Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja szamba

Anula

Recommended Posts

Prawo mówi jedynie: "§ 36. 1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników na nieczystości ciekłe, dołów ustępów nie skanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10 m3 powinna wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych - 15 m,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 7,5 m.

2. Odległości, o których mowa w ust. 1, na nie skanalizowanych terenach zabudowy jednorodzinnej i zagrodowej powinny wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi - 5 m,

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m. "

Mowa jest zatem o pokrywach i wylotach, ale jak to bywa, urzędnicy dowolnie interpretują przepisy :wink:

No mam wrysowane, rzeczywiscie w postaci sporej kropki z opisem 3. szczelny zbiornik na ścieki. Ale zabij mnie nie potrafie dokładnie przeniesc tego w teren nie mowiac juz o tym czy jest to tylko wyłaz, czy cała płyta górna czy może wywietrznik. Poza tym jakoś nam sie w czasie budowy te odległosci zmieniły nie dramatycznie ale jednak. Mam tez pytanie dodatkowe: czy w swietle przepisów garaż w bryle domu stanowi pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi?