Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z258 samemu czyli stodoła DIY

Recommended Posts

@anna :bye:

Przyznam, że już kilka tematów mi się nawarstwiało i ciśnienie rosło. Chciałem już skończyć przynajmniej sprawę kostki, także wczoraj i dzisiaj robiłem nawet w deszcz. Przypomniały się stare czasy gdy przy stawianiu stanu dopiero porządna ulewa mnie wyganiała z placu budowy :)

Dorobiłem jeszcze "murek" zasłaniający kosze śmietnikowe od strony drogi.

Fotki jeszcze w trakcie układania:

88EriZx.jpg

kZUmzKL.jpg

5r1Bm9Z.jpg

tp3uuFD.jpg

Fotki z dzisiaj po skończeniu:

38QPs9Z.jpg

3Lxc9Ly.jpg

EuuIkRA.jpg

8dkuXcZ.jpg

Pozostało jeszcze zasypać piachem, ale idealnie byłoby suchym. Chyba posypię tym co mam i będę spłukiwał wodą żeby wpłynął w szpary.

Nie mniej jednak ostatni kąt działki, który do tej pory był składowiskiem przeróżnych gratów zaczyna nabierać kształtów :wiggle: Teraz już tylko "dosprzątać" i tzw obejście będzie obrobione.

Wyszedł taki mały babol - widać pasek "podłogi" garażu na zewnątrz. Jak widaćodbiega kolorystycznie od kostki i bramy.

Dopiero jak poszedłem do sąsiada to zobaczyłem, że fachowo to wspomnianej podłogi nie powinno byc w tym miejscu. Kostka powinna dochodzić do bramy.

Jakoś będę musiał z tym żyć :cool:

Spojler:

Kolejny temat - klimatyzator (kupiłem w posezonowej wyprzedaży). Miejsce już wybrane i blacha wisi na ścianie. Teraz bruzdowanie i przewiert przez ścianę.

Zanim włączę "centralne", a w zeszłym roku był to dopiero listopad, to chcę żeby familia mogła sięgnąć po pilot i się dogrzać gdy mnie nie ma, albo jestem i nie chce mi się zaglądać do kominka. Oj będzie używana, bo lubimy ciepło - 24* minimum. Podobno niezdrowo :rolleyes:

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dopłaty do PV to jak zwykle dotacje dla banków.

Jeżeli pójdziesz w samoróbstwo i gotówkę to nici z dopłat. Pozostaje tylko PIT

W kwietniu przerobiłem temat i zamontowałem 5 kW na dachu skierowanym na południowy-zachód ( ze wskazaniem na zachód )

Takie formy dotacji były do czasu programu "Mój prąd". Teraz otrzymujesz 50% dotacji kosztów - max 5000tyś. Składasz wniosek i faktury (mogą być oddzielne na sprzęt i montaż, ale montaż musi widnieć na FVAT) i dostajesz kasę na konto.

Mój projekt PV - powoli, ale coś tam działam. W zasadzie nadal się doktoryzuję w temacie. Wybór producentów sprzętu nie jest łatwy :)

Wiem już, że systemu montażu nie będę sciągał z Chin. Z kosztami wysyłki wychodzi niewiele taniej jak w PL, a jak u nas kupię i zobaczę w paczce coś, co mi się nie spodoba to odsyłam i już.

Z kosztami celuję w 3tyś/kWp

Sebcio

Dopłatami do PV interesowałem się na przełomie roku 18/19 i w tamtym czasie nic mądrego dla mnie nie było . Dzisiaj może być inaczej.

A więc dopłaty były tylko dla osób biorących kredyt.

Musiałem wykazać się zdolnością , a potem jeszcze odpowiednią średnią na członka rodziny. Nie wspomną o papierologii , pieczątkach , prowizjach.....

Zniechęciłem się i poszedłem w kwietniu tego roku w gotówkę.

Dom mam na prąd ( tzn grzanie , gotowanie, pranie .... ) więc uznałem , że to dobry kierunek.

Dzięki !

@MMark - na deskach jest Remmers HK Lasur - wybrałem głównie dlatego, że się nie łuszczy i kolejna warstwa malowana po kilku latach jakby zespaja się ze starą. może coś w tym być, bo jak zaschnięty po tej lazurze pędzel wsadziłem do puszki to rozmiękł :jawdrop:

@jak_to_możliwe - ale ten pasek wystający z garażu to gres czyli jak amelinium - tego nie pomalujesz :cool: nie liczę farb, które by się wytarły pod butami. a Malowanie kostki faktycznie widziałem gdzieś i nieźle wychodziło.

PS. Na fotkach kostka jest mokra i dlatego wyszła dość ciemna. Sucha jest jaśniejsza. Dzisiaj zasypałem wszystko piachem i conajmniej 2h wymiatałem go w szczeliny. Jak już wszystko wymiotę to zrobię fotki suchej.

Dzisiaj pierwsze autko już nocuje w garażu :) Zdążyłem akurat przed pierwszymi przymrozkami nocnymi.

Chciałbym pomalować OSB na ścianach w garażu. Macie jakieś pomysły/doświadczenia? Chyba pójdę w jakąś uniwersalną farbę do drewna/metalu. Spora powierzchnia jest do pomalowania.

• 2 weeks później...
Część Daniell, powiedz mi w jaki sposób potem przeczepiles do ściany te tapicerowaną wnękę?

Witam,

tej dużej części która jest na ścianie w ogóle nie mocowałem. Jest dość ciasno spasowana i po wciśnięciu na miejsce już tak została. Górna część dociska te tapicerowane "plecy" i jest przykręcona od góry we wnętrzu szafki.

W garażu pomalowałem juz sufit 3x jedynką do drewna i metalu. OSB jest trochę pije i biały kryje gorzej jak chociażby szary. Ściany na fotkach 1 warstwa.

U6ihmg0.jpg

JmHpFRh.jpg

V9s4hh2.jpg

cdn...

Klima już wisi i grzeje.

Fundament - wkopane bloczki i przyklejone kostki brukowe.

UtXXVS1.jpg

PArZnfl.jpg

2d6m9Y5.jpg

Nie chciałem korytka na elewacji no to bruzdujemy po wewnętrznej stronie :) żona sie nie cieszy :stirthepot:

Najpierw wycinam wyrzynarką:jawdrop: (wymyśliłem, że najmniej nakurzy), a potem wybijam środek. Po drodze dwa przewody - w tym jeden trójfazowy do płyty indukcyjnej z 1 niewykorzystaną żyłą/fazą i już nie trzeba ciągnąć dedykowanego zasilania :cool:

t4mYCk6.jpg

qzbDluW.jpg

zJlTYaA.jpg

W końcu docierają majstry z uprawnieniami na F-gazy i uzbrajają. Oczywiści musiałem poprawiać i ogólnie uważam, że sam bym to lepiej zrobił ;)

EC8MWSz.jpg

9qUZz0N.jpg

WHEGtFe.jpg

Sprzęt Gree Lomo Eco 6,2kW GWH24QD-K6DNA5A 2650pln z wyprzedaży rocznika + 900pln podłączenie (ceny brutto 8%)

Ta klima schłodzi/ogrzeje jaką powierzchnię ?

Na razie trudno powiedzieć. Na pewno salon+kuchnia czyli 40m2. Powiesiłem ja też tak żeby częściowo dmuchała na korytarz.

W tej chwili mam taryfę dwustrefową, która nie jest dobrą opcją przy używaniu dogrzewaniu/chłodzeniu klimą.

Mam też sporo resztek deski elewacyjnej z garażu, którą przelałam sporadycznie w kominku. W dodatku październik był bardzo ciepły i do tej pory nie włączałem CO.

Dam znać jak będę miał jakieś wnioski z eksploatacji.

@seler - montażyści nie byli ogarnięci na tyle aby konsultować z nimi takie patenty. Tzn moim zdaniem większość ekip zajmuje się montażem zestawów i chyba wszyscy wychodzą z założenia że fabryki nie poprawisz.

@Tomek - miałem 2 wyjścia, albo powiesić w kącie i była by mniej widoczna albo powiesić w miejscu widocznym gdzie będzie mogła dmuchać na korytarz. Też ubolewam na estetykę ale taki koszt kompromisu.