Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian - 84% producnetów nie przeszło kontroli deklarowanych parametów GUNB

superiore

Recommended Posts

Zatrwarzające wyniki badań, 84 % producentów styropianów podaje na opakowaniu inne parametry niż ma w rzeczywistości produkowany i sprzedawany styropian. Parametry są gorszę!!!

http://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/jakosc-wyrobow-budowlanych-prawda-czy-falsz_84966.html?player=1108

Masakra jakaś, co robić? szczgólnie jak dociepliło się już dom oszukanym produktem?

Gdzie iść z reklamacją, jak sprawdzić czy ten styro, który masz na elewacji nie jest oszukany?

Kto odpowiada za wprowadzenie lewego produktu na rynek;producnet czy sprzedawca?

Na Muratorze nie znalazłem niestety linku do listy przebanycch firm:

Znalezłem w GW która publikuje wykaz firm,

http://wyborcza.biz/biznes/1,147758,20208854,zppmdb-ujawnil-wyniki-kontroli-wyrobow-budowlanych.html

Na szczeście są białe kruki , które przeszły pozytywnie kontrolę, czyli można:)

Ciekawe czy takie poglądowe badanie mozna by zrobić w domu, Budujemy sobie sześcian z danego styropianu, do środka wrzucamy termoment np z radiowym przesyłem wskazania i np wrzucamy to do jakiejś dużej zamrażalki i sprawdzamy jak szybko temepratura w srodku maleje. W zime mozna by testować nawet na dworzu przy w miare stabilnej temperaturze na zewnątrz.

Gość grend
co ciekawe, wśród oszustów wielu renomowanych producentów, jak Swisspor, Knauf, Genderka, Neotherm, Mam Knaufa na elewacji i Genderke w podłodze.. Myślałem że biorę dobre materiały...

Szkoda że większość pozostałych oszustów nie została ujawniona z nazwy...

niemożliwe że Swisspor i Knauf są oszustami. Wielokrotnie na forum czytałem że to jest najlepszy styropian na świecie bo ja taki mam i zapłaciłem 20pln więcej za m3 od Polskiej tandety...

Gość Konto usunięte_1*
Często pojawia się tam IZOTERM KĘPNO, PRZESTRZEGAM PRZED ZAKUPEM TEGO G. EPS 100 pod wylewkę (mądry Polak po szkodzie...)

ja od sibie mogę tylko proste spostrzeżenia podać , często przesiaduję w garażu dla odpoczynku i pod cztery litery podkładam styropiany , jeden z nich to podłoga-dach z termoorganiki (drogi) drugi to arsanit grafit elewacyjny i po dwóch miesiącach tej posiadówki arsanit zgnieciony jest góra 1 cm natomiast podłogowy termoorganiki zszedł już około 5 cm , chyba powinno być odwrotnie a jest jak jest , robią nas w bambuko trzeba być tego świadomym i nie specjalnie to przeżywać .

• 2 weeks później...
ja od sibie mogę tylko proste spostrzeżenia podać , często przesiaduję w garażu dla odpoczynku i pod cztery litery podkładam styropiany , jeden z nich to podłoga-dach z termoorganiki (drogi) drugi to arsanit grafit elewacyjny i po dwóch miesiącach tej posiadówki arsanit zgnieciony jest góra 1 cm natomiast podłogowy termoorganiki zszedł już około 5 cm , chyba powinno być odwrotnie a jest jak jest , robią nas w bambuko trzeba być tego świadomym i nie specjalnie to przeżywać .

Termoorganika Termonium ma dość niską wytrzymałość na zginanie oraz na ściskanie. W zasadzie EPS60, to minimum na podłogę.

Termo Organika od lat przechodzi pozytywnie wszelkie kotrole jakości, również wyniki ostatniej, opublikowanej kontroli GUNB potwierdziły jakość naszych styropianów. Nasze produkty po prostu są zgodne z deklarowanymi na opakowaniu parametrami. Warto wiedzieć, że na rynek dostarczamy różnego rodzaju styropiany zarówno do elewacji jak i fundamentów, czy na dach i podłogę. Wśród tych grup znajdują się różne rodzaje płyt o różnych parametrach i klient dzięki temu ma możliwość wyboru takiego.... na jaki ma ochotę:). Na samą podłogę mamy w ofercie kilka pozycji różniących się pramatreami m.in. poziomem wytrzymałości na zginanie (BS), czy parametrem; naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym (CS). https://termoorganika.pl/styropian-dach-podloga.

Nie podzielamy w żadnym wypadku opinii na temat naszych produktów opartej na bazie nowatorskiej metody kontroli parametrów:)

TO: polski rynek to rynek: najniższej ceny, na jakość nikt nie patrzy. Taki urok. Polski rynek to rynek deklarowanych parametrów, przy czym jeżeli nie zdarzy się cud boski - to malo komu chce się sprawdzać parametry. Polski rynek to rynek na którym jak się da to producenci mają jedne serie dla indywidualnego klienta, inne dla instytucjonalnego. Stąd wyjątki które spełniają normy. Ale o waszych klejach - mam jedną opinię ;)

Dajcie wykaz tych firm bo strona wyborczej zablokowana.

Lista wyrobów budowlanych dostępna pod adresem http://www.dlabudownictwa.pl/

Jest tam link do tabeli z wynikami badań i działaniami WINB w przypadku otrzymanego wyniku negatywnego.

"W niektórych przypadkach, w których wyniki badania próbki wyrobu okazały się negatywne, producenci w toku

postępowania przed organem nadzoru rynku podważają metodę lub wynik przeprowadzonego badania. Związek, z chwilą

otrzymania informacji o tego typu zastrzeżeniach producenta, usuwa wpis o wyrobie danego producenta z tabeli."