Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z258 samemu czyli stodoła DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieszkam już ponad rok to mogę pokusić się o słowo podsumowania sezonu grzewczego:

Jak wiecie nie robiłem OZC i bazuję jedynie na kalkulatorach dostępnych online. Nie mam też ciepłomierzy itp, a o zamontowanym podliczniku na pompę zapomniałem już kolejnego dnia po jego zmontowaniu. Tyle jest na głowie.... Także wszystko poniższe jest "grubymi nićmi szyte", ale zapraszam do dyskusji :)

Dodam jeszcze, że lubię ciepło w domu. 23*C to norma.

5825 kWh łącznego zużycia za rachunków ZE

-2400 kWh zakładam na bieżące zużycie. W poprzednim mieszkaniu ok 150kWh miesięcznie, a tu indukcja itd to policzyłem 200.

3425 kwh wychodziłoby zużycia na CO+CWU

Wg kalkulatora pseudo OZC wychodzi, że mój dom ma zapotrzebowanie 7120 kWh (4340 CO + 2780 CWU)

Konkluzja jest taka, że moja PPC ma średnioroczny COP=2 (to chyba SCOP)

No nie najlepiej ... :confused:

Pocieszam się, że zapłaciłem za nią 5000+1000 rurki i napełnieni instalacji. Gdybym kupił jakiegoś TCap-a czy coś podobnego to ile zapłaciłbym więcej? 8-12 tyś więcejj?

Gdyby wspomniany TCap miał SCOP 4 to na CO+CWU zużywałby połowę mniej tego co moja obecna Midea czyli ok 1750 kWh. Zakładając średnią cenę prądu przy G12w 45gr/kWh to daje 787zł/rocznie i 15 lat zwrotu inwestycji. Nawet gdyby wychodziło 10 to by nie było dramatu i nie skakałbym z mostu z powodu obecnego SCOP nie takiego, jakiego bym chciał.

Jest jak jest. Trzeba jakoś żyć... panie Premierze :)

Pomimo wszystko koszty eksploatacji domu mam połowę mniejsze od mieszkania w bloku od spółdzielni, a mogę wyskoczyć chociażby pobiegać i oglądać takie klimaty:

5hXk8Ky.jpg

Z51hHcC.jpg

Pomysł wyniesienia się z miasta to był strzał w 10. Chyba się starzeję... :D

Mieszkam już ponad rok to mogę pokusić się o słowo podsumowania sezonu grzewczego:

Jak wiecie nie robiłem OZC i bazuję jedynie na kalkulatorach dostępnych online. Nie mam też ciepłomierzy itp, a o zamontowanym podliczniku na pompę zapomniałem już kolejnego dnia po jego zmontowaniu. Tyle jest na głowie.... Także wszystko poniższe jest "grubymi nićmi szyte", ale zapraszam do dyskusji :)

Dodam jeszcze, że lubię ciepło w domu. 23*C to norma.

5825 kWh łącznego zużycia za rachunków ZE

-2400 kWh zakładam na bieżące zużycie. W poprzednim mieszkaniu ok 150kWh miesięcznie, a tu indukcja itd to policzyłem 200.

3425 kwh wychodziłoby zużycia na CO+CWU

Wg kalkulatora pseudo OZC wychodzi, że mój dom ma zapotrzebowanie 7120 kWh (4340 CO + 2780 CWU)

Konkluzja jest taka, że moja PPC ma średnioroczny COP=2 (to chyba SCOP)

No nie najlepiej ... :confused:

Pocieszam się, że zapłaciłem za nią 5000+1000 rurki i napełnieni instalacji. Gdybym kupił jakiegoś TCap-a czy coś podobnego to ile zapłaciłbym więcej? 8-12 tyś więcejj?

Gdyby wspomniany TCap miał SCOP 4 to na CO+CWU zużywałby połowę mniej tego co moja obecna Midea czyli ok 1750 kWh. Zakładając średnią cenę prądu przy G12w 45gr/kWh to daje 787zł/rocznie i 15 lat zwrotu inwestycji. Nawet gdyby wychodziło 10 to by nie było dramatu i nie skakałbym z mostu z powodu obecnego SCOP nie takiego, jakiego bym chciał.

/QUOTE]

Z takich pobieżnych obliczeń COP nie ustalisz. Miej natomiast na uwadze, że wszystkie źródła ciepła w tak izolowanym budynku redukują to, co musi dorzucić system CO. Mało tego, sporo energii poszło na suszenie a nie grzanie. Możesz zainwestować w podlicznik i w następnym sezonie wszystko się wyjaśni.

• 5 weeks później...

Aaaa ...zapomniałbym. Jakiś czas temu zakończyłem też nawadnianie ogrodu.

Na tą chwile zamknąłem sie kosztem niecałych 900zł. Instalacja bazuje na rurze 25 i zraszaczach Hunter MP serii 2000 i 3000. To coś pośredniego pomiędzy statycznymi, a turbinowymi. Przyznam, że nie robiłem zraszaczy tak gęsto jak przewiduje producent (jeden zraszacz powinien sięgać zasięgiem do punktu posadowienia kolejnego).

Kilka fotek:

4xjhUHT.jpg

dMx0MYX.jpg

j78u0mB.jpg

heLGpWG.jpg

rim7Qg3.jpg

tm1bI8h.jpg

GoSFo3S.jpg

0N26JBG.jpg

Jimnqc1.jpg

BUDIfzc.jpg

cWkzDIE.jpg

yFPRpZd.jpg

Jak widać po fotce ze skrzynką i 2 elektrozaworami mam tylko dwa obwody. Nie wydzielałem obwodów dedykowanych do nawadniania moich mini-ogródków. Po prostu dawałem na końcu toru zraszaczy reduktor ciśnienia, zawór i dalej już rurka 16 do której wkłuwam się zaworkami dozującymi. Zaworki są regulowane 0-60l/min i wymyśliłem że nimi wyreguluję ile podlać daną roślinkę przez okres jaki dana pęt;a nawadnia trawnik.

Przyznam, że w urządzonym już wstępnie ogrodzie jest to problematyczne. Dużo dodatkowej pracy i bałaganu. No i niepotrzebnego dewastowania siatki na krety.

Czas na uzupełnienie fotostory z budowy garażu.

Powstała kompletna konstrukcja. Spadek połaci minimalny przewidziany przez producenta blachy na rąbek stojący czyli 5%.Połać dachu osłonięta ścianką attykową, aby garaż chociaż od frontu udawał kształt kostki.

jyJqK34.jpg

trQaTeK.jpg

a5L9Ip0.jpg

Płyta OSB nabita od wewnątrz i membrana na "dachu", żeby na głowę nie kapało. Wrzucona wełna - w OSB wkręcałem wkręty, żeby wełna nie "zjeżdżała".

qlx8Vs0.jpg

uO8DJEN.jpg

PIjj3Xz.jpg

Czoło płyty obłożone styro i folią kubełkową.

qlx8Vs0.jpg

uO8DJEN.jpg

PIjj3Xz.jpg

UY1kQFy.jpg

EiRub5m.jpg

JBU1aYE.jpg

Psje1LF.jpg

Ściany obciągnięte membraną (miejscami brudna, bo kładłem na nią ziemię z wykopów nawadniania:) )

HnPFRy1.jpg

86bgbWu.jpg

Robimy dach! Kolejny raz polecę blachę z rąbkiem stojącym. Szybko i sprawnie można samemu. Pomimo, że panele dłuższe jak w przypadku domu bo 6m.

Dobrze wtedy wiało i można nieźle zatańczyć z takim panelem działającym jak żagiel na wietrze.Ja już się miałem za kozaka z dużym doświadczeniem ;) Raz noga się omsknęła i bach - dziura w membranie, siniak na udzie, noga w garażu :stirthepot:

Nabijam pas podrynnowy i montuje rynnę- Galeco PCV2 czyli kwadrat. Poziomo, bez spadków - producent dopuszcza (przepustowość i tak z zapasem). Nabijam pas nadrynnowy, pas startowy, wyciągam membranę i przyklejam taśmą butylową.

k5r3Aa4.jpg

Zaginam panele zrobioną kiedyś "zaginarką do paneli z rąbkiem stojącym" :) i wciągam panele dach po "prowadnicy" :)

Kqi2BfY.jpg

D3qrw7I.jpg

Pierwszy panel, obróbka ścianki attykowej i drugi panel.

d8G0tx7.jpg

uasrlZ1.jpg

Najtrudniej na końcu. Dla bezpieczeństwa kładę deski, żeby nie sprawdzać co się stanie z panelem gdy nadepnę w miejscu nie podpartym kontrłatą. Ostatni panel obcinamy po długości i zaginamy krawędź.

TIpFHls.jpg

Jak widać ostateczna korekta "równości" połaci robiona kawałkami membrany :)

54QTljI.jpg

Na koniec jeszcze fotka po podcięciu elewacji i montażu listwy przyściennej.

K5pUPoB.jpg

Edytowane przez Daniellos_

Następnie stelaż pod deskę elewacyjną. i kołnierz "antygryzoniowy" zrobiony z resztek paneli dachowych. Panele w miejscy rąbka nawiercałem co 10cm, aby poprawić wentylację w miejscach gdzie blacha mogłaby szczelniej stykać się z folią kubełkową.

2AfhPHK.jpg

Am8zuD0.jpg

qT7n2NY.jpg

No i w końcu najprzyjemniejsza część czyli nabijanie desek elewacyjnych. To moment przemiany brzydkiego kaczątka :cool:

Zdecydowałem się ułożyć deski pionowo. Mój dom z racji niedużego metrażu i braku okapów wygląda na niewielki. Chociaż jego front jest podobny długością do reszty domów na osiedlu to po dołożeniu garażu byłby "najdłuższy" - 21 metrów. Miałem obawy, że poziome ułożenie desek wizualnie jeszcze by go wydłużyło, a pionowe koresponduje z długimi, pionowymi oknami domu.

V1ONrZC.jpg

6WbXNWU.jpg

8ClHAIJ.jpg

PS. Deski na dole obcinane pod kątem. Dookoła będzie żwir to elewacja zaczyna się od wys. 15cm.

c.d.n.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Elewacja już ukończona w 99%. Jeszcze brakuje deski w kącie, ale to pikuś :) Widac też zamontowaną juz bramę Nice 5000x225.

NP9WgSM.jpg

wqVxBdk.jpg

Aktualnie nadal układam ten "atomowy" gres jak to określił jeden z monterów bramy :) Jak już coś mi się zafiksowało w głowie, że będę układał te 2cm płytki i tak wysoko obsadziłem odpływ, że nie było odwrotu. Tym sposobem gres to drugi najdroższy element wyposażenia mojego garażu...

7nFAEFR.jpg

Stanowisko cięcia atomowego gresu. Nie ma lekko.... Za liniał robi płytka zwykłego gresu.

ejflTo8.jpg

Chyba wszystkie materiały do jego skończenia mam zakupione to mogę powiedzieć, że kosztowo garaż zamknął się kwotą niecałych 22tyś w tym brama 5380. Dramatu chyba nie ma przy ok 40m powierzchni.

• 2 weeks później...

Jeszcze temat, który mam w głowie od kilku miesięcy, ale już mocno ewoluował - PV.

Zrobiłem już spore badanie rynku i zdążyłem się trochę doktoryzować w temacie.

Dostałem chyba z 10 ofert, z czego połowa tych firm wysłała człowieka na miejsce obejrzeć miejsce instalacji.

Ale wrócę do początku czyli założeń projektowych. Planuje instalacje na pokrycie całości obecnego zużycia. Może do tego jakiś zapas lub zostawić możliwość rozbudowy. Wszyscy mówią, że jak już się ma "prąd za darmo" to zużycie wzrasta :)

1. Moje zużycie z ostatnich 12 miesięcy (znajduje się na każdym rachunku z ZE) oscyluje w zakresie 5500-5800kWh. W polskich warunkach zakłada się średnio wydajność ok 1kWh z 1kWp zainstalowanych paneli czyli punkt wyjściowy to instalacja 5800kWp

LrAD95J.png

2. Dach dwuspadowy o połaciach skierowanych pd-ws i pn-zach. Przy takich warunkach lepiej położyć wszystkie panele na tej pierwszej. Połać jest jest pod kątem 35* i jest odchylona o 45* od południa - dokładnie azymut 125st. Z poniższego wykresu widać, że utrata wydajności będzie na poziomie ok 6%

PyphLdD.png.

Trzeba powiększyć moc planowanej instalacji o te straty + 7% (400kWp)

3. Z racji grzania PPC ergo dużej konsumpcji w okresie zimowym zakładam niskie zużycie bieżące - tylko 20%. Resztę zapotrzebowania czyli 4640kWh pobiorę z ZE, który zabierze od tego opust - tzn odbiorę z tego 20% mniej niż oddałem. Trzeba to uwzględnić zwiększając planowaną moc instalacji czyli + 930kWp

Rozmawiałem ze znajomym z pracy i tłumaczył mi, że od tych odbieranych z ZE kWh nie są naliczane koszty przesyłu i po podliczeniu jest się tylko 10% do tyłu. Tu jeszcze muszę popytać.

Wychodzi na to, że łącznie potrzebuję 7130kWp, aby pokryć całe swoje roczne zapotrzebowanie.

4. Zdecydowany jestem na moduły monokrystaliczne. Niby są droższe, ale mają większą moc w przeliczeniu kWp/panel i w ogólnym rozrachunku nie ma znaczącej różnicy. Dalej można rozważać teorię, że poli mają lepszy uzysk przy rozproszonym świetle, którego jest w Polsce więcej, ale mono nadrabiają swoim lepszym uzyskiem przy idealnych warunkach i znów suma sumarum jest to prawie 1:1 No i mono będą lepiej się prezentowały na moim, antracytowym dachu :)

5.

Pewnie wiele osób zaglądających do tego dziennika to zdziwi, ale pierwotnie nie rozważałem samodzielnego montażu :) Wychodziłem z założenia, że będzie podobnie jak np przy oknach, gdzie biorąc firmę płaci się 8% VAT na montaż zamiast 23% na sam towar. Jednak po otrzymaniu ofert i policzeniu cen samego sprzętu zaczynam się nawracać. Przy tak łatwym montażu (jedna połać, żadnych lukarn itp, parterówka etc) firmy deklarują 1 dzień montażu. Oferty dostałem na kwoty rzędu 29-44tyś o.O Nawet te najtańsze to koszt niecałych 4tyś/kWp. Jak policzyłem sprzęt i potrzebne do montażu materiały + 1tyś na ekstra wydatki to wychodzi mi kwota 20500pln. Trochę przebadałem już temat i taka instalacja jest banalnie prosta. To nie jakiś 'rocket sience', jak to mówią amerykanie. No kuuuuurde 10 kafli za dzień roboty? A w tych największych, ogólnopolskich firmach nawet i 25 kawałków ???:sick::wtf:

Schemat instalacji:

xaQQK6A.png

Tyle założeń. Następnym razem napiszę jak to widzę od strony opłacalności, czasu zwrotu itp. Jakie modułu i falownik planuję użyć i dlaczego.

Zapraszam do dyskusji :)