Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na ekogroszek z wężownicą schładzającą

DEMCIA

Recommended Posts

Gość Arturo72
Czy Ktoś może mi polecić sprawdzony kocioł z podajnikiem na ekogroszek, z wężownicą schładzającą, o mocy do 12kW, z nowoczesnym sterownikiem typu np. ecoal. Będę wdzięczny :)

Do nowego domu ok.300m2 ?

Tak jak Kamihi pisze jako zabezpieczenie do układu zamkniętego wystarczy zawór DBV1 Regulusa, wyjdzie dużo taniej jak wężownica bo sama wężownica to nie wszystko.

Oprócz Skama możesz rozważyć RBR-Ekouniwersal 12kW, ten jest z eCoalem, ewentualnie jest jeszcze OEP 10kW z eCoalem i Tilgner 12kW z tym sterownikiem ale tutaj producent życzy sobie dopłaty do tego sterownika.

Dzięki Panowie. Instalator przekonuje mnie do układu otwartego z naczyniem wzbiorczym. Czy te kotły które wymieniliście, też się sprawdzą w układzie otwartym?!

Problem jest w tym że nie każdy producent zezwala na montaż swojego urządzenia ( kotła ) w układzie zamkniętym z otwartym niema problemu.

Skam-p....RBR Ekouniwersal...OEP.....nie patrząc na cenę,który z nich jest Number One, w tej klasie kotłów ?!

Na pewno każdy z nich jest inny.

Na forach jest tak że są ludzie którzy jak Ty szukasz kotła i chcesz wybrać najlepiej i przeważnie tacy którzy już coś kupili i w przeważającej większości jest to ich pierwszy kocioł.

Skąd tacy ludzie wiedzą jak pracują inne kotły, sterowniki, jak się je czyści, jakie stwarzają problemy po 3 czy 4 latach pracy itp i itd ?

Każdy poleca to co ma :) każdy wierzy w to że wybrał najlepiej bo nie wie że może być inaczej, może lepiej, może gorzej ale tego po prostu nie wie.

Po drugie, widziałaś kiedyś producenta który stwierdzi że inny producent robi lepsze kotły od niego? ja jeszcze nie i raczej tego nigdy nie zobaczę i nigdy nie usłyszę czegoś takiego.

Każdy ma najlepszy :) wie pan mój to jest kosmos a tamten panie za rogiem to takie gnioty robi że strach :)

Nie wierzysz? zadzwoń jutro do kilku :)

Na pewno każdy z nich jest inny.

Na forach jest tak że są ludzie którzy jak Ty szukasz kotła i chcesz wybrać najlepiej i przeważnie tacy którzy już coś kupili i w przeważającej większości jest to ich pierwszy kocioł.

Skąd tacy ludzie wiedzą jak pracują inne kotły, sterowniki, jak się je czyści, jakie stwarzają problemy po 3 czy 4 latach pracy itp i itd ?

Każdy poleca to co ma :) każdy wierzy w to że wybrał najlepiej bo nie wie że może być inaczej, może lepiej, może gorzej ale tego po prostu nie wie.

Po drugie, widziałaś kiedyś producenta który stwierdzi że inny producent robi lepsze kotły od niego? ja jeszcze nie i raczej tego nigdy nie zobaczę i nigdy nie usłyszę czegoś takiego.

Każdy ma najlepszy :) wie pan mój to jest kosmos a tamten panie za rogiem to takie gnioty robi że strach :)

Nie wierzysz? zadzwoń jutro do kilku :)

Szkoda panie Karoka, że nie napisał pan rownież - tylko wprost:

sa tacy, co udają zainteresowanych, mówią, że wielkie gie o kotłach wiedzą, bo to ich pierwszy raz , a za chwilę sypią symbolami czy takimi danymi dotyczącymi konkretnej marki, jakby byli z nim od narodzin na desce kreślarskiej.

Po francusku, to się panowie nazywa: ŻENADA!!!

Boluś jakbym to już gdzieś czytał :)

Przypominam sobie takiego jednego Spiskowca i inne nicki :)

Pierwsze kilka postów niby "pytacze" a tu na raz normami rzucają i chcą coś porównywać mimo że dzień wcześniej byli podobno zieloni :)

Niektórzy na pewno bardzo się nudzą i mają czas na takie podchody.

Ja zawsze byłem tylko niedouczony handlarzyna karoka65 :)

Z kim Ty byś tu się chłopie handryczył jakby nie karoka? :)

Boluś jakbym to już gdzieś czytał :)

Przypominam sobie takiego jednego Spiskowca i inne nicki :)

Pierwsze kilka postów niby "pytacze" a tu na raz normami rzucają i chcą coś porównywać mimo że dzień wcześniej byli podobno zieloni :)

Niektórzy na pewno bardzo się nudzą i mają czas na takie podchody.

Ja zawsze byłem tylko niedouczony handlarzyna karoka65 :)

Z kim Ty byś tu się chłopie handryczył jakby nie karoka? :)

Piekny Panie,

może i tak było, tylko nigdy równocześnie na 2 nie chodził. A musiał zmienić, bo go tałatajstwo załatwiło. U admina.W odróżnieniu od ... zapotrzebowania rynku. Bo ponoć nawet kalesony panu nie śmierdzą.

A w sprawie norm, to ty pewnie już w tym w cieleniu nic nie zakumasz. Bo są granice, których przekroczyć nie potrafisz. Co najwyżej układy tu czy tam.

Gdzie? Nie żartuj? Nie wiesz?