Kamil_ 02.07.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Daniellos_ na jaką wysokość robiłeś nadproża, że musiałeś je obniżać?Może inaczej. Na ile byś robił drugi raz. aby się nie bawić w doklejanie? Jakiej firmy masz drzwi wewnętrzne? A i przy okazji drzwi wejściowe do domu co to za firma?Na ile cm miałeś nadproże? Tam musi być chyba wyższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.07.2018 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 @Kamil - teraz robiłbym na 205 licząc od finalnejpodłogi (kafli/paneli). Ja zrobiłem na wszelki wielki 210. Drzwi wewnętrzne mam z litego drewna z OBI, ale w LM są b.podobne. Firma Kornik. Zewnętrzne to drzwi drewniane firmy Dallas. Tam też miałem 210 i było ok. @dpo - Myślałem o Agilia dość poważnie. Agilia to nazwa handlowa betonu samozagęszczalnego firmy Lafarge. Ja mam do najbliższej betoniarni tej firmy ponad 100km, ale jak zapytasz w dowolnej o beton samozagęszcazalny to mogą Ci zrobić. Zaoszczędzisz na pompie, ale wydasz więcej na sam beton. Postawiłem u siebie na oldschool - B25 + wibrator. Zdecydowałem się jedynie dopłacić i wziąć beton z betoniarni, która ma jakieś tam certyfikaty i ogólnie inne na jej tle wyglądają jakoś tak chałupniczo . No ale wszyscy dookoła biorą z tej tańszej i domy stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.07.2018 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) No to teraz kilka fotek z budowy ścianki wspinaczkowej dla moich roślin pnących mających zasłonić cmentarny mur sąsiada, o którym wspomniał już kolego rahfi. Drewno zamówione jeszcze wczesną wiosną z myślą, żeby tych soków życiowych miało jak najmniej. Kupiłem bez impregnacji i bez strugania. Wszystko DIY Strugamy kantówki 7x7. Rozmiar niestandardowy, ale takie są kotwy wbijane w marketach. Strugamy sztachetki 10x2. Takie sam wymiar wziąłem na łaty dachu garażu, który powstanie w czasie przyszłym. Impregnat techniczny/gruntujący - Altax głębokopenetrujący Impregnat wierzchni - Altax żywiczny Kładziemy agrowłókninę, wbijamy kotwy z LM co 1m i zbijamy całóść do tzw "kupy" Rozwieszany roślinność posadzoną w tym celu ok 2 lata temu. Trochę już urosła. Edytowane 3 Lipca 2018 przez Daniellos_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 03.07.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Elegancko!a zabezpieczałeś jakoś te belki przed posadowieniem w ziemi?czy ten impregnat starczy i nic im już nie grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 03.07.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Efekt super, to teraz czekam na ten taras:) kiedy sie do tego przymierasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.07.2018 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 @Chill - w ziemię wbite są ocynkowane kotwy. Coś takiego z LM po 12pln @micbaria - taras już zacząłem. Zbiłem już podstawę nośną, ale zanim zrobię resztę konstrukcji, którą planuję zakotwić do ściany domu, to muszę go otynkować. No i żeby nie było zbyt łatwo to wymyśliłem sobie, że moja elewacja wygląda tak jakoś mało interesująco i zrobię tam jakieś bonie czy coś. No i teraz rzeźbię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 03.07.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 ok, to wstawiaj foto jak juz bedzie cos do pokazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 03.07.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 @Chill - w ziemię wbite są ocynkowane kotwy. Coś takiego z LM po 12pln po 12 zł?? właśnie coś takiego ostatnio widziałam i się zastanawiałam, czemu mój mąż nie użył tego na nasz plac zabaw, zamiast betonu ładniej by było i prościej potem do rozbiórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 04.07.2018 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 I takie kotwy wystarczą ?Nie rusza Ci się ta konstrukcja ?Czy złapałeś się gdzieś do betonowego ogrodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.07.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Z doświadczenia szwagra - za parę lat te kotwy szlak trafi i będziesz lał beton.Chili Twój mąż wie co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 04.07.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 ja miałem u siebie takie kotwy i po większym wietrze pergola się położyła. Odkąd zabetonowałem stoi Ale u Ciebie zaraz za masz płot wiec jest osłona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 04.07.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Stabilność takiej pergoli zależy od gęstości podłoża. Jeśli jest dobrze zbite to kotwy bedą stabilne. jeśli nie to w przyszłości można odkopać i porobić kleksy betonowe wokół kotwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 04.07.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Świetnie to wygląda Jak wszystko u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 04.07.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Z doświadczenia szwagra - za parę lat te kotwy szlak trafi i będziesz lał beton. Chili Twój mąż wie co robi. No tak, i tak beton musielibyśmy dać, żeby było stabilnie, jak nawieziemy ziemi to będzie ładnie, na razie mnie to razi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 04.07.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 @Chill - w ziemię wbite są ocynkowane kotwy. Coś takiego z LM po 12pln .... Ja mam takie kotwy i na tym mi sie trzyma pergola juz chyba 10 rok - kupowalem w casto dawno temu wiec nie wiem po ile byly ..... Pergola somonosna, ze tak powiem i o nic sie nie opiera i nie jest zakotwiona. Wokol mam bukszpany i podlewanie auto ....predzej mi zgnija te belki podejrzewam niz cos sie kotwom stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 04.07.2018 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Kotwy wydają mi się trwalszym rozwiązaniem od zabetonowanego drewna. Czas pokaże... Dodam jeszcze, że te kotwy z LM sa made in china Ta konstrukcja nie przenosi dużych obciążeń i stoi zaraz przy murze stąd nie obawiam się o jej stabilność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 04.07.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 no mi się te kotwy po prostu podobają na drewnie jakbym wiedziała, że to takie tanie, to bym naciskała na męża, żeby osadził belki w kotwy, a potem zabetonował – i wilk syty, i owca cała by była, a tak pozostaje mi tylko wzdychać a swoją drogą – pale w Wenecji ile stoją w wodzie, to takie w ziemi też swoje chyba wytrzymają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 05.07.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Grubość takich pali ma znaczenie i to, że stoją w słonej wodzie, a nie w wilgotnej ziemi z robakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 05.07.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Grubość takich pali ma znaczenie i to, że stoją w słonej wodzie, a nie w wilgotnej ziemi z robakami ach, ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiking 07.07.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Mam do Ciebie Daniellos_ pytanie . Mam w planach budowe domu : https://projekty.muratordom.pl//projekt_czterolistna-koniczyna-wariant-xvi,3384,0,0.htm wykańczając, na razie tylko sam dół a poddasze może w przyszłości zaadaptuje na jakieś dwa małe pokoje i łazienkę. Będę dysponował w następnym roku przy rozpoczęciu budowy w kwietniu-maju kwotą około 180tyś zł po załatwieniu już wszystkich papierkowych spraw, przyłącza prądu ,wodnego . Czy w takim budżecie jestem w stanie postawić taki domek robiąc wszystko samemu korzystając z pomocy rodziny nie zatrudniając nikogo dodatkowego do żadnych dodatkowych prac ? Oczywiście sprzęt budowlany taki jak minikoparka, normalna koparka, spych czy choćby jakiś ciągnik z przyczepą nie będzie żadnym problemem bo posiadamy w rodzinie. Chciałbym postawić mały domek z garażem który nie będzie generował jakiś sporych miesięcznych kosztów . Może poleciłbyś coś innego mając tak duże doświadczenie po swojej budowie ? Innych opinie też są mile widziane . Pozdrawiam i dzięki za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts