Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z258 samemu czyli stodoła DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obadałem dzisiaj rano podłogi i ścianę kamerką termowizyjną. Nie ma co pokazywać.

Podłoga grzana przez 7h w nocy i nie było widać wyraźnych linii ciepła zdradzających gdzie leża rurki. Może dlatego, że są dość głęboko.

Rozkład temperatur przed 6 rano:

Salon 22*

Sypialnie 21*

Grzana ściana łazienka płytki 24*

Grzana podłoga łazienka płytki 23,5*

Grzana podłoga kuchnia płytki 23*

Grzana podłoga salon panele 22,5*

Temperatury byłyby pewnie wyższe gdybym sprawdził kilka godzin później.

Odkąd grzeję w taryfie g12w to mam odpowiadającą mi dzienną aplitudę temperatury. O 22:00 zaczyna się grzanie podłogi i nad ranem mam 21-22*. Wtedy PC już nie grzeje, a podłoga zaczyna oddawać temp i robi się coraz cieplej. Dochodzi temp generowana przez domowników, gotowanie itd i wieczorem mam 24-25*C.

Ale ja osobiście też inaczej tą temp odczuwam. Tzn rano przy 22* chodziłbym w T-shircie, a wieczorem siedzę w koszuli i często mam ochotę sięgnąć po coś więcej. Ale może to tylko ja :D

No i jak było chłodniej to rozpalałem w kominku, bo w końcu kupiłem przyzwoite drzewo - 3mp akacji (podobno 3 sezony suszona). To raptem może 5 razy rozpaliłem do teraz.

Ostatnie dni jak świeci słońce to w salonie robi się 27*C. Taki minus dużej akumulacji. No ale wtedy jest okazja do porządnego wietrzenia. Nawet właz strychowy otwieram, żeby trochę ciepła tam uciekło. Szkoda, że nie można tego jakoś zmagazynować.

Nie mam niestety takich gadżetów jak sterowanie PC stacją pogodową. Ogólnie moja PC ma sporo minusów. Z plusów to że nadal działa i kosztowała 5tys...

Rachunki za prąd z ostatnich 4 miesięcy to średnio 400pln/m-c. Teraz mam już podlicznik na PC i g12w - wnioski będą po kolejnym rachunku. Ogólnie na tle innych pompiarzy rachunki wydają się wysokie. W lato płaciłem około 175pln/m-c.

Gość grend

Ja swój system ogrzewania zaopatrzyłem w 16 termostatów, systemy sterowania godzinowego etc.

..... a rzeczywistość wyglada w ten sposób że mam włączoną jedną petlę w salonie non stop, póxniej jak temperatura zaczyna spadać tzn o 1 stopień to właczam petlę w pokoju i łazience albo pale w kominku. Steruje bezpiecznikiem...

Generalnie ja mam taką bezwładnośc cieplna że bez żadnego ogrzewania przy średniodobowej około ZERA na zewnątrz, temperatura w domu spada o 1,5stopnia na dobę. Przy właczonej petli w salonie 0,5 stopnia przez 2 dni

Córa zgłosiła zapotrzebowanie i w końcu się doczekała. Popełniłem proste łóżko piętrowe.

Miałem do dyspozycji trochę kantówki 4x6, kawałek płyty wiórowej. Kupiłem wkręty, kilka formatek sklejki 6mm i gotowe. Kotwiłem bezpośrednio do ścian i drabiny. Drabina niby sztywno stała, ale przykręciłem małym kątownikiem do podłogi, bo przy dziecięcych wygłupach o wypadek nie trudno..

V8dWCNa.jpg

U1ZghRV.jpg

Gm9Yphc.jpg

Hamak tez można powiesić ;)

Zamontowałem też 2 lampki włączane przyskiem "nożnym" przyklejonym do ściany.

Po raz kolejny pogratulowałem sobie wyboru silki do budowy ścian działowych, posiadającej wydrążone otwory, co pozwala puścić ze strychu dowolną instalację bez prucia ścian.

Danielu bardzo ładne łóżko, ale... od spodu płyta raczej nie powinna być pełna, powinny być sztachety. Bądź co bądź materac też się jednak trochę "poci".

Przyznam, że o tym nie pomyślałem, ale chyba nie będzie źle. Materac ma sprężyny kieszeniowe i gąbka na szczycie jest znacznie cieńsza od tej pod spodem to myślę, że powietrze może tam dość swobodnie cyrkulować.

Przyznam, że o tym nie pomyślałem, ale chyba nie będzie źle. Materac ma sprężyny kieszeniowe i gąbka na szczycie jest znacznie cieńsza od tej pod spodem to myślę, że powietrze może tam dość swobodnie cyrkulować.

Możesz porobić parę dziur, ponawiercać, zawsze to będzie jakiś przewiew.

• 2 weeks później...

Stało się! Ostatnia rzecz, której brakowało w domu i jej brak bardzo raził - Szafa w wiatrołapie aka zabudowa wnęki.

Do tej pory czyli 11 miesięcy od wprowadzenia się, zaraz od wejścia biła po oczach ściana z gołymi pustakami.

Jeszcze na niej sobie wałki po farbie czyściłem to była deko łaciata :)

Tak to wygląda z grubsza, bo w tak mały pomieszczeniu ciężko o przyzwoity kadr. Brakuje jeszcze uchwytów, bo nie dotarły.

bH36PUO.jpg

Fotki z procesu tworzenia:

8PdJpgj.jpg

ZPq1nAv.jpg

Cxobiq3.jpg

5diBYKe.jpg

BRuT5SN.jpg

PpZWB8Q.jpg

GZZ60pX.jpg

Koszt około 1100pln.

Fronty szafy z wyprzedaży ikea. Formatki z płyty wiórowej wycinane w LM. Biała okleina z alle. Trochę materiałów z odzysku.

Pod siedziskiem miały być szuflady, ale finalnie z nich zrezygnowałem. Z tak mały wiatrołapie jak mój brakuje miejsca na postawienie butów, a tam pasują idealnie i nie plączą się pod nogami. Te skrzydła są wysokie (230cm i tylko take były na wyprzedaży) dwie szuflady będą w środku, w szafie - formatki jak widać czekają.

ale ty niesamowite rzeczy tworzysz Daniel

znaczy zrobić można wiele jak już się na coś wpadnie, ale skąd ty te pomysły czerpiesz mnie zastanawia ;)

bardzo fajnie wyszły te kwadraciki - czym to jest wyłożone?

W zasadzie u mnie w domu przez większość czasu w TV leci hgtv lub domo+ i tam można zobaczyć wiele ciekawych rozwiązań i adaptować do swoich potrzeb. A jak oglądam programy z cyklu 'Wielkie projekty" to w wyobraźni już buduję kolejne domy z szalonymi rozwiązaniami architektonicznymi. :cool:

Masz na myśli tapicerowaną wnękę? Deska, gąbka i skaj. Potem takerem przybijasz i gotowe. Jak widać na fotkach musiałem je ściskać pasami przez połączeniem w całość żeby nie było szpar.