_olo_ 21.06.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Wykonałem ściankę z płyt GK pozostawiając zalecane szczeliny na styku ze stropem żelbetowym i ścianami murowanymi - ok. 5mm, oraz z posadzką - ok. 1cm.Jak należy wykończyć te szczeliny by zminimalizować ryzyko spękania ścian ?Zaszpachlować to masą szpachlową tak jak pozostałe spoiny, z każdej strony jak radzą w przeróżnych poradnikach (tylko po co wówczas ta dylatacja ?) - zastosować wówczas taśmę poślizgową czy to zbędny gadżet, a może wypełnić akrylem lub pianką montażową ?Stosując masę szpachlową wzmocnioną do spoinowania bez taśm obtaśmować jednak płyty po obwodzie wzdłuż ścian i stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 21.06.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Wydaje mnie się iż akryl będzie najodpowiedniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 23.06.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130297-%C5%82%C4%85czenie-p%C5%82yty-GK-z-murowan%C4%85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.06.2016 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Dzięki, już zrobione - szczeliny wypełnione akrylem, bez taśmy odcinającej bo ze względu na małą szerokość szczelin był problem z naklejeniem taśm po płytowaniu, później po bokach i pod sufitem dylatacje zamaskowane taśmą papierową na masie polimerowej. Czytając różne wpisy i oglądając filmy instruktażowe widzę, że nie ma jednej recepty na niepękające GK i precyzyjnej technologii wykonania takich ścianek. Nadal nie wiem co zrobić z dystansem 1cm od podłogi - płyty mają tak wisieć w powietrzu ? Jako podkładki dystansowe od dołu zastosowałem paski 1cm EPS na całej długości ścianki i tam już je póki co pozostawiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts