Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kondensat jedno czy dwufunkcyjny, komin

ajerzyk

Recommended Posts

@Darkat

Masz projekt instalacji gazowej wewnętrznej, czy w projekcie budynku jest tylko propozycja przebiegu instalacji gazowej?

Nie wiem czy to można nazwać projektem. Po prostu w projekcie budowlanym mam rysunek na którym jest ujętą sieć wewnętrzną gazu w budynku, umiejscowienie pieca, kuchenek gazowych, tego wyrzutu przez rurę i podpięcia się do instalacji gazowej.

Jeszcze mam opis techniczny.

Nie wiem czy to można nazwać projektem. Po prostu w projekcie budowlanym mam rysunek na którym jest ujętą sieć wewnętrzną gazu w budynku, umiejscowienie pieca, kuchenek gazowych, tego wyrzutu przez rurę i podpięcia się do instalacji gazowej.

Jeszcze mam opis techniczny.

Projekt instalacji gazowej który masz w projekcie budynku prawdopodobnie jest wizja projektanta - jak on proponuje poprowadzenie instalacji gazowej.

Jeżeli jest to gotowy projekt powinieneś mieć w PNB adnotację "wraz z instalacją gazową", a w dokumentacji część wydzieloną na instalację z podpisem projektanta i nr jego uprawnień gazowych. Jeśli tak jest należy wykonać projekt zamienny.

Jeśli nie, to projekt przed Tobą.

W obu przypadkach możesz zmieniać, w porozumieniu z projektantem instalacji gazowej, jej przebieg instalacji i lokalizację kotła.

Likwidację dotychczasowego komina uzgodniłbym z projektantem budynku. Czy wymaga zmian w projekcie, czy nie.

Niejako przy okazji.

Gdyby okazało się, że nie masz projektu, warto zlecić wykonanie od razu instalacji wewnętrznej i zewnętrznej. Taniej i temat masz już z głowy.

Sprawdziłem w projekcie, jest 11 kW, więc czy Vitodens-200W 19 kW będzie OK?

Witam ponownie, bardzo dobry wybór!

Jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji co do pracy urządzenia, czy wymagań co do pomieszczenia, montażu - skorzystaj z naszej bazy dokumentacji technicznych do każdego urządzenia: TUTAJ

W razie pytań - służę pomocą!

PS. Pamiętaj, że od kwietnia mamy nową edycję właśnie tych kotłów, więc dokumentacje na stronach innych sprzedawców mogą być nieaktualne, własnie dlatego polecam naszą stronę.

Pozdrawiam!

Witam ponownie, bardzo dobry wybór!

Jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji co do pracy urządzenia, czy wymagań co do pomieszczenia, montażu - skorzystaj z naszej bazy dokumentacji technicznych do każdego urządzenia:

W razie pytań - służę pomocą!

Drogi Konsultancie Viessmann.

Po raz kolejny proszę nie zaśmiecać wątków. Nikt tutaj nie pytał o pracę urządzeń, wymagań co do pomieszczenia, montażu.

Nie służysz też żadna pomocą, co najwyżej odsyłasz do strony www lub namawiasz na kontakt z infolinią.

Jednym słowem :spam:.

Projekt instalacji gazowej który masz w projekcie budynku prawdopodobnie jest wizja projektanta - jak on proponuje poprowadzenie instalacji gazowej.

Jeżeli jest to gotowy projekt powinieneś mieć w PNB adnotację "wraz z instalacją gazową", a w dokumentacji część wydzieloną na instalację z podpisem projektanta i nr jego uprawnień gazowych. Jeśli tak jest należy wykonać projekt zamienny.

Jeśli nie, to projekt przed Tobą.

W obu przypadkach możesz zmieniać, w porozumieniu z projektantem instalacji gazowej, jej przebieg instalacji i lokalizację kotła.

Likwidację dotychczasowego komina uzgodniłbym z projektantem budynku. Czy wymaga zmian w projekcie, czy nie.

Niejako przy okazji.

Gdyby okazało się, że nie masz projektu, warto zlecić wykonanie od razu instalacji wewnętrznej i zewnętrznej. Taniej i temat masz już z głowy.

Wielkie dzięki.

Czyli wychodzi na to że to jednak nie jest projekt. W PnB nic nie mam o gazie, a projektant ma uprawnienia budowlane. Nic o gazowych nie ma. Spytam się jeszcze architekt.

pompa ciepła PCPW samodzielnie pracuje do tempratury zew 0....-7 C potem zaczyna się wspomagac grzałkami aż w pewnym momencie jedzie tylko na grzałkach. Są oczywiście pompy powietrzne co mogą samodzielnie (bez pomocy grzałek) pracować do - 20C (np: http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla/pompy-ciepla-powietrzewoda/vitocal-300-a-okragla.html) ale s tego co piszesz to lekko przekracza Twój budżet.

Chciałem jeszcze przypomnieć o promocji, która obejmuje zakup pomp ciepła Viessmann - program Spokojna Głowa - szczegóły TUTAJ

Pozdrawiam!

Drogi Konsultancie Viessmann.

Widzę, że prośby o nie zaśmiecanie wątków nie docierają.

Rozumiem, że Pana wynagrodzenie zależy od ilości zamieszczanych postów, ale nie jest to usprawiedliwieniem do łamania regulaminu FM, a profil płatny do umieszczania spamu gdzie popadnie.

• 2 weeks później...

Jeszcze raz dzięki Greengaz. Co się okazało. Udało mi się dotrzeć do pani projektant. Oczywiście spytałem się o ten wyrzut boczny. Dostałem wyjaśnienie dlaczego tak się stało. Doszliśmy do konsensusu. Ale właśnie najważniejsze. Tak jak mi wyjaśniłeś to co miałem to to , że instalacja gazowa nie była uwzględniona w PnB . Trochę zdziwieni byli pani projektant i architekt, bo myśleli że to jest projekt instalacji gazowej. Tak czy siak chyba dobrze się skończy i będę miał wyrzut boczny, piec w innym miejscu oraz projekt uwzględniony w Wydziale Budownictwa.

Gdyby nie to że nie pasował mi ten wyrzut spalin przez dach to nawet nie byłbym świadomy, że dziurawię dach i strop niepotrzebnie. Oj wtedy bym się wkurzył.

• 1 month później...
Witam, dom o powierzchni użytkowej 160m2 z poddaszem użytkowym, 4 osoby (okresowo 6), gaz, parter-ogrzewanie podłogowe, poddasze-grzejniki -jaki kocioł kondensacyjny polecacie jako optymalny ekonomicznie?

Witam,

W celu prawidłowego doboru kotła kondensacyjnego należy obliczyć zapotrzebowanie na energię budynku na cele grzewcze oraz na przygotowanie ciepłej wody użytkowej. Obecnie powstające budynki posiadają zapotrzebowanie wynoszące 30-60 W/m2.

W celu doboru odpowiedniego kotła oraz wyceny montażu, polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Junkers, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem pod numerem infolinii: 801 600 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers