Daniellos_ 26.02.2018 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Aktualizowałem własnie koszty w pierwszym poście i z grubszych wydatków brakowało tam elewacji. Dlatego, że podsumowuję koszty po zakończeniu danego etapu, a na elewacji nadal nie mam tynku. nie wiem kiedy będę tynkował także wrzucam koszty teraz, a później zrobię aktualizację. Elewacja bez tynku:Styropian Shitpor aka swisspor 28,5m3 - 032 i 6,5m3 - 045 5900Siatka podtynkowa 200m2 400Zaprawa murarska w pianie - 5 puszek 150Klej Atlas Grawis U 21x30kg 420Grunt 12kg 50Listwy okapnikowe i narożne 255Daszek wejściowy 120Klej w pianie do styro 245Listwy przyokienne 21x2,5m 220Blacha na parapety+usługa wygięcia 118Grunt Atlas Cerplast 60l 325Pigment czarny x10 50Piana 35 RAZEM 8288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 27.02.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 no to gratki zakończenia walki ze styro misa faktycznie trochę zjeżdża a czy w LM dają jakiś upust na towar z ekspozycji? koszty elewacji na super poziomie póki co czekam na fotki jak już tynki będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 27.02.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 jakie są wymiary toalety (pomieszczenia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 27.02.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Testowałeś już tą misę na "1"? Mam taką i strasznie rozchlapuje się z niej PS: kuchnię też zrobiłem IKEA z frontami VOXTORP - wygląda bdb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.02.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 WC genialne - tak powinno wyglądać a niie jakaś "hala sportowa" ktora nie wiadomo do czego ma służyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 28.02.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Testowałeś już tą misę na "1"? Mam taką i strasznie rozchlapuje się z niej PS: kuchnię też zrobiłem IKEA z frontami VOXTORP - wygląda bdb Też zastanawiam się nad Roca Gap - podoba mi się zewnętrzny kształt misy. Masz taką bezkołnierzową ? Słyszałem o problemach z rozchlapywaniem myślę, że może więc warto wziąć wersję z kołnierzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 28.02.2018 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 @chilli - w LM wyprzedają ostatnie sztuki lub przy zmianie ekspozycji. Podobnie w OBI. Zazwyczaj po wakacjach i po nowym roku. Swoją misę z grubsza obejrzałem dzisiaj i wrażenie krzywego montażu może sprawiać sama deska. Była już zamontowana przez LM i bardzi etu dopatrywałbym przyczyny niż w swoim montażu misy hehe @Slawskip - jeśli dobrze pamiętam i liczę po płytkach (60x30) to WC ma ok 120x90. @dlt7 - 1 jest grana regularnie, bo jak na budowie chlodno to muszę często z pryskaniem tragedii nie ma. Może kwestia techniki celujesz centralnie czy na ściankę? Blaty też masz z ikea? Ja nie i zaraz wkleję fotki jak musiałem modzić. @grend - to jest moje królestwo i więcej mi nie potrzeba. Tego WC nie było w oryginlanym projekcie i zostało wydzielone z łazienki kosztem wanny. Został tylko prysznic. @RRR - po czasie spędzonym na wyborze misy mogę się chyba nazwać specjlaistą Wody wiele razy jeszcze nie spuszczałem. Te kilka do tej pory udało się bez rozchalpywania. Ona ma kołnierz choć nie tak zawinięty do dołu. Takie idealnie bezkołnierzowe to np cersanit caspia. W tą celowałem, ale trafiła sie roca z wyprzedaży. Inna misa, która mi się bardzo spodobała, ale nie mogłem w swojej okolicy obejrzeć na żywo to Ideal Standard model Tesi. Są wersje bezkołnierzowe i jest coś co nazywają Aqua Blade to na fotkach wygląda to kozacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 28.02.2018 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 A teraz zapowiedziany problem z szafkami i blatami z nie-ikei. Otóż w Ikea szafki mają głębokość ok 62cm. Blaty mają chyba 63cm. W ikea nie urzekł mnie żaden z blatów. Na początku o nie wiedziałem o różnicy i uświadomił mnie Pan w sklepie z blatami i nastraszył jaki teraz będę miał problem. Niedługo potem trafiłem do sklepu z akcesoriami meblowymi oferującym blaty i płytę meblową pokryte identycznym laminatem, bo chciałem mieć taki sam blat i płytę nad blatem. Tam znów dowiedziałem się, że nie ma problemu z szerszymi blatami, ale trzeba zamawiać. Zadowolony ze znalezionego rozwiązania pojechałem na budowę i jak zazwyczaj zajechałem do LM, bo mam po drodze. Tam zobaczyłem wypatrzony przez siebie model blatu i skusił mnie fakt, że nie muszę zamawiać całej wstęgi 4,2m - płacę tylko za to co potrzebuję. Przy ilości spadów z kupowania całych wstęg to w LM koszty blatu standardowego 60cm wyszły połowę niższe. No kupuję i rzeźbię Problem dotyczy tylko wyspy, bo płytszy blat przy ścianie jak dodam płytki na grubym kleju to powinno wystarczyć. No to rozbieram 4 szafki i przycinam swoją mini krajzegą. Na plecy wyspy kupiłem tanią płytę z białym laminatem, ale jej biel mocno odstawała od lakierowanych frontów kuchennych. Lakierowana płyta to koszt 300-400pln/m2, a moja biała płyta 27pln/m2. No to kupuję okleinę za 50pln z wysyłką i oklejam. Silikonuję krawędź blatu stojącą podłodze, żeby nie puchła gdyby coś się rozlało. No i tak wygląda "na gotowo". Blat ma fabryczne obrzeże ala aluminium, którego niestety nie mogłem dokupić do oklejenia strony od salonu. Zdecydowałem się przykleić aluminiowy kątownik 40x10x2. Jutro zrobię więcej fotek z bliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.03.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 zrobiles front zmywarki, bo tam jest jeden knyf ktory mnie troche zaskoczył - otwieranie i dlatego ze zmywarka jest wyzej to doł frontu uderza w bok szafki. Robiłes to juz - jak to IKEA rozwiazała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 02.03.2018 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Zacznę od kilku zaległych fotek wyspy. zrobiles front zmywarki, bo tam jest jeden knyf ktory mnie troche zaskoczył - otwieranie i dlatego ze zmywarka jest wyzej to doł frontu uderza w bok szafki. Robiłes to juz - jak to IKEA rozwiazała Akurat zapytałeś Otóż montaż zmywarki w zabudowie to moja kolejna męka z meblami kuchennymi. Walczyłem z lodówką, a wczoraj cały dzień ze zmywarką. Zmywarka z nie-ikei jest problematyczna, ponieważ podcięcie przewidziane na cokół jest znacznie mniejsze niż przewiduje w swoich meblach ikea. Żeby jakkolwiek dało się taki sprzęt wpasować trzeba trochę pogłówkować, a potem nakombinować. Ciężko będzie to wytłumaczyć i jak ktoś nie musi tego przerabiać to niech nie czyta Z powodu płytkości wnęki na cokół to pierwsze co musiałem zrobić to opuścić ją maksymalnie na regulacji nóżek. Trzeba to zrobić, aby dolna krawędź frontu na drzwiczkach była jak najbliżej osi po której drzwi zmywarki się otwierają. Potem mocujemy front na drzwiach robimy to jak najniżej się da. Trzeba przewidzieć otwarcie drzwi na max czyli otwieramy i w takiej poziomej pozycji drzwi przykładamy front i wsuwamy go najgłębiej jak się da. Po zamknięciu drzwi okazuje się, że i tak front jest ok 2cm wyżej jak reszta szafek w szeregu. Tu już nie było opcji - musiałem podnieść pozostałe szafki. Trzeba też przesunąć przednie nóżki szafek to których mocowany jest sam cokół. Na koniec musimy zamaskować szparę jaka powstaje w takiej sytuacji pomiędzy zmywarką a blatem. Ja użyłem pozostałego z innych modyfikacji kawałka frontu - wygląda jak fabrycznie dołączony w zestawie na takie okazje Jeszcze trochę mi się zeszło z wyrównywaniem frontów, bo u mnie są dwa rzędy szuflad czyli musiałem montować dwa fronty. Oba zapadały się do wewnątrz i po zamknięciu nie były idealnie w pionie. Podkładałem cienkie paski XPS-owego podkładu podłogowego. I tak się zeszło z 7h ... Edytowane 2 Marca 2018 przez Daniellos_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 02.03.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Czekaj, czekaj... A czemu ta zmywarka jest tak nisko? Znaczy jej órna krawędź jest jakby 10cm? poniżej blatu. Nie szło wyregulowac nóżek zmywarki żeby była tuż pod blatem? Mam meble z ikei i zmywarkę Whirlpoola ale kupione wszystko 9 lat temu i nie było problemu z montażem. Tylko cokół pod szafkami mam lekko podcięty (coś około 1-2cm) żeby dołem drzwi zmywarki o niego nie haczyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 02.03.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wyspa wyszła bardzo ładnie To co się czyta ostatnio o tym montażu sprzętów do zabudowy to masakra jakaś. Mam jeszcze czas ale chyba rozważę sprzęty wolnostojące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 02.03.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Panowie, jak zwykle bardzo konstruktywna dyskusja nawet nie brałam pod uwagę tego, że mąż mi będzie sikał po ściankach czy nie po ściankach, patrzyłam tylko na wygląd misy, a tu kurczę taka zagwozdka Daniel gdyby nie te płytki, to nawet nie byłoby widać, że przy tej misie jest coś krzywo kuchnia zapowiada się super też chciałam Ikea, ale właśnie dlatego, że trzeba tyle przeróbek, a i tak nie mają takich frontów jak chę, to stwierdziłam ostatnio, że zrobimy sami, taką jak chcemy czekam na finalny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 03.03.2018 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) Trenuj, ucz się a nastepna kuchnie zrobisz w 3 dni bo bedziesz wiedział wszystko. Ja też przechodzilem takie meki i moze czasowo pracy moze było z 5 dni ale rozwleczone na 3miesiące ze wzgledow technologicznych Moze trzeba założyć nowy watek kuchnia samorobnie to efekt jest niezaprzeczalny Edytowane 3 Marca 2018 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.03.2018 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Czekaj, czekaj... A czemu ta zmywarka jest tak nisko? Znaczy jej órna krawędź jest jakby 10cm? poniżej blatu. Nie szło wyregulowac nóżek zmywarki żeby była tuż pod blatem? Mam meble z ikei i zmywarkę Whirlpoola ale kupione wszystko 9 lat temu i nie było problemu z montażem. Tylko cokół pod szafkami mam lekko podcięty (coś około 1-2cm) żeby dołem drzwi zmywarki o niego nie haczyły To jest właśnie ten problem, że gdybym dał zmywarkę na nóżkach do góry to więcej frontu wystawałoby na dole i nie dałoby się jej w pełni otworzyć. Wnęka na cokół jest za płytka, żeby zmieścić tak bardzo wystający dołem front. Z opcji mamy do wyboru: 1. kupić zmywarkę w ikea - droga, nieefektywna i bez ficzerów. 2. kupić zmywarkę taką jak chcemy i pomęczyć się z jej adaptacją 3. szukać zmywarki pasującej budową do mebli ikea. @walec - dzięki. pod względem estetycznym zabudowane meble są nie do przebicia. Ja robiłem otwartą kuchnię i chciałem, żeby aneks wyglądał jak najmniej kuchennie. @chilli - pogmyrałem przy misie i już jest ok. trzeba było ją docisnąć z jednej strony. sami będziecie robić szafki czy masz na myśli firmę? no wtedy to łożysz kapuchę, ale się niczym nie martwisz. tylko przychodzisz na obiór i wytykasz palcem co do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.03.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Mega dziennik. 2 dni i cały wjechał. Jak przeczytałem to przekonałem mnie do płyty szkoda że już troszkę za późno. Też miałem budować sam ale niestety czas zaczyna gonić i zaraz ekipa startuje z SSO ( częściowo moja robota) a potem to już w 90 procentach sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 03.03.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 @chilli - pogmyrałem przy misie i już jest ok. trzeba było ją docisnąć z jednej strony. sami będziecie robić szafki czy masz na myśli firmę? no wtedy to łożysz kapuchę, ale się niczym nie martwisz. tylko przychodzisz na obiór i wytykasz palcem co do poprawy. no to twoje królestwo gotowe na tip top firmy nie biorę pod uwagę, bo raz, że dużo kasy, a dwa - lubię takie DIY, a małż ma do tego i głowę, i ręce no i wiem, że jak on to zrobi, to będzie zrobione porządnie - tylko, żeby go budowa nie wykończyła ale nie będziemy sami ciąć płyt i lakierować frontów to wszystko zamówimy i tylko złożymy sami może nawet wezmę ikea (zależy jak to wyjdzie cenowo), a tyko frony i blaty zamówimy, takie, jakie chcemy - póki jest śnieg i budowa stoi, chcemy ogarnąć 2 firmy, z których już wcześniej braliśmy płyty i fronty, żeby zobaczyć jak to teraz cenowo wychodzi ciąglę się łamię nad lodówką w zabudowie - teraz mam, wygląda to estetycznie, wiadomo, ale jest maaała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 03.03.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Jest jeszcze proste rozwiązanie żeby zamontować każdą zmywarkę do mebli ikea, mianowicie dokupuje się zestaw do montazu między front a drzwi zmywarki, koszt jak dobrze pamietam 160zl i montaz jest wtedy bezproblemowy a samą zmywarkę podkręca się na nóżkach do samego blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 05.03.2018 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Tu już zabudowa ze zmywarką i przyłożonym na szybko blatem. Mała wtopa wyszła z odpływem w łazience. Teraz już nie pamietam czemu nie zrobiłem rozgałęzienia w ścianie. Na dodatek rura wyszła centralnie na łączeniu szafek. Nie chcąc wycinać połowy szafki musiałem przerobić/zminimalizować trójnik. Przerobiłem zwykły trójnik na kształt Y. Obciąłem, najpierw kleiłem boki lutownicą, a potem zasilikonowałem. Zmontowałem już większość osprzętu w większej (żeby nie napisać "dużej") łazience. Brakuje Misy. Kupiłem małą, zgrabną i niedrogą w LM, ale po obejrzeniu jednak ją oddam. Ma tak małe otwory, którymi ma wypływać spłukująca woda, że to byłoby raczej polewanie, a nie spłukiwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 05.03.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Z tym "rozgałęźnikiem" lepiej było dać do pospawania Ja też byłem dzisiaj w IKEA, aby coś rozrysować, aby wiedzieć gdzie mam wypuścić kanalizacje, aby nie mieć podobnych problemów co wyżej kolega Co do zmywarki, szwagier też się męczył, zrobił, ale cały czas mu jakoś opada ten front niżej. Mówił, ze teraz brałby zmywarkę z IKEA, bo szkoda nerwów, serio, aż takie drogie są i bez wodotrysków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts