Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień elewacyjny- PROBLEM!

Recommended Posts

Podbijam żeby nie tworzyc nowego wątku. Mam położony na elewacji kamien który ma nazwę 6p castel. Generalnie w większości sklepów na necie tak jest nazwany. Najprawdopodobniej lupek kwarcowy, chociaz na jednej stronie opisuja jako bazalt. Sciagany gdzieś z Wietnamu i tam zapewne ciety i klejony w panele żywicą. Bardzo podobny do tego z pierwszego posta. Pytanie mam nastepujace: czym impregnowac żeby nie zmienił odcienia na ciemniejszy? Kupiłem na próbę Dynasil Kamien, zrobiłem test na odpadach i niestety efekt wyszedł nie taki jak oczekiwałem. Kamien bardzo przyciemniał, zamiast grafitu zrobił się czarny i dodatkowo mam wrażenie że drobinki kwarcu zostały "zaslonięte" (nie mają juz lekkiego połysku jak na surowym) jakąś warstwa która została na powierzchni. Proszę o poradę czy jest coś na rynku co absolutnie nie wpływa na kolor i wygląd grafitowego kamienia? Pozdrawiam

• 9 months później...
Podejrzewam, że jest żle dobrany kamień naturalny, ja osobiście nie mam takiego problemu. Ale też przyznam szczerze dobrze go impregnuje i dbam. Teraz z kolei zastanawiam nad zakupem do tarasu płyty kamienne Rzeszów - https://www.akropol.pl/plyty-kamienne-rzeszow. Ostatnio brałem z firmy Akropol jak w linku t teraz też tak będzie. Mam nadzieje, że wam się uda pozbyć problemu.