KolesMaz 22.06.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Czesc, W trakcie montażu więźby dachowej w projekcie miałem wskazanie na zastosowanie teownika (podwójnego ceownika)jako podpory (płatew) dachu, Dach o powierzchni 280m2, dwuspadowy, o kącie nachylenia 40o. W projekcie, który miałem, brakowało słupów pionowych w scianie kolankowej (zbrojonych). Zostały dodane podczas murowania.Krokwie w projekcie miały przekrój 5x15. Dach pokryty karpiówką. Po analizie I rozmowach z kierownikiem, teownik został zamieniony na płatew drewnianą o wymarze 24x14 (rzeczywisty wymiar większy).A krokwie zmieniono na 8x18 Po 8 miesiącach widać lekkie ugięcie belki (płatwy) - rzędu 1cm. Oczywiście, drewno w momencie montażu nie było suche, było świeże. Dopiero teraz wysycha. Płatwy oparte są na ścianach nośnych I największa długośc płatwy to 5,2m a najmniejsza to 4,3m. Wytrzymałość belki drewnianej liczyłem na kalkulatorze, I ugięcie belki się zgadza. Pytanie, czy mam się czegoś obawiać? Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 23.06.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 dziwne to pytanie, udaj się do konstruktora, jak można o coś takiego pytać na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 23.06.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 To pokaż jak to policzyłeś Jeśli dobrze to nie ma podstaw by się obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 23.06.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 każde drewno które jest mokre wyschnie i - pomniejszy swoje objętościmi z krokwi 10x20 zostało 9,5 na 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolesMaz 23.06.2016 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Hej, użyłem tego kalkulatora: http://www.piprojekt.pl/attachments/File/drewnoec.php pod q podstawiłem 1,9 kN/m (obciązenie dachówki 0,65 + ew snieg + masa własna)długość belki 5,2 mreszta znana. I wyszło mi ugięcie na poziomie 19 mm, zginanie 5.15 MPa scinanie 0.34 MPa. Obie wartości poniżej dopuszczalnego maksimum. Pozdrawiam Ps. w kwestii rozmiaru- to belka jest większa niż deklaroowane 24x14, ale założyem że się skurczy/obrobi/wygladzi, więc ten 1,5cm odjąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 23.06.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 hmmm, 1.9kN/m to troszkę mało .... szerokość zbierania obciążeń na płatew to przypuszczam min. 3m. Więc już od samej dachowki 0.65kN/m^2*3m=1.95kN/mOd śniegu trzeba liczyć drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieczkowska89 23.06.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Z takim pytaniem to tylko d o konstruktora/architekta. 1 cm to dość spore ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolesMaz 23.06.2016 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Takie założenie pewnie jest prawdziwe, jeśli sama płatew przenosiłaby obciążenie, a pozostaje jeszcze murłata. Kąt dachu to 40o. Czyli nacisk na płatew nie jest bezpośrednio pionowa. Stąd niższa wartość, korekcja o kąt nachylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.06.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Odwazny jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 23.06.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 ^^^ no w dużym uproszczeniu przyjąłem że z 2m idzie na murłatę a z pozostałych 3 na płatew (typowy dach o rozpiętości 10m) Jeśli płatew będzie zbyt podatna to zmienia się sposób pracy dachu na jętkowy i wtedy po za dużą siłą pionową na wieńcu pojawia się duża siła pozioma na wieńcu i wyteżenie krokwi zdecydowanie rośnie. Takie są efekty tej niższej wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolesMaz 23.06.2016 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Bardziej obawiam się tego, że drewno, z którego budowano więźbę, było b. świeże, I mokre. I to że wciąz wysycha, może powodować jego odkształcanie I wyginanie. Pomiedzy kalenicą a płatwią jest w poziomie 224cm. Między płatwią a murłatą 203cm. Płatew oparta jest na ścianach nośnych. Krokwie mają wymiar 8x18 (rzeczywisty 9x20). Dach wychodzi poza murłatę kolejne 3m,ta część jest oparta o płatew (15x15) na podporach. W zimie był śnieg na dachu I niczego nie zaobserwowałem niepokojącego. PozdrawiamM. Ps.Jętki są wzocnione płytami OSB na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_wel 23.06.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Witam serdecznie, jeśli jesteś konstruktorem z uprawnieniami to nie wiem skąd to pytanie, a jeśli nie to petarda! Wrzuć skan rzutu konstrukcji dachu i przekroju przez dach który zmodernizowałeś ze swojego projektu to może odpowiem na Twoje pytanie. Jeśli dobrze zrozumiałem to popełniłeś studencki błąd i zebrałeś obciążenia kN/m2, a licząc belkę obciążasz ją kN/m - taka mała różnica kwadratu Patrz prośba o rysunki, z nich odczytujesz z jakiej powierzchni obciążenia oddziałują na dany element. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.06.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Hej, użyłem tego kalkulatora: http://www.piprojekt.pl/attachments/File/drewnoec.php pod q podstawiłem 1,9 kN/m (obciązenie dachówki 0,65 + ew snieg + masa własna) długość belki 5,2 m reszta znana. I wyszło mi ugięcie na poziomie 19 mm, zginanie 5.15 MPa scinanie 0.34 MPa. Obie wartości poniżej dopuszczalnego maksimum. Pozdrawiam Ps. w kwestii rozmiaru- to belka jest większa niż deklaroowane 24x14, ale założyem że się skurczy/obrobi/wygladzi, więc ten 1,5cm odjąłem wiesz ... różnica między kalkulatorem, a konstruktorem jest taka, że kalkulator nie bierze odpowiedzialności za zmiany konstrukcyjne, projektant konstrukcji tak ! jeśli sam sobie zacząłeś to liczyć i wprowadzać "obliczenia" w życie - to zwalniasz od odpowiedzialności projektanta. A tak już na zupełnie poważnie : kierownik budowy odpowiedzialny jest za realizację obiektu zgodnie z projektem , a o wszelkich możliwych odstępstwach ( zwłaszcza konstrukcyjnych ) powinien być poinformowany projektant ! - nie wiem w czym tutaj masz problem ? - nikt na FM nie przeliczy Ci ponownie budynku, a jeśli nawet ( w co wątpię ) to nie podpisze się pod obliczeniami bo też i nie jest autorem obiektu, czy też jego części branżowej Edytowane 23 Czerwca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolesMaz 23.06.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Dzieki za odpowiedź, ponizej załączone projekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts