the_anonim 02.02.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Gratuluję postępów, zastanawiam się kiedy ty masz na to czas, bo strasznie dużo tam kombinatoryki (zwłaszcza przy rurkach). Jestem bardzo ciekaw efektu końcowego kuchni mam nadzieję że będą fajne blaty bo przy tym kolorze mebli to one będą grały pierwsze skrzypce. Widzę że PC wisi, pytanie czy już chodzi? G11 a nie G12w skąd ten pomysł, pracujecie w domu czy to podyktowane wygodą nie patrzenia na zegarek przy puszczaniu prania zmywania itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.02.2018 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Dostałem pierwsza ofertę na podłączenie PC (położenie 10m rurki i napełnienie instalacji za 1tys z hakiem) i uznałem że to sporo.Teraz wróciłem do tematu i wysłałem kilka zapytań o samo napełnienie - rurki już bym kupił i położył. Chyba wrócę do pierwszej opcji bo cena wychodzi taka sama. G11 wybrałem m.in dlatego, że pompa małej mocy i bałem się że nie wystarczy taniej taryfy. No i chce mieć ciepła podłogę i bałem się że szybko by stygła.Dodatkowo słyszę że można dostać dobra promocje na G12 jak się przechodzi z g11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 08.02.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Witam, wpadlem na Twoj dziennik niedawno, bardzo mi sie podoba robota.Mam juz jeden wybudowany dom na swim koncie - bardziej zleceniowo, kilka rzeczy robiłem sam. Teraz dom idzie na sprzedaz i budujemy nowy dom (mamy juz PNB) o podobnych rozmiarach i kształcie moze troszke inny styl zewnetrzny - taki bardziej tradycyjny. W głowie juz mam cały plan - jako ze juz raz budowe przechodzilem i wiekszosc mojej rodziny tez sie budowało - jest mi o wiele łatwiej, bo wiele rzeczy po prostu sie wie.Teraz chce sam wszytko budowac Zanim trafiłem na Twoj dziennik jak i innych samorobów mialem kilka podobnych pomysłow jak robienie wiazarów własnorecznie i suche tynki.Mam nadzieje ze bede mogł w przyszłosci zadac kilka pytan ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 09.02.2018 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Tomi - od tego jest forum. Mój dzienniek nie powstał aby zaspokajać moją próżność - wtedy wrzycałbym fotki na FB , ale po to by czerpać i dzielić się wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 09.02.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Tomi - od tego jest forum. Mój dzienniek nie powstał aby zaspokajać moją próżność - wtedy wrzycałbym fotki na FB , ale po to by czerpać i dzielić się wiedzą. No perfekcyjnie to ująłeś z tym ryjbookiem ludzie myślą, że jak im się wiedzie (chociaż na tyle że mają kasę na meteriały, c*uj że robicizna w pocie czoła własna) i wstawiają fotkę to ktoś razem z nimi będzie się tam cieszył bez grama zazdrości czy złośliwości. Niestety to są wyjątki. Przy okazji dobra reklama dla złodziei. Ot taki polski naród Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 09.02.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Kilka fotek z frontu walki... Wczoraj działając na strychu niefortunnie postawiłem stopę na ściance działowej i ta się wzięła i ześlizgnęła... i trach - noga jest w pokoju niżej. Jakoś się pozbierałem, zlazłem na dół ocenić straty. No.. mogło być gorzej. Nadmienię jeszcze, że sporo granulatu styropianu zmieniło lokalizację :/ No to wycinam kg przestrzeń pomiędzy profilami, dorabiam łatę, przykręcam, gruntuję i gipsuję. Moje kolejne próby mielenia styropianu. Zainspirowany Ged-maszyną zrobiłem to: Ramiona się wyginały to powiązałem drutem. Niestety jak widać mieszadło się poddaje. Dwa mieszadła się poddały to i ja się poddałem. Muszę wykombinować coś innego. Ułożyłem panele w pierwszym pokoju. Najpierw przymiarka w którą stronę układać. Pierwsza koncepcja mówiła układać na ukos, ale pomyślałem, że może jednak zrobić jak normalni ludzie. Eeee tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.02.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Niecodziennie wygląda ta podłoga ale powiem Ci że całkiem spoko, no i jak na burżuja przystało nie przejmujesz się ścinkami Z tym sufitem to miałeś fuksa że cały tam nie wpadłeś!! dziurę się załata. Z tym regranulatem to taki bardziej drobny zajmie mało miejsca, chyba że chcesz się po prostu pozbyć resztek. Ciekaw jestem co lepiej izoluje taki drobny regranulat czy grubszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 10.02.2018 01:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Na początku policzyłem i zaakceptowałem straty na docinkach przy skośnym układaniu. Z każdego pasa paneli traciłem ok 40cm, bo koniec pasa był obcinany pod "przeciwnym" kątem. Jednak przy przeciwległym rogu pokoju okazało się że strat nie byłoby dużo, bo kąty są te same tylko odwrócone. Wystarczyło to panele obcięte zostawić do wykorzystania w drugim rogu pokoju nowa ale mądry samorób po szkodzie Jeszcze sporo paneli do położenia to wiedzę wykorzystam. Układanie na ukos pozwoli mi na niestosowanie tak wielu listew progowych. Przy długości pasa paneli 12m pewnie by się szpary robiły. W mieszkaniu tak kładłem, wbrew instrukcji, nie robiąc przerw dylatacyjnych na 8m długości i dwa pasy paneli się rozlazły na 2-4mm. Wydaje mi się że najlepiej gdyby miec duże kawały styro i granulat wypełniał wolne przestrzenie, aby ograniczyć migracje ciepłego powietrza pomiędzy dużymi kawałkami. Wymaga to mniej pracy niż z mielenie całości i z tą ideą mi po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 10.02.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Do mielenia widziałem okrągły kawałek sklejki. Od spodu jak ty wiertarka od góry wkręty do drewna te żółte nie czarne i to od dołu w rurę 200. Wieczorem wstawię rysunek jeśli słabo opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 10.02.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 ciekawa jestem efektu finalnego same panele podobały nam się kiedyś z mężem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 10.02.2018 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Do mielenia widziałem okrągły kawałek sklejki. Od spodu jak ty wiertarka od góry wkręty do drewna te żółte nie czarne i to od dołu w rurę 200. Wieczorem wstawię rysunek jeśli słabo opisałem. Wiem co masz na myśli. Podobnie wyglądała moja pierwsza wersja tarki do styro Tarcza, o której piszesz była zamocowana do kątówki, ale ta się szybko przegrzewała pomimo mocy 1200W. Finalnie się spaliła. Może jednak wróce do idei tarczy sciernej w kombinacji z wiertarką. @chilli - ta podłoga jest w pokoju córki, która z racji swojego wieku (10) miała czelność zakwestionowania wyboru rodziców jednorodnego rodzaju paneli w całym domu Reszta podłóg będzie miała panele trochę jaśniejsze i bez ozdobników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 10.02.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 To jest fajne Ja mam cały strych styro czeka na granulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 11.02.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Dlaczego nie kupiłeś perlitu ? mozna dorzucic jak juz nie bedzie co granulowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.02.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Taka maszynka ale w wersji bardziej mobilnej. Użyjesz raz a potem wypożyczyć albo sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 11.02.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Perlit jest drogi. Taniej wychodzi kupić gotowy granulat styro. Ja mam dużo odpadu zbieram od jakiegoś czasu z olx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 11.02.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 @chilli - ta podłoga jest w pokoju córki, która z racji swojego wieku (10) miała czelność zakwestionowania wyboru rodziców jednorodnego rodzaju paneli w całym domu Reszta podłóg będzie miała panele trochę jaśniejsze i bez ozdobników. po kolorze ścian domyśliłam się, że to pokój dziecka prawie nastolatki, więc nie dziwię się, że ma swoje zdanie na wystrój wnętrz czekam na fotki z dalszych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 11.02.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Perlit jest drogi. Taniej wychodzi kupić gotowy granulat styro. Ja mam dużo odpadu zbieram od jakiegoś czasu z olx. Nie wiem po ile granulat styro, ale perlit mniej jak 150zł/m3 to i tak taniej od styro. Pozniej planujecie przykryc ten granulat jakas folia ect ? Edytowane 11 Lutego 2018 przez Tomi78__ zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 11.02.2018 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Perlit jest chyba znacznie cięższy i dochodzi kwestia nośności sufitu podwieszanego. No i najważniejszy jest fakt, że odpad styro mam za free. Nie planuję przykrywać. Na wierzch położę jeszcze 15cm wełny. Jeśli będe tam spędzał wiecej czasu to przykryję najtańszą membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 11.02.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ja też daje 5 wełny i membrana albo tylko deski.Ile planujesz cm styro? Mi wejdzie 43cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 11.02.2018 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ja też daje 5 wełny i membrana albo tylko deski. Ile planujesz cm styro? Mi wejdzie 43cm. Nie wiem jak wyjdzie grubość warstwy styro. Ciężko ocenić. Może być ok 30cm. Miejsca wystarczy, bo nam gdzie mam najwyższy sufit to do planowanej wyskolości podłogi strychu będzie ok 50cm. Styro mam tyle: Dzisiaj tapeta trafiła na ścianę w sypialni. Będzie na tej ścianie łózko i szafki nocne. Nad szafkami jak widać gniazdka 230V z portami USB do łądowania telefonów. Na przeciwległej toaletka małży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts