hektor80 19.12.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 wydaje mi się że koszt dodatkowych cm na szczyt będzie niewielki... dość prosto to policzyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 19.12.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 fajnie że robisz jednak z OSB, ja bym dał styropian (może na kołki - do przemyślenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.12.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 fajnie że robisz jednak z OSB, ja bym dał styropian (może na kołki - do przemyślenia) Jak kołki do osb? Kup styropian 044 i bedzie tanio i najmniej roboty. Taki styro kosztuje 110 zl/m^3, szczyty masz pewnie ze 30m^2 wiec taki styro to koszt 825zl. Policz sobie deski. Moze jednak bedzie taniej jak dasz 5cm styro. Ja tez mam na szczycie 25cm tylko ze niestety na murowanym :/ poczytaj tez o przygotowaniu plyt osb przed przyklejaniem styropianu, bo same plyty sa troche "tluste". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.12.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jak kołki do osb? Kupujesz same talerzyki i długie wkręty do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 19.12.2016 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Trzeba kołkować w parterówce? Jako fan piany planowałem kleić na pianę do OSB. A ktoś podpowie jak z tymi krokwiami? bruchem do góry i strugać czy brzuchem do dołu i równać podkładkami przy łaceniu?Ktoś już chyba pisał, że podkładki robił, bo nie pomyślał, żeby strugać... może grend? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.12.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jak masz dużo czasu i chęci to strugaj. I tak się pokręci wszystko bo suche nie jest.Podkładki dajesz w ostatecznej fazie przed równaniem więc chyba dokładniej. I szybciej.Podkładki z jakiejś sklejki najlepiej impregnowanej i na szerokość krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.12.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Trzeba kołkować w parterówce? Jako fan piany planowałem kleić na pianę do OSB. Nie wiem jak trzyma styro do OSB. Co w przypadku jakiejś wilgoci na OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 19.12.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Trzeba kołkować w parterówce? Jako fan piany planowałem kleić na pianę do OSB. A ktoś podpowie jak z tymi krokwiami? bruchem do góry i strugać czy brzuchem do dołu i równać podkładkami przy łaceniu? Ktoś już chyba pisał, że podkładki robił, bo nie pomyślał, żeby strugać... może grend? Poprawnie było by brzuchem do góry i również w tym przypadku można dać podkładki. Jeżeli niewielkie ugięcia próbowałbym naciągać pasami przed biciem płytek........ Kleiłem styro na pianę do osb i dawałem śruby z podkładką odciętą ze standardowego kołka, na razie trzyma...... Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Beskidziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.12.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Trzeba kołkować w parterówce? Jako fan piany planowałem kleić na pianę do OSB. A ktoś podpowie jak z tymi krokwiami? bruchem do góry i strugać czy brzuchem do dołu i równać podkładkami przy łaceniu? Ktoś już chyba pisał, że podkładki robił, bo nie pomyślał, żeby strugać... może grend? Oczywiscie ze piana ten styro tylko powierzchnie trzeba przygotowac, wiem ze trzeba ale nie wiem co. Chyba kiedys cos GkITD opowiadal. A z tymi brzuchami to ogolnie jest chyba taka zasada ze brxuchem do gory, bo w gore juz wiecej nie pojdzie a w dol pod ciezarem zawsze moze. Musial bys jakiegos dekarza zapytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 20.12.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Napisałem o kołkach do przemyślenia gdyby wyszło że musisz tam dać więcej niż 20cm styropianu, do tego jeszcze OSB. Jak będzie 20cm w 2 warstwach na zakładkę to pewnie można kleić i nie odleci tak tylko teoretyzuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 27.12.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Hej,chciałem Cię zaczepić znowu o PC - na czym stanęło? tak jak pisałeś coś sam zechcesz taniego złożyć z poziomym kolektorem czy może jakaś zmiana planów?ja rozważam mocno teraz źródło bo nie chcę budować kominów i później zmieniać, ale wyceny 30 tys w górę mnie trochę odstraszyły :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 27.12.2016 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Hej, chciałem Cię zaczepić znowu o PC - na czym stanęło? tak jak pisałeś coś sam zechcesz taniego złożyć z poziomym kolektorem czy może jakaś zmiana planów? ja rozważam mocno teraz źródło bo nie chcę budować kominów i później zmieniać, ale wyceny 30 tys w górę mnie trochę odstraszyły :/ Ta kwestia jest nadal otwarta. Chyba jednak zacznę od grzania kotłem elektrycznym w drugiej tarfyfie. Zdecydowałem z tego powodu zwikszyc izolację ścian z 20 na 25cm. Koszt tej operacji to tylko tysiąc z górką i myśle, że warto. Udało mi się skontaktowac też z forumowiczem Tomdts, który jest użytkownikiem PC meeting. Nie narzekał i jeśli grzanie prądem bedzie słabo wychodzić to pewnie wybiore gruntowego meetinga 7kw. Aczkolwiek trzeba mieć na uwadze, że inwestycja finansowana z kredytu w rzeczywistości zwraca się prawie dwa razy dłużej. PS jutro kończę zbijać wiązary, biorę się za murłatę i w piątek mam nadzieję wrzucić cały drzewostan na górę Oby jakiś pan dźwigowy pracował jeszcze w tym roku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 28.12.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Ja mam ściany szczytowe z OSB i na to styropian dalmatyńczyk grubości 25cm klejony na piankę + wkręty ciesielskie z talerzykami od kołków, tyle, że ja kupiłem same talerzyki na allegro i nie musiałem się bawić z ich odcinaniem od kołków, jedynie musiałem rozwiercić w nich otwory bo były za małe na wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.12.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Ta kwestia jest nadal otwarta. Chyba jednak zacznę od grzania kotłem elektrycznym w drugiej tarfyfie. Zdecydowałem z tego powodu zwikszyc izolację ścian z 20 na 25cm. Koszt tej operacji to tylko tysiąc z górką i myśle, że warto. Czy aby na pewno warto? Liczyłeś to? Ja tak na szybko zmieniłem w swoim OZC grafit 031 z 20cm na 25cm - tak jak Ty chcesz. Zyskałem 2,5 kWh/ (m^2*rok) co daje rocznie oszczędność na poziomie 260 kWh. Prosto licząc 30gr w taniej taryfie to daje oszczędnośc 78zł/rok. Podziel dodatkowy koszt styro przez te 78zł i wyjdzie po ilu latach to się zwróci. Lepiej dorzuć ten tysiak odrazu do meetinga i wtedy wszystko bedziesz dzielił przez COP 3, wtedy tym bardziej żadne dokładanie izolacji będzie bez sensu i będziesz miał tańsze CWU, o czym nie wszyscy myślą. Ja mam zapotrzebowanie na CO 4700kWh, a na na CWU liczę 3000 kWh - więc ciepła woda dogania ogrzewanie. Więc jak zamontujesz PC i policzysz ile dodatkowo oszczędzisz na wodzie to czysty prąd sie nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 30.12.2016 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Czy aby na pewno warto? Liczyłeś to? Ja tak na szybko zmieniłem w swoim OZC grafit 031 z 20cm na 25cm - tak jak Ty chcesz. Zyskałem 2,5 kWh/ (m^2*rok) co daje rocznie oszczędność na poziomie 260 kWh. Prosto licząc 30gr w taniej taryfie to daje oszczędnośc 78zł/rok. Podziel dodatkowy koszt styro przez te 78zł i wyjdzie po ilu latach to się zwróci. Lepiej dorzuć ten tysiak odrazu do meetinga i wtedy wszystko bedziesz dzielił przez COP 3, wtedy tym bardziej żadne dokładanie izolacji będzie bez sensu i będziesz miał tańsze CWU, o czym nie wszyscy myślą. Ja mam zapotrzebowanie na CO 4700kWh, a na na CWU liczę 3000 kWh - więc ciepła woda dogania ogrzewanie. Więc jak zamontujesz PC i policzysz ile dodatkowo oszczędzisz na wodzie to czysty prąd sie nie opłaca. Hmm.. Faktycznie wychodzi taka mała różnica. W moim przypadku czas zwrotu wychodzi około 10 lat. Teraz już zdążyłem zbić wiązary uwzględniając 25cm izolacji i robiąc mniej moje rynny zaczną wystawać poza obrys budynku Wiązary już na dachu! Zaraz wrzucę foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 30.12.2016 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Wszystkie wiązary zbite, czekają na wrzutkę. http://i.imgur.com/t1LoRsl.jpg Murłata i kątowniki ciesielskie. http://i.imgur.com/jwli5bM.jpg http://i.imgur.com/Wm97MwB.jpg Wiązary zamontowane na domu: http://i.imgur.com/jTQHB9I.jpg http://i.imgur.com/2hZ7EWV.jpg http://i.imgur.com/YI9pvPw.jpg Czas pracy dźwigu 4h + 1h dojazd. Razem koszt usługi 600zł. Nie jest źle. Starałem się poukładać wszystkie równo. Jak wyszło będzie wiadomo dopiero przy łaceniu. Może być wtedy płacz Koszty... Drewno kupiłem łącznie na cały dach (6240pln), ale wydaje mi się, że na same wiązary wyszło jakieś 5000pln, 1800 na płytki perforowane i gwoździe i 600 dla pana dźwigowego. Razem 7400pln. Przypomnę, że najtańszą ofertę na prefabrykowane wiązary miałem na 12500pln. Minus wiązarów DIY w mojej wersji to konieczność czekania z pokryciem, aż drewno wyschnie (będę krył dopiero na wiosnę) oraz więcej roboty przy łaceniu (prefabrykowane lepiej trzymają wymiar i montaż dokładniejszy, bo doświadczenie ekipy robi swoje). Tak czy inaczej jestem bogatszy o 5 tysi i sporo nowego doświadczenia Edit Zapomniałem o koszcie projektu - 400pln, czyli moje wiązary to łącznie 7800pln. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Daniellos_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.12.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Wygląda zajebiście! gratuluję. Byłeś Ty sam i dźwig? Jeżeli tak to ogromny szacun. Ekipy za montaż takiego dachu biorą 4-5k - dźwig, to i tak jesteś kolejne 4k do przodu (chyba że ta oferta to była razem z montażem. Ile czasu Ci to zajeło? Drugra sprawa to te czarne wkręty przy kątownikach to chyba tylko tymczasowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.12.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Samorób pełną gębą Szacun, wygląda pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 30.12.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Może przykryj te działówki, mojemu kuzynowi stała woda w pierwszych rzędach i kilka rozsadził lód..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.12.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Jak chcesz deskować to działaj i tak na,latach będziesz prostował.No i czarne wkręty wymień na żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts