Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z258 samemu czyli stodoła DIY

Recommended Posts

projekt garaż rozpoczęty. mały foto update

Zagęściłem skoczkiem to co leżało od jesieni czyli wybrany humus, wrzucony piach, kawałki granitu z gabionowego ogrodzenia, wyrównane żwirem, wyrównane piachem.

ZMvhJXI.jpg

Wrzucone resztki zbrojenia + podziękowania dla rahfi'ego za brakujące pręty. Gęsto nie jest, ale to tylko pod auto. Na zbrojeniu przywiązane rurki i z całym zrojeniem poziomowane.

LrD5YXr.jpg

mcW9gju.jpg

Nie miałem wibratora to zrobiłem to czego się nie robi czyli dolaliśmy do betonu wody "żeby był rzadszy" :mad::spam::D

Grubość wyszła 7-15cm. W sumie dopiero betonem robiłem spadek i już entuzjazm do precyzyjnej budowlanki dawno się wypalił :wtf:

QLgCWqo.jpg

Shoh8gK.jpg

Wstępnie miałem pomysł zrobienia polbruku zarówno przed jak i w samym garażu. Nawet zalałem już na jesieni koty w fundamentach punktowych, ale jakość samorobionego betonu pozostawiała sporo do życzenia. Dlatego zdecydowałem się zalać płytę i obsadzić kotwy na nowo.

Betonu zamówiłem oczywiście z górką i o dziwo zostało gruba ponad pół metra. Wylaliśmy do bigbaga i zabrałem się za skuwanie wylanych jesienią progów pod bramą i furtką z tego samego lipnego, samorobionego betonu. Towaru było na tyle dużo, że "wzmocniłem" grunt w okolicach progu :D

nwtI4HE.jpg

Aktualnie stawia się już konstrukcja.

eznJuKQ.jpg

uRj1GAw.jpg

Od środka pójdzie OSB, na elewacji jakaś deska, na dachu blacha na rąbek ze spadkiem 5% zasłoniętym ścianką attykową.

c.d.n.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Piekny domek.

Mamy pytanie odnosnie tych plytek na scieżce ? jaka nazwa, gdzie kupione? Czy nie ma problemu z czyszczeniem tej scieżki (zwirku )... ?

Płytki kupiłem w Brico 2 gatunek około 40pln/m2. To sa płytki tzw samonośne 2cm grubości. Na początku położyłem ja na równo ze żwirem czyli były lekko zaspane po bokach i wtedy kamyki "nosiło" się na płytki. Potem zdjąłem płytki, wyrównałem żwir i położyłem ja z powrotem i teraz jest ok. Nawet jak wpadnie jakiś kamyk gdy dzieciaki biegają po żwirze to można go kopnąć przechodząc i wraca na swoje miejsce :)

Dawno mnie nie było... no ale zrobie mały update.

Co sie dzieje na moim poligonie? niewiele. Tzn dużo robię ale niewiele widać :) Teraz jestem głównie ogrodnikiem hehe

Projekt garaż poszedł w odstawkę, bo żona podniosła prio dla tarasu na wysoki poziom ;)

Kupiłem sobie 4 wierzby hakuro nishiki jeszcze w zeszłym roku. Wymyśliłem sobie,że ładnie wyglądałyby gdyby ich kulista korona była powyżej poziomu ogrodzenia. Okazały się jednak za niskie. Tu pojawił się pomysł na posadzenie ich w donicach, ale te okazały się bardzo drogie. No to znów czas na DIY :)

Zrobiłem formę i wylałem 4 donice z betonu. Kupiłem gotową zaprawę do murowania. Nie wybrałem zaprawy "posadzka" bo nie chciałem grubego kruszywa. Powierzchnia miała być gładka i dlatego zewnętrzne płyty formy są z płyty laminowanej. Nie miałem zagęszczarki, a to kwestia istotna. Wibrowałem przykładając wiertarkę udarową bez wiertła. Wymiary to 55x55x45c. Na jedną wchodziło 75kg zaprawy (3 worki). Pierwsza mi pękła przy zdejmowaniu wewnętrznej formy i następne zbroiłem resztkami wyprostowanych strzemion, a i tak pojawiły sie pęknięcia. Muszę z nimi żyć ;)

Czas na fotki...

duk6w8Q.jpg

WVDzCBl.jpg

bn9iw5G.jpg

AzbHLBD.jpg

L5kBruU.jpg

Pozadzona jeszcze trawka Red Baron, która może kiedyś będzie wyglądać tak:

imperata-cylindryczna-red-baron-imperata-cylindrica.jpg

Przyjechał świerk skandynawski na elewację garażu (klasa C - 28pln/m2) i podłogę tarasu (klasa AB - 64pln/m2).

H2MhKol.jpg

Nad tarasem pojawiła się konstrukcja nośna dla zadaszenia. Drewno kupowane surowe już jakiś czas temu razem z tym na płot pod winorośl i garaż. Zabezpieczone altaxinem i na wierzch impregnat Sadolin do drewna ogrodowego

Pierwotnie planowałem panele trapezowe z poliwęglanu, ale na moich niecałych 25m2 wraz z listwą łączącą panele ze ścianą domu to ponad 2tyś... Chyba jednak postawię na coś ala poziome rolety rzymskie DIY naturalnie :D

6a2N5u1.jpg

hUAbzH3.jpg

Tutaj widzicie impregnację zanurzeniową Altaxin-em. Folię kupiłem w LM (1mb tunelu foliowego)

nMu4EUF.jpg

Lekko przetarłem papierem 200 na szlifierce oscylacyjnej po stronie wierzchniej i w ruch poszedł olej Remmers Pflege Ol. Kolor platynowy czyli płacimy extra, bo droższy od gamy klasycznej. Dodatkowo zwiększona dawka pigmentu - juz nieodpłatnie ;) Widzicie spodnią stronę deski i 1 warstwę oleju.

Planuję zaolejować deski 1 warstwę, położyć na taras i potem drugą warstwę na już zmontowaną całość. głównie ze względu na fakt, że przy wkrętach często narusza sie powierzchnia deski i widać białe drewno (niezabezpieczone).

rsn2aar.jpg

Podoba mi się to grube ryflowanie od spodu i pewnie układałbym tą stroną do wierzchu, ale deski są sortowane po wierzchniej stronie, czyli przy klasie AB od spodu tych niedoskonałości jest już trochę.

Deski będą dla utrudnienia układane na skos :lol2: Tu widać deski nie olejowane i ta krótsza olejowana już dwukrotnie. Zielsko, które widać zostało już opsikane wcześniej jakimś siuwaxem i usunięte.

jRGB9QZ.jpg

Teraz mi się przypomniało, że nie wrzucałem wcześniej fotek z budowy stelażu tarasu... No to cofnijmy się w czasie o rok :)

hT8a1RF.jpg

lxfZoGS.jpg

RjOwNlk.jpg

fssXvzw.jpg

1BRlt0a.jpg

0TKwV5F.jpg

IrHVc97.jpg

Podkładki wykonane przy wspólpracy z firmą Era BlueConnect ;)

pwPjy1r.jpg

Bonusowo jeszcze focia moich wierzb w donicach. Wiem, że podniecam się jak młodzi rodzice swoim dzieckiem, ale taki mam teraz ogrodniczy hype :lol2:

81fxdmr.jpg

Fajne te donice wyszly. Sam mam podobne w planach ;) a dodawlaes jakies wlokna do zaprawy? Ja juz mam nawet kupione, wydaje mi sie ze to zastapi tradycyjne zbrojenie i nie bedzie rys.

BTW jaki masz przekroj legarów pod taras?

Włókien nie dawałem. Tylko resztki zbrojenia jakie miałem. Do każdej następnej wrzucałem więcej. Przy ostatniej wpadłem na to że resztki koszy gabionowych są idealne do tego...

Legary chyba 5x15 jeśli dobrze pamiętam.

Teraz mi się przypomniało, że nie wrzucałem wcześniej fotek z budowy stelażu tarasu... No to cofnijmy się w czasie o rok :)

Podkładki wykonane przy wspólpracy z firmą Era BlueConnect ;)

Bonusowo jeszcze focia moich wierzb w donicach. Wiem, że podniecam się jak młodzi rodzice swoim dzieckiem, ale taki mam teraz ogrodniczy hype :lol2:

ciężko wyrazić słowami jak zajebiście to wygląda - oczywiście mając na uwadze jeszcze samorobione to już w ogóle wypas.

Daniel jak głęboko dawałeś fundament pod taras? (przy opasce rozumiem po prostu wywaliłeś dziurę w styro? czy jakiś tam myk robiłeś z ociepleniem

donice super pomysl i wykonanie :)

trzymam kciuki za dalsze prace nad tarasem

Daniel dobrze kojarzę, że ty masz takie okrągłę/owalne umywalki nablatowe w łazience? jesteś zadowolony czy ciężko utrzymać czysty blat w tych rowkach?

Z umywalek jestem zadowolony. Wcześniej w mieszkaniu miałem taką wpuszczana w blat z otworem na baterię i wtedy chlapalo się za umywalkę. Przy tych bateriach podtynkowy u woda leci na środek umywalki i jest dobrze. Trzeba też pamiętać że te moje są wyjątkowo małe - kwadrat 42cm.

ciężko wyrazić słowami jak zajebiście to wygląda - oczywiście mając na uwadze jeszcze samorobione to już w ogóle wypas.

Daniel jak głęboko dawałeś fundament pod taras? (przy opasce rozumiem po prostu wywaliłeś dziurę w styro? czy jakiś tam myk robiłeś z ociepleniem

Dzieki. Fundament chyba robiłem ok 70cm. Przy opasce wiercilem w styro.

czy zadaszenie tarasu jest mocowane do budynku? jak nie to czy konstrukcja jest stabilna i nie potrzebuje zastrzałów?

Hektor, konstrukcja jest mocowana do budynku prętami gwintowanymi. Bardziej dla ustabilizowania, bo za sztywność będą odpowiadały linki stalowe naciągane śrubami rzymskimi.

Pokażę jak już zrobię.

Tu wspomniane pręty stabilizujące.

NYfxqh0.jpg

gic4Shv.jpg

eszcze kilka fotek z montażu tarasu.

USYyQvg.jpg

b1CYbDV.jpg

FV7sdOF.jpg

FcZBfUa.jpg

Z umywalek jestem zadowolony. Wcześniej w mieszkaniu miałem taką wpuszczana w blat z otworem na baterię i wtedy chlapalo się za umywalkę. Przy tych bateriach podtynkowy u woda leci na środek umywalki i jest dobrze. Trzeba też pamiętać że te moje są wyjątkowo małe - kwadrat 42cm.

dzięki za odp :)

aż się cofnęłam, żeby poszukać fotki u ciebie w dzienniku, bo wydawało mi się, że masz takie misy okrągłe

a jaką masz długość blatu?