Łukasz M 22.06.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Witam, Zostałem zmuszony przez spółdzielnie do wymiany płyty gazowej na ceramiczną/indukcyjną z powodu zagrożenia trzymaniem butli gazowej w domu. Mieszkanie znajduje się na 1 piętrze w starej kamienicy, moc dostępna 5,7 KW oraz bezpiecznik 25 A, zasilanie 1 -fazowe. Przewód za licznikiem do mieszkania 3x2.5 mm. Czy mogę zmienić moc na większą, o ile ? Na pewno będzie potrzebna wymiana przewodu, więc kto płaci za koszt jego wymiany ( za licznikiem) ? Od czego w ogóle zacząć, jakie pozwolenia potrzebne ? Raczej nie mam zamiaru biegać po schodach szybciej niz bezpiecznik wybija Dodam tylko, że wszyscy dostali to pismo, więc może jest cień szansy aby wystawić prośbę o zmianę instalacji w budynku na nowszą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 22.06.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Płyty na 230V mają często ograniczenie mocy max. do ok. 3.5 kW więc nie będziesz biegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 23.06.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 No ok, ale czy przewód to wytrzyma, czy będę go musiał wymienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 26.06.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Jak masz 5.7 kW to lepiej wymienić na 4 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 26.06.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Jeżeli masz 2,5mm2 na zabezpieczeniu 25A to ten przewód nie jest zabezpieczony. Jeżeli spółdzielnia wymusza zmianę kuchenki na elektryczną to powinieneś wymusić na spółdzielni zapewnienie bezpiecznego eksploatowania takowego wymuszenia. Jak masz 5.7 kW to lepiej wymienić na 4 mm. Mnie wyszło 6mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 26.06.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Można i szóstkę, ale czwórka spokojnie wystarczy, zwłaszcza że teraz ma dwa i pół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz M 27.06.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Ok,dzięki za pomoc. na razie złożyłem wniosek w spółdzielni o zwiększenie mocy i wymianę przewodu. Koszt wymiany przewodu za licznikiem do mieszkania pokrywa ja czy spółdzielnia ? Defakto byłem zadowolony z tego co mam, tylko jak pisałem, zostałem do tego zmuszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts