzy mi to koncepcję WM. Bo w tej wersji piec będzie stał obok rekuperatora. W wersji przez wyrzut boczny stałby piec w innym miejscu i wtedy czerpnię WM zrobiłbym od północy a nie zachodu jak ma być.

Po za tym nie chcę dziury w dachu ;) no i koszty większe.

Moc kotła dobiera się w zależności od zapotrzebowania domu na ciepło, a nie metrażu.
Hmmm, a skąd wiadomo, że "ktoś" to dobrze wyliczył" :) poza tym z miany w projekcie, inne materiały, itd. Podpowiedzcie gdzie tego szukać w projekcie? Metraż powinien coś tam już powiedzieć nt. mocy kotła...

Hmmm, a skąd wiadomo, że "ktoś" to dobrze wyliczył" :) poza tym z miany w projekcie, inne materiały, itd. Podpowiedzcie gdzie tego szukać w projekcie? Metraż powinien coś tam już powiedzieć nt. mocy kotła...

Policzyć ponownie uwzględniając wprowadzone zmiany.

Moc kotła zależy również od sposobu rozwiązania cwu. Przy zasobniku pow. 120 l mniejsza, przy braku zasobnika lub zasobniku zintegrowanym z kotłem - większa.

"Na oko" - 3 - 24 kW