Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy bez chudziaka i bez foli...?

yarecki_wr

Recommended Posts

Kierownik stwierdził, że nie trzeba u mnie dawać chudziaka. Budynek wyniesiony będzie o metr więc zebrano 30cm humusu i dzisiaj kopią fundamenty i robią zbrojenie. Zbrojenie będzie na bloczkach betonowych. Zamiast chudziaka ławy mają być zrobione wyższe. Nie wiem jak z tym chudziakiem, ale z tego co czytałem o ławach to albo się szaluje albo wykłada folię. Kierownik twierdzi, że nie ma potrzeby i że w niczym to nie będzie przeszkadzać. Czy inni fachowcy zgadzają się z taką opinią?

Z chudziakiem pod ławy chodzi tez o to, zeby zbrojenie ław nie lezalo bezposrednio na ziemi, wiec jesli nie daja chudziaka to niech pod zbrojenie dadza jakies dystanse(u ciebie te bloczki betonowe rozumiem?). U mnie tez proponowali wylanie bez chudziaka, ale kazalem wylac, teraz w sumie sam nie wiem po co bo to bez znaczenia.

Jak jest taka pogoda jak dziś - czyli mega ciepło, a grunt inny niż glina to folie można dać. Chudziaka nie trzeba jak będą szybko zalewać i nie napada deszcz do wykopu

Potrafisz wyjaśnić po co ta folia? - Zbędna

Z chudziakiem pod ławy chodzi tez o to, zeby zbrojenie ław nie lezalo bezposrednio na ziemi, .

Z tego wynika że zbrojenie układa się na chudziaku. Guzik prawda.

Jeżeli brak jest chudego betonu otulina od gruntu 70mm.

Jak jest sucho można robic bez chudego. Chudy beton zabezpiecza wykop i ulatwia szalowanie oraz zmniejsza wysokość otuliny.