Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płatew drewniana zamiast teownika

Recommended Posts

Czesc,

W trakcie montażu więźby dachowej w projekcie miałem wskazanie na zastosowanie teownika (podwójnego ceownika)

jako podpory (płatew) dachu, Dach o powierzchni 280m2, dwuspadowy, o kącie nachylenia 40o.

W projekcie, który miałem, brakowało słupów pionowych w scianie kolankowej (zbrojonych). Zostały dodane podczas murowania.

Krokwie w projekcie miały przekrój 5x15. Dach pokryty karpiówką.

Po analizie I rozmowach z kierownikiem, teownik został zamieniony na płatew drewnianą o wymarze 24x14 (rzeczywisty wymiar większy).

A krokwie zmieniono na 8x18

Po 8 miesiącach widać lekkie ugięcie belki (płatwy) - rzędu 1cm.

Oczywiście, drewno w momencie montażu nie było suche, było świeże. Dopiero teraz wysycha.

Płatwy oparte są na ścianach nośnych I największa długośc płatwy to 5,2m a najmniejsza to 4,3m.

Wytrzymałość belki drewnianej liczyłem na kalkulatorze, I ugięcie belki się zgadza.

Pytanie, czy mam się czegoś obawiać?

Pozdrawiam

M.

Hej,

użyłem tego kalkulatora: http://www.piprojekt.pl/attachments/File/drewnoec.php

pod q podstawiłem 1,9 kN/m (obciązenie dachówki 0,65 + ew snieg + masa własna)

długość belki 5,2 m

reszta znana.

I wyszło mi ugięcie na poziomie 19 mm, zginanie 5.15 MPa scinanie 0.34 MPa.

Obie wartości poniżej dopuszczalnego maksimum.

Pozdrawiam

Ps. w kwestii rozmiaru- to belka jest większa niż deklaroowane 24x14, ale założyem że się skurczy/obrobi/wygladzi, więc ten 1,5cm odjąłem

^^^ no w dużym uproszczeniu przyjąłem że z 2m idzie na murłatę a z pozostałych 3 na płatew (typowy dach o rozpiętości 10m)

Jeśli płatew będzie zbyt podatna to zmienia się sposób pracy dachu na jętkowy i wtedy po za dużą siłą pionową na wieńcu pojawia się duża siła pozioma na wieńcu i wyteżenie krokwi zdecydowanie rośnie. Takie są efekty tej niższej wartości :p

Bardziej obawiam się tego, że drewno, z którego budowano więźbę, było b. świeże, I mokre. I to że wciąz wysycha, może powodować jego odkształcanie I wyginanie.

Pomiedzy kalenicą a płatwią jest w poziomie 224cm. Między płatwią a murłatą 203cm. Płatew oparta jest na ścianach nośnych. Krokwie mają wymiar 8x18 (rzeczywisty 9x20).

Dach wychodzi poza murłatę kolejne 3m,ta część jest oparta o płatew (15x15) na podporach.

W zimie był śnieg na dachu I niczego nie zaobserwowałem niepokojącego.

Pozdrawiam

M.

Ps.Jętki są wzocnione płytami OSB na strychu

Witam serdecznie,

jeśli jesteś konstruktorem z uprawnieniami to nie wiem skąd to pytanie, a jeśli nie to petarda! :cool:

Wrzuć skan rzutu konstrukcji dachu i przekroju przez dach który zmodernizowałeś ze swojego projektu to może odpowiem na Twoje pytanie.

Jeśli dobrze zrozumiałem to popełniłeś studencki błąd i zebrałeś obciążenia kN/m2, a licząc belkę obciążasz ją kN/m - taka mała różnica kwadratu :D

Patrz prośba o rysunki, z nich odczytujesz z jakiej powierzchni obciążenia oddziałują na dany element.

Pozdrawiam!

Hej,

użyłem tego kalkulatora: http://www.piprojekt.pl/attachments/File/drewnoec.php

pod q podstawiłem 1,9 kN/m (obciązenie dachówki 0,65 + ew snieg + masa własna)

długość belki 5,2 m

reszta znana.

I wyszło mi ugięcie na poziomie 19 mm, zginanie 5.15 MPa scinanie 0.34 MPa.

Obie wartości poniżej dopuszczalnego maksimum.

Pozdrawiam

Ps. w kwestii rozmiaru- to belka jest większa niż deklaroowane 24x14, ale założyem że się skurczy/obrobi/wygladzi, więc ten 1,5cm odjąłem

wiesz ... różnica między kalkulatorem, a konstruktorem jest taka, że kalkulator nie bierze odpowiedzialności za zmiany konstrukcyjne, projektant konstrukcji tak !

jeśli sam sobie zacząłeś to liczyć i wprowadzać "obliczenia" w życie - to zwalniasz od odpowiedzialności projektanta.

A tak już na zupełnie poważnie : kierownik budowy odpowiedzialny jest za realizację obiektu zgodnie z projektem , a o wszelkich możliwych odstępstwach ( zwłaszcza konstrukcyjnych ) powinien być poinformowany projektant ! - nie wiem w czym tutaj masz problem ?

- nikt na FM nie przeliczy Ci ponownie budynku, a jeśli nawet ( w co wątpię ) to nie podpisze się pod obliczeniami bo też i nie jest autorem obiektu, czy też jego części branżowej

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI