yarecki_wr 23.06.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Kierownik stwierdził, że nie trzeba u mnie dawać chudziaka. Budynek wyniesiony będzie o metr więc zebrano 30cm humusu i dzisiaj kopią fundamenty i robią zbrojenie. Zbrojenie będzie na bloczkach betonowych. Zamiast chudziaka ławy mają być zrobione wyższe. Nie wiem jak z tym chudziakiem, ale z tego co czytałem o ławach to albo się szaluje albo wykłada folię. Kierownik twierdzi, że nie ma potrzeby i że w niczym to nie będzie przeszkadzać. Czy inni fachowcy zgadzają się z taką opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 23.06.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Jak jest taka pogoda jak dziś - czyli mega ciepło, a grunt inny niż glina to folie można dać. Chudziaka nie trzeba jak będą szybko zalewać i nie napada deszcz do wykopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 23.06.2016 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Glina jest z metr głębiej. W wykopach gruby żwir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 23.06.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Z chudziakiem pod ławy chodzi tez o to, zeby zbrojenie ław nie lezalo bezposrednio na ziemi, wiec jesli nie daja chudziaka to niech pod zbrojenie dadza jakies dystanse(u ciebie te bloczki betonowe rozumiem?). U mnie tez proponowali wylanie bez chudziaka, ale kazalem wylac, teraz w sumie sam nie wiem po co bo to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.06.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Jak jest taka pogoda jak dziś - czyli mega ciepło, a grunt inny niż glina to folie można dać. Chudziaka nie trzeba jak będą szybko zalewać i nie napada deszcz do wykopu Potrafisz wyjaśnić po co ta folia? - Zbędna Z chudziakiem pod ławy chodzi tez o to, zeby zbrojenie ław nie lezalo bezposrednio na ziemi, . Z tego wynika że zbrojenie układa się na chudziaku. Guzik prawda. Jeżeli brak jest chudego betonu otulina od gruntu 70mm. Jak jest sucho można robic bez chudego. Chudy beton zabezpiecza wykop i ulatwia szalowanie oraz zmniejsza wysokość otuliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.06.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Tzw. chudy beton wlewa się na dno wykopów w celu ustabilizowania gruntu. Glina po deszczach zamienia się w plastyczne bagno, żeby nie wlewać w to betonu i nie spowodować wymieszania się betonu z gliną stosuje się właśnie chudy beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 23.06.2016 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Ja myślałem, że ta folia to żeby się beton z ziemią nie wymieszał przy wylewaniu i ewentualnym osuwaniu ścianek wykopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 23.06.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 co wy z tą folią. Przy zalewaniu z gruchy to z niej zostaje sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.06.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Zależy jak operator leje z gruchy U nas jest folia pod ławami, nie ma chudego. Rób jak Ci kierownik mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts