pecet0 22.06.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Garaż mam murowany w projekcie ocieplony jedynie warstwą o grubości 3 cm.Garaż nieogrzewany. Natomiast moje pytanie jest jedno, czy muszę takiemu garażowi zapewnić jakąś specjalną wentylację. Wycinając jakiś otwór w pustaku na dole ściany?Czy aspekt wentylacji można pominąć w nieogrzewanym garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.06.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 http://muratordom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/wentylacja-garazu-jak-zapewnic-tam-skuteczna-wymiane-powietrza,41_12565.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 23.06.2016 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Czyli wychodzi na to że jeśli trzeba robić kratki żeby wiał wiatr w garażu, to w sumie na dobra sprawe nie opłaca się go ocieplać.Zostawić np bez wełny pod dachem i tam sobie będzie wiatr hulał bez konieczności wiercenia dziur na kratki w ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.06.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Ja mam 'zetkę' - nawiew na zewnątrz wyżej, wylot w garażu na dole. W suficie wylot na dach zakończony kominkiem wentylacyjnym. Wg przepisów, garaż ma mieć wentylację, co wynika nawet z logiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 23.06.2016 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Ja mam 'zetkę' - nawiew na zewnątrz wyżej, wylot w garażu na dole. możesz zrobić fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.06.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Czyli wychodzi na to że jeśli trzeba robić kratki żeby wiał wiatr w garażu, to w sumie na dobra sprawe nie opłaca się go ocieplać. Zostawić np bez wełny pod dachem i tam sobie będzie wiatr hulał bez konieczności wiercenia dziur na kratki w ścianach Garaż mam ocieplony jak cały budynek, w stropie 20 cm wełny. Wentylacja tylko wywiewna /kratka pod sufitem/.Nawiewnej brak. Suma szczelin w bramie segmentowej zapewne przekracza wymagane 200 cm2 i z powodzeniem zastępuje kratkę. Ocieplenia na gruncie brak. Temperatura w garażu zbliża się do zera przy ok. - 15. Grzejnik wstawiony na zapas opatulony kocem z folia bąbelkową skręcony na przeciw zamarzanie. Ściana dom-garaż 10 cm styropianu. Garaż ogrzewa zamrażarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.06.2016 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 możesz zrobić fotkę? Przed ociepleniem wyglądało to tak: kanał płaski na zewnętrznej ścianie zakończony na górze czerpnią (jak do rekuperacji). Przy dole tego płaskiego kanału przebicie przez ścianę garażu, a od strony garażu wewnętrznej kratka wentylacyjna kwadratowa. Wywiew to rura kanalizacyjna poprowadzona na dach i zakończona kominkiem jak do odpowietrzenia kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts