Daniellos_ 21.02.2017 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Mógłbyś napisać co w tej cenie jest wliczone? Koszty na tą chwilę: Taśma cieselska 20 Wentylatory DV6248 - 4szt 50 Wymiennik Klingenburg GS-K 25/300 550 XPS 5cm 0,3m3 + 2arkusze 3cm 150 Zasilacz 48V 33 2x regulator napięcia 0-60V 32 2x płyta XPS 3cm 30 Rury spiroflex - 20m fi160; 10m fi125 175 Rury spiroflex - 30m fi80 115 Anemostaty, opaski, nyple 180 4x sensor ds18b20 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 21.02.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Noo, to już masz reku zrobione a dmuchawki? PS. Pytanie głownie do Bartka - bo zajmowałeś się tym zawodowo. Czy projektując taką skrzynkę rekuperatora stosuje się specjalne techniki, które ograniczają powstające dźwięki/ hałas, niechciane opory powietrza czy powstawanie wirów wewnątrz komór rekuperatora? Również rozmiar tych komór jest bardzo uzależniony od samego wentylatora - prawda? Te wszystkie kwestie odciągają mnie nieco od wykonania rekuperatora samodzielnie bo łudzę się, że firmy, które z tego żyją zwracają na wszystko uwagę - mylę się? :D Bo jeśli się mylę i taki reku jak wykonał autor Daniellos_ niczym nie będzie odbiegał od kupnego to po co przepłacać? Mi tam ten tutaj prezentowany się podoba Brakuje bypasu... Przy okazji jakiej odmiany xps'a użyłeś i czym go kleiłeś? Pozdrawiam Karol Słowo klucz to "rozmiar" . Brzmi tak nieprofesjonalnie ale to prawda. Wentylatory, które ja stosowałem powinny być umieszczone w skrzynkach o średnicy 2,2 x średnica wentylatora. Czyli robi się już kwadrat o wymiarach 2,2 x 190mm = 418mm. Przy najczęstszym umiejscowieniu wentylatorów daje to bok całej skrzyni 418mm x 2 = 836mm. Dochodzi do tego grubość obudowy 2 x 30mm i robi się prawie 900mm. Wymiar obudowy determinuje też by-pass wewnątrz obudowy. To też powinno być dodatkowe 200mm. No i oczywiście sam wymiennik. Długość wymiennika odpowiada w uproszczeniu za sprawność, a pole przekroju za opory. Dobrze jak króćce przyłączeniowe są też odpowiednio duże. Dobrze też jak taka skrzynia ma też swoją masę. U mnie działało to naprawdę cicho. Dużo zależy od samej instalacji, zwłaszcza przy tych coraz powszechniej stosowanych "peszlach". Dlatego taka skrzynia to zazwyczaj kompromis pomiędzy sprawnością i oporami, a wymiarami. Ważną sprawą jest też szczelność. Niestety jeśli wymiennik jest "wyjmowalny" i by-pass znajduje się wew. obudowy to trudno jest uzyskać 100% szczelności. Ostatnio coraz więcej osób skupia się na kolorowym wyświetlaczu sterownika i sterowaniem smartfonem, a nie na kluczowych parametrach centrali . P.S. Unikajcie tego żółtego XPS z Leroya. To chyba jedyny naprawdę odstający od reszty styrodur. Gratuluję Daniellos_ Twojej konstrukcji i czekam na dalsze fotki. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 22.02.2017 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Wentylatory, które ja stosowałem powinny być umieszczone w skrzynkach o średnicy 2,2 x średnica wentylatora. Jednak z wykresu wydajności wentylatorów można wyczytać, że skrzynka niewiele większa od wymirów samego wentylatora pozwala na wydajność bliską zazwyczaj 95%. P.S. Unikajcie tego żółtego XPS z Leroya. To chyba jedyny naprawdę odstający od reszty styrodur. Czemu? Ja pracując z nim miałem inne odczucia - wyglądał bardzo przyzwoicie. Dodatkowo na powierzchni wydaje się mieć utwardzoną strukturę, jakby błonę, która wydaje się być szczelna dla wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 22.02.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 zrób piękną fotoleracje jak zrobisz sterowanie do reku bo to mnie przeraża :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 22.02.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jednak z wykresu wydajności wentylatorów można wyczytać, że skrzynka niewiele większa od wymirów samego wentylatora pozwala na wydajność bliską zazwyczaj 95%. Czemu? Ja pracując z nim miałem inne odczucia - wyglądał bardzo przyzwoicie. Dodatkowo na powierzchni wydaje się mieć utwardzoną strukturę, jakby błonę, która wydaje się być szczelna dla wody. Piszesz o wentylatorach serii R3G? Jeśli tak to się mylisz. Wydajność jest zadowalająca dopiero przy 1,8 średnicy. Ponieważ robiłem profesjonalny test na wbijanie palucha i był dużo miększy od Synthosa i Ravatherm. Moje odczucia potwierdziła opinia kierowcy, który wozi styrodur z różnych fabryk. Z innymi markami nie miałem styczności. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.02.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Piszesz o wentylatorach serii R3G? Jeśli tak to się mylisz. Wydajność jest zadowalająca dopiero przy 1,8 średnicy. Ponieważ robiłem profesjonalny test na wbijanie palucha i był dużo miększy od Synthosa i Ravatherm. Moje odczucia potwierdziła opinia kierowcy, który wozi styrodur z różnych fabryk. Z innymi markami nie miałem styczności. Pozdrawiam Bartek Ja mam takie same odczucia, tak jakby ten styrodur z leroya czu castoramy byl o lige nizej niz synthos czy basf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 23.02.2017 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Piszesz o wentylatorach serii R3G? Jeśli tak to się mylisz. Wydajność jest zadowalająca dopiero przy 1,8 średnicy. Pisałem o swoich DV, bo takimi się interesowałem. Ja swoj planuję zwyczajnie wcisnąć w rurę fi200 i zobaczymy jak będzie. Ponieważ robiłem profesjonalny test na wbijanie palucha i był dużo miększy od Synthosa i Ravatherm. Moje odczucia potwierdziła opinia kierowcy, który wozi styrodur z różnych fabryk. Z innymi markami nie miałem styczności. Ja mam porównanie tylko to jakigoś taniego XPSa z allegro, z którego robiłem obudowę reku. W takim razie on może być jeszcze słabszy od tego LM. No ale ja od niego wiele nie wymagam PS dowieźli mi zamówione 36m3 styro. Myślałem, że będzie postreczowany w większe paczki tak jak wczesniej kupiony styro na płytę, ...ale nie był 144 paczki musiałem samemu rozładować. I to przy błocie po kostki, w którym moje buty chciały się w pełni zatopić przy każdym kroku i wietrze wyrywającym każdą paczkę z ręki. To była walka! Musiałem wszystki paczki wnieść do pokoi. Po 2h było pozamiatane. Będzie co robić tej wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 23.02.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Wrzuć może w wolnej chwili charakterystyki tych wentyli i ich zdjęcia. Filtry będą w osobnych skrzynkach? Jeśli tak to są takie gotowe np.: http://www.wentylacja24.pl/pl/p/Filtr-powietrza-SFS-100/348 Wczoraj też walczyłem z błotem i wiatrem. Styro uciekał mi aż przez ogrodzenie. Jeden kawałek przynosiłem, a drugi w tym czasie odfruwał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 23.02.2017 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 zrób piękną fotoleracje jak zrobisz sterowanie do reku bo to mnie przeraża :/ Na początek będzie sterowane manualnie - kupiłem już regulatory obrotów 10-60V. Moje chwilowo zagubione wentylatory zasilane są 48V i taki też mam zasilacz: http://static1.tme.eu/products_pics/2/3/3/233d73b48e58f468c7ba79c07a84cbca/24494.jpg Może kiedyś dorobię do tego jakieś bardziej finezyjne sterowanie, ale póki co stawiam na prostotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 27.02.2017 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Tutaj jak poradziłem sobie gdy trzebabyło przesunąć wiązar - przykręcony łącznik ciesielski i lewarek zaparty o murłatę.http://i.imgur.com/Se6DQAa.jpg Skrzynki rozdzielcze już na miejscu:http://i.imgur.com/PUr4BCg.jpghttp://i.imgur.com/hVrQEDm.jpghttp://i.imgur.com/Vmj1Lly.jpghttp://i.imgur.com/leDS6ZA.jpghttp://i.imgur.com/MrsGGtc.jpghttp://i.imgur.com/gN19fdQ.jpg Słowo na temat rur aluflex - mizeria .... rury bardzo delikatne. Łatwo je uszkodzić przeciągając po stelażu sufitu między wiszakami. Trzeba baaardzo uważać. Inna kwestia to podatność na wgniecenia i problemy z wyciagnieciem takiej wgniotki. Dostałem rury dwóch producentów i różnica w ich przekroju to pół cm co przy średnicy 80mm to sporo.... Kolejna sprawa do rzekoma długość rury po rozciągnięciu. Rura ma zwiększać swój rozmiar do 300% czyli rurę 3m otrzymujesz w kawałku 1m i trzeba ją rozciągnąć. Rurę można rozciągnąć do 2.5. Tzn na upartego można bardziej, ale łatwo się deformuje. Następnym razem wybrałbym chyba inne rozwiązanie. Zobaczymy jek to będzie się spisywać po spięciu w całość. Koszt to duży nie był i zawsze można wymienić. No właśnie ...cena to chyba jedyny plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.02.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Nie wiem czemu robisz na tych rozciaganych.... zwykle PEflexy nie kosztuja majatku a i rozkladanie ich jest prostrze i wygodniejsze. Jak to wszystko zasypiesz to juz nie bedzie tak latwo wymienic. Zwlaszcza ze nie bedziesz mial dostepu od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.02.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Nie moge edytowac na telefonie.Dales tasme akustyczna pod UDki? Widze tez ze nie dales foli pod ten profil, latwiej jest osiagnac szczelnosc, koszt zaden a na prawde robi roznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.02.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Taśmy nie widać.Chyba, że jakaś wąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 27.02.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Też pierwsze instalacje robiłem na tych rurach. Jak nie wpuścisz na budowę żadnej ekipy, która będzie chodziła wokół tych rur to będzie dobrze.Mi też zawsze rozciągały się do 2,5m, później się rozdzierały. Teraz toleruję tylko sztywne spiro i "peszle". PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 28.02.2017 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Czemu nie pelexy? tak miało być taniej i tez dobrze Mam w planach dobrze wszystko sprawdzić przed zasypaniem. Uszczelnić ewentualne nieszczelności. Potem już się nic z nimi nie będzie działo. Dales tasme akustyczna pod UDki? Widze tez ze nie dales foli pod ten profil, latwiej jest osiagnac szczelnosc, koszt zaden a na prawde robi roznice. Nie dawałem taśmy. Zamierzam wywinąć folię na ściany, a na ścianach płyty gk. Powinno byc szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.02.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Nie dawałem taśmy. Zamierzam wywinąć folię na ściany, a na ścianach płyty gk. Powinno byc szczelnie. A no tak, zapomnialem ze dajesz GK na scianach. Tylko wez to Panie jakos przyklej do scian a nie "tak o" co do tasmy akustycznej to jednak ja bym dał, jest mniej sztywno no i do tego polaczenie slizgowe pomimo polaczenia gk->gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 02.03.2017 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Właśnie pisałem u Karstera o tym co jest na tablicy informacyjnej i przypomniało mi się, że chyba nie chwaliłem się swoją tablicą. Jak to u samoroba nawet tablicę mam DIY. Czarna taśma izoalacyjna, marker i jazda... http://i.imgur.com/zQDRXRMm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.03.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Czarna taśma izoalacyjna, marker i jazda... Samorób pełną gębą Daniellos pytanie z innej beczki na drugim planie widzę swisspor plus fasada. Przyglądałeś się mu już z bliska? Jak z tą jakością i prostoliniowością płyt są banany itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.03.2017 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Samorób pełną gębą Daniellos pytanie z innej beczki na drugim planie widzę swisspor plus fasada. Przyglądałeś się mu już z bliska? Jak z tą jakością i prostoliniowością płyt są banany itp? Pozdrawiam Styro tylko wrzuciłem i nie miałem czasu go nawet dobrze obejrzeć. Co mnie zaskoczyło, to fakt że Swisspor swojego styro 032 nie branduje. Tzn to jest wyprodukowane w fabryce swisspor, ale to jest styropian firmy Supor THERMO. Sprawdziłem na stronie producenta i faktycznie nawet tam nie nazywa się go swisspor tylko supor. Nie wyłapałem tego wcześniej. No teraz zostało tylko zobaczyć co to za twór i jakiej jest jakości. Może nawet pokuszę się o zważenie i porównanie wagi z innymi. Jak pogoda dopisze to przykleję w weekend kilka płyt i będę mógł powiedzieć coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 14.03.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 No pięknie kolega założyciel tego wątku to rozwiązał a ja powiem więcej widzę to na żywo... bo jak się okazuje jesteśmy sąsiadami w jakieś 4-5 działek od siebie no nie spodziewałem się że ktoś z naszej "bajkowej" ulicy pojawi się na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts