Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki działowe z płyt GK w domu murowanym.

Recommended Posts

Wykonałem ściankę z płyt GK pozostawiając zalecane szczeliny na styku ze stropem żelbetowym i ścianami murowanymi - ok. 5mm, oraz z posadzką - ok. 1cm.

Jak należy wykończyć te szczeliny by zminimalizować ryzyko spękania ścian ?

Zaszpachlować to masą szpachlową tak jak pozostałe spoiny, z każdej strony jak radzą w przeróżnych poradnikach (tylko po co wówczas ta dylatacja ?) - zastosować wówczas taśmę poślizgową czy to zbędny gadżet, a może wypełnić akrylem lub pianką montażową ?

Stosując masę szpachlową wzmocnioną do spoinowania bez taśm obtaśmować jednak płyty po obwodzie wzdłuż ścian i stropu ?

Dzięki, już zrobione - szczeliny wypełnione akrylem, bez taśmy odcinającej bo ze względu na małą szerokość szczelin był problem z naklejeniem taśm po płytowaniu, później po bokach i pod sufitem dylatacje zamaskowane taśmą papierową na masie polimerowej.

Czytając różne wpisy i oglądając filmy instruktażowe widzę, że nie ma jednej recepty na niepękające GK i precyzyjnej technologii wykonania takich ścianek.

Nadal nie wiem co zrobić z dystansem 1cm od podłogi - płyty mają tak wisieć w powietrzu ? Jako podkładki dystansowe od dołu zastosowałem paski 1cm EPS na całej długości ścianki i tam już je póki co pozostawiłem...